"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия

За 78 дни бомбардировки са били хвърлени 15 т обеднен уран
Обновена: 18 фев 2019 07:37 | 17 фев 2019 19:31, Елка Василева
228
"Балканският синдром" уби между 10 и 18 хил. души в Сърбия
Снимка: архив, Reuters

Присъди на италиански съдилища недвусмислено потвърждават, че обедненият уран е директна причина за нарастване на броя на злокачествените болести и тези присъди и експертните показания на италиански лекари ще послужат на адвокатите, които подготвят съдебни искове против членките на НАТО заради бомбардировките на Сърбия през 1999 г.

Това пише белградският вестник "Политика", отбелязвайки, че ще бъде поискана компенсация за гражданите на Сърбия, заболели от рак и за семействата на починалите. Ще бъде поискана и помощ за лечението на онези, които се борят с болестта, посочва изданието.

Родителите на младия италиански войник Валери Мелис от Каляри, който почина през 2004 г. от Синдрома на Ходжкин на 27-годишна възраст, осъдиха министерството на отбраната на Италия за причиненото им страдание и душевна болка. Присъдата бе обявена през 2011 година. Съдът в Каляри присъди на всеки от родителите по 233 776 евро, а на брата и сестрата на войника - по 58 444 евро като обезщетение.

Още по темата

Министерството на отбраната на Италия бе осъдено да изплати тези компенсации, както и съдебните разходи в размер на 23 352 евро. Съдът заяви, че войникът е бил напълно здрав, преди да пребивава в Косово от март до юни 1999 г., пише "Политика", цитирана от БТА.

Във военните действия, които предхождаха интервенцията на италианските войници в Косово, бяха използвани големи количества боеприпаси, които съдържат обеднен уран, заявиха експерти, които потвърдиха, че в тялото на починалия войник са били открити нано частици, които лесно се вдишват и чрез кръвта бързо стигат до тъканите и всички вътрешни органи, включително лимфните възли, половите жлези и нервната тъкан. Те влизат в клетките и могат да предизвикат токсичен ефект в метаболизма, в хромозомите и в ДНК, пише изданието.

В показанията си пред съда италианските лекари Луиджи Бернардини и Джовани Татарели заявиха, че болести са засегнали много италиански войници и тази патология се нарича "балкански синдром". Те подчертали, че лимфомът на Ходжкин е много често явление сред военни и цивилни, които са участвали в мисии на Балканите.

Адвокатът от Ниш Сърджан Алексич посочва, че от рак са заболели 7 600 италиански войници, от които 400 са починали. В сътрудничество с лекари, юристи и военни експерти той подготвя документация за съдебни искове от името на граждани на Сърбия. Един от известните сръбски онколози - академик Слободан Чикарич, твърди, че НАТО е отговорна за смъртта на 10 до 18 хиляди сръбски граждани и за още 15 до 30 хиляди новорегистрирани заболели от злокачествени тумори от 2001 до 2010 година в Сърбия.

В Сърбия за 78 дни бомбардировки бяха хвърлени 15 тона обеднен уран. Дълги години се премълчава, че това предизвика истинска хуманитарна и екологична катастрофа, особено в Буяновац и Враня, посочва адвокатът Сърджан Алексич, цитиран от вестник "Политика".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


228
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
63
 
! Отговори
Мильо преди 5 години
А дали ще осъдят нашите атлантици ?Пасито , Цвъкито , Иван Костов?Много гад бъка в България!
16
40
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е сега русофилите ще изкарат "Новичока" е здравословен и да си го поръчаме от фирмата на КГБ Чепига & Мишков !
15
7
 
19
 
! Отговори
Натовец преди 5 години
Споко, всички ще умрете някой ден и ние ще ви помогнем.
14
6
 
45
 
! Отговори
Шиши преди 5 години
Долните кравари
13
3
 
54
 
! Отговори
АТАКИСТ преди 5 години
1999-та година на хамериканските бомбардировачи над Сърбия беше по- лекият вариант от на над Хирошима и Нагасаки.Що не нападнахте Русия по това време, когато братушките бяха навлязли в Чечня, хамерикански oтърепки?Що само им се молехте да напуснат тази територия?Що накрая като Чечня си остана руска не влязохте със самолетите си, гoведа хамерикански?Май щото от руснака по- голямо шубе нямате, а?***!
12
35
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
От ГМО храната е и от водата, не са бомбите на НАТО.
11
3
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Приятелите на бб и цц
10
5
 
71
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Браво на италианците, много честна и открита позиция по повод безобразията в Югославия. Малко по малко ще излязат и други жертви и дано всички си потърсят правата. Ние също сме потърпевши поради близостта ни със Сърбия, но не вярвам някой лекар да излезе и честно да покаже връзката между бума на раковите заболявания и обеднения уран. Най-много да предъвква аварията в Чернобил.
9
9
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Казаха че и у нас имало много заболявания след войната. Някой да извади статистиката за кочинката.
8
12
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Дреме им на янките колко балкански парапитека са заминали на кино.
7
4
 
78
 
! Отговори
Питайте Пасито преди 5 години
Хм, това дали ще бъде определено за престъпление срещу човечеството? Какво мислят евроатлантиците по въпроса?
6
40
 
13
 
! Отговори
Пенса преди 5 години
Нато е миротворяща организация. Сведенията за умрелите от рак заради бомбите с уран са неверни.
5
9
 
67
 
! Отговори
Патриот преди 5 години
нато и фащ трябва да бъдат заличени!
4
4
 
77
 
! Отговори
Мда преди 5 години
Американец(евреин) и съвест-несъвместими понятия!Впрочем,това реално е употреба на оръжие за масово поразяване-т.е. военно престъпление!
3
75
 
7
 
! Отговори
! преди 5 години
Това не е така, стига руска пропаганда. Малко след войната руснаците да оневинят зверствата на сърбите в Косово изсипваха от самолетите си уран от варелите лъжейки че това са от американски снаряди с уран.
2
10
 
79
 
! Отговори
user преди 5 години
Вън Америка от Европа.
1
16
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мда, демокрацията изисква жертви. Нищо не е даром на този свят.