"Нормална страна?" Венецуела има двама президенти, няма ток, вода

Мадуро и Гуайдо спорят кой е виновен за шокиращия упадък на страната
16 апр 2019 19:15, Елка Василева
144
"Нормална страна?" Венецуела има двама президенти, няма ток, вода
Снимка: архив, Reuters

Нормална страна? На пръв поглед графитите с надпис "Un pais normal?" (на испански "Нормална страна?") изглежда неясен в изпълнената с напрежение столица на Венецуела, където правителството размахва лозунги от рода на свити юмруци, а опозицията сипе обиди срещу президента Николас Мадуро.

Всъщност изписаното на стена в Каракас съобщение е язвителен коментар на едно място, където разговорът за това какво е нормално или трябва да е нормално се превърна в ежедневие и предизвиква раздразнение.

Нормалността на други места по света не е пригодна за Венецуела, където крайностите са нормата, пише Асошиейтед прес.

Още по темата

Двама души твърдят, че са президенти. Най-тежките аварии в електрозахранването в цялата страна миналия месец причиниха поразии на милиони хора. Хиперинфлацията смалява множество месечни заплати до равностойността на няколко долара. Една десета от населението - над три милиона, като този брой се увеличава - напуснаха страната, причинявайки една от най-големите мигрантски кризи в Латинска Америка.

Не мислете за хаоса във Венецуела като за новото нормално положение в страната, предупреждава опозиционният лидер Хуан Гуайдо.

"Не може да говорим за нормално положение във Венецуела, след като ние венецуелците не можем дори да се свържем с роднините си, а някои ходят да наливат вода от река Гуайре, за да утолят жаждата на децата си", написа Гуайдо в Тwitter по време на спиранията на тока през март.

Поддръжниците на Гуайдо се опасяват, че недоволството от засилващите се проблеми на Венецуела ще избледнее и така ще продължи управлението на Николас Мадуро, чието преизбиране миналата година бе обявено за нелегитимно от Гуайдо, Съединените щати и още около 50 други държави.

"Това не е нормално", гласеше надписът на картонен плакат на опозиционна проява в Каракас този месец. На плаката бяха изброени мизерните условия, които са характерни сега за Венецуела: липса на вода и светлина, пътнически влакове, приличащи на сауни (когато работят), болници без достатъчно лекарства и доброволно изгнание като начин за оцеляване.

В същото време Мадуро се опитва да вдъхва успокоение с твърденията си, че водоснабдяването се "нормализира" и с обявяването на режим на тока на фона на стабилизирането (за момента) на електропреносната мрежа в Каракас и други политически ключови райони. Той обаче също подхранва усещането за криза с изказванията си за "перманентна битка" срещу Съединените щати и други предполагаеми врагове, предполагаемо решени да унищожат "боливарската революция" на Венецуела и социалистическата й система.

Правителството на Мадуро заяви, че миграцията от Венецуела е "нормална" и отрече съществуването на хуманитарна криза въпреки сериозните доказателства, че такава има. В знак на мълчаливо съгласие, че не може да се справи само, правителството се съгласи да разреши на Международната федерация на Червения кръст и Червения полумесец да започне този месец да предоставя медицинска помощ.

Въпреки че един перуански външен министър веднъж описа Мадуро като "човек, който не е нормален", венецуелският лидер също може да отправя критики. Миналата седмица той заяви, че поведението на американския вицепрезидент Майк Пенс е "ненормално" заради честите критики на Пенс към венецуелското правителство, които според Мадуро са проява на обсебеност.

Американският държавен секретар Майк Помпейо също говори за нормалност. В неделя той се срещна с венецуелски мигранти в колумбийския граничен град Кукута и заяви, че във Венецуела има недостиг на лекарства и стоки от първа необходимост, "които при нормални обстоятелства във всяка нормална страна ще са на разположение".

Докато Мадуро и Гуайдо спорят за това какво е нормално и кой е виновен за шокиращия упадък на Венецуела, мнозина венецуелци са твърде заети с грижите си, за да формулират какви са очакванията им, които и без това намаляват.

Част от жителите на бедния квартал на Каракас Ла Вега твърдят, че има проблеми при снабдяването на домовете им с течаща вода в продължение на повече от година, много преди скорошните спирания на водата във Венецуела. Тази седмица няколко десетки души блокираха път и дрънкаха с тенджери в знак на недоволството си от сегашната система за получаване на вода от цистерни.

"Течаща вода - искаме да получаваме вода, както преди. Какво можем да направим с вода, която стига за един или два дни? А после? После не получаваме повече вода и отново имаме същия проблем", заяви демонстрантът Джони Пераса.

Венецуела от години е в катастрофа, подхранвана от корупцията, некомпетентността и зависимостта от петрола. Реалността е болезнена за една нация, чиято идея за нормалното във вече далечните добри времена включваше получаването на доходи от петрола, бум на строителството и значителни социални помощи от правителството.

В статия венецуелският вестник "Импулсо" разсъждава за положението в страната, което видимо не е нормално.

"Нищо не си е на мястото. Всичко и нищо са едно и също нещо във Венецуела. Няма съответствие между заплатите и основните нужди. Нормалната страна, която някога познавахме, е изгубена, осакатена, похитена. Превърнахме се в ненормална страна", обобщава изданието.
 

/БТА/


144
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
118
0
 
1
 
! Отговори
MEXiCO преди 1 месец
Ползват нова мощна диверсионна техника за деструкция на страна която не обезпеава десетки милиарди за ограбване от тн <ивреi>
Eksperti da ogledat na multi spektralni filmi venecuela и да открият източниците на облъчванв някъде в или Около Каракас са
Pодобни увреждат тежко и други страни вкл Ukraina
117
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хуан Гуайдо е узурпатор и американска марионетка...........знаем къде е учил и кой го е обучавал!!!
116
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Николас Мадуро е единственият законен президент на Венецуела.............според всичките закони на международното право!!!
115
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Венецуела е само една от провалените държави, заедно с Либия, Сирия, Ирак, Украйна.................гарантирано от масоните и политиците в Англия, Франция и САЩ!!
114
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Венецуела е само една от провалените държави, заедно с Либия, Сирия, Ирак, Украйна.................гарантирано от масоните и политиците в Англия, Франция и САЩ!!
113
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 35
Най-интересно ще стане, когато започнат да внасят петрол.

Венецуела ВНАСЯ ПЕТРОЛ от САЩ!Венецуела има много петрол, но е с много лошо качество.Има много примеси като сяра и фосфор и за да може да го продава го смесва с американския петрол сорт Брент.Е сега не внася, заото САЩ им го осочиха понеже много знаят.
112
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 4
Вече никой няма за цел да върне външния дълг на България.

Брутният външен дълг на България (частен и държавен) продължава да се свива като част от брутния вътрешен продукт (БВП). Чети *** червено, чети!
111
4
 
6
 
! Отговори
България е с ЕС/САЩ преди 1 месец
След ВСВ САЩ влязоха в Западна Германия, Южна Корея, Япония, Франция, Италия. Ссср влезе в Северна Корея, Източна Германия, България, Украйна, Беларус. Резултатите са видими. Арабите от персийския залив са построили градове и палати от 1001 нощ, а в Иран и Венецуела нямат пари за ядене. Толкова за пропагандата ви.
110
7
 
5
 
! Отговори
България е с ЕС/САЩ преди 1 месец
До това води социализъмa. Никъде никой не е прокопсал. Само лузъpи и психично болни подкрерят такива режими. Още гласувайте за бсп матрoшките. Естествено, азиатските сатрапии крепят режима докато народа няма ток, храна или тоалетна хартия. Човешкия живот никога не е значил нищо за робовладелски Китай където милиони хора без съд и присъда чукат камъни в лагерите, където тибетците са брутално репресирани. За Русия да не говорим, те още не са излизали от крепостничеството.
109
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Искам да живея там,те не знаят какво ще загубят,мислят си,че само ще спечелят,както мислехме ние преди 89-та,още не знаят,какво е социално неравенство,експлоатация и липса на справедливост,агънца невинни,ще разберат,като ги демократизират.Сегашната криза не е от комунизма а от санкциите и изолацията
108
6
 
13
 
! Отговори
... преди 1 месец
Значи първо Венецуела има един законно признат от USA президент! Това, че никой не е гласувал за него това, че даже и на избори не е ходил, АБЕ ВИЕ ЗА ТОЛКОВА МАЛКИ И НЕЗНАЧИТЕЛНИ ПОДРОБНОСТИ ЛИ ШЕ ПРАВИТЕ НА ВАПРОС! Аааа! Щом USA е казала това е президента и толкоз! И после тоя законния президент сега като си възвърне всичките американски пари от венецуелския петрол да видите вие как ше потекат нещата! За справка Либия, Ирак и др.
107
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Огроминте запаси на нефт им дърпат държавата надолу и това е.

САЩ като започнат пак да им източват нефта и всичко ще си тръгне както си трябва.

Вижте другите богати на нефт държави като Либия и Ирак как хубаво ги спасиха и вече са демократични райски градини с мовешки права, върховенство на закона и т.н. благини.
106
4
 
15
 
! Отговори
хахаха преди 1 месец
От венецуела са емигрирали 3 милиона от 32 милиона население. В България имаше 9 милиона , а са емигрирали 2 милиона. Във Венецуела има криза, в България НЯМА.
Гетата във Венецуела нямат вода, вуъв Филиповци имат, но не плащат. А Панчарево НЯМА канализация все още, а квартал на София.
105
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
абе духайте го то ако им стискаше на краварите отдавна да са влезли
чакат доброволци от българските борци против комунизма
дето ги командва банкянското комунистче
104
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
САЩ обикалят като гладни кучета около границата на Венецуела.
103
7
 
10
 
! Отговори
Край преди 1 месец
САЩ ще ги направят нормална страна като Либия, Ирак, Афганистан. САЩ образуват проблеми на подобни страни с икономически санкции и блокади, после ги лекуват с томахавки и обеднен уран и след лечението няма държава а племена и кланове.
102
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До хахаххааа...

Българинът - беден: Харчи по-малко за храна за сметка на данъци

Не виждам нищо ненормално в това данъците да костват повече от храната.
101
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До днес бг

Хлябът поскъпва заради ТОЛ системата: От 18 филийки – 3 за таксата!

И какво от това?Нямаш пари за хляб ли?
100
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма ток и вода ама има комунизъм!Какво повече му трябва на човек?
99
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ко речи?