Олга – момичето, което само се изправи срещу полицията на Путин

17-годишната спокойно прочете конституцията на полицаите
1 авг 2019 13:20, Нели Христова
531
Олга – момичето, което само се изправи срещу полицията на Путин
Снимка: Independent

Тя е крехка. Седнала с кръстосани крака на земята. Въоръжена само с малка книжка – конституцията на Русия.

Зад нея е най-свирепата анти-протестна полиция в страната. Десетки мъже, въоръжени с щитове, палки и каски.

Още по темата

Но подобно на мъжа, опитал се да спре танковете, вървящи към площад Тянанмън, момичето се превърна в събирателен образ на младите демократични хора, като само се изправи срещу силите за сигурност на Владимир Путин. Тя стана един от най-мощните символи на съпротивата срещу едноличната власт на президента.

Олга Мисик е на 17 години. А конституцията държи в ръце, защото в нея се споменава правото на мирни събирания. Момичето започва да я чете пред полицаите. Те, от своя страна, не знаят как да реагират на подобна проява, за това просто се оттеглят зад нея.

"Исках само да им припомня, че сме тук с мирни цели и без оръжия, но те не са“, казва Олга пред руският сайт Meduza.

"Не си и помислих, че някой друг освен тях ще ме чуе. Седнах на земята и започнах да чета конституцията ни, наблягайки на факта, че действията на полицията са нелегални“, допълва тя.

Последните протести в Москва бяха предизвикани, след като няколко лидери на опозицията бяха възпрепятствани от участие на изборите през септември. Но и  призоваха за повече свобода и откритост в Русия, където често изборите са смятани за подправени.

Конституцията често е развявана на подобни събирания, тъй като Путин често пренебрегва поправка номер 31 – правото на свободни събирания – за да предотврати протести.

"Несправедливостта притеснява всички. Днес е регионалният парламент в Москва. Утре ще е кметът на града. Просто е въпрос на време. Мисля, че е глупаво протестът ни да се вижда само като борба за свободното допускане на кандидати до изборите. Той е в защита на елементарни конституционни права, които не биха били поставяни под въпрос в една демократична страна“, казва Олга.

Момичето спокойно си тръгва от протеста. Полицията не посмява да я задържи. По-късно е арестувана на влизане в метростанцията.

"Те не се представиха. Не обясниха причината за действията си. Нямаше много хора около мястото. Хванаха ме за ръцете и краката и ме завлякоха в съседната уличка. Крещях, че ме нараняват, а те ми отговориха, че знаят най-добре“, споделя момичето.

Олга остава зад решетките цял ден. След месец започва процес срещу нея за присъствието на събитие, което се е провело без позволение. Тя е една от 1000 души, арестувани от московската полиция.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


531
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
32
 
12
 
! Отговори
Русия в ЕС ? преди 4 години
Русия заслужава по-добра съдба. Тъжно е да си най-голямата по площ и ресурси държава на земята и същевременно една от най-бедните. Мястото на Русия е при цивилизованите държави в ЕС и после заедно в НАТО , но естествено без сегашното недемократично управление на страната.
19
8
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Зад нея е най-свирепата анти-протестна полиция в страната. Десетки мъже, въоръжени с щитове, палки и каски."-------------Обвинявате категорично руснаците, но забравяте да споменете, че за толкова много години на протести и опити за майдан в Русия, протестиращите не са дали нито една жертва.С подобно постижение не може да се похвали хуманната френска полиция. Жълтите жилетки протестират от около 30 седмици и дадоха, ако не се лъжа, 11 жертви. Средно по 1 жертва на 3 протеста. Нуманно нали?
18
5
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Снимката е монтаж.Равнината на която седи не съвпада с равнината на улицата.
17
26
 
6
 
! Отговори
До всички писали пре преди 4 години
Само и само да спечелите някоя стотинка повече от тези дето Ви плащат, за да тровите света с мненията си, забравяте изконни човешки права.Чий закон е нарушила тази млада дама?Знаете ли го?А какво пише в БГ законите за същото нещо, занете ли?Някакъв пък сравнявал с полицията в тЮркие....!!!Ако искате свободен свят, следвайте примера на това дете.
16
7
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Изкуственото възхваляване на жените и момичетата няма да доведе автоматично до матриархат, КАКВАТО Е ЦЕЛТА НА ЕВРОПА. Трябва и малко акъл!
15
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До VictimizedПо време на протестните акции във Франция са загинали 11 души, 2500 демонстранти са били ранени, а около 9 хиляди души са арестувани.
14
50
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Браво на момичето! А иначе Путин доказа що за "велик" лидер е! Да падне толкова ниско, че да арестува деца!
13
12
 
61
 
! Отговори
Чиновник преди 4 години
Тази грантаджийка изобщо не се изправяла срещу когото и да било. Клечи за пари насред улицата, колкото да я щракнат на фона на полицаите. И много добре знае, че "най-свирепата анти-протестна полиция" няма да я докосне. Ако имаше дори 0,0000001% съмнение, че може да отнесе някой шамар, изобщо нямше да отиде и да клечи там.
12
13
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тази на какви ли западни опиоиди е?
11
16
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Началото на 80те икономиката на СССР превъзхожда многократно тази на Китай. 89 г. китайците на площад Тянананмън разгониха с танкове няколкостотин демократи излязли на майдан, докато в СССР Горбачов демократично побратимява СССР със Запада. Резултата се виждаме днес - къде е Китай, първата икономика в Света и къде е руската икономика.
10
55
 
16
 
! Отговори
Смях преди 4 години
Абе, руски тролчета, които си мислите, че някой тук ви се връзва, колко копейки ви плащат да се изхождате с пропагандистки те си еквилибристики?
9
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Направо е "само".Зад него няма толерастки организации.
8
16
 
73
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия или Франция и останалите демократични европейски страни ако направи това ще я арестуват или ще я пребият с палки и ще минат през нея, там не се шегуват с такива. В Париж излязоха близо 2 милиона с децата и семействата на протест срещу закона за осиновяване не деца от хомосексуалисти и ги пръскаха с пожарникарски коли, биха ги с палки, имаше деца с окървавени глави, и накрая закона който позволява на хомосескуалисти да осиновяват деца пак го приеха.
7
21
 
70
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абсолютен пиар. Протестираха не повече от 10000 души, а ги изкараха милиони... Ръката на Запада
6
59
 
22
 
! Отговори
Българин преди 4 години
Браво на смелото момиче! А нашите политиколумпени мнооого, ама много им се иска и тук да стане, като в Раша - никаква опозиция на властта, разбирай Диктатура.
5
12
 
69
 
! Отговори
Victimized преди 4 години
Нещо за вече няколко убити протестиращи във Франция, за тези с извадени очи и счупени крайници? Нещо за вече 6 месечния протест там всяка седмица?Никой не твърди, че всичко в Русия е прекрасно, но когато пишете толкова едностранни статии, а хората имат достъп до чужди медии и независими журналисти, ставате смешни и карате хората да изпитват симпатия към Кремъл. Което само по себе си е грешка, всяко правителство репресира народа си, а вашата работа е да го показвате ОБЕКТИВНО
4
14
 
61
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шорош скоро ще почне да праща и пеленачета срещу Путин този страшен Путин, който яде деца.
3
12
 
72
 
! Отговори
Бря, преди 4 години
на тВа пропагандно материалче и Гьобелс би завидял.
2
9
 
80
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Трогателно.Сега драснете нещо и за жълтите жилетки, които парижката полиция демократично налага вече половин година.
1
14
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пропагандният отдел на Дедо Зорош не спи.