4 февруари 1945 г., Ялта: Когато Сталин надхитри Рузвелт и Чърчил

Преди 75 г. тримата големи се срещат да определят рамките на мира след края на войната
Обновена: 5 фев 2020 09:05 | 4 фев 2020 21:33,
180
4 февруари 1945 г., Ялта: Когато Сталин надхитри Рузвелт и Чърчил
Снимка: Wikipedia

Преди 75 години тази снимка обикаля света: британският премиер Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Д. Рузвелт и съветският диктатор Йосиф Сталин седят рамо до рамо, загърнати в балтоните си, и сериозно гледат към фотообектива. Сцената е трябвало да демонстрира единството между Великите сили и да вдъхне надеждата, че е възможен траен мир след края на Втората световна война.

Снимката е направена по време на конференцията в Ялта, организирана по покана на съветската страна. На 4 февруари 1945-та в двореца "Ливадия" на полуостров Крим "Голямата тройка" обсъжда заключителната фаза на Втората световна война. Хитлеровият "хилядолетен райх" е пред окончателния си срив.

Как да бъде разделена Германия

Американските и британски войски напредват в  Западна и Южна Европа, независимо от продължаващата ожесточена съпротива на Вермахта. По време на зимната си офанзива съветските войски, напиращи от изток, са се доближили на 100 км от германската столица. На 30 април Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин, на 8 май Германия  капитулира. В тази кървава война загиват над 60 милиона души.

Още по темата

В Ялта, където едно време са прекарвали летния си отдих руските царе и аристократи, предстои да се определят контурите на новия световен ред, както и да се договорят разделението и денацификацията на Германия. „Голямата тройка" е трябвало също да разпредели бъдещите сфери на влияние в следвоенна Европа. Западните сили са настоявали и за създаването на най-важната бъдеща глобална организация - Обединените нации.

Победителите се надяват на трайно сътрудничество

Конференцията е имала деликатната задача да съчетае твърде различните интереси на победителите. Това, което е обединявало комуниста Сталин и капиталистите Рузвелт и Чърчил, е бил общият враг: Германия.

През 1945 г. все още не си личи, че съвсем скоро съюзниците от антихитлеристката коалиция ще се превърнат във врагове.

"Чърчил и Рузвелт са си кореспондирали по време на цялата война, организирали са и срещи помежду си. До този момент те са се виждали със Сталин само веднъж - в Техеран в края на 1943-та - и предполагат, че сътрудничество ще продължи още дълги години, ако не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били готови на компромиси", обяснява кьолнският историк Йост Дюлфер.

Както Чърчил, така и Рузвелт не са били никак доволни от избора на мястото за конференцията. За да стигне до Ялта, тежко болният американски президент е трябвало да пропътува общо 11 000 километра с кораб и самолет. А британският премиер дори бил казал, че е "едва ли е можело да се намери по-лошо място от Ялта, дори и да е било съзнателно търсено". За Сталин обаче е било изключително важно срещата да се проведе на съветска земя, за да използва това стратегическо предимство в своя полза. Съветският диктатор дава разпореждания да бъдат инсталирани телеграфи и високочестотни телефони. А за да подслушва чуждестранните делегации, организира разполагането на насочени микрофони в храстите около двореца "Ливадия". За всеки случай е подготвен и специален бункер-бомбоубежище. Подбрани келнери от луксозните московски хотели са командировани в Ялта, за да поднасят на гостите изискани блюда, докато в цялата страна цари истински глад.

Сталин успява да се наложи за редица важни неща

"От друга страна Рузвелт и Чърчил вече са знаели с кого си имат работа. А и това, че крайно бруталната съветска диктатура се стреми да разшири влиянието си в Европа. Те не са имали никакви илюзии относно този факт", обяснява историкът и експерт по проблемите на Източна Европа Вилфрид Лот.

Сталин все пак успява да постигне своите цели. "Атмосферата като цяло е била добра. От време на време някой от участниците в срещата е скачал от стола си ядосан, защото не е можел да приеме определени неща, но като цяло конференцията е преминала под знака на сътрудничеството", посочва Йост Дюлфер.

До 11 февруари тримата държавници водят пазарлъци за бъдещето на Европа. Резултатите са следните: Чърчил налага Франция като допълнителна окупационна сила в победената Германия; Рузвелт получава обещанието на Сталин, че СССР ще се присъедини към бъдещите Обединени нации и ще се включи във войната срещу Япония. А Сталин постига това, че областите, в които напредват неговите войски, са обявени за съветска сфера на влияние.

Освен това шефът на Кремъл успява да се наложи и за друго: към СССР са придадени територии в Далечния изток, които са отнети от Япония и Китай. Съветският лидер си урежда и право на вето в бъдещия Съвет за сигурност. Определянето на конкретните граници на Полша е оставено за времето след капитулацията на Третия райх. Сталин обаче успява да договори като източна граница демаркационната линия, до която достигат войските му по време на агресията срещу Полша през 1939 година. По онова време Съветският съюз все още е съюзник на Германия.

Компромиси и открити въпроси

Всеки участник в конференцията постига по нещо, коментира историкът Дюлфер: "По териториалните въпроси успява да се наложи предимно Сталин. А западните сили налагат възгледите си относно рамката на бъдещия мирен ред". Историкът Вилфрид Лот добавя: "И тримата са били наистина доволни от постигнатото на конференцията. Те са смятали, че договореното представлява добра база за бъдещо сътрудничество". В резултат на преговорите обаче са били постигнати редица твърде мъгляви компромиси, които остават неуточнени по конкретни точки.

Участниците в конференцията явно са изхождали от това, че същинските решения за Европа ще бъдат взети след края на войната. В този смисъл Ялта е нещо като преходна конференция, която дава само насоката за бъдещето.

"Реално погледнато, трайният мир в никакъв случай не е бил договорен на конференцията в Ялта", казва историкът Лот.

И следващата конференция на "Голямата тройка", проведена в Потсдам на 17 юли 1945-та, не успява да даде отговор на всички открити въпроси, нито да заглади всички различия. Така на практика е подготвена почвата за очертаващата се вече Студена война.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
151
1
 
3
 
! Отговори
продължение преди 4 години
.......но българите не са избили евреите си,нито са воювали срещу страните победителки, напротив воюват на тяхна страна през ВСВ и дават десетки хиляди жертви срещу нацистите,три български армии и около 450 000 човека са воювали срещу нацистите,на българина в сърцето му е Русия,винаги е било така,без значение какво правят политиците!
150
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименФашистка България е победена страна и е третирана като такава!----------------------България не е била фашистка държава,Хитлер стоварва войските на Балканите и поставят ултиматум на България,България няма избор,защото няколко години преди това е водила няколко войни и е проляла много кръв и не иска да воюва,а нашия цар е с немска кръв и италианска принцеса за жена,но българите не са избили евреите си,нито са воювали срещу страните победителки,напротив воюват на тяхна страна през В
149
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До точно затоваНие пък искаме втора Ялта,защото източноевропйските държави бяхме 100 000 000 пъти по-добре,отколкото сме днес,дне с сме зле. И бяхме 1 000 000 000 пъти по-независими и свободни ,отколкото сме днес!И социалистическата ни система беше перфектна и в полза на цялото население, тогава хората бяха истински щастливи и задоволени,а дне сса нещастни и 90% бедни.Нашата социалистическа система беше милиони пъти по-добра от западната варварска система!
148
5
 
2
 
! Отговори
точно затова преди 4 години
Надявам се, че това е урок за целия свят - НИКОГА И ПРИ НИКАКВИ ОБСТОЯТЕЛСТВА НЕ ПОМАГАЙ НА РУСИЯ! Никой фашизъм не може да се сравни с руската чума.
147
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искаме си старите български земи,мошеници!
146
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Толкова е надхитрил Сталин,че над 27 милиона руснаци измряха и общо над 60 милона европейци,а цяла Европа стана колония на САЩ,благодарение на Англия!Смърт на нацизма и фашизма,свобода на народа!
145
0
 
6
 
! Отговори
Пижо преди 4 години
Историците писали това приличат повече на Холивудски сценаристи.Най-малко 2 лъжи има: 1) Колко верни на Сталин били Чърчил и Рузвелт. В началото на 45 г. американците започват преговори с Химлер, които се водят в Швейцария и са за бъдещето на Германия под ръководството на Химлер. Американците заявяват, че с помощта на Англия и Германия могат да изтласкат комунистите.Толкова за верността!2) Сталин си осигурил вето в СС на ООН.Право на вето имат ВСИЧКИ постоянни чл. и това е договорено в Техеран
144
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Германия... проектчето на Бисмарк от 70-те години на 19 век. Загубило всички войни и останало с територия колкото Полша. Избили му рогата и тръгнало да коли половин Европа, а после защо го сринали със земята и му изнасилили жените. Понастоящем е окупирана сбирщина от пенсионери и бежанци, без армия, без култура, с грозен и безполезен език, говорен само в Лихтенщайн и в село Уйнo.
143
0
 
6
 
! Отговори
Михали преди 4 години
До Анонимен 72Грешно твърдение. Сталин е бил генералисимус. Това е звание в някои държави, пеисъждано най-вече по време на война, за да има един единствен главнокомандващ.Някои от по-известните са:Александър Меншиков - РусияКняз Александър Суворов - РусияЙосиф Джугашволо - СССРАлбрехт фон Валенщайн - Свщената Римска империяОйген Савойски - АвстрияДжордж Вашингтон САЩФрансиско де Миранда - ВенециелаАнтонио Лопес де Санта АнаЧан Кайши - КитайЙосип Брос Тито Фр. ФранкоКим Ир Сен
142
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тогава трябва да ти бъдат симпатични руснаците защото след втората световна Сталин не прави ревизия на териториите на България, макар че България е била колаборационист на Германия. Англосаксонците са настоявали да бъдат отцепени големи парчета от България, но Сталин не се е съгласил. Иначе Германия е нация от пенсионери и бежанци с безполезен и грозен език. Проектче на Бисмарк от 70-те на 19 век загубило всички войни. Заради тях България е претърпяла няколко катастрофи.
141
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Лично на мен, немците са ми симпатични, защото са ни върнали Северна Добруджа. Някакви сборища на самовлюбени смешници, хич не ме интересуват
140
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
САЩ са победители във ВСВ, какво правят другите на снимката
139
4
 
6
 
! Отговори
Да живее Франция! преди 4 години
Пищящите срещу Версайския договор да отидат в Северна Франция и да видят какво са й причиниле немските варвари. Земята там е мъртва от отровните газове и химикали и ще остане необитавана поне за следващите 700 години. Това е френския Чернобил, предизвикан от немската агресия. Немските комплексари са обсебени от Франция. Добре че Франция разполага с водородна бомба и в случай, че немците агресират отново този път от Берлин ще остане само един кратер!
138
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствения практичен човек, който не си прави илюзии за германските варвари които още от времето на Рим беснеят над Европа... е Сталин. Той осъзнава, че е само въпрос навреме хуните отново да се надигнат. Затова мъдро обявява, че Прусия, Силезия, Померания и Судетите "ще бъдат върнати на славянството", а германските ПРЕСТЪПНИЦИ и колаборационисти ще бъдат изгонени от тези земи. Идеята е била ПЕРНАМЕНТНО да се отслаби райха. АнглоСАКСОНЦИТЕ Чърчил и Рузвелт само са скърцали със зъби.
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България е победена страна, но затова пък немските касапи, виновни и за двете световни войни, са галени с перце от американците, които им опрощават ВСИЧКИ дългове и наливат МИЛИАРДИ за да им вдигнат икономиката на крака. Германска държава не биваше да съществува след всички ужаси които пречиниха през ВСВ. Трябваше да отцепят Бавария и да я присъединят към австрия, към която културно те са много по-близо отколкото към останалата част на Германия. Уви. Бюргерите отново морят нещастната Европа!
136
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Фашистка България е победена страна и е третирана като такава!
135
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
) Чърчил иска да даде българската територия чак до Пловдив на Гърция, като компенсация-----Заврете си я някъде тази хибридна постановка. Нито Чърчил е бил луд да иска такова нещо, нито са могли да вземат от България нещо на сила. Такава тапотия може да се роди само в руска глава.
134
4
 
9
 
! Отговори
ЖГ преди 4 години
До НаблюдателИмате право. Днес в Германия живеят около 4 милиона рускоговорящи. Много от тях са добре приети, имат работа и нямат намерение да се върнат в родината на Путин и Распутин. Не съм чул дори 10 000 германци да са се преселили в Русия?! Освен туристи за седмица-две.
133
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Малеее! И тея ли са били в ялтатснуе! Какво къртене ставаше тааам малеееее!
132
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ОнзиМи нали и ний бяхме ориятелиноанко стана 89-а малииииииииИиииИииИииИииИи