Хомофоб си в Швейцария? Заплашват те до 3 години затвор

След референдум в страната са забранени дискриминационни действия заради хомосексуалност
10 фев 2020 21:20, Красимир Ангелов
235
Хомофоб си в Швейцария? Заплашват те до 3 години затвор
Снимка: БГНЕС

След референдум, проведен този уикенд в Швейцария, в страната вече са забранени всякакви публични дискриминационни действия заради хомосексуалност. На наказание подлежи и всеки, които подбужда към омраза заради нечия сексуална ориентация, пише в свой материал DW.

Преди 40 години той е станал жертва на побой заради това, че е хомосексуален. 71-годишният швейцарец Жан-Пиер Сигрист казва, че със закон като приетия вчера това нямало да му се случи. "И полицаите нямаше просто да ми се смеят", добавя основателят на швейцарското дружество на хомосексуалните учители.

В Швейцария хомофобията вече е наказуема

С мнозинство от 63,1% швейцарците гласуваха на вчерашния референдум за допълнения към сегашното законодателство срещу расизма. Досега законът забраняваше речта на омразата и дискриминацията заради принадлежност към определена религия или етнос. С вчерашните допълнения вече са наказуеми и публични дискриминационни действия заради сексуална ориентация. Освен това на наказание подлежи всеки, който в писмен или устен текст, чрез изображения или жестове подбужда към омраза заради нечия сексуална ориентация.

Още по темата
В бъдеще се забранява на ресторанти, хотели, транспортни фирми, кина и обществени къпални да ограничават достъпа заради сексуалната ориентация на клиентите. За всички тези престъпления се предвиждат наказания до 3 години лишаване от свобода.

И занапред няма да има наказания за хомофобски изказвания в тесния семеен или приятелски кръг. Допустими ще останат и остри публични дебати по теми като еднополовите бракове например.

Езикът на омразата ще се наказва, когато преминава определени граници, пояснява пред агенция Франс прес юристът Александър Кюршо. При определени обстоятелства обаче на наказание могат да подлежат дори обикновени вицове или произведения на изкуството, ако се докаже, че служат за прикритие на езика на омразата.

Противниците на новия закон твърдят, че той ограничава свободата на словото и на убежденията. Всъщност тъкмо те, в лицето на дяснопопулистката Швейцарска народна партия, и на една малка християнско-консервативна партия, настояваха по законопроекта да се проведе референдум.

Жан-Пиер Сигрист се надява, че новият закон ще се противопостави срещу нарастващата нетолерантност. Той се застъпва за свободата на словото, но се противопоставя срещу "свободата да говориш всичко възможно". Сигрист многократно е изпитал на гърба си последиците от дискриминацията заради сексуална ориентация, макар че Швейцария изпревари всички немскоезични страни, отменяйки още през 1942 година наказателното преследване заради хомосексуалност. Тогава наказуеми останаха само хомосексуалните действия с непълнолетни (до 20-годишна възраст), както и хомосексуалната проституция.

71-годишният гей-активист приветства новия закон, но сред швейцарските ЛГБТ-среди се чуват и критики. Така например групата "Не на специалните права!" смята, че хомосексуалните хора нямат нужда от извънредна закрила.

"Църквите никога не са подбуждали към омраза"

А какво въздействие може да окаже новият закон върху върху богослуженията и проповедите в църквата? Както е известно, в консервативните църковни среди на хомосексуалността не се гледа с добро око. "По принцип за нашите църкви този закон нищо не променя", казва генералният секретар на Швейцарския протестантски алианс Матиас Шпийс.

"Нашите църкви никога не са подбуждали към омраза или насилие срещу хомосексуалните", твърди Шпийс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
4
 
44
 
! Отговори
До 121 преди 4 години
Това което правиш ти и твойте либерастки приятели, е именно да налагаш мнение, като единственото меродавно такова, а онези с различно такова да бъдат цензурани, обиждани, преследвани и т.н., което си е типичен похват за всяка една диктатура. В една истинска демокрация е важна единствено волята на мнозинството, а не на някакви малцинствени деградантски групи. Такива като теб унищожават демокрацията, манипулират обществото, заливат го с популизъм, обещават да построят розови утопии и т.н.
112
5
 
43
 
! Отговори
До 121 преди 4 години
Точно там е проблема розова пеперудке - природните закони важат, винаги и навсякъде, те са фундамент който не може да бъде променен, тоест хомосексуализма винаги ще бъде отклонение, дефект. Но напоследък има сериозна целенасочена вълна от пропаганда която се опитва да заглуши и демонизира наука и разума, откъдето произтича тя. Вие розовите хипи-гей либерасти, се опитвате да изградите и наложите насилствено паралелна реалност, една деградантска утопия, както правеха преди вас комунистите.
111
23
 
9
 
! Отговори
Браво СН! преди 4 години
Бай *** се чувства ограничен в свободата си и застрашен в хетеросексуалността си, ако не може да плюе, псува и мрази хомосексуалните на воля. Това е моят анализ на коментарите.
110
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 127Не се коси колега. На света винаги ще има общества като за теб, където важат великите природни закони и никой не писка, че са му нарушени човешките права, защото такива просто няма. Нещо няма голяма блъсканица за там, даже ги ограждат с бодлива тел, да не бягат, но мисля, че идеално ще се впишеш. Всеки се мисли за лъв в саваната, докато не срещне истински лъв, или стадо хиени.
109
4
 
40
 
! Отговори
До 127 преди 4 години
Дефектен хомо-сбърканяк, не може и не трябва да има деца, това противоречи на всички природни закони, а тръгнеш ли срещу тях, те чака неизбежен провал - аз отказвам да съм част от тази обществена деградация, не ми дреме, какви закони ще се прокарат.
108
6
 
39
 
! Отговори
До 126 преди 4 години
Днес белия нормален мъж е обществен враг 1, той е обвиняван за абсолютно всичко, макар че реално всичко което имаме днес го дължим на него - едни човечета наливат много пари за антимъжка пропаганда, защото така печелят още повече пари и власт. Гейовете нищо не са направили, те просто са удобни. Тези акции са изкуствено стимулирани от либерасткото лоби, паради, НПО-та и т.н. - така се разделя обществото, разделяй и владей.
107
37
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е лесно да се родиш гей и да се бориш за най елементарните човешки права да имаш семеиство и деца
106
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 118Ами какво чака, че не си отстоява правата? Гейовете излязоха по-големи мъже от белия зъб с черното ухо.
105
23
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 120Европа от древността е най-либерасткото място на планетата, и най-цивилизованото също. От вашите опорки излиза, че най-цивилизованите места са концлагерите, та там дори и дребни битови кражби няма, защото нито има бит, нито какво да се краде.
104
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ЛГБТКЩото раздават пари!Ако спрат парите и са до там!
103
1
 
49
 
! Отговори
До 118 преди 4 години
Ако белия хетеросексуален европеец започне да си отстоява правата, за такива като теб ще стане страшно.
102
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Пет пари не давам кой какъв е!Но ако посяга и се прави на отворко,моментално получава един в десятката!А на мен ръката ми е тежка!После да се жали на който си ще!
101
13
 
27
 
! Отговори
СССР2 преди 4 години
Не случайно я наричат ГЕЙропа!В новият съюз на Евразия е бъдещето! Традиционни ценности и гражданско общество със светливнни години пред ГЕЙропата.
100
7
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Либерастията унищожава европейската цивилизация - това е поредното доказателство. Издигането в култ на ненормалници е тежка социопатия, водеща до неизбежна обществена деградация. Хомосексуализма няма място в едно цивилизовано общество, водено от разума!
99
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 117Ама те не ги затварят щото са канибали, ами защото са убийци. Както и сексът не е забранен, но изнасилването е.
98
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 116Ами да се бори за правата си бе. Те не са му даденост. Трябва да си ги извоюва, както направиха хомосексуалистите.
97
10
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 111Ами канибалите ги осъждат затварят в затвора ако заколят и изядат някого. А като си колиш прасето микой не протестира. Това не е ли дискриминация ?
96
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Най-безправният в света стана белия хетеросексуален работещ мъж християнин. Той трабва само да бачка за да изхранва останалите и да мълчи виновно. Всички останали имат права и си ги искат гръмогласно. Само горкият гореописан не смее да се обади защото веднага ще го заврът в *** гъ.... че е расист, женомразец, насилник, хомофоб, религиозен фанатик .......
95
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименТочно обратното е. Изолирани и капсулирани общности на национален, расов, етнически, религиозен и т.н. принцип се управляват много по-лесно. От там е и формулата: "Разделяй и владей".
94
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
съвсем скоро ще стане задължително да имаш хомосексуални сношения поне веднъж в месеца. Преди години беше смешно, сега стана направо за плач....