Хомофоб си в Швейцария? Заплашват те до 3 години затвор

След референдум в страната са забранени дискриминационни действия заради хомосексуалност
10 фев 2020 21:20, Красимир Ангелов
235
Хомофоб си в Швейцария? Заплашват те до 3 години затвор
Снимка: БГНЕС

След референдум, проведен този уикенд в Швейцария, в страната вече са забранени всякакви публични дискриминационни действия заради хомосексуалност. На наказание подлежи и всеки, които подбужда към омраза заради нечия сексуална ориентация, пише в свой материал DW.

Преди 40 години той е станал жертва на побой заради това, че е хомосексуален. 71-годишният швейцарец Жан-Пиер Сигрист казва, че със закон като приетия вчера това нямало да му се случи. "И полицаите нямаше просто да ми се смеят", добавя основателят на швейцарското дружество на хомосексуалните учители.

В Швейцария хомофобията вече е наказуема

С мнозинство от 63,1% швейцарците гласуваха на вчерашния референдум за допълнения към сегашното законодателство срещу расизма. Досега законът забраняваше речта на омразата и дискриминацията заради принадлежност към определена религия или етнос. С вчерашните допълнения вече са наказуеми и публични дискриминационни действия заради сексуална ориентация. Освен това на наказание подлежи всеки, който в писмен или устен текст, чрез изображения или жестове подбужда към омраза заради нечия сексуална ориентация.

Още по темата
В бъдеще се забранява на ресторанти, хотели, транспортни фирми, кина и обществени къпални да ограничават достъпа заради сексуалната ориентация на клиентите. За всички тези престъпления се предвиждат наказания до 3 години лишаване от свобода.

И занапред няма да има наказания за хомофобски изказвания в тесния семеен или приятелски кръг. Допустими ще останат и остри публични дебати по теми като еднополовите бракове например.

Езикът на омразата ще се наказва, когато преминава определени граници, пояснява пред агенция Франс прес юристът Александър Кюршо. При определени обстоятелства обаче на наказание могат да подлежат дори обикновени вицове или произведения на изкуството, ако се докаже, че служат за прикритие на езика на омразата.

Противниците на новия закон твърдят, че той ограничава свободата на словото и на убежденията. Всъщност тъкмо те, в лицето на дяснопопулистката Швейцарска народна партия, и на една малка християнско-консервативна партия, настояваха по законопроекта да се проведе референдум.

Жан-Пиер Сигрист се надява, че новият закон ще се противопостави срещу нарастващата нетолерантност. Той се застъпва за свободата на словото, но се противопоставя срещу "свободата да говориш всичко възможно". Сигрист многократно е изпитал на гърба си последиците от дискриминацията заради сексуална ориентация, макар че Швейцария изпревари всички немскоезични страни, отменяйки още през 1942 година наказателното преследване заради хомосексуалност. Тогава наказуеми останаха само хомосексуалните действия с непълнолетни (до 20-годишна възраст), както и хомосексуалната проституция.

71-годишният гей-активист приветства новия закон, но сред швейцарските ЛГБТ-среди се чуват и критики. Така например групата "Не на специалните права!" смята, че хомосексуалните хора нямат нужда от извънредна закрила.

"Църквите никога не са подбуждали към омраза"

А какво въздействие може да окаже новият закон върху върху богослуженията и проповедите в църквата? Както е известно, в консервативните църковни среди на хомосексуалността не се гледа с добро око. "По принцип за нашите църкви този закон нищо не променя", казва генералният секретар на Швейцарския протестантски алианс Матиас Шпийс.

"Нашите църкви никога не са подбуждали към омраза или насилие срещу хомосексуалните", твърди Шпийс.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


235
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
93
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС е точно инструмент за разрушаване на нациите и християнската вяра.да сте чули в Брюксел да говорят за християнски ценности? няма защото се управлява от евреи
92
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
когато човек няма вяра няма семейство няма патриотизъм той на практика няма за какво да се бори и става лесна плячка на световните масони и банкери и техен роб
91
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 109Канибалите си имат пълни граждански права в България и аз поне не съм чул някой да ги дискриминира, да ги бие защото са канибали или да ги обижда за това. Ако имаш подобна информация - сподели.
90
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
на световния елит който държи парите му трябват хомосексуалисти атеисти антипатриоти и либерали за да управляват света по лесно.По тази причина и наливат пари в нпд и сопосоидите
89
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Аз съм за даване на пълни права на канибалите. Те горките са отритнати от обществото само защото обичат човешко. Не е хуманно и демократично хората да се делят според това каква храна обичат - на вегани , вегетарианци, месоядни и канибали. След като даваме права на веганите дотам че са се качили на главите ни защо трябва да отнемаме правата на канибалите?
88
0
 
21
 
! Отговори
Демокрация преди 4 години
Не е моя работа да съдя кой е прав и кой не. Да бъдат такива каквито искат - само че без специални привилегии, че са такива. Не мисля, че в моя град се чустват нормално, ние сме балкански субекти и по-принцип не харесваме ***, но живота си е тяхен и аз мисля, че имат право да си го живеят както решат, ако не пречат на всички останли.
87
11
 
7
 
! Отговори
разумно мислещ преди 4 години
Правилно не може да се мрази и гони някой само защото Господ е отредил да се родиш Гей
86
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нещата отиват натам че хомосексуализма да стане задължителен. Аз съм стар вече ама младите да му мислят със стегнатите резби.
85
20
 
6
 
! Отговори
реалист преди 4 години
Браво на Швейцария дано някога и ние станеме като тях разумни и цивилизовани хора
84
8
 
21
 
! Отговори
69 преди 4 години
Скоро време и на педофилите ще дадът права!
83
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И тея тръгнаха по стръмното надолнище като останалата Европа. А бяха за подражание десетилетия
82
15
 
10
 
! Отговори
Рашко преди 4 години
До рускиняДобре бе рускинче, при вас като ги прибиват на улицата и гонят от всякъде, да не би броя на хомосексуалистите да намалява? Или стават все повече и повече?
81
2
 
19
 
! Отговори
Константин преди 4 години
До ПитърДа обаче с хомосексуализмът няма да се раждат деца и кой ще служи в армията.
80
4
 
16
 
! Отговори
четете преди 4 години
в Швейцария се намират банките на Ротшилд Рокфелер и други супер богати евреи.Там през 1900 г.е проведен първия конгрес на ционистите в Европа.на него са приети инструкции които да се изпълняват с цел унищожаване на християнската вяра.Протоколите не са измислица! те се изпълняват от ЕС ООН МВФ . Тези Протоколи подкрепят хомосексуалисти и атеисти.
79
4
 
42
 
! Отговори
No Respect преди 4 години
Каква толерантност? По-нагли от тия няма никъде. Щом ще ни налагате на сила какво трябва да мислим и правим не заслужавате и капка уважение!
78
3
 
20
 
! Отговори
Fallschirmspringer преди 4 години
Преди много години,по някога след тренировки минавах през Докторската градина,за да видя баба,която живееше недалеч от нея;В единият край на паркчето има тоалетна край,която се навъртаха някакви странни същества.Бях стеснително момче и по някога някое от тях се лепваше за мен.Вървя си аз,а то започваше някакъв безсмислени предложения за дънки,блузи и други корекомски стоки.След като се поотдалечим,обикновено му прилагах някоя енерго-спестяваща техника и изчезвах по кварталните улички и дворове.
77
2
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Винаги съм бил впечатлен какво точно означава "подбужда към омраза", което го пише в законите на много държави, включително България. Ако се разхождаш с жената по улицата и видиш някой... хм, видимо високоинтелектуален индивид с ранима душевност и кажеш "абе виж тоя ***", подбуждаш ли така жена си към омраза? Това е малко като с фалшивите новини - тълкуването прави опасността. Вече живеем в оруелска дистопия - ако не си съгласен с нас си срещу нас и ние сме в правото си да те съсипем.
76
0
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Проблема е че тези сега могат да се гаврят с тебе и ти ще трябва да си мълчиш защото ако им отговориш ще те съдят въпреки че причината може да не е хомофобия.
75
3
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Очаквам след 10 тина години да започнат гонения срещу белите и нормални хора. Даже ще се промени представата за нормален човек.За нормално ще се приема да си хомо, а всеки който излиза и съжителства с противоположен пол ще бъде подложен на социално неравенство и отлъчен.
74
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Тъжно :(