Мелита Норууд: Баба, градинарка и най-дълго служилата шпионка на КГБ

Била отдадена на комунистическата идея от дете
Обновена: 13 апр 2020 06:49 | 12 апр 2020 13:30,
126
Мелита Норууд: Баба, градинарка и най-дълго служилата шпионка на КГБ
Снимка: Getty Images

През 1999 година една 87-годишна британка свиква пресконференция пред дома си. Какво ли толкова е имала да каже една мила старица, която се занимава често с градината си?

Мелита Норууд застава пред дома си и открито казва: В продължение на четири десетилетия е работила като шпионин за Съветския съюз.

Не само това, но Мелита е била най-дълго служилия британски шпионин на СССР. От края на Втората световна война, през Студената война, тя е докладвала на Москва тайни от ядрената програма на Великобритания.

Нито един от жителите на югоизточния лондонски квартал Бекслихийт не е можел да предположи, че милата стара Мелита е всъщност един от най-успешните съветски шпиони в родната им Англия.

Смята се, че благодарение на нея Сталин е бил по-добре информиран за британската ядрена програма от повечето членове на кабинета на кралицата.

В продължение на 35 години Мелита Норууд е копирала и изпращала стотици секретни документи към СССР.

Отдадена комунистка

Привързаността на Мелита към комунистическата кауза не е случайност. Родена е като Мелита Сърнис на 25 март 1912 г. Майка й е суфражетка, а баща й е емигрант от Латвия.

Баща й, Александър Сърнис, е бил секретар на Лев Толстой. Отдаден на лявата идея, той е основал вестник на работническата класа. Седмичното издание било донякъде вдъхновено и от руската революция. Той обаче е починал, когато Мелита е била на 6 години.

През 30-те години семейство Норууд се мести в Лондон, в търсене на работа по време на масовата безработица. По това време политическите симпатии на Мелита са вече пълно изградени.

Тя е видяла жертвите на икономическата депресия, видяла е хората, просещи за храна. През 1936 година Мелита става член на комунистическата партия. По това време чистките на Сталин вече са в разгара си.

Това е обаче далеч от Мелита по онова време.

"Не беше нужно да си съгласен с всичко, което се правеше в Русия", признава през 1999 г. Мелита.

Нейната отдаденост към идеите на Съветския съюз става още по-яростна в първите години на Втората световна война.

Обикновена служителка и топ шпионин

Издигането на Норууд в шпионските среди е доста по-успешно, отколкото в кариерата й. За нея няма нищо лошо в това.

Така или иначе нейните обичайни, донякъде бюрократични, действия, я правят по-трудна за залавяне. Тя бързо се превръща в агент КГБ с кодово име "Хола".

Първото й десетилетие в шпионските среди съвпада с напрегнат за историята период. Тогава са първите сблъсъци на комунизма с фашизма, тогава Русия изгражда индустриалната си база.

През 30-те години Мелита постъпва на работа като секретарка в Асоциацията за изследване на цветните метали в Лондон. Зад наглед скучното име се крие изследователски проект за ядрени оръжия в партньорство със САЩ.

Когато никой не гледал, Норууд се промъквала в офиса на шефа си  и снимала документи, а после предавала камерата на свързочника си.

Експертите не са единодушни за приноса на Мелита към съветската ядрена програма и до днес. Все пак тя изпращала документи към Кремъл до началото на 70-те години, когато се пенсионирала.

През 1979 г. тя дори посетила Москва, заедно със съпруга си, който знаел за дейността й и не я одобрявал. През 1979 година Мелита получава Орден "Червено знаме". Тя приема ордена, но не и паричната награда.

Незабелязана

За дългогодишната успешна шпионска кариера на Норууд помага закостенялото мислене в MI5. Всъщност, Мона Монд, една от първите жени агенти в MI5 идентифицира Мелита като потенциален шпионин още през 30-те години, тоест, в началото на дейността й. Но висшестоящ на Мона Монд служител отхвърлил вероятността.

Той не мислел, че жените могат да бъдат добри шпиони.

Въпреки че работодателите на Мелита били подозрително настроени към връзките й с комунистическата партия, в продължение на десетилетия никога не я посочили като къртица.

Британските служби официално потвърждават, че тя е помагала на КГБ едва през 90-те години след разпада на СССР. Тогава бившия служител на КГБ Васили Митрохин бяга в Обединеното кралство и предава огромен обем архивна информация за съветските шпиони. Именно от тях дейността на Мелита става ясна, но властите го държт в тайна, защото не смятат, че имат достатъчно доказателства, за да повдигнат обвинение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
91
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 95. съгласен съм. още Нобел.лауреат Ж.Алферов - мобилна връзка.
90
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Павел Николаевич Яблочков(роден 1847 - починал 1894г.)-изобретил първите лампи,преди Едисон,той създава първата бубина и трансформатор,открива как да се разпределя ел.енергията,както и много други изобретения в електротехниката.(И не спорете с мен,защото това учих и ми беше специалността преди години!)Руски учени работили за САЩ,не ми трийте линка,руски учени откриват телевизора, въртолета,ядрената енергия други изобретения на които се радва света -https://youtube/watch?v=IVqlWBBZEhw
89
1
 
3
 
! Отговори
крал мас преди 4 години
До ИванМного е приятничко да си прогресивен "комунист",да си отглеждаш прогресивна брада и мустачки,да си взимаш прогресивната тлъста заплатка на Запад,и с чаша уиски в ръчичка да обсъждаш живота на пролетариата!А съвсем друго е да си ЗЕК в Далечния изток във волфрамовите рудници,да ядеш чорба от рибешки глави с две филии черен хляб,и от НКВД да са ти определили живот от 3 до 12 месеца!Между другото не забравяй,че и нацистите са били идейно подковани!Изобщо въпроса с идеите не е толкова ***!
88
1
 
2
 
! Отговори
оракъл преди 4 години
До Рамзан Кадировти не си Рамзан Кадиров. Ти си румен пидиров.преди малко ще бъдещ също в зАда.
87
3
 
5
 
! Отговори
Рамзан Кадиров преди 4 години
Спокойно, другари! Тя в момента е в Ада - мястото отредено за всеки комунистчески ***!
86
5
 
7
 
! Отговори
Иван преди 4 години
Такива хора от двете страни на барикадите ми харесват. Те са работили за едната или другата кауза, защото са вярвали, а не в търсене на богатства и власт. За съжаление обаче безочливите и от двете страни стигат до властта. А те рядко са направили нещо за държавата си.
85
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе е имало държава Полша,когато Мария Склодовска,по мъж Кюри се е родила,немците и руснаците са имали обща граница и такава държава Полша все още не е съществувала!Мария Кюри е рускиня по произход.
84
7
 
2
 
! Отговори
антрополози преди 4 години
до хан крум. Откъде ханове са? Те са монголци и татарци и булгарци.Истински европейци са.
83
3
 
4
 
! Отговори
Патладжан преди 4 години
до 88 "Реално дори Пушкин не е руснак!!!!!!!!!"
82
2
 
12
 
! Отговори
Κажете цела преди 4 години
Привързаността на Мелита към комунистическата кауза не е случайност. Родена е като Мелита Сърнис на 25 март 1912 г. Майка й е суфражетка, а баща й е емигрант от Латвия.....оппа май мирише на чифутчета.
81
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хан КрумРусия не е реагирала на асимилирането на славяни от немците през късното Средновековие, защото самите царе на Русия са били от руско-немски произход.А нация "украинци" също е създадена с много насилие и кръв,с немски(австрийски) концлагери през 19 век,така немците превръщат руснаците от днешна Украйна в новоизмислената нация "украинци".А Полша изобщо не е съществувала,когато Мария Склодовска Кюри е родена.
80
15
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Хан КрумПолша е била Русия,а населението - руснаци,Полша се създава откъсвайки се от Русия,дори столицата им Варшава е бил руски град и създаден от руснаците.Те са като украинците - откъснати от Русия и с насилие превърнати в нова нация от немците,същото правят и немците с българското население на север от Дунав,като австрийците напечатват през 17 век новоизмислен румънски език във Виена и сто години по-късно асимилират българите, превръщайки ги в новоизмислената нация "румънци".
79
11
 
18
 
! Отговори
Хан Крум преди 4 години
До АнонименМария Сальомеа Склодовска - Кюри си е жива полякиня. това, че тогава агресора Русия е владяла чужда територия не прави от Мария рускиня. До смъртта си на 66 години възпитава дъщерите си във полско самосъзнание и ги учи на полски език.
78
17
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До До 76Мария Склодовска е РУСКИНЯ!А Полша тогава изобщо не е съществувала,тя и самата Варшава е построена и създадена от руснаци.
77
6
 
23
 
! Отговори
Мая Манолова преди 4 години
Комунист и предател е едно и също. Погледнете нашите коминтерновци и нека да не коментираме. За тази *** няма ли Новичок? Не харесвам въобще ингилизите ама как са и простили че не е паднала без да иска под гумите на някоя кола? Или просто дъ.р.та.чката си измисля историята щото е самотна и е гледала много шпионски филми. Ама ако е вярно всичко това скоро очаквайте да е със корона вирус или нещо подобно.
76
5
 
2
 
! Отговори
>>> преди 4 години
и от там за идеята на Мао за тотална война срещу САЩ!Там пък сметката я плаща Пенковски,офицер от ГРУ,на когото подхвърлят нужните материали!Американците му обещават 1,000,000 $ и убежище в САЩ,но не го изпълняват и него жив го изгарят в крематориума на ГРУ!Така че това което се показва обикновено крие същността!
75
12
 
4
 
! Отговори
не си в час преди 4 години
До ТеоСъпрузите Розенберг са използвани от ЦРУ за прикриване на реалната доставка на ядрени технологии за СССР!За разлика от политиците ЦРУ са били наясно с опасността от едностранна ядрена война!Бил е нужен паритет!На тях е подхвърлян материал,който са предавали на руснаците!Те са обвинени в предателство и са осъдени!След време КГБ връщат жеста!Те дават на САЩ формулата за твърдото ракетно гориво на САЩ за да откажат Хрущов от идеята за постройка на 100 завода за гориво за една година ..>>>
74
10
 
13
 
! Отговори
До 77 преди 4 години
Руски заводи през 16 век? Закъснял си с лечението!
73
5
 
16
 
! Отговори
До 76 преди 4 години
Кюри е полякиня, неграмотнико!
72
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТеоПървите лампи също не са изобретени от Едисон,а от руския учен Яблочков,който открива не само лампите,но и създава трансформаторна бубина,с която може да разпределя енергията,т.е. е изобретил и лампите и трансформатора!Руснаците още през 16 век имат заводи,много преди другите държави да пристъпят към машинизация и механизация на производството!