От затвора един убиец реши древен математически проблем

Кристофър Хевънс открил страстта си към математиката зад решетките
23 юни 2020 21:10, Елка Василева
64
От затвора един убиец реши древен математически проблем
Снимка: Дойче веле / А. Фройнд

Животът пише най-невероятните истории. Като тази за американския затворник Кристофър Хевънс. Докато излежава присъда за убийство, Хевънс развива забележителни математически умения. И успява да реши един древен проблем, пише Дойче веле.

Кристофър Хевънс е на 40. И излежава присъда за убийство. Дълги години животът му е низ от провали - прекъсва училище, тръгва по кривия път, не успява да си намери работа и става наркозависим. А след като извършва убийство, Хевънс е осъден на 25 години лишаване от свобода, от които му остават още 16.

Новият живот на Кристофър Хевънс

В затвора обаче животът му се преобръща, след като открива страстта си към математиката. Зад решетките Хевънс започва сам да изучава основите на висшата математика. Трудно начинание - но не заради самата математика, а защото управата на затвора отказва да му достави поръчаните от него книги и учебници. Но Хевънс намира решение: обещава да дава уроци по математика на останалите затворници и така си осигурява достъп до нужните му книги.

Скоро обаче основите на висшата математика вече не представляват никакво предизвикателство за Хевънс. И затова той решава да помоли едно специализирано издателство да му изпрати няколко издания на реномираното списание „Annals of Mathematics". В писмото си затворникът пише, че числата са неговата мисия, но няма с кого да си говори за математика.

Един сътрудник на издателството решава да покаже писмото на своята партньорка Марта Черути, която на свой ред го препраща на баща си - италианския професор по математика Умберто Черути. Професорът е скептично настроен, но заради дъщеря си все пак решава да отговори на затворника. За да го изпита, професорът му поставя и една задача, свързана с проблем от Теорията на числата - тъй наречените верижни дроби, над които е размишлявал още древногръцкият математик Евклид.

След известно време италианският професор получава писмо по пощата, което съдържа една безкрайно дълга математическа формула. След като с компютър проверява изчисленията, Черути с изненада установява, че затворникът, въоръжен само с хартия и химикалка, е решил правилно прастария математически проблем. Това поставя началото на тяхното сътрудничество: Черути помага на Хевънс да формулира правилно своето доказателство, след което двамата го публикуват в „Journal Research in Number Theory".

Клуб на затворниците-математици

Междувременно Хевънс успява да спечели за математиката много свои съкилийници. В затвора празнуват дори тъй наречения „Ден Пи", наречен на числото 3,14, а на едно от тържествата присъства и професор Черути.

През оставащите му 16 години зад решетките Хевънс иска да се посвети и на други математически проблеми. Науката е начин да изплати своята вина пред обществото, обобщава Марта Черути разговорите си с Хевънс, който ѝ доверил, че след като излезе от затвора, иска задължително да следва математика.

Нищо чудно дотогава неговата невероятна история да бъде забелязана и от Холивуд. Защото животът наистина пише най-добрите истории.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът искал да получава "Аnals", те го абонирали за "Annals".
52
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Архимек (40)Много трудна задача. Сметките на Топлофикация имат много малко общо с математиката.
51
1
 
16
 
! Отговори
Валди преди 3 години
Нерядко талантите не успяват да се разгърнат заради средата. Аз също бях математически гений в 3,4,5 клас ... решавах задачи като за 8-9кл. Проблемът е, че не бях случил на семейство и не само, че никой не ме подкрепяше и насочваше ами трябваше да разтървавам пияния си баща да не бие майка ми. Съответно почнах малко да пропадам, но все пак таланта ми помогна да оцелея и да не отпадна от училище. Минах и през наркотиците естествено, но някакси оцелях и сега съм 40 г. инженер със семейство с дец
50
0
 
4
 
! Отговори
* преди 3 години
До коректори внимавайтеНаправете разлика с Математически анали, което означава съвсем друго. Моля вие да си обогатите речника преди да правите коментари.
49
1
 
3
 
! Отговори
коректори внимавайте преди 3 години
списанието се казва не аналс математик /анална математика/ а ануал математик-математически годишник!
48
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Като видя Дойче веле и спирам да чета.
47
0
 
6
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
До СаксофоновПопаднал - на математици...
46
3
 
1
 
! Отговори
Тодар Правешки преди 3 години
Не човек а джелязу ,устата сама промълвила не, комунист
45
14
 
6
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 3 години
ОЩЕ ЕДИН ПРИМЕР , ЧЕ В ЗАТВОРА АКО НЕ ПОПАДНЕШ НА КОМУНИСТ--НЕ ТЕ БЕСЯТ И СТАВАШ ПОЛЕЗЕН ЗА ОБЩЕСТВОТО!АКО СЛУШАШ КОМУНИСТИ--СИ ПЪТНИК , БАКЕ ....АБСОЛЮТНО ВИНАГИ!
44
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересна история. Всеки има своето място - стига да го намери навреме.
43
2
 
34
 
! Отговори
хм преди 3 години
O, каква изненада...затворникът е бял ! Няма да може да се направи филм в Холивуд, защото група черни актьори са протестирали и изпратили писмо до Холивуд, че прави истории само за белите които били малцинство в света...
42
0
 
17
 
! Отговори
ДДРОнег преди 3 години
"Но във затвора попаднал на хора и станал Човек"Кристофър буквално е изпълнил стиховете :)Жалко, че не е открил тази своя страст по-рано !!!Към децата, към ВСИЧКИ деца трябва да се подхожда хем еднакво, хем различно, за да се разкрият техните истински заложби !!!
41
2
 
4
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
До ЩерюВ затвора е попаднал на какви хора, на комунисти ли?
40
1
 
1
 
! Отговори
е преди 3 години
До BellaАма тя загубила ли се е тази женя през нощта?
39
1
 
49
 
! Отговори
Архимек преди 3 години
Да му платят по-сложно задача, сметка от Топлофикация.
38
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво пречи на Кристофър Хевънс да следва математика сега, докато е в затвора?Математиката не е медицина. Не е нужна практика в моргата.
37
1
 
15
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
"Отвели тогава злодея злосторен,затворили този субект.Но във затвора попаднал на хораи станал човек.Не зная с каква езакваса заквасен,не зная и как е замесен,но своята участот книга по-яснаму станала с някаква песен..."("Песен за човика" - Никола Вапцаров)
36
0
 
11
 
! Отговори
postradal pasi преди 3 години
До Lan С една дума щастлив е всеки който е успял да намери своя потенциал да развие своите и способности и да е полезен на обществото а не всеки има тези възможности и за съжаление си остава с мечтите си
35
18
 
5
 
! Отговори
българин преди 3 години
То от математиката файда няма. Само от ракията и салатката има.
34
0
 
16
 
! Отговори
Lan преди 3 години
34, науката не винаги помага точно на секундата и безкрайно видимо за "хората". Колкото по-малко "бели" петна има, толкова по-точно познаваме света около нас. Много от откритията са получили приложение в бита много след фактическото им откриване и от съвсем други хора :), а не от откривателя им.