От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа

Когато превърнат черквите ви в джамии, ще схванете какво цели Ердоган
7 окт 2020 21:45, Елка Василева
714
От Ереван: Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа
Снимка: архив, БГНЕС

Участието на Турция в конфликта в Нагорни Карабах буди мрачни спомени у арменците. "Чак когато превърнат черквите ви в Европа в джамии, ще схванете какво цели Ердоган!", предупреждава един арменски лекар, цитиран от Дойче веле.

Армения и Азербайджан водят все по-ожесточени боеве за оспорвания регион на Нагорни Карабах. В сраженията загиват и все повече цивилни.

В столицата на Армения се готвят за истинска война, съобщава вестник "Ди Велт" в свой репортаж от Ереван: гражданите събират помощи за войниците, даряват кръв, записват се доброволци в армията.

Армения е овладяна от небивала вълна на солидарност и единство, пише изданието и обяснява: "Причината за това е не само в нападението на заклетия враг Азербайджан, който от 30 години насам се опитва да овладее региона, населяван предимно с арменци", пише изданието.

Още по темата

Според него еуфорията на арменците и готовността им за помощ се дължат предимно на това, че Турция играе основна роля в този конфликт, който им напомня за един исторически кошмар - за турския геноцид над арменското население, извършен по времето на Османската империя през 1915 година. "Това е колективна травма, която се предава от поколение на поколение и сега отново бе пробудена от войната в Нагорни Карабах", коментира "Ди Велт".

Премиерът на Армения Никол Пашинян казва в интервю за германския вестник "Билд", че в случая вече не става дума за регионален проблем за сигурност: "Това се дължи и на факта, че в Нагорни Карабах се появиха наемници и терористи от Сирия, наети от Турция, за да се бият на страната на Азербайджан".

Според Пашинян Турция се стреми към възраждане на Османската империя, а в актуалната ситуация около Нагорни Карабах той вижда "резултат от империалистическата политика на турския президент Ердоган".

"Когато превърнат вашите черкви в джамии..."

Вестник "Ди Велт" на свой ред припомня старите битки около Нагорни Карабах и отбелязва, че никога досега Анкара не се е намесвала толкова активно в конфликта в Кавказ.

Този ангажимент на Турция отново пробужда историческата травма на арменците, коментира изданието и цитира един арменски лекар, който казва: "Ние тук се борим не само за Армения, но и за вас, в Европа. Вие явно още не сте разбрали какви са целите на Турция и Ердоган. Чак когато превърнат вашите черкви в джамии, ще го схванете!", предупреждава той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
8
 
8
 
! Отговори
ще патим преди 3 години
Много ще патим тепърва. Картите са лошо раздадени за малките държави в момента. Който каквото свари ще граби, а Турция не е от скромните.Никой няма да й се противопостави, помнете ми думата. Русия има нужда от съюз с нея, защото останалите държави я изолираха, Европа е много слама, а на амреиканците въобще не им пука за нас, има още преди години от техни политолози, че очакват като прогноза Турция да си възвърне някои от териториите , които е загубила като империя на Балканите.
149
8
 
29
 
! Отговори
глупак преди 3 години
Каки окупирани територии бе, те са населявани даже от арменци. Това е спорна територия, която някой понеже има повече ресурси и Турция стои зад него иска да ги вземе. Арменците никога няма да се обединят с турците, които ги колеха. За разлика от нас има достойнство. Вземи почети малко история, как е извършен геноцида над тях, над жени и деца, без да са проявили ни най-малко насилие, живеели са както ти предлагаш и са търгували мирно. С турците мир не може да има, жестоки са и алчни.
148
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Арменците громят слабата турскоазерска армия по всички фронтове!
147
3
 
4
 
! Отговори
Алмендудук преди 3 години
Къде точно трябва да плачем?Бойко 5г. чака митичния азерски газ по тръбопровода ТАНАП а сега арменците то вдривиха заедно с петролопровода Баку -Джейхан. Кой е приятел на България азерите или арменците? Първите са си чисти турски кумуняги а вторите са най-неблагодарник народ на земята. Преди 2 г цветна антируска революция направиха а днес - бащице Путин спасявай ни както винаги до сега. Защо не стрелят с Искандерите по Баку? Защото някой трябва да им даде кодовете за бойните глави.
146
8
 
15
 
! Отговори
не е смешно преди 3 години
Много е прав. Днес се атакува територия, населена с арменци, за да се присвои. Утре какво им пречи на турците да посегнат към наши територии, в които между другото има от техния етнос?Да видяхте някаква намеса от Европа , Русия? Никой не смее да се опълчи на Турция, пък и тя е в НАТО. Добре, че няма да доживеем много хора да видим фереджетата тук как ще ги сложат. Младите да му мислят, те трябва да градят бъдещето си.
145
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До турчин Ми ти кажи в търки има много кюрди трябва да има Кюрдистан.
144
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бих искал грандиозно обещетение заради военните действия в нагорниКарабах,понеже се ,чувствувам ощетен и омерзен задето ме заливат с дезинформация,инак съм за арменците!
143
5
 
13
 
! Отговори
Евроатлантик преди 3 години
Не се борете за нас! Ние брюкселските евроатлантици желаем ислямските афроараби да ни подобряд скапания генофонд.
142
0
 
16
 
! Отговори
наблюдател преди 3 години
Вълкът козината си мени, нрава не. Знаете кой е вълкът.
141
23
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, че нагли арменци... За мен се били "борили". Смешници! Очакват съжаление и да им изпращаме помощ. Ама нямаааа!!! Сами си запалиха тоя конфликт, започнаха да убиват мирни хора. Азерите им дадоха да си живеят там в Карабах щом искат, а те започнаха да канят въоръжени сили от Армения и главорези кюрди и сирийски арменци от Сирия. Подготвяха се за тая война години по-рано и пак се оказаха накрая със свалени ***.
140
7
 
19
 
! Отговори
селото преди 3 години
Днес Ердоган посяга на Армения а утре ще тръгне и към нас.Къде е Европа???За Косово всички бяха солидарни а за Нагорни Карабах мълчат.
139
7
 
20
 
! Отговори
era преди 3 години
прав е лекаря и само бюрократичните плъхове в ЕС не "виждат" какво се случва в следствие на толерастката им политика.
138
3
 
2
 
! Отговори
Детектора преди 3 години
Брех. Ти си бил голема работа бе момче. И да не си бил офицерин там?? Аз кюрдите не ги харесвам ама хич. И абсурд да се бият с карабахци. Арменците едва ли ще ги искат. По ред причини.
137
0
 
0
 
! Отговори
Хмм преди 3 години
Абе не знам но явно кочинката ви не е наред, щом срещу нея се води партизанска война. Нормалните държави немат такива проблеми. Но разбира се ти нема си съгласен с мнението ми. И не ви стига това ами сега и с карабахци се заядохте. Но коронавируса ще ви прецака много яко. Ще ревете за помощи хаха. И суша ви очаква. Не мога ви мисля. Че сте и бая гърла. Ще стане маскааааа.
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 505 журналистубичъм та
135
7
 
6
 
! Отговори
Кръстоносец преди 3 години
Днес ще има протест пред караамджикското посолство. Ще стане забавно. Аз ще ида. А ако ми дадат по 3000 евро може и в Карабах да ида да пострелям малко с Драгунов по питекантропчетата на Алиев.
134
0
 
3
 
! Отговори
Край... преди 3 години
станах с две дупки.....
133
4
 
2
 
! Отговори
Край преди 3 години
Казва го човека, а българчетата се отказаха да имат армия. Колкото пъти се каже че за мъжете трябва Мин 6 месеца казарма и клета за защита на Родината - толко пъти се реве джендърски насреща
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бабикяната да отива да оправя родината си, не да се бърка в нашите работа, крадлив арменец.Ама в Армения няма далавера, няма какво да се краде.
131
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това ако не са арменците да се борят за нас досега да сме турили фесовете.