Свободата в религията под натиск в цял свят

Християните са най-дълбоко засегнати, смята Маркус Грюбел
Обновена: 30 окт 2020 07:04 | 30 окт 2020 07:03, Петя Славова
83
Свободата в религията под натиск в цял свят
Снимка: БГНЕС

Германският правителствен комисар по религиозната свобода в света представя тревожен доклад. В борбата за подобряване на положението той разчита повече на диалога, отколкото на санкциите, съобщава "Дойче Веле".

Маркус Грюбел преминава директно към точката. "Свободата на религията или убежденията е основно човешко право. Това човешко право все повече се ограничава или поставя под съмнение. Трима от четирима души по света живеят в държава, която ограничава свободата им на религия или убеждения." По този начин докладът за световната ситуация на свобода на религията, който германският правителствен кабинет одобри в сряда, е мрачен документ по труден глобален проблем.

Загриженост за китайските уйгури

"Свободата на религия и убеждения е под нарастващ натиск в много страни", казва Грюбел. Нарушаването на свободата на религията "по-специално" засегна християните като най-голямата религиозна общност в света, но членовете на други религии и мирогледи също претърпяха дискриминация и преследване поради своята вяра или защото не се придържат към никоя вяра.

Още по темата

Религиозната свобода е под натиск в цял свят

Грюбел подчертава драматичното положение на уйгурите в Китай и проблемите на рохингите. И той спомена за гнева в интернет и по улиците, когато в Пакистан се обсъждаше присъдата на християнката Азия Биби, обвинена в богохулство, която най-накрая успя да напусне страната. Той е разтревожен и от положението на религиозните малцинства в Иран и части от Нигерия. Но германският правителствен комисар спомена и положителен пример. През 2019 г. Судан отмени смъртното наказание за вероотстъпничество, въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната.

Критики срещу партньори във външната политика

За втори път след 2016 г. германското правителство представя "Доклад за световната ситуация на религиозна свобода. Това е документ от около 200 страници. Сега, подобно на годишния доклад на "Амнести интернещънъл" за положението с правата на човека в света, са налични 30 "профила на страните", с коментари за 30 държави, където събитията от 2018/19 са от особен интерес. Държави от Афганистан до Виетнам, но също и страни като Египет, Бразилия, Кения, Малайзия, Саудитска Арабия, които със сигурност не обичат да се виждат в такъв официален правителствен документ. Немалка част от тези страни имат икономически отношения с Германия или са съюзници по външната политика.

Това става ясно, когато Грюбел коментира неговата функция и ролята на доклада. Става въпрос за изобличаване, солидарност, говорене. "Винаги си струва да се търси диалог", казва той. Германският комисар не е склонен да иска санкции. Те са "последната инстанция". Ако погледнете къде по света се нарушават религиозната свобода или други човешки права, "тогава трудно можем да търгуваме с която и да е държава в света".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човек трябва да бъде свободен да изповядва каквато си иска религия, но проявата и демонстрацията на каквото и да било религиозно поведение в обществения живот трябва да бъдат обявени за престъпления в целия свят!Медиите трябва да престанат да отразяват всички религиозни събития и ритуали, а търговците да спрат кампаниите за Коледа и Великден!В училищата да се учи само история на религиите но само информативно.
29
9
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на китайците, че мачкат и унищожават уйгурите. Исляма трябва да се мачка и унищожава, за да има мир по света.
28
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, никой ли не прочете за Судан?"Судан ..... въведе Коледа и покани евреите да се върнат или да посетят страната."Само дето не написаха : " И да я превземат"
27
7
 
18
 
! Отговори
kris преди 3 години
Религиите са отживелица и са вредни за човечеството.
26
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2 хРелийгиите са си изграли ролята когато познанието за света е било на ниско ниво. Сега са вредни. Ползват се от всякакви мошенници за постигане на користни цели.
25
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Моля моля да уточните само за исляма става, дума много засегнати Мюслитата от едни карикатури ай стига бе прибираха ги десетки години сега им берат плодовете е те са си виновни
24
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ви се чудех когато ръкопляскахте на Ердоган за изцепките му в Давос и го обявиихте за герой. Когато подкрепяхте диверсията "Флотилия на свободата". След това ръкопляскахте когато вкара в затвора генералите, гаранти на светската държава в Турция. Но сега тази карукатура на Шарли ебдо е гнусна, пошла и безвкусна. Да ме прощават, но ако това е "свободата на словото".....merci. Не приемам и агресивните реакции на ***.
23
1
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 3 години
Баба Меркел кво ще каже по въпроса?!? Тая цион истка ги покани. Са танистка долна.
22
2
 
7
 
! Отговори
Терор в БГ преди 3 години
А мене искат да ме вкарат в затвора заради критики към Гешев и Борисов чрез пернишка мутра!
21
6
 
6
 
! Отговори
ПРИЯТЕЛЯТ ЕРДОГАН преди 3 години
на бате ви МУХОБОЙКО ще се задави да се прави на водач на исляма. Голям залък е за него. Франция ще го гони до дупка. Считай и ЕС. Лирата е почти фалирала - инфлация 30%. Турция е продала 21 т. злато да я крепи
20
2
 
12
 
! Отговори
значи преди 3 години
Да покани уйгурите, маймуните, крокодилите и които ще, само да не пълни Европа с муслими, защото такова чудо като тия няма.
19
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Osman BaturТочно така. Трбява злото да се степенува. Първо трябва да се избият комунистите по цял свят, после ще се разправяме за другите неща.
18
4
 
12
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
Предишния път когато рода адамов се *** и изпеддерасси, дядо Господ ни би с камъни по главите.В днешно време бледоликите юдейо-християнски епилирани мъже и брадати жени юрогейталаццстанскии поквариха целия свят с тяхната "цивилизация" и може би на дядо Господ да са му свършили камънаците да ги тръшка по главите и затова използва исляма да вкара в правия път покваренто си стадо?!
17
4
 
11
 
! Отговори
ФРАНЦИЯ преди 3 години
е закърмена със свободата да осмива всяка религия още от Първата република. Това не е Германия, където не смеят да гъкнат от чувство за вина заради Хитлер
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До А СВОБОДАТАКога ти е била отнемана свободата да си атеист? През последните 2000 години атеизма е на мода.
15
10
 
4
 
! Отговори
Ольов преди 3 години
До12Какъв бог бе охльо ,ти и божии син ще се наречеш ,а да ти кажа ли кво си?Жив ......ст.На времето турците са имали българите щото не са искали да приемат извратената им вяра.Колко етнически българи има днес-10%?Плюя на измислената ти вяра,нещастен охльов такъв.и съм благодарен на родителите си че биологията ми е изрядна ...***!
14
4
 
9
 
! Отговори
А СВОБОДАТА преди 3 години
да не си религиозен къде отива
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не ми пука за религиите. Никой не може да ми забрани вярата. Много хора не се усещат, че това са две различни неща.
12
5
 
10
 
! Отговори
До аз съм джендър преди 3 години
И каква е твойта истина?Че си самотен, нещастен и сбъркан?Истинската вяра в Бог трансформира човешки съдби и животи, пълни със свобода и потенция. Не операция за смяна на пола, не някаква псевдо извратеняшка филодофия.
11
7
 
4
 
! Отговори
Ястребител преди 3 години
До 5Затова на бодливата крава рога не дава!Амджъкказзлийо, сигурен съм че и баба ти е била забрадена допреди няколко десетилетия бе гютверренино!