Голяма комерсиална експедиция на К2 през зимата - абсурдно от началото

Шерпите са били вече "изгладнели" поради проваления летен сезон
141
Голяма комерсиална експедиция на К2 през зимата - абсурдно от началото
Снимка: БГНЕС

След разразилите се трагедии под връх К2 в Пакистан, при които загинаха двама души, а други трима изчезнаха безследно, в социалните мрежи един от най-успешните и опитни български алпинисти - Николай Петков отправи няколко въпроса. “Кой наду балона” - попита той, и “Защо медиите отразяват като постижение изкачвания по нормалните пътища в рамките на тежки комерсиални експедиции”.

"При положение, че имаше толкова неуспешни опити за зимно изкачване на К2, организирането на голяма комерсиална експедиция там звучеше от самото начало абсурдно и още тогава споделих, че очаквам отново една голяма трагедия. Естествено, надявах се да мине поне без жертви", казва Петков пред БНР.

Още по темата

“Освен клиентите на тази експедиция, които не бяха никак малко, се появиха и желаещи да се съревновават, просто подтикнати от това, че бидейки една голяма експедиция в района, много по-лесно е, когато има опънати парапети. Самото обявяване на тази експедиция се породи от факта, че шерпите са били вече “изгладнели” поради проваления летен сезон. Те нямаха доходи и най-вероятно са решили - независимо какъв ще бъде изходът от експедицията - за тях е било важно да има приходи”, коментира той.

“Става дума за връзка по веригата на парите. В нея са клиентите, спонсорите, организаторите, а посредата са медиите. От начина на отразяване на тези събития от медиите зависи доколко тази верига ще се върти. Това все повече започва да се превръща в проблем и на самия алпинизъм, макар че ние не го приемаме за алпинизъм този клиентски височинен туризъм. На нас това започва да ни пречи, защото създава един погрешен образ на алпинизма, като цяло. Всички ние, които сме започнали да се занимаваме с алпинизъм, сме имали малко по-идеалистични представи за всичко - за планина, за приятелство в планината, за начина, по който човек става алпинист, за катеренето, което е неотменна част от самия алпинизъм”, смята Петков.

Според него не е постижение в алпинизма изкачването на върхове от клиенти, които използват наготово направени парапети, обилно снабдени с кислород и на които цялата инфраструктура се изгражда от помощния персонал.

“И това нещо трябва да е ясно - на медиите и на тези, които ги слушат тези медии. Те сякаш забравят, че има алпийско движение, което има своята история, своите постижения”, смята той.

“Винаги ще има желаещи да се качат на някакви върхове и това няма защо да се спира. Трябва обаче да е ясно, че те не правят алпинизъм. Едно е да изкачиш Еверест в самостоятелна експедиция, която има някаква цел - нов път или нещо друго. Или да е от група алпинисти, които сами постигат целта - това е алпинизмът”, коментира Петков.

“Призовавам  всички да си знаем мястото под слънцето и да изкачваме върховете безаварийно. Искрено го пожелавам на всички!”, завършва Николай Петков, който е изкатерил почти всички емблематични големи стени по света и е един от най-успешните ни алпинисти, с много премиерни изкачвания в България и в чужбина.

Участник в трите експедиции, осъществили най-големите постижения за българския алпинизъм - Еверест 1984 г. (по Западния гребен, без повторение досега!), Южната стена на връх Комунизъм - 1986 г., Транго Тауър - 1998 г. Първият и единствен досега алпинист, обходил и трите ръба на Еверест. През годините изкачва най-трудните стени в Алпите, Пакистан, Хималаите, Памир, Йосемити.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още по темата: алпинистК2шерпиСкатов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
0
 
32
 
! Отговори
Алпи преди 3 години
Супер изказване на Петков, много точно казано. Медийна шумотевица, която дава крила на високопланински туристи, и ги превръща в герои. До следващата жертва. В това време кадърни и опитни алпинисти си катерят и никой не ги отразява. Защото нали, не са вегани, не са диабетици, не са някакви брутални самохвалковци. Хайде стига вече, време е някой да го каже директно - тези хора са самовлюбени егоисти, които не и трябвало да са вдъхновение за никой, не би трябвало да им се дава трибуна и внимание.
30
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Шерпите наистина стават фактор в момента там, защото го смятат за своя територия. Не харесват соловите изпълнения, не искат "неорганизирани" експедиции. Стига се до ситуации на недостатъчно място за палатки, спорове и т.н. Губят се животи от алчност. Цяла индустрия е това. Постижение ли е ? Безспорно, няма лесно качване и да те носят там. Геройство ли е? Абсолютно не. Национална чест ? Едва ли.
29
4
 
32
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
Вероятно много хора ще ми скочат тук, но Боян Петров беше същата стока. Извинявайте, но това са самоцелни високопланиски туристи, които искат да качват ударно 8-хилядници заради позьорщината. То не го бяха вадили от ледени цепнатини, то не бяха диабетични кризи, от които пак го спасяваха колегиални алпинисти, та се катери с пирони в крака, и т.н. Все разчита, че някой ще му бърше *** на тази височина. За мен това е супер егоистично и непрофесионално. Биолог който си има хоби. Хайде аман ...
28
11
 
6
 
! Отговори
ран преди 3 години
Българина обича всичко да принизи и оплюе. "Изгладнели шерпи" е грубо. Но където и да сме ние, все ще сме жертвички, все ще има обвинения и скандал...
27
10
 
7
 
! Отговори
Ira преди 3 години
Изгладнели шерпи? Много просташко изказване. На някои хора всичко им е ясно и всичко свеждат до своя мироглед.
26
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-накрая авторитет да се изкаже по темата. Тука медии и всякакви разбирачи се сцепиха да обявяват тоя турист за герой сътворил невероятен подвиг.
25
0
 
31
 
! Отговори
до Айде ся преди 3 години
Едно е да ползваш шерпа да ти качи нещата до базовия лагер, друго е да те носи до върха по опънати въжета, да ти прави супата и да ти опъва палатката. Шерпи ползват всички. Но не всички ги качват в *** верига като мравки до върха за едната снимка всоциалната мрежа.
24
1
 
37
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
До Айде сяПич, дори не си помисляй да сравняваш Петков със Скатов. Две отделни планети. Моля те, прочети малко за кой говориш. Този инфлуенсър-веган-алпинист просто ако не беше този връх, щеше да му се случи на следващия. Хайде, моля ви. К2 през зимата са го атакували най-елитните руски, полски, и какви много други легенди, и то без успех. Скатов турсита се засили да го качва като багаж е не става.
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АТАКИСТА твоят шеф белият психар викаш хич не захлеби, а?
22
14
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колумб1492-ра.Откриването на Америка.Половината от екипажите не се завръщат.Ако смъртта плашеше човек да отиде тук или там, още щяхме да си висим по дърветата като маjмуните.
21
14
 
10
 
! Отговори
Айде ся преди 3 години
Николай Петков, вие ползвахте ли шерпи за изграждането и оборудването на лагерите на Еверест? Беше ли им платено за това? Ако, да. Край. Няма никакъв смисъл от вашите приказки. Ако, не. Извинявам се.
20
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само с това за шерпите не мога да се съглася. В крайна сметка ако знаеш, че има бaлъци, които са готови да си дадат парите и живота само да се похвалят, че са изкачили К2 зимата, ми няма ли да им вземеш парите? Те така или иначе ще се потрошат. Поне някой да има полза от това, да не е съвсем напразно.
19
1
 
45
 
! Отговори
Че Гобара преди 3 години
Петков го е казал културно и завоалирано, от възпитание. Ама преведено на нормален език това означава - "Скатов е бил турист, човек без сериозен опит и история по алпинистки клубове, и в действителност най-обикновен позьор.", Човекът много правило го казва, че високопланинските туристи всъщност не допринасят с нищо за алпинизма, и по-скоро вредят. Напълно му подкрепям мнението. Според мен е време тази лудост с платените аматьорски изкачвания да бъде забранена, и да се въведат строги правила.
18
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези експедиции са забавление главно за богати американци, швейцарци и австрийци. Стотици ходят на година и *** докато снимат за социалните мрежи с ГоПро камери, но никой не ги смята за национални герои, защитаващи едва ли не честта на флага. От нашите отиват няколко на година, един умира и цял месец медиите захлебват от медийното внимание.
17
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата тази история с комерсиализираният височинен туризъм е подигравка с истинските алпинисти. Лагери, разпънати палатки, кислород, чай, супи, нови обувки, въжета, стълби..идея си нямате колко грижи полагат за тях и те пак успяват да се утрепят. Единствената адекватна подготовка за такива геройства е да свалиш килограми, да не изтормозиш шерпа прекалено. Съжалявам за човека, но хвърли много пари на вятъра от егоизъм и без трезва преценка
16
0
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 8000 метра си в зоната на смъртта, руска рулетка,пътник,няма кислород,не може да дишаш,да мислиш,отиваш към мозъчен оток,умора,всеки сам се спасява.Около теб мумии на замръзнали трупове на алпинисти от предишни експедиции,някой от преди,5-10-20-50г,.Но ти продължаваш за да стигнеш вархъ.50% от загиналите са при слизане, същото дърво че и по зле.
15
0
 
38
 
! Отговори
Ами да преди 3 години
Твърде лекомислено и комерсиално почна да се подхожда към тия неща в последно време !
14
0
 
40
 
! Отговори
Екипът на Скатов преди 3 години
Експедицията е пълен успех.Малка подробност : със пет жертви и никой не качил върха.Освен шерпите.Представи си ако не беше успешна....
13
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите алпинисти оставиха медиите да надуват балоните за геройствата на организирания височинен туризъм. Разбирам ги, медиите щяха да ги разкостят, че го правят от злоба, дори да беше от най-нормално чувство за загриженост.Иначе, няма изненада в развръзката. Дано има научени уроци. И дано по малко самовлюбени егоманяци тръгват за пари да си оставят *** по най-недостъпните места на планетата. Направиха базовия лагер на Еверест по задръстен и мръсен от селско дере, а уж "природозащитници"
12
2
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт, за 8 години няма как да станеш топ алпинист. Не че там горе има някаква гаранция за нещо, но с тази експедиция се пресилиха.