Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?

Оказва се, че ваксината защитава повече младите
11 юни 2021 20:17, Петя Славова
163
Хем ваксинирани срещу COVID-19, хем болни, как?
Снимка: БГНЕС

Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора, отколкото при възрастните. Това става ясно от ново проучване. Експерти обясняват на какво се дължи това, предава "Дойче Веле".

Учени от берлинската клиника "Шарите" са намерили обяснение на въпроса защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози. Резултатите от две студии по въпроса бяха публикувани в специализираното научно списание "Emerging Infectious Diseases" ("Нови инфекциозни заболявания"). От тях става ясно, че имунната система на по-възрастните хора не реагира така ефективно на ваксината, както имунната система на по-младите.

Затова е особено важно обслужващият персонал и посетителите в старчески домове и болници да са непременно имунизирани срещу коронавирус. Особено съществени остават също хигиенните мерки и тестването. Учените твърдят също, че при по-възрастните навярно ще е необходима трета, бустерна доза ваксина, с цел да се повиши техният имунитет срещу COVID-19.

Възрастните хора и ефектът на ваксината

Учените от "Шарите" са анализирали огнище на зараза в берлински старчески дом. През февруари там са се заразили 11 болногледачи, които не са били напълно имунизирани, както и 20 възрастни хора в дома. Установен е бил вариант Алфа на коронавирус (B 1.1.7), по-известен досега като британската мутация.

16 от заразените 20 възрастни обитатели на дома са били ваксинирани с две дози от препарата на BioNTech/Pfizer. Четиримата неваксинирани прекарали толкова тежка форма на Ковид-19, че се наложило да бъдат лекувани в болница.

Само една трета от имунизираните са имали симптоми на зараза като кашлица или задух. Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била Ковид-19.

"От една страна си проличава, че ваксината е успяла като цяло да защити добре жителите на дома, защото протичането на болестта при тях е било значително по-леко", казва Виктор Корман, заместник-ръководител на лабораторията за коронавирус в Института по вирусология. "В същото време взривът от нови зарази показва, че силният ефект от ваксината понякога не се проявява изцяло сред по-възрастните хора."

Във второто проучване са били сравнени имунните реакции, предизвикани от препарата на BioNTech/Pfizer сред пациенти на частен лекарски кабинет на възраст над 70-годишна възраст и сред служители на клиниката "Шарите" със средна възраст 34 години.

Ваксината пази младите по-добре

Анализът на кръвните проби показал, че само 3 седмици след първата доза близо 87% от по-младите са имали вече антитела срещу Sars-CoV-2. Само 31% от по-възрастните обаче са разполагали с антитела. Един месец след втората доза ваксина почти всички по-млади хора (99%) са имали наличие на специфични антитела в кръвта. Сред по-възрастните хора този процент е бил 91 на сто.

Установено било също, че у по-възрастните хора антителата съзряват по-бавно, което означава, че те по-слабо "улавят" вируса. Втората важна функция на имунната реакция - т.нар. Т-клетъчен отговор - също е бил по-слабо изразен сред възрастните хора.

"С други думи, нашето изследване показва, че имунният отговор при по-възрастни хора е значително по-бавен и не достига нивото на защита, което се регистрира при по-младите", обобщава Лайф Ерик Зандер, експерт по въпросите на ваксините от Клиниката по инфектология и пневмология.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


163
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ми то ваксина със 100% защита няма. Даже и тези, които са от над 40 год. на пазара. Ама тези, които са ваксинирани хем имат по-нисък шанс от зараза, хем ако все пак се заразят, ще го прекарат по-лесно. Не съм лекар, логично мислещ човек съм.
25
0
 
4
 
! Отговори
Ген Минетчийски преди 2 години
Любовта започва първо на квантово ниво,с изключение на мен и моя котьо..наша връзка е силно кармична!!
24
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Младите не ги защитава ваксината, младите просто не боледуват от коронавирус!!!!!!
23
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
е така щото пази колкото и без нея... ама който иска да има психологическа защита да си бие ваксина...
22
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кунчев що така ,ваксините да не са ментета
21
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При възрастните хора -не работи. При младите хора -излишна е. Парите -похарчени са. Очакваме бустершотите. За "индийския вариант", който не съществува. Някой бързо да напише колко сме зле, че не вярваме на приказката.
20
3
 
18
 
! Отговори
баровеца преди 2 години
не е от имунната система при младите ами е от васкината хе-хе-хе-хе :))))))))))
19
1
 
42
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
КОЙ ИЗЛЪГА, ЧЕ ВАКСИНАТА ПАЗИ ОТ НОВИТЕ ЩАМОВЕ!! САМИТЕ ПРОИЗВОДИТЕЛИ КАЗВАТ, ЧЕ ТРЯБВА ВСЯКА ГОДИНА ДА СЕ БОДЕТЕ С ВАКСИНА ПРОТИВ КОРОНА ВИРУС И ТО ВСЕ ПОДОБРЕНА!
18
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако "За всеки щам трябва нова доза ваксина", това не е ваксина, а терапия. Боцкайте се непрекъснато, ваксомани. Но защо занимавате и нормалните хора с вашите наркомании?
17
5
 
39
 
! Отговори
Ситалк преди 2 години
"Оказва се, че ваксината защитава повече младите" -- Новината след 6 месеца "Оказва се, че ваксината не защитава никой". Да видим, колко умопомрачени "родители" ще предоставят децата си за военни експерименти.
16
5
 
38
 
! Отговори
Истукан преди 2 години
Ваксината само разболява хората. Затова има и процент смъртни случаи от ваксинирането.
15
0
 
6
 
! Отговори
Хм преди 2 години
А де?
14
25
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За всеки щам трябва нова доза ваксина, нормално е , че някои от ваксинираните са починали, защитата не на 100 процента
13
5
 
36
 
! Отговори
Леша преди 2 години
Грешка ли беше, че инжектираха старите? Е, след като изпукат, ще им се извините.
12
13
 
8
 
! Отговори
Бау преди 2 години
не е 100% ефикасна. Как може?!?! Никой не ни предупреди! :D
11
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На старите им трябват 3 дози
10
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Миналия месец имаше 6-7000 заразени в САЩ след "пълно ваксиниране". И от тях, 7-8% в болница. И от тези в болница, 10% умрели. Тоест, абсолютно идентична картина с неваксинирани. Отговорът на центърът за заразни болести беше, че спряха да информират за такива случаи. СЪБУДЕТЕ СЕ БЕ
9
8
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Ваксината срещу коронавирус е по-ефикасна при младите хора" -тоест, при които е по-ефикасна имунната система... Както и без ваксина. "защо в някои старчески домове избухват нови огнища на зарази от коронавирус, въпреки че възрастните хора са ваксинирани с две дози" защото всичко са НОВИТЕ ДРЕХИ НА ЦАРЯ. "Работи" само ако приемеш че работи. Всъщност е колосална лъжа! "Двама от ваксинираните жители на дома са починали, но се предполага, че основната причина не е била Ковид-19"... Майтап... Вярвай
8
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахахааха! Още ли вярвате на изм етта управляваща света с лъжи за Ковид? Че то и до сега при младите вируса минаваше леко. Демек все едно не са били никакви ваксини. Положението е същоото. Старите пак ше си умират ,както и до сега. Смешници. Още се ваксинирайте гл у па ци. По 12 ваксини си слагайте всеки ден ако искате. Хахахахаа
7
2
 
23
 
! Отговори
всичко ще си кажете преди 2 години
Номерът с ваксините е в стил "Парите са взети, човекът каза "Ще видим!"