Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях
16 яну 2022 17:10, Красимир Ангелов
282
Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?
Снимка: БГНЕС

Европа възложи своята енергийна сигурност на руския президент Владимир Путин и сега плаща цената за това, пише в свой коментар Bloomberg. Ако има поука от енергийната криза през последните месеци за европейските регулатори, то тя ще бъде относно начина, по който се съхранява газът, допълва още агенцията.

Изглеждаше добра идея да се даде възможност на "Газпром" да управлява газохранилищата в Европа, в близост до клиентите си.

Още по темата
В крайна сметка компанията е основен и до голяма степен надежден доставчик в Европа от 60-те години на миналия век. Руският природен газ осигурява отоплението и производството на електроенергия през зимата в Европа дори и при споровете по време на Студената война или в годините след разпада на СССР.

В последните години потоците на природен газ от Русия към Европа не са изцяло прекъсвани нито от проблемите с добива на газ, нито от новия клиент на "Газпром" - Китай, нито дори от плановете за смяна на маршрутите и заобикалянето на Украйна, Полша и Балтийските републики.

С продажбата на газохранилища на "Газпром" европейците дълго време имаха комфорта за достъп на големи количества газ, а газопреносните компании дори не си правеха труда да купуват предварително газ, който им беше необходим за покриване на пикове - финансовите рискове се падаха на "Газпром".

Системата работеше добре - газохранилищата се пълнеха преди да настъпи студа в Европа. Но тази зима ситуацията е различна - "Газпром", която контролира почти 1/4 от газохранилищата в Германия, не напълни съоръженията, пише Investor.bg.

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях. Дефицитът доведе до рекордни цени на природния газ в края на годината, а Русия изведнъж се оказа доставчик, на когото не може да се разчита.

Европа трябва да проумее, че ако оставя важните си газохранилища в ръцете на компании, чиито основни търговски партньори се ръководят от чужди правителства, това не винаги свършва добре, пише още Bloomberg. Затова са нужни конкретни стъпки, които да гарантират, че ситуацията от тази зима няма да се повтори.

За да бъдат резервите от природен газ адекватни, газохранилищата просто трябва да бъдат напълнени. Операторите на тези съоръжения трябва да имат задължения да го направят преди зимата и ако се провалят - да следват санкции. В противен случай Европа ще остане заложник на политическите игри на най-големия си доставчик, а температурите през зимата не винаги ще бъде на наша страна, допълва още агенцията.

Още икономичeски новини и анализи четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
170
3
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Да им дръпне шалтера Русия най-накрая на тези и да пътуват! Какво стана - ние и ток имаме, и газ имаме, м.г. и пшеница много имахме, и слънчоглед, ама какви са цените сега!? То бива игри и далавели, ама пък толкова да тъпчат и изнудват обикновенния човек.....
169
0
 
1
 
! Отговори
Ето пример 11: преди 2 години
Някой ще кажат късметлийско *** си и забравят, че аз преподавам Дизайн от 14 години и съм учил при хора с награди за Дизайн на годината, а "Посредствен е онзи ученик дето не е надминал учителя си"... Е не можах да го мина в "Графичния дизайн" ...
168
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен Спот ,та спот ! Ха сега ! На калпави спотове ,Русия виновна.
167
0
 
6
 
! Отговори
Ето пример 10 преди 2 години
И ще цитираме Христо Ботев и много други идоли на скръбта : Свестните у нас считат за луди, а лудите за свестни!
166
0
 
1
 
! Отговори
Ето пример 9: преди 2 години
И всичко това поради теорията ми , че ми трябва постижение поради причините, че някой ме иска мъртъв, в лудницата и безработен на улицата. Поради което аз защитавам местоработата си и длъжността си. А който злоупотребява със служебното си положение за да издевателства над мен с диагноза, която рентгеновата снимка доказва за абсолютно измислена и се опитва да ме унищожи психически и физически и да умаловажи и пренебрегне културно родословното ми дърво и постижение е едно откачено *** с диплома
165
1
 
1
 
! Отговори
Ето пример 8: преди 2 години
Да споменавам ли двете странични дизайнерски решения? Отслабено налягане на земната *** поради добив на фосилни горива и геофизичното решение за обръщане на парниковия ефект в атмосферата и стабилизирането на налягането в нефтените, газовите, шистовите находища?Последният закон на елетродинамиката? Електростатична искра при преминаването си в електромагнит с основа перманентен магнит предизвиква електронен разряд без ЕМИ.
164
0
 
1
 
! Отговори
Ето пример 7: преди 2 години
Сегашният министър на културата може по своя преценка и след комисия при следните основания за трансфер - наличие на национално важен автор Петър Къчев, постиженията за последните пет до седем години -студенти, творби, постижения (като например най-голям колаж за изкуство на планетата), последният манифест на сюрреализма да прецени местоработата ми дали заслужава да бъде държавно училище по изкуства и ние държавни служители и учители! И ето тогава - аз нямам право да съдя Република България!
163
1
 
8
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
Евроджендърите плащат цената на собствената си некадърност и недалновидност. Вместо да постигнат споразумение с Русия когато бяха силни, тръгнаха да воюват с нея за американския интерес. Обаче накрая САЩ ще постигнат изгодно споразумение(за себе си) с Русия, а Европа ще бъде изоставена да се оправя сама-без ресурси, без армия.
162
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Китай има огромен вътрешен пазар - 1.5 милиарда. Европа е енергийно нища и след няколко години когато икономиката и рухне не може да бъде никакъв пазар за Китай, защото няма пари. Европейците така и така ще си останат пазар на Китай доколкото могат, защото нямат друг избор.
161
0
 
16
 
! Отговори
нн преди 2 години
Големи лъжи , голяма работа. Европа се чуди кого да изкара виновен. Некадърници са това европейците. Газпром е доставил по плана всичката газ, договорено, доставено. Европейците не са напълнили газохранилищата и хоп руснаците виновни. Жалко, че България е изхитрувала и е напълнила газохранилището в Чирен, но щом Европа казва няма газ, вдигаме цената и ние щем, не щем дигаме. Същото е и с така, ток в България в излишък, но Европа казва вдигай цената.
160
0
 
5
 
! Отговори
Ето пример 6: преди 2 години
По международно и национално право - аз имам право да съдя Република България за нарушени мой човешки права и ето изненадата Сакскобурга няма това право! Как тъй неговите дела не само минават в съда в Страсбург, но на всичкото отгоре му отсъждат в негова полза при условие, че той извършва държавна измяна и повторна съпричастност към Третия райх!А мойте биват отказвани, СТЕМ проектите отказани, някъде преписва от мене
159
1
 
4
 
! Отговори
Ето пример 5: преди 2 години
Аз съм общински служител с една единствена привилегия поради длъжността ми, че ако някой ме пробие от бой ще лежи до 15 години затвор(някой ако претрепе добре обученията роб педагог ще е голяма загуба на държавен ресурс и *** ще лежи) Сакскобурга е държавен служител (няма бивш министър председател)и по закона за държавния служител той няма право да съди Република България за 5 стотинки,най-малкото етично, но как неговите дела за имоти съпричастни към Третия райх и съюзник на Хитлер някак си!
158
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А това, че тръбите вместо през България директно минават през султана какво е? Що за безумно решение?
157
9
 
3
 
! Отговори
Копейко преди 2 години
А бе, не понимаите ли най накрая какво стана: гласувате 30 години за русняшки агенти които после пратихте в Брюксел а сега се тръшкате че ви ш_и_ ба_т заедно с братушките ви!
156
0
 
2
 
! Отговори
Ето пример 3: преди 2 години
И как така в нарушение на чл. 13 от КРБ - Храмът на българските владетели и държавници от 25 години е споделена собственост между държава и църква. И кой нарушава закона тук? Държавата или църквата. В случая е БПЦ - културните паметници в този храм са принадлежност на българите и българската държава и са част от световното културно наследство някой от които на над 1000 години! Което значи, че БПЦ да си гледа точно чл. 13 защото българската държава не може и няма право да се откаже историята!
155
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Hert Miller Това в Москва на 3-4 пресечки от центъра сам ли го видя или някой добър чичко ти разказа? Там хората не мръзнат. Мръзнем ние тук.
154
2
 
0
 
! Отговори
Ето ви пример 2: преди 2 години
По времето когато този храм претърпяваше основна реконструкция и реставрация имаше спорен дебат : Храмът да има ли камбанария или да няма? Надделя историческата истина, че камбанария не трябва да има, защото там са едни от най-големите завети на българите и на българските владетели , а не на източноправославната църква. Доц д-р.и.н Цанко Петров баща му е бил Свещенник също отстояваше, че Храмът трябва да има камбанария за което и аз не бях съгласен, защото ЮНЕСКО и СКН ми звучи по-добре от црква
153
5
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До ОПА ---- Думата "Русия" и фразта "пазарна икономика" са оксиморон. Нещо като ЖИВИЯТ ТРУП на Лев Николаевич. За *** се онася.
152
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ казаха "не купувайте руски газ, ние ще ви докараме с кораби". Корабите обаче подминаха, Европа и отплуваха към Азия, защото им беше, по изгодно. Затова Европа остана на студено и по традиция виновен стана Путин. Цената на газа в Европа скочи до небето и въпросните кораби се спуснаха на помощ. Не знам пристигнаха ли?
151
1
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Анонимен 190 --- Личи си, че много слабо познавате западняците. НИЩО подобно НЯМА да подпишат.