Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях
16 яну 2022 17:10, Красимир Ангелов
282
Плаща ли Европа цената, че възложи своята енергийна сигурност на Путин?
Снимка: БГНЕС

Европа възложи своята енергийна сигурност на руския президент Владимир Путин и сега плаща цената за това, пише в свой коментар Bloomberg. Ако има поука от енергийната криза през последните месеци за европейските регулатори, то тя ще бъде относно начина, по който се съхранява газът, допълва още агенцията.

Изглеждаше добра идея да се даде възможност на "Газпром" да управлява газохранилищата в Европа, в близост до клиентите си.

Още по темата
В крайна сметка компанията е основен и до голяма степен надежден доставчик в Европа от 60-те години на миналия век. Руският природен газ осигурява отоплението и производството на електроенергия през зимата в Европа дори и при споровете по време на Студената война или в годините след разпада на СССР.

В последните години потоците на природен газ от Русия към Европа не са изцяло прекъсвани нито от проблемите с добива на газ, нито от новия клиент на "Газпром" - Китай, нито дори от плановете за смяна на маршрутите и заобикалянето на Украйна, Полша и Балтийските републики.

С продажбата на газохранилища на "Газпром" европейците дълго време имаха комфорта за достъп на големи количества газ, а газопреносните компании дори не си правеха труда да купуват предварително газ, който им беше необходим за покриване на пикове - финансовите рискове се падаха на "Газпром".

Системата работеше добре - газохранилищата се пълнеха преди да настъпи студа в Европа. Но тази зима ситуацията е различна - "Газпром", която контролира почти 1/4 от газохранилищата в Германия, не напълни съоръженията, пише Investor.bg.

За европейските потребители фактът, че няма достатъчно газ в газохранилищата, е по-съществен от това кой стои зад тях. Дефицитът доведе до рекордни цени на природния газ в края на годината, а Русия изведнъж се оказа доставчик, на когото не може да се разчита.

Европа трябва да проумее, че ако оставя важните си газохранилища в ръцете на компании, чиито основни търговски партньори се ръководят от чужди правителства, това не винаги свършва добре, пише още Bloomberg. Затова са нужни конкретни стъпки, които да гарантират, че ситуацията от тази зима няма да се повтори.

За да бъдат резервите от природен газ адекватни, газохранилищата просто трябва да бъдат напълнени. Операторите на тези съоръжения трябва да имат задължения да го направят преди зимата и ако се провалят - да следват санкции. В противен случай Европа ще остане заложник на политическите игри на най-големия си доставчик, а температурите през зимата не винаги ще бъде на наша страна, допълва още агенцията.

Още икономичeски новини и анализи четете в Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


282
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
2
 
1
 
! Отговори
Ето ви пример: преди 2 години
За нагли самодръжци и властолюбиви преторианци... Някой да забеляза как Сакскобурга се самообяви някак си за наследник на българските владетели, а преди това рода му произхожда от легендарния католически герой Видукинд ( разбирай страхливец касапин дето не ни дошъл на гости с Балдуин Фландърски и останал без конкуренция и с неговите рицари се поразвихрил) ... И има Храмът на българските владетели и държавници известен като "Св. 40 мъченици" ама само вие твърдите писмено, че се е казвал така...
149
2
 
15
 
! Отговори
ОПА преди 2 години
АБЕ,НАЛИ КАЗАХТЕ ПАЗАРНА ИКОНОМИКА,НЕ ЩЕТЕ ДОГОВОРИ--СЕГА РУСНАКА ВИ Е ВИНОВЕН--ТОВА Е КАПИТАЛИЗМА--ПЛАЩАШ-ПОЛУЧАВАШ--НЯМАШ КИНТИ-ТЪРСИШ ГАЗ БЕЗ ПАРИ ОТСАЩ--ТАМ ИМАТ---И МИ ПИСНА ДА ЧЕТА УМНИТЕ КОМЕНТАРИ НА ***--МЮЛЕРОВЦИ,АДОЛФОВЦИ И ДРУГИ ПОДОБНИ....
148
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В момента в който стигнем на ръба на пълномащабна война е по-добре да се запитате следното. Дали Китай ще се лиши от пазар от който прави 600 милиарда, демек ЕС и ще тръгне с Русия, от които прави 80-90 милиарда. Ще загуби ли Китай 1/3 от пазарите си за сметка на комарджийски авантюри на Русия и тотално разрушение. Това имам да кажа на русофилите, които плашат с война, за мене вие сте като зли кучетта щом плашите с военни действия. Няма да ви пуснем в автобуса!
147
2
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До Справедливост ---- В бизнеса е така. Ако вие не сте компанията, значи сте продукта.
146
10
 
2
 
! Отговори
Herr Muller преди 2 години
До 3-тополови психопати --- Колега, абе така, между другото да ви попитам. Някога ходили ли сте в Брюксел и видя ли ли сте премръзнали мръсни капиталисти. Даже и нашите мургавели спят на топло, готвят на газ или електричество и ... Западът загива, нъл тъй ? Идете до Масква, мръднете 4-5 пресечки от центъра и се заслушайте из шахтите под земята - вой, побои, дрогирани деца, бъмоляж и рабиш са се разквартировали, за да се стоплят и не умрат от студ. Та така със съветската газчица на гъзпром.
145
1
 
3
 
! Отговори
И Пет лева да е Газа преди 2 години
Народа ще ПЛАЩА колкото му кажат ! Никаква Русия , не ни притеснява ! Серсемите - са НАШИТЕ ГАВАЗИ !
144
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Европа се подлага по новите комунисти - зелените, и сега плаща сметката.
143
0
 
9
 
! Отговори
Справедливост преди 2 години
Европа удобно обслужва енергийната мафия. Някой удобно печели без да си е мръднал пръста, било то да произвежда или пренася Ел енергия и газ.
142
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин е виновен за енергийната криза в Европа, но косвено. САЩ му правят гадости, а в крайна сметка го отнася Европа. Путин си изпълнява честно договорните задължения. Той ли не иска да сертифицира СП-2?
141
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофилите си мислят, че Китай ще ги подкрепи, но не са си научили урока. Европа е много по-важен пазар за китайците отколкото Русия, ако руснаците направят панаир китайците ще са първите които ще го сложат на Русия изотзадззе, щото Китай прави десет пъти повече пари от ЕС в сравнение с Русия. Путин го знае и сега само ми дрънка оръжие за да постигне краткосрочни цели. В дългосрочни цели обаче никой не иска да има нищо общо с държави, които заплашват с военни действия. Учете си уроците бе!
140
0
 
0
 
! Отговори
Ха-ха преди 2 години
До АнонименКакъв западняк си ти бе ***!
139
1
 
4
 
! Отговори
Хм, преди 2 години
"Виктория Нюланд ще защити европейските интереси." / Как беше казала: Абе що европейците не вървят на м****та си! Беше го казала с мнооого либоф към фсички граждане от европата, за това я "уважавам"!
138
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вдигне се жената на газта, Русия им виновна. Падне цената на газта, айде пак Русия виновна. Ами тогава не ходете на опашка да купувате от лошата и скъпа газ на Русия, купувайте само от Марс и от Луната за по-евтино и по-качествено.
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Русия всичко е решено на стратегически план, ходовете са пресметнати, силите са ясни. Тово което се случва и което виждаме сега, е как Путин уточнава по-нататъшните действия на Русия в тактически план. Но обратното броене е започнало. На 15 декемвр 2021 Русия пред целия свят публично постави ултиматум на себе си, който не може да не изпълни.
136
1
 
9
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Русия изпълнява на 100%дългосрочните си договори, че и отгоре. Обаче в Европа поискаха газа да се продава на спотови цени, което и стана. Впрочем, през всичките тия години настояваха за намаляване на дела на руския газ на европейския пазар. Сега би трябвало да са доволни-газа е малко и цената му-пазарна. Жалко само, че зимите станаха топли. А Китай се радва на евтиния руски газ.
135
1
 
3
 
! Отговори
СЛАВА РОССИИ ! преди 2 години
И пошли всех на Х ! Ще плащате толкоз колкото ПАЗАРА диктува !
134
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако САЩ не изнесат НАТО от източна Европа и не подпишат железни гаранции, че няма да разширяват повече НАТО на изток, тази енергийна криза ще изглежда като детска игра за европейците и за САЩ.
133
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виктория Нюланд ще защити европейските интереси. :)
132
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не е имало в историята случай, когато Путин да каже нещо, и след това да няма сериозни действия.
131
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2018 година Путин пак им говори, и дори нагледно им показа, и те пак се смяха, решиха, че Путин си прави реклама, пуска им анимационни филми.