COVID-19 и мигрантите: Отказват ли бежанците да се ваксинират?

Всеки втори с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна
Обновена: 6 фев 2022 17:22 | 6 фев 2022 17:15, Красимир Ангелов
117
COVID-19 и мигрантите: Отказват ли бежанците да се ваксинират?
Снимка: БГНЕС

Близо 50% от хората с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна. Медии твърдят, че делът на ваксинираните мигранти е значително по-нисък от този на местните хора. Така ли е?

Отговорът на този и други въпроси се съдържа в изследване на института "Роберт Кох", публикувано на 3 февруари 2022. За целта е било проведено социологическо проучване сред хора с мигрантски произход, като анкетите са били водени на 5 различни езика. Крайният резултат сочи, че сред местното население процентът на ваксинираните действително е по-висок, отколкото сред мигрантите, пише в свой материал DW.

Езиковата бариера

Но причината не е в това, че мигрантите са по-скептични към ваксините, казва Елиза Вулкоте, която представи резултатите от проучването на специална пресконференция на института "Роберт Кох". Оказва се, че езиковата бариера често играе ролята на сериозна пречка. Решаващи са също факторите образование, доходи и възраст. За целите на проучването са били анкетирани 2000 души. От тях 1000 са били с мигрантски произход, а други 1000 - без. В първата група 84% са били ваксинирани поне по веднъж, във втората – 92 на сто.

Здравната експертка от Института "Роберт Кох" Елиза Вулкоте смята, че тези разлики могат да се обяснят с езиковата бариера: "Колкото по-добри са познанията по немски език, толкова по-висок e и процентът на имунизираните".

Почти 92% от анкетираните, за които немският е майчин език или го владеят много добре, са били ваксинирани поне по веднъж. Имунизационната квота при хората със средни езикови познания е била 83 процента, а при тези със слаби познания – 75 на сто.

И възрастта е решаваща

Възрастта също оказва влияние при взимането на решение за имунизация. При анкетираните между 18 и 29 години имунизационната квота и в двете групи се оказва еднакво висока – 93 процента. А хората между 30 и 39 години са били с най-нисък процент на имунизации и в двете групи.

Доходите, образователното ниво и наличието на лош предишен опит, например преживяна дискриминация в сферата на здравеопазването, също се отразяват негативно на решението за имунизация, установява проучването.

Фалшиви информации

Има и множество фалшиви информации, които се разпространяват особено интензивно сред определени групи хора. Проучването сочи, че 58% от хората с мигрантски произход допускат, че имунизацията може да съдържа рискове за семействата, които желаят да имат деца. В групата без мигрантски произход това мнение се споделя от 51 процента.

Половината от анкетираните с мигрантски корени допускат също и това, че ваксината може да има опасни химически съставки – срещу 40 на сто в другата група. Освен това 51 процента не изключват вероятността ваксината срещу коронавируса да променя човешката ДНК – срещу 41 на сто в групата без мигрантски произход.

Елиза Вулкоте пледира за по-активни действия срещу разпространяването на фалшиви информации. „Трябва да има целенасочена разяснителна кампания за хората с по-малко познания по немски език и с по-нисък социален статус“, казва тя.

Опитът на Бремен

В провинция Бремен има голям брой мигранти, но същевременно и много висок дял ваксинирани: 87 процента от всички граждани. Как бе постигнато това? "Бремен от самото начало заложи не само на големите ваксинационни центрове, каквито има и в другите провинции, а и на мобилните екипи с преводачи, които обикаляха районите с компактно мигрантско население и разясняваха ползата от ваксините", казва организаторът на имунизационната кампания в Бремен Кай Бултман.

"Разбира се, невъзможно е да убедиш всички. Има например хора, у които е дълбоко вкоренено недоверието към всички държавни институции", казва Бултман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ДО НОМЕР 40 НАИВНИКА. Абе, компир! Чочко, ти можеш ли да си преброиш ушите на главата или изпитваш затруднения? Да не работиш като драскач в сайта? Колкото до здравната ни система - скоро и такава няма да има по няколко причини:1. Докторите завършват и и отиват в чужбина, затото не искат да се занимават с такива компири като теб.2. Тук е опасно за доктори, защото им налитат. 3. Тия ПП-та, дето ги избрахте, скоро и вас ще разгонят, че да не им пречите.
37
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми за да са емигранти значи знаят да не вярват на правителствата и медиите. Веднъж вече ги е спасило, ще ги спаси и сега. Лошото е, че факсагеноцидът ще превърна европа от континент на белите в континент на всякаква папла4...
36
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 33Докажи ми, че не са починали от КОВИД.
35
7
 
14
 
! Отговори
До 33 преди 2 години
Докажи ми че някой е починал от Ковид, защото аз продължавам да твърдя че няма такъв. Викаш на починалите от Ковид тези починали от всякаква болест но с положителен тест. Аз и на тестовете не вярвам. Явно у вас телевизорите бачкат 24/7 по един във всяка стая. Имаш даже 2 в тоалетната bTV и NOVA. И си гласувал за Подмяната. Честито , другите избори мисли повече ако можеш с една клетка.
34
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПОЗДРАВИ ЗА ГЕРМАНИЯДа, ама тука мррем повече - значи сме по-умни!
33
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 37.... Колците ще ги ядеме ние. Нали виждате, че всички, които ви агитират против ваксините са се ваксинирали. Начело с Възраждане.
32
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мигрантите не ядат доматите с колците.
31
15
 
8
 
! Отговори
Бay преди 2 години
Българският антиваксер е на тяхното ниво. :D
30
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ПУСТИ КОВИДАРИ . А така! И ти работиш за депопулацията на населението, като очакваш да не носиш отговорност за това. Ще плащаш ли на измрелите кръвнина сега? Или после...
29
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То затова Бремен от един месец е пламнал. Най- много заразени от цяла Германия.
28
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 28: Тва *** написах язе на 4 ракии!
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каналджиите ваксинират мигрантите още на границата!
26
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Баба Ванга го каза : Исляма ще владее Европа. Бялата раса загива вследствие на *** идеологията, хомо, лесбото и най-вече тези Супер Ваксини. В световен мащаб само белите са набоцкани - Европа, Сащ, Канада, Австралия и Русия.
25
3
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ХЛЕБ АРКИТЕ ВИНАГИ СА НАЙ - ИЗДРЪЖЛИВИ И ТРУДНИ ЗА ТРЕПАНЕ ! И НАШИТЕ В СТОЛИПИНОВО УЖ НЕУКИ, А И ТЕ НЕЩАТ ОТ БЛАГОДАТНАТА ВАКСИНА И НЕЙНИТЕ 102 СПАСИТЕЛНИ БУСТЕРА!
24
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Депопулацията на населението този път е измислено да се случи съвсем по правилата. Ако откажеш да ваксинираш заразените - после международен съд за престъпления срещу човечеството. А така - културно: Хем им казваш да се ваксинират, хем внасяш всякакви ваксини, НО пускаш едни маргиналчета да пишат тъпотии за чипиране, кемтрейлс, HAARP, 5G и т.н. конспирации и бълваш "факти" за починала учителка и монахиня след ваксиниране. За тия 200-300 на ден - сухи клечки. И така си чист като сълза.
23
4
 
10
 
! Отговори
Герги преди 2 години
"имунизирани" НЯМА ......
22
3
 
11
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Мигрантите не се ваксинират. Техните виждове-евреите искат нас да ваксинират. Също така масово се осихиатризират европейци,под предтекст,че са с болни радистични идеи. Намираме се под последната еврейска фашистка окупация. Без закон,който да изхвърли евреите от земите ни нищо няма да се промени . Да си вървят в Израел,Египет,Арабия,Германия,Испания,Мароко,Алжир и така нататък. Вън от България! Най-ооасни са криптоевреите,които се подвизават с платени български имена,без да са българи.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 17 И какво - пречи ти на дивотията ли човека, като пише?
20
8
 
3
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Едно е да си ЗА ВАКСИНИТЕ а съвсем друго е да се набоцкаш приятелю. Например аз съм ЗА тези ваксини, защото ще намалят населението до 2 милиарда и моите 2 деца ще живеят на чиста Планета. Честито от мен за теб. Хаха
19
3
 
7
 
! Отговори
До 17 преди 2 години
Ти от кои си. Не си личи да си от богатите. Те не пишат по сайтовете.