COVID-19 и мигрантите: Отказват ли бежанците да се ваксинират?

Всеки втори с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна
Обновена: 6 фев 2022 17:22 | 6 фев 2022 17:15, Красимир Ангелов
117
COVID-19 и мигрантите: Отказват ли бежанците да се ваксинират?
Снимка: БГНЕС

Близо 50% от хората с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна. Медии твърдят, че делът на ваксинираните мигранти е значително по-нисък от този на местните хора. Така ли е?

Отговорът на този и други въпроси се съдържа в изследване на института "Роберт Кох", публикувано на 3 февруари 2022. За целта е било проведено социологическо проучване сред хора с мигрантски произход, като анкетите са били водени на 5 различни езика. Крайният резултат сочи, че сред местното население процентът на ваксинираните действително е по-висок, отколкото сред мигрантите, пише в свой материал DW.

Езиковата бариера

Но причината не е в това, че мигрантите са по-скептични към ваксините, казва Елиза Вулкоте, която представи резултатите от проучването на специална пресконференция на института "Роберт Кох". Оказва се, че езиковата бариера често играе ролята на сериозна пречка. Решаващи са също факторите образование, доходи и възраст. За целите на проучването са били анкетирани 2000 души. От тях 1000 са били с мигрантски произход, а други 1000 - без. В първата група 84% са били ваксинирани поне по веднъж, във втората – 92 на сто.

Здравната експертка от Института "Роберт Кох" Елиза Вулкоте смята, че тези разлики могат да се обяснят с езиковата бариера: "Колкото по-добри са познанията по немски език, толкова по-висок e и процентът на имунизираните".

Почти 92% от анкетираните, за които немският е майчин език или го владеят много добре, са били ваксинирани поне по веднъж. Имунизационната квота при хората със средни езикови познания е била 83 процента, а при тези със слаби познания – 75 на сто.

И възрастта е решаваща

Възрастта също оказва влияние при взимането на решение за имунизация. При анкетираните между 18 и 29 години имунизационната квота и в двете групи се оказва еднакво висока – 93 процента. А хората между 30 и 39 години са били с най-нисък процент на имунизации и в двете групи.

Доходите, образователното ниво и наличието на лош предишен опит, например преживяна дискриминация в сферата на здравеопазването, също се отразяват негативно на решението за имунизация, установява проучването.

Фалшиви информации

Има и множество фалшиви информации, които се разпространяват особено интензивно сред определени групи хора. Проучването сочи, че 58% от хората с мигрантски произход допускат, че имунизацията може да съдържа рискове за семействата, които желаят да имат деца. В групата без мигрантски произход това мнение се споделя от 51 процента.

Половината от анкетираните с мигрантски корени допускат също и това, че ваксината може да има опасни химически съставки – срещу 40 на сто в другата група. Освен това 51 процента не изключват вероятността ваксината срещу коронавируса да променя човешката ДНК – срещу 41 на сто в групата без мигрантски произход.

Елиза Вулкоте пледира за по-активни действия срещу разпространяването на фалшиви информации. „Трябва да има целенасочена разяснителна кампания за хората с по-малко познания по немски език и с по-нисък социален статус“, казва тя.

Опитът на Бремен

В провинция Бремен има голям брой мигранти, но същевременно и много висок дял ваксинирани: 87 процента от всички граждани. Как бе постигнато това? "Бремен от самото начало заложи не само на големите ваксинационни центрове, каквито има и в другите провинции, а и на мобилните екипи с преводачи, които обикаляха районите с компактно мигрантско население и разясняваха ползата от ваксините", казва организаторът на имунизационната кампания в Бремен Кай Бултман.

"Разбира се, невъзможно е да убедиш всички. Има например хора, у които е дълбоко вкоренено недоверието към всички държавни институции", казва Бултман.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен16 "А БХК каза ли колко процента от любимото им малцинство се е наболо?" Тия от тях, които работят или децата им учат (познавам такива младежи, учещи висше образование и то не малко вече) са се ваксинирали и гледат сеира на нашите шашкъни-конспиратори. Нормално е.
17
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Просто киро като падне скоро ще трябва да Променяме Промяната. Нещо като при Боко ремонта на ремонта. Тази четворна коалиция ще открадне за 2 години повече от колкото плондера за 12. Те май вече настигнаха тулупа по кражби само за 2 месеца.
16
19
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде ниско образованите , ромите, аутсайдерите и маргиналите са против ваксините. А образованите, елита, богатите са ЗА ваксините.
15
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А БХК каза ли колко процента от любимото им малцинство се е наболо?
14
2
 
17
 
! Отговори
До 5 преди 2 години
Като бг пенсионерите. Пълно информационно затъмнение, само нова, бтв и баба радка. И 75лв.
13
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стигнах до Роберт Кох и набих спирачките.
12
3
 
26
 
! Отговори
Муахаха преди 2 години
Важното е ТриЛионите за Ваксини - да се Усвояват в Джобчетата на Урсула фонЛайнен и Ортаците й в Брюксел!
11
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ваксината срещу ковид е опасна и не си струва да се слага при условие че това е лек грип
10
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
DO 5. Като искат голяма свобода да си стоят у тях.
9
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой данесе ваксинира това неса ваксини ами отрова с която искат да убиват хора никога неси слагайте тая проклета отрова забрана за всички ваксини няма да се ваксинират хората стига бе *** мутри
8
1
 
16
 
! Отговори
11 преди 2 години
Ъм ша отказват ва, да не са прocти...
7
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ем нали за това ги вкарват мигрантите да сменят немците, няма как да ги ваксинират
6
3
 
13
 
! Отговори
до 5 преди 2 години
До Анонимен 5.......................... Ти нещо загрижен за мигрантите ми се видиш? А недей толкоз.
5
4
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мигрантите излязоха по-умни от немците, взимат помощи без да са внасяли данъци и не се ваксат с експериментални препарати. Докато немците опъват каиша и са принуждавани да се наваксат в много случаи против волята им.
4
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Представете си нивото на свобода на избора: завират те в подобен на концлагер мигрантски център, най-вероятно без никаква информационна свързаност, и пристигат да те убеждават колко са полезни вапцините, когато нямаш никакъв достъп за изграждане на информирано мнение, и информирано те съгласяват тумба медици с ред милицуйнерини покрай тях !
3
0
 
27
 
! Отговори
идиоти преди 2 години
На кой му дреме бе?
2
3
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Близо 50% от хората с мигрантски корени в Германия смятат, че ваксината срещу Ковид може да е опасна."__________И нас какво ни интересуват мигрантите в Германистан?
1
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стадо.