Трябва ли да се демонтират съветските паметници в цяла Европа?

След като Русия нападна Украйна, Литва, Латвия, Естония и Финландия демонтираха част от тях
21 авг 2022 22:15, Красимир Ангелов
605
Трябва ли да се демонтират съветските паметници в цяла Европа?
Снимка: БГНЕС

След като Русия нападна Украйна, Литва, Латвия, Естония и Финландия демонтираха част от паметниците си от съветско време. Германия обаче е задължена да ги поддържа, пише в свой анализ DW.

Танкове, статуи, релефи - в много бивши съветски държави спомените за комунистическата ера са навсякъде. Но след началото на руската война в Украйна дебатите във връзка с монументите, увековечили падналите воини от Червената армия във Втората световна война, избухнаха с нова сила.

Балтийските държави например възнамеряват в следващите седмици и месеци да премахнат всички паметници от този вид, макар и да има несъгласни.

Естония: "Това е смъртоносно оръжие, не възпоменателен обект"

Във вторник естонските власти демонтираха и преместиха един оспорван паметник на съветски танк в близост до граничния град Нарва. Той е населен предимно с етнически руснаци и първоначално местните власти бяха против преместването му, защото според тях жителите на града го приемат за част от идентичността на населеното място.

Сега той бе преместен на 200 километра в естонския Военен музей. Още шест монумента от от съветската епоха бяха премахнати от града.

Правителството в Талин даде зелена светлина за отстраняването на съветските паметници от обществените пространства. "Танкът е смъртоносно оръжие, а не възпоменателен обект. А сега с точно такива танкове избиват хора в Украйна", каза министър-председателката Кая Калас. Предстои да бъдат демонтирани общо до 400 паметника.

В Латвия и Литва спорят по въпроса

Много латвийци са на мнението, че съветските паметници в Рига вече са непоносими - но пък за рускоговорящите жители на страната те са от голямо значение. Още през юли латвийското правителство разреши премахването на 69 паметника и паметни плочи, които наред с другото възхваляват съветския режим.

Демонтирането на съветския паметник на победата трябва да приключи до 15 ноември. Той е издигнат през 1985 година по повод 40-та годишнина от победата на СССР над хитлеристка Германия във Втората световна война като "Паметник на освободителите на съветска Латвия и Рига от германско-фашистките нападатели".

И в Литва текат спорове по повод съветските паметници. Демонтирането на паметника във възхвала на съветската армия в Клайпеда започна още през юли, като от него ще останат само изписаните в камъка имена на загиналите войници.

Финландия: паметникът, който бе овалян в катран и пера

И във финландската столица Хелзинки се водят интензивни дебати във връзка с подаръците от Москва. В началото на август "Монументът на световния мир" бе премахнат и откаран в музей. Паметникът е издигнат през 1990 година и е подарък от Съветския съюз.

Скулптурата е една от много реплики на оригинала, а Хелзинки е единственото място извън бившия Съветски съюз, в което имаше негово копие. То предизвика противоречия още тогава, а през 1991 година бе омазано с катран и пера от студенти. Девет години по-късно бе извършен и неуспешен опит паметникът да бъде взривен.
Паметникът е подарък на Хелзинки от Москва.

Германия е длъжна да се грижи за паметниците

В Германия паметниците също са тема на дебат. Те биват боядисвани и увивани със знамена. Още през март берлинската депутатка от ХДС Щефани Бунг призова от един паметник да бъдат премахнати оръдията и танковете. Берлинският общински съвет обаче отхвърли искането.

През март дрезденският политик от Свободната демократическа партия Щефан Шарф написа в Туитър: "Не, съветският паметник в Дрезден не може да остане. Не заради 1945-а, а заради 1953-а, 1968-а и 2022-а". Първа гвардейска танкова армия на Съветския съюз, която бе стационирана в Дрезден до 1993 година, през 1953 година участва в потушаването на народното въстание в ГДР, а през 1968-а - в потушаването на Пражката пролет.

Но и това искане не получи подкрепа: Германия е длъжна да поддържа и да почита съветските паметници, така е записано в сключения през 1990 година държавен договор между ФРГ, ГДР и четирите държави победителки във Втората световна война.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


605
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
468
11
 
12
 
! Отговори
OOOOХХХХХ преди 1 година
А РУСИЯ НЕ Е ЛИ ДЛЪЖНА ДА СПАЗВА ДОГОВОРИТЕ БЕ!!! НЕ САМО ДА МАХНЕТЕ ПАМЕТНИЦИТЕ, АМИ ДА ЗАПОЧНЕТЕ ВОЙНА ЗА КьОНИГСБЕРГ - днес калининград!!!!!!!!!!!!
467
6
 
6
 
! Отговори
Истина преди 1 година
Ако не се лъжа няма друга страна в свете която е воювала едновременно с Русия, САЩ, Англия, Франция, Германия, смятайте каква сила сме били за да са всички срещу нас :)
466
10
 
7
 
! Отговори
... преди 1 година
това за мен си е турстическа ниша, особено ако останалите страни ги демонтират или разрушат. Ако искате да видите паметници на съветската власт елата при нас... туристи, хители, джунджурийки... единствено и само при нас... въпрос на време е, но ние не си ценим туристическите дестинации.... не е като е гърция да си плащат за да видиш бидето на Клеопатра, представено като ваната ѝ.
465
4
 
7
 
! Отговори
Фадрома Багерова преди 1 година
На полусъединител съм
464
15
 
12
 
! Отговори
тя преди 1 година
Не, не трябва , другото е фашизъм !
463
11
 
16
 
! Отговори
ф3 преди 1 година
Напревете референдум за паметниците. Сигурен съм че поне 60% ще са ЗА премахването им. Имаме пребогата история, а нямам никакви паметници на най-великите ни владетели. Симеон, Борис, Калоян, Иван-Асен и тн и тн къде са?!?
462
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом ще остават паметници на окупатори,да вдигнем и един на султан Мурад
461
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Скоро ще има паметници на руския войн който ще ни освободи от натовска окупация ,както навремето червената армия ни освободи от нацизма!Бабикян да свиква отсега и да се запаси с кутии червена боя
460
9
 
9
 
! Отговори
Паментник се слага преди 1 година
за ПАМЕТ НА ПОКОЙНИК. Комунята се гордеят, че при нахлуването на окупатора пушка не е пукнала у нас. Какво "паметосват" тогава тия паметници? Сервилността на тогавашните управници и мераци на станем поредната сесесерска реСпублика. Да се махат - грозотия и пропаганда.
459
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
паметника на съветската армия в София е емблематичен за града .Не бива никога да се премахва ,трябва да устоим на шепата платени и ,миризливи *** почитатели на Христо Иванов и Соломон Паси.България трябва да се държи за Русия и ще пребъдва иначе нищо хубаво не чака страната ни.
458
8
 
9
 
! Отговори
Стефанов преди 1 година
МОЧ-а и руския солдафон над Пловдив, символи на погрома над българския народ, символи на грабежите, изнасилванията и убийствата, извършени от съветските войници над българския народ, символи на 22-та концентрационни лагера, където са убити над 30 хиляди българи, символи на насилствената колективизация и колониалната зависимост от Съветска Русия, символ на застоя и мизерията ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕМАХНАТИ!!
457
12
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съветските паметници трябва да останат.Народ без история няма бъдеще .
456
5
 
7
 
! Отговори
идиоти сър преди 1 година
Колкото до Германия и дебатите там ,господина е откровен лъжец никога не посещавал страната която цитира.В тая държава адаш нещата не са толкова плитки като теб ,те си държат паметниците на Маркс и Енгелс и даже се гордеят с тях ,те живеят в хармония с нинало и настояще ,за някои ще са елементарни ,но това е европеиска сила номер едно ,която не се страхува да омеси нациите за да е неоспорим лидер и мислите на едно *** не стуват и 5 фенинга
455
6
 
1
 
! Отговори
идиоти сър преди 1 година
И да сме наясно *** смотани аз съм от 2 та милиона българи които не искат изобщо да ви чуват да се родеят с вас и съм си ок .Абе нещастници не сте ли се чудели защо хората толкова лесно ви слагат кръста -Еми щот сте недостоини бе броилери.
454
7
 
0
 
! Отговори
идиоти сър преди 1 година
Ама кво да очаквам от нация в която има подобни *** С мои колега сме на бившата авто електроника ,тоя поглежда и вижда стърчащо парче камък от поляната -оказва се надгробна плоча .Тръгва да я прибира ,,,ама човече ти луд ли си ,на нея е изписано името на предишния собственик .Е и кво това са били бивши турски гробищ,а на мен плочата ще ми пасва идеално когато ....
453
4
 
8
 
! Отговори
тъпашко поколение преди 1 година
Демонтирането на паметник е висша форма на обида ,така се постъпва с нашите паметници в македония и гърция ,в тая връзка се сещам за следното ,до Хисаря попадам на чешма ,някои толкова жалко се беше постарал да унищожи името на съградилия я на табелката ,Абе *** смотан като завиждаш на някои ,направи двоино на неговото Изродена нация сме ние и достоините българи стават рядкост
452
12
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Незабавно демонтиране и изпращане в раша!!!
451
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да отиват в историята...не бих се учудил ако някога прочетем...2050год.Русия освобождава руснаците в Казахстан...и съответно...анексира области...
450
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама Те още ли не са демонтирани...да стоят и да възхваляват...Окупационната политика на Кремъл...взривявай...
449
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Що? Искате да има място за паметник на Пелоси или Бидон? Или най-добре за европейските ценности - статуя на жена с мъжки полови атрибути