Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна?

13 апр 2024 12:55, Александър Попов
180
Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна?
Снимка: БГНЕС

Ако Русия продължи да напредва, а Харков и големите украински градове бъдат разрушени, ще има следваща бежанска вълна към Европа - вероятно най-голямата от Втората световна война насам. Готова ли е Германия за това?

Експертите рисуват мрачно бъдеще, ако Русия спечели войната срещу Украйна.

"Ако Путин постигне целите си и Украйна загуби войната, това може да превърне още милиони хора в бежанци", казва в интервю за "Дойче Веле" Гералд Кнаус, австрийски експерт по миграцията и ръководител на мозъчния тръст "Европейска инициатива за стабилност" (ЕИС).

Русия бележи успехи на фронта

Сега Русия почти ежедневно съобщава за свои успехи в Украйна. Двете страни се обстрелват с ракети и дронове, но предимството е на страната на Русия, която е по-добре въоръжена и дори наскоро започна открито да нарича действията си в Украйна "война", а не както досега "специална военна операция". В същото време международната подкрепа за Украйна намалява.

"Ако Харков и други големи украински градове бъдат разрушени, ако броят на жертвите се увеличи и надеждата започне да се топи, може да се сблъскаме с най-големия бежански поток в света от 1940-те години насам", предупреждава Кнаус.

Хелге Линд, вътрешно-политически експерт на германските социалдемократи, не е съгласен с него. Също в интервю за ДВ Линд казва, че не очаква толкова голям брой бежанци от Украйна. Според него това може да се случи само ако бойните действия ескалират. "Засега няма опасност от нова голяма бежанска вълна", твърди той.

В Германия вече има над 1,6 милиона украински бежанци

Когато преди повече от две години Русия нахлу в Украйна в нарушение на международното право, народът на Германия демонстрира искрена солидарност с украинците: и обикновените германци, и политиците подкрепиха бежанците от Украйна. За тях важат сериозни облекчения: на тях им е спестена бюрократичната процедура по кандидатстване за убежище, те могат незабавно да започват работа и имат право на социални помощи, медицински грижи и езикови курсове.

От общо 4,3 милиона украински бежанци, прокудени от войната, около 1,65 милиона се намират именно във Федералната република – по данни на Министерството на вътрешните работи от края на март. Броят им продължава да нараства, което тревожи опозиционните консервативни партии Християндемократически съюз (ХДС) и Християнсоциален съюз (ХСС). "Ние, европейците, носим специална отговорност за тези, които са дошли при нас от съседните страни, бягайки от войната. Но все някога капацитетът ни ще достигне своя предел", заяви пред ДВ експертът по вътрешна политика на ХДС Торстен Фрай.

Как се разпределят бежанците?

След началото на пълномащабната руска агресия първоначално повечето украински бежанци потърсиха убежище в съседните страни от Централна и Източна Европа, най-вече в Полша. Когато бежанската вълна от Украйна достигна своя пик, в Полша имаше 1,6 милиона украинци, избягали от войната. Днес броят им е спаднал под един милион. Сега Германия отчита най-големия брой украински бежанци в абсолютна стойност сред европейските държави.

Ако обаче съпоставим броя на бежанците към този на населението, ще получим съвсем различна картина, отбелязва изследователят на миграцията Кнаус. Така например в България делът на бежанците е 3,4%, в Чешката република - 2,6%, а в Германия - само 1,4%. С общо население от около 38 милиона души Полша също поема забележителен дял от грижата за бежанците: около 2,6 процента от населението на страната са бежанци от Украйна.

Призиви за солидарност в Европа

В същото време Торстен Фрай критикува факта, че като абсолютна стойност на бежанците „Германия трябва да изнесе основната тежест“ в сегашната криза, породена от войната срещу Украйна. В тази връзка той призовава германското правителство да издейства по-равномерно разпределение на украинските бежанци в страните от Европа. „Само Баден-Вюртемберг, една германска провинция с население от 11 милиона души, е приела повече украинци, отколкото 68-милионна Франция“, отбелязва той.

Хелге Линд от управляващата Социалдемократическа партия допуска, че бежанците ще предпочетат Германия пред Франция, Белгия или Италия – заради по-благоприятните условия, които Федералната република предлага като възможности за трудова заетост и социални помощи.

Готова ли е Германия да приеме още бежанци?

Руската агресия срещу Украйна причинява все повече жертви и провокира нови бежански потоци. Какво ще се случи, ако Путин успее да спечели, ако трайно анексира части от Украйна и продължи да тероризира населението ѝ? "ЕС не е подготвен за най-лошия сценарий, който може да последва", казва Кнаус.

Все повече хора от различни страни търсят закрила в Германия, което поставя под силен натиск политиците – и управляващи, и опозиция. Торстен Фрай от ХДС очаква, че през тази година в Германия могат да пристигнат още 300 000 души, търсещи убежище. Много градове вече се оплакват, че са достигнали предела на възможностите си и ако притокът на хора от Украйна "отново се увеличи значително, дебатът за миграцията веднага ще се възобнови в Германия“, казва той. Но Линд, Фрай и Кнаус са съгласни с едно: най-добрият начин за решаване на проблема е да се окаже огромна военна подкрепа на Украйна - за да не се налага още хора да бягат от войната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


180
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
148
0
 
2
 
! Отговори
Конфуций преди 2 месеца
Докъде я докарааме - българите от Дунавска България да спасяват българите от Волжка България.
147
0
 
5
 
! Отговори
вввв преди 2 месеца
Ами по хотелите по Черноморието има места за укриянците.
146
2
 
1
 
! Отговори
Аз преди 2 месеца
Украинските бежанци поне са като нас, с близка до нас култура. Заради демографската криза в България ще е добре да приобщим тях, а не после да ни се налага да внасяме араби като Германия, Франция и другите, които си го вкараха квадратен! Бъдете мили с украинците! Масовият бежанец от там си е съвсем нормален човек, който едва ли ще се самовзриви в метрото или ще иска да ви сложи ***!
145
3
 
9
 
! Отговори
Истина преди 2 месеца
трябваше още 2014 година да се създаде федерална република украйна и югоизточните части с руснаците да имат повече права, вместо това забраниха руски език, и се започна....Иначе, не Русия ни краде, всички ни доят, САЩ, Русия, ЕС, ако могат и Китай и Бразилия и Аржертина ще ни издоят
144
6
 
8
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 2 месеца
Обратното, когато Русия победи много украйнци спокойно ще се върнат в Украйна и ще ненавиждат запада до последния миг на живота си!
143
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Украйнските алкохолици ,даде ги прибират ЕС и сащ ,долу Украйна
142
1
 
15
 
! Отговори
Шопендар преди 2 месеца
Украиците се регистрират в германия за помощи,и се прибират в украйна
141
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако помните какво каза баба Ванга: Българите живеещи в чужбина ще се приберат в родината си. Голямя част от тези бежанци у нас са с български корени.
140
5
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Руската армия настъпва по цялата 1482 км линия на фронта. Остатъците от бандеровските банди бягат като обезумели и се крият като плъхове по подземията на разни заводи, посторени им при това от руснаците преди 50 и повече години.
139
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Целта на тази война е да се освободи земя за новия Израел да се изгонят украинците за да се нанесат *** там!и Путин е част от играта! План нов Израел !!!!
138
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Западът отгледа едно чудовище в Украйна. Хрисимите рускоговорящи, които досега бягаха са цвете пред това, което се задава от западна Украйна. Онези са фанатици и мразят всички, не само руснаците
137
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"Германия ще предостави още една система за противовъздушна отбрана "Пейтриът" (Patriot) на Украйна, за да укрепи отбраната ѝ срещу Русия, обяви германското министерство на отбраната". За благодарност на Германия, Зеленски ще им изпрати още хиляди мигранти. Нещо като бартер, но с голяма вълна от благодарност.
136
1
 
13
 
! Отговори
Дрт Пъън преди 2 месеца
В западна европа в която вече има украински бежанци правителствата умишлено ограничават правата им, бавят издаването на документи и спират изплащането на помощи за да принудят украинците да се завърнат в Украйна където ги чака НАСИЛСТВЕНА МОБИЛИЗАЦИЯ. Западна Европа се осъзна че ако не връща укрите обратно в един момент ще се наложи да изпраща свои граждани да попълват все по оредяващите редици на "победоносната" украинска армия която не е отбелязвала по-значима победа повече от година... Амин.
135
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
По-голямата част от тия мигранти са избягали от мобилизацията. Така че, ако спре мобилизацията повечето вероятно дори ще се върнат в Родината.
134
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Задава се мащабна война в Близкия Изток от една страна, а от друга войната на Путин до нашите граници от севроизток, които скоро ще бъдат части на един огромен конфликт. Някакви одъртяли пубертети тука си го предствят като електронна игра и се надъхват по най-изкукуригалия начин. Ама, не, не е някаква виртуална действителност а жив ужас. Идва лошо, момчета и момичета. Стягайте се.
133
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Нема бе, руснаците свършиха ракетите.
132
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Много хора ще се върнат както в мариопул
131
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Когато съветската власт беше ликвидирана, се оказа, че украинецът като такъв не иска да се напряга. Иска аграрно-пастирски начин на живот. Така че телевизор с плосък екран, Türkiye и Netflix с бира, каза Арестович
130
7
 
18
 
! Отговори
ВЪЛНА преди 2 месеца
Задава ли се най-голямата вълна бежанци, ако Русия напредне още в Украйна? НЕ СЕ ЗАДАВА, ПОНЕЖЕ МНОГО ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТИТЕ, КЪДЕТО РУСИЯ НАПРЕДВА СА ТАКИВА, КОИТО ЧАКАТ ДА ГИ ОСВОБОДЯТ. МОЖЕ И ДА ГРЕША, НО ТАКА СИ МИСЛЯ.
129
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
то хотели за укрите не останаха бе,на шезлонгите ги настанявайте,а на Зельо още 1 английски замък купете.