Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае

Руската църква също призова за милосърдие
Обновена: 18 авг 2012 18:04 | 17 авг 2012 21:30,
950
Светът срещу присъдата на Pussy Riot, Путин си трае
Снимка: Reuters

Истинска буря се разрази след присъдата на трите пънкарки от бандата Pussy Riot, която може сериозно да разклати имиджа на Русия.

Марина Альохина, Надежда Толоконникова и Екатерина Самуцевич бяха признати за виновни за хулиганство и получиха 2 години затвор.
 
Германското правителство, върховният представител на Европейския съюз за външната политика Катрин Аштън и международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" разкритикуваха остро решението на съда.

Говорителят на германското правителство за човешките права Маркус Льонинг определи присъдата като потресаваща. Според него тя е белязана от несправедливост, репресия и заплаха.

Катрин Аштън пък призова руските власти да отменят несъразмерната според нея присъда срещу трите пънкарки. Тя заяви, че процесът ще стои като петно върху репутацията на Русия.

"Амнести интернешънъл" също се включи в критиките като сравни присъдата като "горчив удар" за свободата на словото в Русия.

Още по темата
"Това е абсурд! Не мога да повярвам, че през 21-и век съдия в светски съд говори за сатанински моменти. Не мога да  повярвам, че представител на правителство цитира средновековни църковни напътствия", каза един от най-известните съвременни руски писатели Борис Акунин.

Президентът Барак Обама също е разочарован от развитието на процеса.

"Съединените щати са разочаровани от решението на съда, включително от несъразмерните присъди. Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама изпитва сериозни тревоги от начина, по който руското правосъдие се отнесе към младите жени", каза говорителят Джон Ърнест.

"Тази несъразмерно строга присъда е несъвместима с европейските ценности - демокрацията и върховенството на закона, към които Русия е обвързана с членството си в Съвета на Европа", заяви пък канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Посолството на САЩ в Москва публикува своята позиция в Twitter. "Днешната присъда по случая Pussy Riot изглежда несъразмерна спрямо действията", пише в позицията на дипломатическото представителство.

Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) също излязоха с декларация, с която поискаха трите музикантки да не влизат в затвора, защото "техните действия са защитени от правото на свобода на словото".

"Словото не трябва да бъде ограничавано, потискано и при никакви обстоятелства не трябва да води до затвор, независимо до каква степен е изпълнено с провокация и сатира и дали засяга болезнени въпроси", подчертава Дуня Миятович, представителката на ОССЕ по въпросите за свободата на медиите.

Отношение взе и Руската православна църква, която призова за снизходителност.

"Без да подлагаме на съмнение законността на съдебното решение, ние призоваваме държавните власти да проявят милосърдие към осъдените с надеждата те да не повтарят това кощунство", се казва в изявление на Висшия съвет на Руската православна църква.

Засега няма реакция от президента Владимир Путин, неговият говорител Дмитрий Песков също отказа коментар за присъдата срещу пънкарките.

"Путин неведнъж е заявявал, че не иска да влияе над съда в процеса срещу Pussy Riot. Това е решение на съда", заяви Песков.

БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


950
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
698
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аштън колкото е грозна толкова е и *** както цялата пулитика на ес
697
0
 
1
 
! Отговори
temerut преди 11 години
Не трябваше да има присъда. Тези кифли това и търсят. Тази присъда от никому неизвестни посредствени хлапачки, които според Асошиейтед Прес са "badly recorded, based on simple riffs and scream-like singing", and described by "many critics and listeners" as "amateur, provocative and obscene", ги превърна в световни знаменитости, жертви и мъченици... Правилната реакция е... пълно пренебрежение. А към защитниците им - ако сте ревностни християни, истински вярващи, как щяхте да се чувствате?!?
696
0
 
2
 
! Отговори
човек преди 11 години
ало , авторите , вижте коментарите под статията и се коригирайте . аз не съм част от тоя свят дето лицемерничи и прилага различни мерки в различни държави . иначе си оставате платени драскачи .
695
2
 
4
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Кои хора на тоя свят са срещу присъдата на извратенячките, бе??? Тия, дето вземат пример от тях и правят секс с мъртви животни, като пилета и *** ли???ПУТИН, ИЗГОРИ ВЕЩИЦИТЕ НА КЛАДА
694
1
 
0
 
! Отговори
HWERK преди 11 години
хихихи
693
1
 
9
 
! Отговори
Andr преди 11 години
"Макар за някои поведението на групата да е било обидно, правителството на президента Обама..."Ама разбира се - на хамериканците какво да им пука, виж ако осквернят тяхна синагога ще ореват света - справка - присъда от 18 години за българин нарисувал свастика отвънка(!). Както се казва - пропорционална присъда, нали?Предлагам същите тези пусита да отидат в САЩ, в някоя синагога и да изпеят една молитва против Путин (не Обама), да видим какво ще се случи?!?!
692
1
 
9
 
! Отговори
Фен преди 11 години
И при нас за оскверняване на храм чл. 164 от НК предвижда до 3 години затвор!Освен това тези мърли многократно са правили 'арт пърформънси' - например в хранителен магазин, баби с деца и една от тези будни девойки в знак на политически простест си муши охладено пиле в детеродния орган! Супер протест нали, вие как ще се чувствате? Ами ако направи това в САЩ, Европа - дали няма бъде санкционирана? Накрая понеже никой не ги *** и решават ***.е да осквернят християнски храм...
691
1
 
3
 
! Отговори
кОМЕНТАТОР преди 11 години
Т. нар. "свят" щеше да има моралното право да реагира, ако навремето със същата жар защитаваше правата на вярващите хора в Източна Европа. А ето ви нещо интересно. В двора на русенската болница има един малък храм, който през 1952 год. е иззет от комунистическата власт. В ОЛТАРА на храма е направена ТОАЛЕТНА . Интересно, този СВЯТ, който сега е много активен, тогава, пък и десетилетия по-късно, защо не взе отношение към подобни дела на безбожниците?!
690
1
 
4
 
! Отговори
певица преди 11 години
А *** ЩО ИМ СЕ ОБРЪЩА ТОЛКОВА ВНИМАНИЕ? МИ ТЕ ТОВА ТЪРСЯТ.
689
1
 
6
 
! Отговори
певица преди 11 години
Смърт за тези провокаторки.Къде е Сталин?Да ги прати в Сибир .за вечни времена.
688
1
 
9
 
! Отговори
певица без изцепки преди 11 години
"Светът срещу присъдата". Ай стига бе !Кой свят бе. щом аз не съм в него?Да го "духа " този свят!
687
1
 
7
 
! Отговори
не успяла певица преди 11 години
Иска им се на някои "демократи "в Русия да настъпи анархия ама ще получат" среден".
686
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Интересно съждение, че Путин да не би да е съдия че да не си трае. Смешни истории
685
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
хах И кога на Русия ще й пука за мнението на другите? Да критикуват колкото искат. Като християнин съм изключително ЗА тази присъда. Тези *** не заслужават друго. Да им е за урок!
684
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С елементарна манипулация се опитвате да ни представят тези мърли за светици. Нещо като Жана дарк или нещо такова. Няма да мине ... вече сме доста по умни и можем САМИ да правим преценка на случващото се. Ние не сме *** американци и *** заподноевропейци така че този път не стана.... Следващия път опитайте нещо по-нестандартно - например като ни пробутате някое животно за символ на свободата и демокрацията. Поне ще ни бъде интересно.
683
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
тия защо не отидоха да ,,протестират'' в някоя джамия?!?! тогава щяха да се молят да бъдат осъдени
682
5
 
2
 
! Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
ще си трае ами....ако беше мъж на място,досега да беше спрял процеса...хем щеше и пи ар да си направи
681
1
 
4
 
! Отговори
ан преди 11 години
ако беше станало това в бг нямаше да стигне и до съдили щяха да са оправдани вече от слободния вг съд
680
12
 
2
 
! Отговори
Богомил Трайков преди 11 години
Отмъстителен диктатор, ръководител на бандата наречена корупционери и крадци. Погледнете в Интернет как всичките му роднини имат всеки по милиард рубли. СРАМ ЗА ВЕЛИКАТА РУСИЯ.
679
3
 
21
 
! Отговори
Мирко преди 11 години
Много е гнусно, че гаврата със светинята и обидите към най-скъпите за човека неща се представят като "политически протест" и "свобода на словото" ... Малка им е присъдата.Не мога да си представя че медийте може да са толкова *** или това е платена антихристка пропаганда? За на другите изявления не знам - но това на Руската Православно Църква го четох цялото - и мога да кажа че тук е представено изцяло манипулативно и с обратен смисъл!