От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински

Руски издания за мерките на Запада срещу Москва заради "Скрипал"
Обновена: 27 мар 2018 09:45 | 27 мар 2018 09:30, Елка Василева
714
От Русия: Англичаните трябва да бъдат наказани истински
Снимка: архив, Reuters

Случаят с отровените в Солсбъри бивш руски военен разузнавач Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия изостри още повече отношенията между Русия и Запада, изтъкват централните медии в Руската федерация.

Лондон вече изгони 23 руски дипломати в отговор на отравянето, извършено според британските власти с нервнопаралитично вещество, разработено в Съветския съюз. Вчера 21 държави почти синхронно заявиха, че в знак на солидарност с кралството ще експулсират общо 113 руски дипломати, напомня "Ведомости". "Известия" нарича това "русофобски флашмоб".

Една трета от страните в ЕС обаче не взеха мерки против Русия, посочва "РБК". "Редица страни, сред които Турция, Австрия, България и Мексико, отказаха да се присъединят към провокацията, организирана от властите на Великобритания и на САЩ", пише "Взгляд".

Още по темата

"Това трябваше да се очаква, особено от балтийските страни, Полша и България" - "англосаксонците настроиха европейските страни срещу Русия", но "официално ЕС не може да принуди членките си да подкрепят британското решение", коментира изгонването на руски дипломати бившият им колега Василий Корчмар за московския медиен холдинг "Национална служба за новини".

Според българското външно министерство София не планира засега подобна мярка, уточнява онлайн изданието "Народни новини" наред с други вестници.

Отговорът на Русия ще бъде симетричен във всеки отделен случай и най-малкото временно може да наруши дейността "дори на основните механизми за взаимодействие (. . .) с цял блок от държави", цитира "Комерсант" пост на политолога Фьодор Лукянов в "Телеграм". Експертът вижда тук началото на "многостранна дипломатическа война".

Разследването на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), анализираща отровния газ, едва ли ще осигури доказателства, "които да накарат една или друга страна в конфликта радикално да промени позицията си", смята наблюдателят Борис Макаренко. Целият Запад категорично разглежда инцидента със Сергей Скрипал като агресивен акт или най-малкото като недопустими действия на територията на държава от НАТО, и кризата набира обороти, констатира пред вестника той.

Москва веднага предупреди, че е готова на огледални мерки, а Вашингтон - че може да предприеме нови стъпки срещу Руската федерация, отбелязва "Комерсант".

Руски дипломати не препоръчват на Москва да дава огледален отговор, пише "Независимая газета".

"Това е необмислена, емоционална реакция. Какво предизвика решението за изгонване? Стремеж да бъдат въвлечени редица страни в конфликт с нас. Ако се поддадем на подобно нещо и се въвлечем в конфликт на изкуствена основа, това ще затрудни отношенията ни с още повече страни", обяснява Андрей Бакланов, зам.-председател на Асоциацията на руските дипломати.

По думите му "вместо огледален отговор трябва да бъдат наказани истински (. . .) англичаните", по чието внушение се предприема западната инициатива.

Според експерти на "РБК", цитирани от Би Би Си, руските уверения за ответни мерки ще развъртят още повече спиралата на кризата.

Двустранните отношения между Русия и Великобритания са в задънена улица и предстои нова ескалация, казва британският аналитик Ричард Сакуа. А Фьодор Лукянов очаква далеч по-твърди икономически санкции срещу Русия - според него между Москва и Запада започва истинска студена война.
 

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


714
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма как да не отбележа, че държавите, които са изгонили руските резиденти, сумарно произвеждат 30 пъти повече отколкото РФ. Който си мисли, че нещата нямат финансово изражение жестоко се лъже
31
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджата сигурно е агент на американските и английските служби, назначен да обижда и обвинява Русия без доказателства и за всичко. :)
30
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До БобиАко поставим на везните почти цяла Европа, Щатите, Канада, Австралия, Южна Корея и едно жуже... - кое ще натежи...
29
3
 
22
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До СТРАНДЖАТА 23Айде Странджа осветли поне половин дузина ЛЪЖИ на Путин - Ти май като Бабето Мей Обвиняваш без доказателства.
28
4
 
33
 
! Отговори
До първия преди 6 години
Ти какво им водиш грижа на руснаците колко пари ще изгубят, да си гледаме нас си колко сме "спечелили" откакто сме краварска колония...
27
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Евроатлантическите *** тръгнаха по пътя на Наполеон и Хитлер.И краят им ще е същият.Неизбежно е.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Странджа, това точно се отнася за ( з ) Мей, но ти не си информиран, както винаги. :)
25
4
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няма нужда от наказание на англичаните, те сами превърнаха острова в най-гадната дупка на планетата, скоро и англичани няма да има, и английски няма да се говори
24
3
 
10
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До Анонимен 1Знае ли се кои са НПО и прочие организации финансирани от ВБ пряко или косвено - Първо пълни проверки - данъчни, финансови и ако щете ХЕИ. След това обявяване за чуждестранен Агент, След това обявяване със или без доказателства а изглежда вече никой не иска доказателства че въпросните структури се закриват заради "Агресивната политика на ВБ" а въпросните Активисти се слагат в тъй наречения лист на наблюдавани лица ...Кофти ще е на ВБ политици и най-вече на службите на ВБ нали?
23
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Оказва се, че дипломатическият състав е неимоверно раздут във всички страни, вследствие на постоянно нарастващата бюрокрация (закон на Паркинсън).Това сега е удобен повод за съкращаване на около 400 дипломати от двете страни.Може да доведе и до нарастване на ефективността, ако въобще има такава.
22
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Таймс лъже като Мей - доказателствата са много. :)
21
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Брекзита започна да дава резултати :)
20
5
 
47
 
! Отговори
88 преди 6 години
До Анонимен 12Нека припомня през 2003 г. Саддам Хюсеин беше обвинен в разработване на забранени оръжия, а след това се оказа, че всичко е лъжа. И резултатът е един милион загинали иракчани и създаване на Ислямска държава, която тепърва ще убива в Европа. Вижте за какво титанично престъпление става въпрос! Но пък "западните демокрации" си имат кладенци с нефт. Ето така създават благата тези! За тези държави животът на другите хора не означава нищо.
19
42
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 6 години
Путин се превърна в лъжливото овчарче... - така се е оплел в лъжите си, че понякога ще отнася шамари, дори да е невинен...
18
5
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Англичаните се изложиха много... :) Останалите държави, които предприеха изгонване на руски дипломати също...
17
7
 
39
 
! Отговори
Факт преди 6 години
Няма никаква изненада-война е,тея дето я започнаха(САЩ,Великобритания и Израел) искат да спечелят на всяка цена!Нормално-имат остра нужда от това.Обаче....Русия твърдо е решена да не се предаде,предишната наивност и вяра в почтеността на Запада вече я няма!Тоя път само с развяти байряци по съответните парламенти няма да мине....
16
7
 
25
 
! Отговори
НРБ преди 6 години
Дреме ми за Русия и Англия, но хора след време от тия бежанци ще почернее запада, и белите хора от запада ще идват в източна Европа, след има няма 10-тина години още. Ние дотогава България трябва да сме я направили отново Социалистическа ! Да посрещнем новите си бели гости. И ще имаме едно знаме на което ще пише - НАРОДНА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ !!!
15
9
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Правилно! Русия не приема долните лъжливи обвинения и инсинуации, които разпространяват платените медии по света и заяви, че англичаните нарушават международното право!Англия се раздира от вътрешни проблеми и излязоха факти и документи, които се мъчиха да крият.
14
8
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно, че всичко беше организирано от американците. Бал ъ ците англичани им играят по свирката от втората световна война. Търсеше се някакъв предог след Крим и си го намериха.
13
7
 
18
 
! Отговори
това е преди 6 години
До АнонименКой блага,стига глупости вече нужен е диалог и разговори а не такива глупави ходове.