Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?

Остават толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето
Обновена: 18 юли 2018 07:17 | 17 юли 2018 21:44, Петя Славова
216
Хелзинки, 2018-а: Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?
Снимка: БТА

Преди повече от три десетилетия американският и съветският лидер се срещнаха в малка северна столица, а голяма част от света колективно затаи дъх. Двете водещи ядрени сили бяха изправени пред екзистенциални предизвикателства, а ядрените им арсенали се раздуваха без контрол. Необходимо беше да се направи нещо, за да се излезе от тази безизходица.

Още по темата

Вчера двамата лидери не бяха Роналд Рейгън и Михаил Горбачов, които се срещнаха в Рейкявик, Исландия, на 11-12 октомври 1986 г., а Доналд Тръмп и Владимир Путин, които разговаряха във финландската столица Хелзинки. Разликите между тези две срещи на върха не биха могли да бъдат по-поразителни, но залозите бяха не по-малко екзистенциални.

Книгата на Гийом Серина "Невъзможна мечта", която тъкмо преведох от френски и ще бъде издадена следващата пролет с предговор от Горбачов, описва как съветският лидер смая Рейгън с предложение двете страни напълно да унищожат ядрените си арсенали. Светът никога не е бил по-близо до премахване на най-заплашителната и дестабилизираща сила на планетата. Това предложение, станало известно като "нула ядрени оръжия", се провали единствено заради нежеланието на Рейгън да се откаже от своята любима, макар и напълно непрактична, система за космическа отбрана "Междузвездни войни".

Съединените щати в крайна сметка излязоха победители. Три години по-късно настъпи краят на комунизма, както и на господството на ранения и обеднял Съветски съюз над половин Европа.

Този път Вашингтон имаше още една несравнима възможност. Но в Хелзинки вчера американският президент беше надхитрен от един ловък руски лидер, играещ от позицията на неоспорима сила, забавлявайки се със своя доста отслабен колега. Нещата можеха да се развият много различно. И наистина, вероятно ще минат дни, седмици или месеци, докато разберем какви отстъпки е направил всъщност Тръмп на Путин. Само можем да знаем какво не призна Путин на съвместната им пресконференция след това.

Руският лидер каза, че никой от военните му служители не се е намесвал по какъвто и да е начин в изборите в САЩ. Юристите, работещи по разследването на американския специален прокурор Робърт Мълър за намеса в изборите, обаче посочиха поименно 12 руски военни разузнавачи от Главното разузнавателно управление, които според американското разузнаване наистина са проникнали в демократичната система на САЩ. Обвинителният акт срещу тях обяснява как те са извършили това, буквално до последното натискане на компютърната клавиатура.

Също така знаем, че Путин все пак няма да признае, че е нахлул в съседна Украйна и е завзел голямо парче от нейната територия под дулото на оръжието, и че Тръмп не постигна никакво признание на този факт от него.
Може да има начин за нови преговори за ограничаване на ядрените арсенали на двете страни. Но без да има меморандуми или подписани заявления непосредствено след срещата, нямаме представа как може да бъде постигнато това, ако въобще стане.

Тази среща на върха даде на света тъкмо това, което Путин искаше от самото начало - да бъде признат от човека, който би трябвало да бъде лидер на свободния свят, за легитимен член на клуба на водещите сили. А това беше истинският подарък, който даде Тръмп - да стоят като големи приятели на поставени един до друг подиуми, разменяйки си комплименти, усмивки и ръкостискания.

Всичко това става в момент, когато съюзниците на Америка стоят отстрани и гледат как годините на успешна изолация на една държава парий идват към тъжен и доста непредсказуем край. За разлика от изхода от срещата между Рейгън и Горбачов, днес остават нерешени толкова много въпроси - заложени мини за бъдещето на демокрацията и единството на самия западен съюз.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
180
0
 
8
 
! Отговори
Истина преди 5 години
Путин бил взел... защо никой не казва как Крим е станал Украински през 20 век?Не съм за побърканите егоцентрични руснаци, ама като гледам и американците, и англичаните, и китайците не са по-добри!
179
0
 
5
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 5 години
Боже каква евтина пропаганда..."...Успешната изолация на една държава парий...."Сега журналистката - аз да ти кажа ли, че ако взимаш под 10 хиляди на месец си парий или ще бъде малко просташко?
178
0
 
5
 
! Отговори
Юан + рубла=$ капут преди 5 години
До ко?Браво,а и Китай направиха доста заимствани оръжейни техники,но си правят трайчо за сега,щото може и без тях да смачкат икономиката на САЩ и долара...те и Русия имат планини държавни облигации на САЩ,а и откажат ли се от търговията с участието на долари и само стой та гледай...как рухва Вавилон 2 😉
177
0
 
0
 
! Отговори
Путинка водка преди 5 години
До 190 беше предното,а преди него до 191 от Финския теляк
176
0
 
4
 
! Отговори
Путинка преди 5 години
До Анонимен 191Ами ти не чети,щото статията е на платен,*** англосакски автор,с явно недодялана трезва мисъл,заради фиркането от събалян,което така и не помага за съвестта да се Успокои от изопачаване на истините и писане на готови статии по поръчка от агенциите убийци за опиум,нефт,меренето на патки от 73 години!!!Гледайте самата среща и ще разберете кой е шута и кой е авторитета,въпреки ниския ръст...Путин е голям пич и джедай направо 😉👍
175
0
 
1
 
! Отговори
Финския теляк преди 5 години
До АнонименЩото *** я е нямало там тогава,а и във финландия си имат не по лоша /същата като руската/ финска баня с яки теляци...то освен с тоя изрусен чумбер и на тея години /да не му става на ласките на ***.цата ти и да беше на ачик там/ освен да го бяха нашляпали и с кожените клони и да го връткат като падпадък на шиш 😉
174
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин защо не покани Тръмп на руска баня,а млада мамашка да го шиба с брезови клонки,след което филицио за отпускане преди срещата им?
173
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Четох, четох ама така и не разбрах как "Ловкият Путин надхитри слабия Тръмп. Как?"Явно въпросът в заглавието няма отговор.
172
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаците са доста , доста по големи фанатици от хамериканските тюфлеци така че е напълно възможно неорганизирани от кремъл групи да са атакували ... И аз бих го направил за България . Лошото е че наще ще ме предадат
171
1
 
13
 
! Отговори
ко? преди 5 години
успешна изолация?хитрите ивреи извадиха китаи от средновековието,като си мислеха че ще лапат евтин труд форевър и всичко е под контрол,а тя ква стана?сега имат срещу себе си два ситуационни съюзника---русия,с много нови и авангардни оружия и китаи с огромна,мощна проивеждаща икономика.....с елементарна пропаганда от тоя вид,ще решиме ли проблема?
170
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Който си мисли че вижда бъдещето е или лъжец или *** който нищо не вижда
169
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
просто тия двамата много добре знаят играта, много добре знаят цената...а ние се мъчим да ги обсъждаме и даваме съвети..ха-ха
168
1
 
4
 
! Отговори
Морски преди 5 години
До ТЪПО ТА ДРЪНКАПодобна статия има в the Economist, не говори глупости.
167
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Какво го интересува Тръмп някакъв полуостров някъде си , човека гледа как да възстанови сринатата икономика от предишните и да върне производството и работните места в САЩ , Путин също го е грижа за собствената му държава , а тия почват да насаждат интриги и недоверие между тях !!!
166
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
След срещата в ХелзинкиПутин към ПЕСков:- Ей, този Тръмп, голям баламурник. Яко го преметнах, а той каза, че ми вярва !ПЕСсков:- Чухме какво ти е казал вчера, ама днес пише в Твитер, че си го излъгал !
165
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Путин си намери майстора Тръмп - като се срещне с него, вика вервам ти, а като се прибере у дома казва излъга ме !
164
4
 
1
 
! Отговори
18.07.2018, 14:49 преди 5 години
Финалистку конкурса красоты в Челябинской области убили молотком
163
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Надхитрил Путин- таратанци.:):)Тръмп ги качи всички на шейната барабар с МСМедиите.
162
8
 
3
 
! Отговори
Мнение преди 5 години
До Класация БВП 2017 176 Браво приятел. Ти заби русофилите на 3 метра под земята с не оспорими факти.
161
15
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 5 години
И как точно го "надхитри"??? Да ви имам заглавието :)))))))))))))))))))Смешен руски сайт сте!!!