Напрежението в Азовско море – защо се случи, провокация ли е?

Нина Спасова и Чавдар Стефанов пред Bulgaria ON AIR
Обновена: 27 ное 2018 12:06 | 27 ное 2018 10:00, Екип на Bulgaria On Air
168

Без резолюция приключи извънредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, свикано заради напрежението в Азовско море. Държавите членки осъдиха "използването на сила от страна на Русия" и я призоваха да освободи пленените моряците и да върне корабите на Украйна. Русия твърди, че плавателните съдове на Киев са нарушили териториалните ѝ води, като са се опитали да преминат неправомерно през Керченския проток. Снощи украинският парламент пък одобри указ на президента Петро Порошенко за въвеждане на военно положение в отделни области на страната за 30 дни, което влиза в сила от утре.

Журналистът Чавдар Стефанов каза, че според руснаците инцидентът е провокация именно на украинския държавен глава, която е насочена към предстоящите избори.

Още по темата

"Това е във всички руски издания, а според мен има два аспекта. Първият е свободата на корабоплаването, вторият е за причините за това. Азовско море. Представете си, ако някой затвори Босфора, така че руските оправдания първо са позакъснели, второ са изтъркани", подчерта Стефанов в студиото на "България сутрин".

Нина Спасова пък коментира пред Bulgaria ON AIR, че този инцидент в Азовско море не е ясно как и защо се е случил, не е ясно дали е провокация, но по думите ѝ двамата президенти Владимир Путин и Петро Порошенко имат интерес от него.

"Колкото и да е странно, огледално имат интерес. От една страна Порошенко, който е с паднал рейтинг и използва тази ситуация. От друга - Путин също има проблем с рейтинга", обясни още тя.

По думите ѝ лидерите на двете страни имат своите основания да покажат мускули в този момент, въпросът обаче е, че това е доста опасно за всички.

Журналистите коментираха и международната реакция на случилото се. Нина Спасова подчерта липсата на реакция от страна на американския президент Доналд Тръмп.

Чавдар Стефанов пък беше категоричен, че аргументите на Русия пред ООН, че са искали да проверят корабите, били без покритие и припомни изказване на руския външен министър Сергей Лавров, което по думите на Стефанов е много важно.

"Това, че е крайно време да се промени световната и европейската архитектура. Тоест очевидно Русия претендира, че Крим е неин и иска това да бъде общопризнато. Това е една територия, с която може да въздейства върху много неща", коментира още той.

Журналистът обаче допълни, че очевидно Русия иска тази нова световна архитектура, но не знае как може да бъде постигната. Нина Спасова пък добави, че се надява да не се стига до военни конфликти и че всичко ще приключи сега.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


168
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
2
 
1
 
! Отговори
до обективен преди 5 години
До обективен подарена къща не се връща
128
4
 
7
 
! Отговори
обективен преди 5 години
Ходенето между Бургас и Варна както някои пише няма нищо общо Ако наш плавателен съд влезе в чужди териториални води ще се случи същото Не може някои да ти дойде в къщи без покана и да не можеш да го изгониш Керченския проток си е Руски той е между Русия и Крим кйто също е руска територия подарена някога на Украйна от един *** генерален секретар на КПСС
127
4
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Верно бе Верно бе найстина си западноатлантически *** ходещ с розовите прашки и розовите сутиени ,айде припкай към Брюксел и подпирай нпияният с ишиаса .
126
2
 
3
 
! Отговори
Верно бе преди 5 години
Наистина е северокорейски ***.
125
1
 
7
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Един Да те светна малко по въпроса в Северна Корея благодарение на мен няма *** ,травестити ,наркомани ,содомити зоофилистици пияници гей паради и всякаква друга деградирала *** .Тези изброените от мен ги има в твоята скапана европа и в падналата в лапите на ЕС България .А ти си пример колко е потънала България в това отношение . Ние в Северна Корея сме забранили на Сорос и неговите нпо -та да стъпнат тук защото майка им жална после .
124
0
 
1
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До САМО "СЪЕДИНЕНИ Я си виж минусите и реши дали ти вярва някой на теб .
123
5
 
1
 
! Отговори
Един преди 5 години
Северокорейски *** плещи глупости по форума. Седи си в Пхенян,Що дириш тук.
122
2
 
6
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Уууу! Уууу дрогираният *** Бургас и Варна са в пределите на България и не граничат с друго море е в това е разликата .А който нарочно нарушава двустранни договори и на юруш без предупреждение иска да мине от едното в другото море накрая си получава заслуженото .И трето Укрите искат да излезат от двустранният договор с Русия за да може НАТО свободно да влиза в Азовско море .Ти как мислиш Русия ще допусне ли това ,разбира се ако може един *** да мисли
121
9
 
4
 
! Отговори
Каква радост преди 5 години
Колко далновидно влезнахме Нато преди 10 години, иначе ушанките и тук биха дошли. По-рано Рогозин - председателя на руската Дума ,изказваше мнение , че щал да прелети над Румъния и България с бомбардировач , защото не му давали Европейска виза.В Кремъл е пълно с надменни пси.. хо.. пати и всичко може да се очаква от тях.
120
1
 
3
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Говорит Масква Според твоята логика и ние сме откраднали източна Румелия от Турците по време на съединението през 1885 година .
119
3
 
0
 
! Отговори
Ким Чен Ун преди 5 години
До Анонимен Явно кретенът си ти или нарочно се правиш на такъв за да заработиш някой и друг цент .Нищо лошо няма да се преминава с кораби от Черно в Азовско море ,само че законно а не без предупреждение .Ето в това е разликата ,не може на юруш и когато и както ти скимне да преминаваш национални граници на една държава .И цяло чудо е че Руснаците все пак не са ги потопили тези бандити и разбойници .Пак им простиха тази провокация .
118
3
 
3
 
! Отговори
Говорит Масква преди 5 години
Ние ще си затваряме каквито си искаме проливи. А вие от Европата да духате супата. Което сме си откраднали си е наше и никой не може да ни го вземе.
117
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е кукла управлявана от далеч, ако не го виждате сте много промити. Айде не на мен демократични ценности. А за самолетите с долари за Майдана нещо ще кажете ли?
116
3
 
4
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
до 138Украина иска да е демократична държава.България не е!Ха наздраве!
115
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Украйна е държава в която силните САЩ и Русия си мерят онова. Сега управлението е демократично. На демократите им трябват конфликти за да си продават оръжието. А руснаците са лоши защото не могат да ги управляват нашите партньори. А на здраве.
114
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Някакви жалки koпeлета тук се застъпват за рашките...Poбско мислене...
113
9
 
1
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Не бе!Не ми слагайте минуси!Направете коментар!Минуси е като пас!Утре Български катери тръгват от Варна за Бургас и турски кораб ги блъска и арестува екипажите.Кой е агресор?!Същото и за Русия!КОЙ?!!!
112
11
 
4
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Някои дебилни явно не разбраха какво питам.Утре Български катер,кораб или какъвто и да е,или три на брой,получават заповед от главнокомандващ да отидат от Бургас до Варна ,или обратно.Руски кораб ги блъска и ги арестува.Какво правим?!Кой е агресора?!А?!
111
1
 
7
 
! Отговори
Уууу! преди 5 години
Някои не осъзнават влиянието на договорите след втората световна война!Има фатална грешка,че в БГ са влезнали руснаците,а не англичаните!(не ги харесвам нито едните,нито другите).Има обаче фатален живот в БГ!Вместо да сме ''Германия''в източна европа,ние сме по-малки от Албания и Румъния итова е нарочно!!!Нарочно са ни обградили с Българи,като са ни орязали територии!!!България нарочно е наказана да граничи с населението си!!ЗАщо ли?!!ЗАЩО?!!!А?!Не им трябва толкова мощна държава на ингилизите!!
110
3
 
11
 
! Отговори
Петърчо преди 5 години
Русия няма интерес да предизвиква инциденти. Взеха Крим и няма логика те да са провокаторите на инциденти с тези от когото взеха въпросния полуостров. Украйна има мотив. Загубена територия и падащ рейтинг. Не може хем да се говори за Путин като диктатор хем да се вадим с изговор че предизвиква инциденти с Украйна заради падащ рейтинг. Щом е диктатор и има сила да е на власт толкова време защо му е да се тревожи за рейтинг? Все ми е тая за Русия и Путин но тук фактите и логиката са важни.