Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!

САЩ без доказателства, че Москва нарушава договора
5 дек 2018 13:15, Елка Василева
446
Русия: Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!
Снимка: архив, Reuters

Русия няма да остави без отговор излизането на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМО). Това заяви днес началникът на руския Генерален щаб Валерий Герасимов на брифинг за чуждестранните военни аташета, предаде ТАСС.

"Бих желал да осведомя чрез вас вашите ръководители, че ако договорът за РСМО бъде разрушен, това няма да остане без отговор от наша страна", каза той.

Още по темата

Според шефа на руския Генщаб изявлението на американския президент Доналд Тръмп, че Щатите смятат да напуснат този договор, е опасна стъпка, която може "да повлияе негативно не само върху европейската сигурност, но и върху стратегическата стабилност като цяло".

"Като военни професионалисти вероятно разбирате, че не територията на САЩ, а страните, разположили на своя земя американски комплекси с ракети със среден и малък обсег, ще станат обекти за поразяване при ответни действия на Русия", ако Щатите излязат от договора, заяви Герасимов пред аташетата.

За да спазят изискванията на Договора за стратегическите нападателни оръжия (СТАРТ-3, бел. ТАСС), САЩ са преоборудвали част от своите стратегически нападателни въоръжения, разположени на 14-те си подводници тип "Охайо" и на 41 тактически бомбардировача Б-52Ейч, и едностранно са ги изключили от обсега на това споразумение, каза началникът на руския Генщаб.

Според Валерий Герасимов това дава възможност на Щатите "в най-кратки срокове да засилят потенциала на своите стратегически нападателни сили и да увеличат броя на бойните заряди с над 1200 единици".

САЩ не са представили никакви доказателства, че Москва нарушава знаковия договор за контрол над въоръженията, заяви междувременно говорителката на руското външно министерство. Тя обаче подчерта, че Москва е готова да продължи обсъждането на въпроса с Вашингтон, предаде Ройтерс.

САЩ вчера поставиха на Русия 60-дневен ултиматум да се върне към изпълнението на договора от 1987 г., който според Вашингтон тя е нарушила, като заявиха, че ще бъдат принудени да започнат шестмесечен процес на излизане от договора, ако нищо не се промени, пише БТА.

Мария Захарова заяви на брифинг днес, че американското посолство в Москва снощи е връчило нота, която предупреждава, че Вашингтон ще излезе от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и по-малък обсег, ако Русия не започне да го спазва.

По думите на Захарова, цитирана от ТАСС, "в този текст отново са възпроизведени обвинения във вид на безпочвена, с нищо не подкрепена информация за предполагаеми нарушения от руска страна".

Русия "нееднократно е заявявала, че това са предположения, никакви доказателства, които биха потвърдили тази американска позиция, така и не бяха представени. Ако американците са ги представили на страните - членки на НАТО, защо САЩ ги крият от Русия?", продължи тя.

"Отново потвърждаваме неизменната си позиция, че договорът е една от ключовите опори на стратегическата стабилност и международната сигурност и сме готови за продължаване на диалог в съответните формати по целия комплекс от проблеми, свързани с действието на дадения документ на взаимноуважителна и професионална основа без отправяне на голословни обвинения и ултиматуми. Нашите предложения са известни и остават на масата за преговори", подчерта Захарова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


446
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
3
 
6
 
! Отговори
До 122 джони преди 5 години
Джонка , ти си в София нали ? Знай, че за София е предназначена ядрена ракета и при война тя ще бъде изпарена заедно с тебе както си драскаш поредния платен коментар от НПОто на сорос а ние от привинцията ще гкедаме по телевизията ядрената гъба над софииска област седнали на маса с винце и наденица за мезе.
301
1
 
8
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 321: Ето ти "провокация", като я търсиш: Има арестувани украински военни кораби, а моряците им са осъдени на два месеца за навлизане в руски териториални води. Е, "да имали късмет да направят някоя провокация". Какво следва? Нищо, само приказки и дрънкане на оръжие. Никой няма да тръгне да воюва заради предизборните изпълнения на Порошенко.А ние, пак да си кажем, не ни трябва да ставаме мишена.
300
5
 
11
 
! Отговори
(-_-) преди 5 години
Колкото и да ви е тъжно Русия е световна сила и целия тоя цирк срещу нея е, защото започна да се завръща на сцената.. Иначе при пияницата Елцин бяха първи приятели и свръх демократични, нали?Най-тъжното е, че ние сме баш на фронта при евентуален конфликт.. Пушечно месо общо взето!
299
1
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Важното е че на русия няма да и дадат повече и 1 сантиметър аванс. Каквото беше беше, като не ще с хубаво, русия ще я принудят да стане прилична държава"Хайде АНО ГЕО СТРАТЕЖЕ отговори ми на следващия въпросУкрайна де Факто е ФАЛИРАЛА за следващата година 2019 има да връща 6 милиарда $ плюс 3 милиарда $ руски дълг където вече наказателни лихви вървят и МВФ им отказа нов транш...Военно положениеУкрайна Фалира може дори и да се разпадне на "републики"Кой ще и плаща дълговете а?
298
6
 
3
 
! Отговори
Джони преди 5 години
Естествено, че няма да са САЩ. Те Рашъните вярно, че са вечно пияни, но нямат желание да ръчкат голямото куче, няма да си правят и сепуко я : ) Плашат малките и толкова. Поведение тип квартален хулиган.
297
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Боби"и естествено това са стари СССР(колко работещи?) комплекси"Дано да имат късмет руснаците да направят някоя провокация тогава ще разбереш колко са стари нямат и 3 месеца още толкова са стари. Само руснаците разчитат на сесесерско оръжие затова кой от където ги хвани ги млати яко.
296
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Герасимов лъже най-нагло.Има си механизъм за контрол на въоръженията, руски военни могат да инспектират американците и обратно. Никой не миже просто така да завинти ядрени глави на обикновените ракети.
295
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 315: Мисли, мисли, може и по-мъдри мисли да ти дойдат. Никой няма и да се опита да влезе. Но това няма връзка с темата.
294
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Руснаци, пробвайте се само! Една ракета да падне в НАТОвска страна и от Мавзолея на Улянов ще остане само прах.
293
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
най-плиткото море в света с максимална дълбочина 14 метра. Ами, тапунгеро, колко гази според тебе една ***? И как влизат огромни транспортни кораби, за да товарят в Мариупол и Таганрог?
292
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимена ти *** миризлив ГAY
291
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
90% корабите на НАТО не могат ФИЗИЧЕСКИ да влезнат в плиткото 8-15м "море"Според тебе колко кораба трябва да влязат, за да унижат руснаците? Мисля, че два броя стигат.
290
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanzПонеже си много гъст с руснаците, сигурно са ти снесли информация че ще потопят няколко кораба от флота си като адмирал Нахимов за да спрат флота на НАТО. Тя Русия има опит в потопяването на собствения си флот още от Кримската война.
289
1
 
0
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 308: "щото русията е на свършек". Хайде, стига си писал г'лупости е и'диот. Такива като теб могат да превърнат всеки форум в порнография.
288
0
 
0
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Подрязаха крилцата на уродливата двуглава кокошка. Украйна ударно разполага крилати ракети по брега на Азовско море, а НАТО заявяви че ще влезе с кораби в Азовско море"Леле какъв експерт ВЕЛИК УНИКАЛЕНок Украйна разполага комплекси по крайбрежието на АЗОВСКО МОРЕ - и естествено това са стари СССР(колко работещи?) комплекси новия Украински такъв има 5 полета до сега и кога и дали ще влезе в производство...90% корабите на НАТО не могат ФИЗИЧЕСКИ да влезнат в плиткото 8-15м "море"
287
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Промивката на мозъци е успяла. Русия е виновна за всичко, САЩ са световен полицай. След това идва на ред Китай. Де
286
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Мишена няма да са САЩ, а страните с US ракети!----------А, колко плащат за "мишена" и може ли да използвам тъщата за мишена??????
285
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 5 години
До Анонимен 306: "Нато ще вкара кораби в Азовско море"? Започвам да се чудя дали един и същ *** ги пише тия бисери, или са се събрали няколко. Абе чоджум, прочети първо какво е Азовско море в Уикипедия: най-плиткото море в света с максимална дълбочина 14 метра. Какви кораби ще влязат там? Това е едно езеро, свързано с Черно море. Катери, най много могат да се опитат да вкарат, но няма кой да ги пусне.
284
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До БобиКакто искаш го разбирай господин русофил сценарий, сцека,театър и т.н. Важното е че на русия няма да и дадат повече и 1 сантиметър аванс. Каквото беше беше, като не ще с хубаво, русия ще я принудят да стане прилична държава с лошо. То и СССР се фукаше и инатеше но накрая плати с живота си, та и на русия няма как да и се размине.
283
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ognyanz"Е, ти ме разсмя наистина. "Скоро смеха ти ще се превърне в горчив плач. Те и искандерите се смееха преди 3 години ама сега шефа на искандерите се чуди на коя врата да иде да реве та да му обърнат внимание и да не му слагат повече санкции щото русията е на свършек.