Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?

Властите в Москва се въздържат от информация за изпратените самолети и войници
Обновена: 27 мар 2019 19:43 | 27 мар 2019 19:30, Елка Василева
139
Готви ли се Русия за военна намеса в конфликта във Венецуела?
Снимка: Reuters

Русия изпраща във Венецуела самолети с войници и тежкотоварни камиони. Мнозина се питат дали Москва не се готви за военна операция в подкрепа на Мадуро. Руски медии твърдят, че нямало нищо тайнствено. Така ли е наистина?

Когато два руски военно-транспортни самолета миналата събота кацнаха на летището в Каракас, мнозина решиха, че Москва се подготвя за военна намеса в конфликта във Венецуела, пише Дойче веле. Според информации в медиите с двата самолета са пристигнали стотина униформени войници и 35 тона товари, сред които и тежкотоварни камиони. С тях е пътувал също и началник-щабът на руските сухопътни части генерал-полковник Василий Тонкошкуров.

На път за Каракас двата руски самолета са извършили междинно кацане в Сирия, където от 2015 година Русия се ангажира военно на страната на президента Башар Асад. Означава ли това, че Кремъл сега ще подкрепи с военна сила и режима на Николас Мадуро във Венецуела?

Досегашният обхват на акцията сочи, че руският ангажимент в латиноамериканската държава изобщо не може да се сравнява по обем и мащаб с руската военна операция в Сирия, а още по-малко със съветската инвазия в Афганистан.

Предположения и догадки

Можем само да гадаем какви са истинските мотиви за руските действия, казва за Дойче веле руският военен експерт Александър Голтс: "Възможно е руснаците да подготвят извеждането на Мадуро от страната, да изнасят злато или пък да изпращат подкрепления в защита на Мадуро". Нито една от тези опции не може да бъде изключена, убеден е Голтс.

Още по темата

Властите в Москва се въздържат от всякакви информации по случая. А за руските медии темата за изпращането на двата военни самолета във Венецуела остава съвсем периферна. Като се позова на руски дипломат в Каракас, в понеделник агенция РИА-Новости съобщи, че руските военни са пристигнали във Венецуела за консултации във връзка със сключени по-рано договори за доставки на оръжие. Няма "нищо тайнствено", се казва още в информацията.

От години Русия доставя на Венецуела оръжия, чиято предполагаема стойност надхвърля 10 милиарда щатски долара - изтребители, хеликоптери, системи за противоракетна отбрана и танкове. Освен това Русия изгражда във Венецуела военни заводи за производството на автомати тип "Калашников", както и на муниции. Продажбата на оръжие и инвестициите в петролната промишленост на Венецуела са двете основни посоки, в които вървят руските интереси в тази южноамериканска държава.

През последните месеци Кремъл опровергаваше съобщенията за евентуална руска военна операция във Венецуела, обявявайки ги за празни слухове. В същото време имаше и някои спекулации, че Русия може да изпрати във Венецуела наемници от руската частна армия, известна като "Група Вагнер", натрупала боен опит покрай конфликтите в Източна Украйна и Сирия. В края на януари Мадуро и Путин разговаряха по телефона, а след това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че не е ставало дума за искането на военна помощ.

Ще се въздържи ли Русия от военен ангажимент?

Досега Русия демонстрира само символична готовност да помогне с военна сила на режима в Каракас. През декември 2018 Москва изпрати два стратегически ядрени бомбардировача "Туполев-160" за участие в съвместно учение с венецуелските ВВС. Тези бомбардировачи, впрочем, бяха придружавани от същия тип самолети, от който са и кацналите в събота машини: един "Илюшин-62" и един "Антонов-124". През декември обаче ситуацията във Венецуела все още не беше ескалирала така силно, както днес, а и опозиционният кандидат Хуан Гуайдо не беше се обявил за временен президент на страната.

Руските медии дават две възможни обяснения защо Москва досега се въздържа от по-сериозен военен ангажимент във Венецуела: от една страна правителствената армия във Венецуела е значително по-силна от тази в Сирия, а от друга – става дума за една много по-отдалечена страна, което би направило логистичната поддръжка много по-трудна. В социалните мрежи пък се появиха спекулативни твърдения, че действията на Русия имали за цел да възпрат САЩ от евентуална военна намеса във Венецуела.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


139
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
114
0
 
1
 
! Отговори
ruseborn преди 5 години
До бай ганюКои са твоите демократични държави бе, ***?Гдето водят 32 войни в света сега?
113
1
 
5
 
! Отговори
До Бдинец преди 5 години
Умний, ти май си от Бончова маала?Сигурно си разучил биографиите на нашите суперспециалисти министри и ексминистри на отбраната Каракачанов, Цонков, Свиняров, Гнойко Ноев и разни други? Ами колко дами оглавяват военните министерства на натовските страни? Няколко, от които помня само фрицкинята.Няма кой да каже, да съобща, че Шойгу е голям българофил. Лично осигури с логиситика, огромни камиони "Урал", палатки, одеала и каквото се сетиш на българска студентска експедиция в Алтай за разкопки на
112
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Така, ли....Така ли? И колко от ЧВК Вагнер гризнаха дървото? ОСЕМ (8) души, които даже не са участвали в битка. Данните са от специално изпратен екип на Sрiegel, ако не вярваш на руски данни. А Руските ВКС избиха с високоточно оръжие повече от 30 натовски и израелски офицери-разузнавачи, събрани на съвещание. И това не би станало, ако бяха предупредили руснаците.
111
2
 
5
 
! Отговори
Путин Велик преди 5 години
За Путин една Венецуелска криза би била чудесна възможност световните цени на нефта да се покачат и той да закърпи бюджета.Така със два самолета и много риторика, Путин може да се издигне в очите на руснаците.
110
12
 
1
 
! Отговори
бай ганю преди 5 години
русия има ли претенциите че е демократична държава?не е известно демократична свободна държава да подкрепя винаги или дори в единичен случай тоталитарни системи,диктатури или други не демократични системи
109
11
 
4
 
! Отговори
наблюдател преди 5 години
Всеки проблем на Венецуела при доставките на нефт е добре дошъл за Русия, тъй като те ще разширят пазания си дял (като запълнят недостига със свой нефт).Венецуелците дали ще се вържат на руските интриги?
108
8
 
5
 
! Отговори
Така, ли.... преди 5 години
Те, тия от Вагнер, вече ядоха дървото у Сирия, колко му е да го гризнат и у Венецуела за запаметяване!Опита учи--на чужд руски газ и 100-ракети са малко.
107
10
 
4
 
! Отговори
те виждат преди 5 години
Венецуелците вече 50 и косур години гледат какъв го ядоха Кубинците като поканиха Хрушчов през 1962 г. Да не ги е ... луд че да се наредят и те на този хал.
106
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
И за какво му е на бай ти Дончо да се бута във Венецуела?
105
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Положението на американците е" куда ни кинь всюду клин ."
104
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ха-ха-ха ! На бай ти дончоне му стиска да нападнеВенецуела защото там имадостатъчно оръжие да удавятпиндосите в карибско море .Вен-ла има разположени С-300и С-400 така че да заповядат .
103
1
 
5
 
! Отговори
Каза Дойче веле преди 5 години
Ами доставят трафове защото ги запалихте
102
6
 
3
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"А Израел отново избомби Сирия!хахаха Ама те Ф16 много ги е страх от С300 и не припарват ахахахаха"ХИЛЕЩИ СЕ ЕКСПЕРТЕЕврейските Ф-16 Пускат Планиращи бомби и/или крилати ракети от Своя територия, Въздушното пространство над Бейрут или Морето. Еврейски самолети не са навлизали на Сирийска територия от много отдавна.Планираща бомба има обсег до 40-60кмКрилата ракета над 100кмГоворим за Еврейските боеприпаси за Ф-16
101
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Анонимен 98Когато коментар казва истината можете да видите по минусите които му дават дежурните платени коментаторчета. Едно такова платено коментаторче може да даде много минуси с една програма наречена Тор, с която си сменя ай пи адреса.С ТОР се влиза в дълбоката мрежа нали?Ясно е, че това са руските хибридчици.
100
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А Израел отново избомби Сирия!хахаха Ама те Ф16 много ги е страх от С300 и не припарват ахахахаха
99
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
надявам се, иначе най-големите "демократи" ще влезнат
98
7
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Анонимен"Блядкитe да изпратят храна на Мадура, че венецуелците гладуват.... а тия *** изпращат войници, толкова им стига мозъка алкохолизиран."ХАЙДЕЕ ПОРЕДНИЯ ОПОРНО ТОЧКОВ ЛОЗУНГОВ1. потвърдена информация за 2019 Венецуела купува от РФ зърнрни храни за 10 милиарда $2. Непотвърдена информация Китай е готов на бартер Храни срещу нефт но смятам че е напълно възможно от гледна точка на Китай Венецуела логистично е колкото среден провинциален град
97
6
 
7
 
! Отговори
Боби преди 5 години
До Бдинец"Не знаят или по-точно не искат да възприемат ,че прехваления военен министър,,генарал" Сергей Шойгу не е служил в армията!"ЕТО ЕДИН ПОРЕДЕН ЕКСПЕРТМинистър на ОТБРАНАТА не означава автоматично че трябва да се заеме от военен. Икономист и Юрист също върши работа защото министъра реално 99% от времето се занимава с Казуси и ПариШойгу за твое сведение преди МО е работил в МЧС(на Български - Гражданска защита)Благодарение на него и двете министерства работят ефективно
96
1
 
2
 
! Отговори
хах преди 5 години
До 107 АнонименНа теб ти дават минусчета, заради простотиите, които бълваш и затова правиш опит за "йовтин" манипулативен "финт", който е смешен!
95
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Когато коментар казва истината можете да видите по минусите които му дават дежурните платени коментаторчета. Едно такова платено коментаторче може да даде много минуси с една програма наречена Тор, с която си сменя ай пи адреса.