5 г. по-късно: Как санкциите на ЕС се отразиха на Русия?

Щетите възлизат на поне двуцифрено число в милиарди евро
Обновена: 20 юли 2019 17:05 | 20 юли 2019 14:00,
140
5 г. по-късно: Как санкциите на ЕС се отразиха на Русия?
Снимка: архив Reuters

Преди 5 години ЕС наложи на Русия санкции – заради деструктивната ѝ роля в конфликта в Украйна. Напоследък все по-отчетливо се чуват политически гласове за прекратяването на санкциите. Защо? На кого пречат?

"Русия е стратегически важен партньор, за подобряване на отношенията имаме нужда от прекратяване на санкциите", написа министър-председателят на Саксония Михаел Кречмер в началото на юни, когато в рамките на Икономическия форум в Санкт Петербург той проведе и разговор с руския президент Владимир Путин. Именно за саксонската и като цяло за източногерманската икономика санкциите представляват огромен проблем.

Това становище се споделя и от други политици и предприемачи. Но почти не се говори обаче за смисъла на тези санкции - за това, какво са постигнали те. Навремето те бяха наложени като на реакция на това, че Русия на полага достатъчно усилия, за да спре проникването на бойци и оръжия в Украйна. А днес настояванията за отмяната им се обосновават най-вече с щетите, които санкциите нанасят на икономиката. По данни на Източната комисия на германската икономика, от 2017-а тези щети възлизат на двуцифрено, ако не и трицифрено число в милиарди евро, пише DW.

Обемът на санкциите

Първият пакет санкции се отнася до икономическата дейност в Крим - след руската анексия на украинския полуостров през март 2014-а. С него се забранява вносът на стоки от Крим, всякакви инвестиции на полуострова, както и доставките на оборудване и услуги за развитие на инфраструктурата или пък за добив на суровини. Санкциите засегнаха също и туризма - туристическите агенции вече не предлагат тази дестинация, а круизни кораби могат да акостират в Крим само по изключение.

Втората група наказателни мерки е обвързана с изпълнението на договореностите от Минск за Украйна. Тук попада оръжейното ембарго и за ограничението за износ на изделия с възможна двойна употреба за военни цели.

На три оръжейни и три енергийни фирми, както и на пет руски банки им беше отрязан достъпът до европейския капиталов пазар. Същевременно бе въведена забрана за доставки в Русия на високотехнологично оборудване за добив на нефт в Арктика и в дълбоководния шелф, както и за добива на шистов газ.

Освен това бе изготвен списък с лица, организации и институции, действащи срещу териториалната неприкосновеност, суверенитета и независимостта на Украйна. За тях важат ограничения за пътуване в ЕС, а активите им в Общността са замразени.

На кого вредят санкциите?

Германската икономика със сигурност търпи вреди от политиката на санкции срещу Русия, но точният размер на щетите не може да се установи лесно. Така например през 2017-а научният отдел към Бундестага стига до извода, че спадът в износа за Русия се дължи най-вече на рецесивните процеси в икономиката на страната.

От своя страна директорът за Русия от Германското дружество за насърчаване на икономиката GTAI Герит Шулце посочва, че вече от шест години в Русия се наблюдава постепенен ръст на инвестициите, стагниращо потребление и спад на реалните доходи. Към това се добавя оскъпяването на германските стоки, дължащо се на обезценяването на рублата, както и отдаването на предпочитания към местните стоки и продукти пред вносните. Така излиза, че проблемите на германските фирми на руския пазар не произтичат непременно от наложените от ЕС санкции.

Инвестират милиарди

А и принципно бизнесът не би трябвало да се оплаква: по данни на Германската външнотърговска камара в Москва, през 2018 година германски фирми са инвестирали в Русия 3,2 милиарда евро - рекорд за последните 10 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
2
 
6
 
! Отговори
11 преди 4 години
Никак.
33
7
 
32
 
! Отговори
Елица преди 4 години
До Привет от ГерманияНе лъжи хората! Санкции, БЕЖАНЦИ, Германия става все по-зле.
32
11
 
4
 
! Отговори
въпрос преди 4 години
Е, като не им дреме, защо все се оплакват?
31
6
 
28
 
! Отговори
ivailo преди 4 години
И какво постигнаха тия санкции - нищо ! Путин си е стабилно на власт, и руският народ е обединен. А Меркел се тресе от притеснение, докато "бежанците " се забавляват с германските жени...
30
12
 
31
 
! Отговори
Активист на БКП преди 4 години
Никак !!! Ама никак !!! Братушките си продават газ и нафта,къркат си водка със сельодка,Путин носи маратонки от 1 000 ? и не им пука за санкциите от Юръп!!!
29
13
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
ЕС и Америка са жалки. ЕС е направила такива поразии на европейските народи с тези проклети араби и с тази проклета толерастия към всичко лошо и извратено. Европейските народи вместо да си оправят положението си тръгнали са срещу Русия - Държава, коятоп е също част от континента Европа и съседна на много държави, които са част от ЕС. ЕС ГУБИ много, когато е срещу Русия. Който е срещу Русия, нищо добро не получава и това е поредната доказана правда и истина.
28
12
 
31
 
! Отговори
Сега па тези... преди 4 години
...ясно е, че ЕС губи в *** повече отколкото Русия от търговията помежду им. РФ си взе 1/4 от Украйна и си преориентира индустрията - готви се да си произвежда всичко нужно сама. ЕС не е необходима. Но и повечето малко страни в ЕС загубиха чувството си за самосъхранение отдавна, разчитайки Германия и Франция да мислят вместо тях и защитават техните интереси. Е да ама не!
27
28
 
10
 
! Отговори
знам преди 4 години
Отменят санкциите, и получават руска благодарност. Следва нова агресия и нова анексия на чужда територия. Но ако се увеличава печалбата на богатите германци, това не е проблем.
26
11
 
43
 
! Отговори
Факт преди 4 години
Тепърва Европа ще страда от санкциите срещу Русия.И вредните последствия ще са не само преки,а и косвени.За какво става въпрос?Пренасочването на руската търговия към Китай му даде мощен стимул за развитие и увеличаване на конкурентноспособноста.На практика на Китай бе подарен целия безкраен суровинен ресурс на Русия,който преди бе за Европа.Ясно какви ще са последствията,особено за Германия.Иначе е ясно,че тая война върна Русия 5г назад,но тя оцеля и се възстановява.За предаване и дума не да не
25
29
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Я гледайте в Ютуб обикновените хора от Русия какво мислят за живота си!Големи адвокати на Путин се извъдихте,а иначе плюете своите...Бурлаци безродни!
24
13
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Безработицата в Русия е под 4%. Русия постигна значителен напредък в замяната на много вносни стоки с родно производство.
23
4
 
6
 
! Отговори
pravomira преди 4 години
До АнонименЗащото не работи и неиска да работи, само с устата си работи и то за да завижда упеква критикува и не се вижда какъв е и незнае какво иска да РАБОТИ.
22
22
 
10
 
! Отговори
pravomira преди 4 години
На тези, които ги обявиха , без да ги спазват. Там, където е Русия се говори за мир и полека военните страсти се успокояват, там, където се говори за бизнес и печалби , се създават условия за конфликти. Но, най опасното не се предвижда , това е великоруският шовинизъм, тогава нищи и никой не ще да може с никакви средства да спре руският крак, не казвам ботуш , казвам крак, боси, голи и гладни яе поразят всичко и всички, които са се проявили по какъвто и да е начин срещу тях. Да внимаваме.
21
24
 
12
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
Живейте и работете 1 година в русия ,след това живейте и работете 1 г. в Германия и само така ще разберете на коя държава санкциите се отразяват благоприятно и на коя неблагоприятно !
20
9
 
52
 
! Отговори
Абориген преди 4 години
Къде и колко губела икономиката и как намалявали доходите на населението ....... Живея в страна която е една от 5-те най развити икономики и ясно мога да видя как поскъпва живота в последните 10 г. Имам приятели в САЩ - там е същото . Лъскаво , все още но цените растат по-бързо отколкото заплатите . И бедняците се увеличават. Германия - също . Заради тия "рефюджис велком" - мръсотията и мизерията е навсякъде . Париж - бях там преди месец . Навсякъде ***. Дюнери .Престъпност. Упадък...
19
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Всеки пети младеж в България е безработен.
18
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Германската икономика със сигурност търпи вреди от политиката на санкции срещу Русия, но точният размер на щетите не може да се установи лесно."Ха сега свържете това "умотворние",със всички тези обстоятелствени и точни изчисления,какви загуби търпи Русия от санкциите на ДойчоЛандия,с толкова обстоятелствените и "прецизни" изчислени загуби на Русия,че даже и падане на жизненото равнище в страната?!Значи "великите специалисти" правят точни изчисления за Русия,АМА НЕ МОГАТ ЗА ДОЙЧОЛАНДИЯ??!!!
17
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
През 2014 Фон дер Лайен е назначила като секретар по въоръжението Катрин Сюдер - успяла бизнес дама, която е работила 14 години за американската консултантска фирма McKinsey. През 2015 и 2016 година McKinsey изведнъж са получили договори от министерството на стойност 250 милиона евро, при декларирани от ведомството само 5 млн. за консултанти.
16
34
 
10
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
До АнонименСкоро ще наложим санкции и за руския газ ! Ще купуваме от Израел !Засега все още купуваме от русия 50 % от обите ни потребности и така в руската хазна влизат малко долари и евро ,че руснаците за имат парички да си закърпвят ушшанките !Много скоро руснаците ще останат и без тези пари !
15
7
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
В Германия смучете газа на Русия и още искате. Северен поток се строи и ще лапате от цяла Северна Европа и ще прекарвате братския украински народ. Обещаха на украинците мед и масло, а им дадоха ритници и обиди, че са бедни, гладни и искат безплатен газ. Как е в евроатлантическа Украйна?