Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове
10 яну 2022 07:03, Елка Василева
322
Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Кризата в Казахстан охлади напрежението на руско-украинската граница. Защото ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби завинаги Казахстан, пише Андрей Гурков за Дойче веле.

Масовите протести в Казахстан за кратко засенчиха най-важния за последните седмици геополитически въпрос в Европа: има ли опасност от война между Русия и Украйна?

Тази тема съвсем скоро отново ще излезе на дневен ред, но за момента кризата в голямата централноазиатска държава, съседна на Русия, намали нейната взривоопасност.

Още по темата

Събитията в Казахстан направиха евентуална руска военна операция на украинска територия много по-малко вероятна. За това има две причини. Първо - евентуална руска военна интервенция може да доведе до вътрешнополитически размирици както в самата Русия, така и в Казахстан. И второ - Кремъл в момента е прекалено зает с кризата в Казахстан.

Могат ли събитията от Минск и Алмати да застигнат и Москва?

Абсолютно неочакваният бунт на казахстанското население, придружен от тежки сблъсъци и многобройни жертви, няма как да не е впечатлил силно и Москва. Все пак досега Казахстан бе смятан за надеждно управлявана и стабилна държава.

Същото дълго време се предполагаше и за Беларус - докато и там не избухна революцията от 2020-а, потушена от властите с много кървави репресии. Събитията в тези две постсъветски държави със сравнимо авторитарни управленчески структури водят на мисълта, че Кремъл на всяка цена ще иска да предотврати сходно развитие и в самата Русия.

Мащабна военна операция на Кремъл срещу Украйна с неясни цели и множество жертви сред руските войници би могла да даде тласък за подобни масови безредици и в Русия. Особено ако анонсираните при подобно развитие още по-обширни санкции на САЩ и ЕС предизвикат допълнително повишаване на цените и дефицит на стоки. На фона на задаващата се тежка вълна от инфекции с Омикрон и силно претовареното руско здравеопазване този сценарий придобива още по-заплашителни очертания.

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове

С други думи: масовата проява на гняв от страна на отчаяното население в Казахстан показа, че Кремъл би трябвало да обръща внимание предимно на вътрешнополитическите рискове в собствената си страна, вместо да се опитва да плаши САЩ и НАТО с потенциални военни операции.

Досега в Кремъл изглежда отчитаха предимно външнополитическите и външноикономически аспекти на подобни действия. С оглед на кризата в Казахстан обаче в Москва несъмнено ще се засилят съмненията в поддръжката на собственото население, а това по всяка вероятност ще намали желанието за реални военни действия срещу Украйна.

Казахстан има нужда от цялото внимание на Русия

Кремъл сега е принуден да се занимава предимно с Казахстан, защото тази държава беше една от малкото реални руски съюзници, както в постсъветското пространство, така и на международната сцена.

Страната се намира в преломен момент, а Москва ще е принудена да инвестира огромна част от своите внимание, усилия и време, за да успее да повлияе на този труден и необозрим политически процес.

Особено сега, когато по молба на казахстанския президент Токаев Русия изпрати и собствени войски в съседната държава - без да е ясно колко дълго ще останат те там и колко тежки ще са последиците. Това е коренен обрат в развитието на събитията, който само допреди няколко дни нямаше как да бъде предвиден.

Операция на два фронта? Надали

Ако в тази ситуация Кремъл реши да се посвети на илюзорната представа, че може да "си върне Украйна", той рискува да загуби завинаги Казахстан. Освен това би се наложило да води операция на два фронта. Логично е да се предположи, че прагматизмът и чувството за политическо самосъхранение на руското държавно ръководство ще се окажат достатъчни, за да избегнат подобно развитие.

Това обаче не означава, че Русия ще престане да размахва плашилото на голяма война срещу Украйна. В крайна сметка в Кремъл искат да си извоюват максимално силни изходни позиции за предстоящите преговори със Запада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
194
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дронове се прихващат с дронове -- скрий се с тъпните си.
193
2
 
7
 
! Отговори
Слаба Памет и IQ преди 2 години
"Експертите" - нли предсказвахте погором и разпад на руската армия в Сирия? А видяхме небивал темп на водене военни действия от руската и авиация - и то не с най-новата техника. Видяхме великата туция да се ребчи и да си плаща за изцепките, видяхме великата американска армия злобно да си брани заграбения петрол и да си крие невидимките и да бяга из пустинята от руски БТРи- МАЛКО ЛИ ВИ Е? или обичате фантастиката, а не реалността?
192
1
 
0
 
! Отговори
Стига глупости преди 2 години
До Krom: С БНП ли ще воюват според теб?
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тук криза, там криза и накрая идва ред на Аляска.
190
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кремъл е предупредил фашингтън -- започне ли патаклама в ист. европа, удрят пиндостан с ядрени ракети.
189
4
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До IQ 3.14 - 214 - стига бе! И от кога руснаците с БП по малък от италианския са "световна суперсила"? Да не говорим, че външната им политика основана на партенките за "превантивни удари" по източна Европа иска доста повече средства отколкото имат.
188
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Могат ли събитията от Минск и Алмати да застигнат и Москва?" -- що за глюпост, но че ще застигнат фашингтън, това да. Оправете си куците анализи -- зелка фасулева -- звездата-плагиат на днес.бг.
187
0
 
3
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
с понижена трудност: Докога европейците (в т.ч. и тези с IQ 3.14) ще се радват на трупането на оръжие край границите на Русия? Отговорът е лесен: докато започне патакламата. Един изстрел може да се окаже достатъчен за начало, и няма да има значение кой е стрелял първи. И ще намесят и нас. По трудният въпрос е: ние какво ще спечелим от това?
186
1
 
5
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
Турците доста са напреднали - открили са колелото :):):):)
185
0
 
5
 
! Отговори
Дебилите преди 2 години
Се смеят ей така - ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
184
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До селяниннемат пари за бъхтане тия. дръват се като шкембелака в северна корея, белким им се размине цирка с газта за пореден път
183
2
 
1
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен 211 Кво общо има отношението към външната политика на световна суперсила с етническия произход на обособена група, населяваща балканите, шумкар? и кой си ти, инж Балкански, да знаеш кой кога се ядосва и кой кво е чел. Тва е един от хилядите сайтове за новини- не дотам успешен заместник на вестника с кафето сутрин. ако си решил че е нещо по сериозно - бегом на психиатър преди да си изпрегнал
182
3
 
2
 
! Отговори
МИРО преди 2 години
КАКВАТО Е АМЕРИКА С АМЕРИКАНЦИТЕ,ТАКЪВ Е И НАШИЯТ РАДЕВ!!! ТАКА Е, ЗАЩОТО ТОЙ Е ТЯХЕН ВЪЗПИТАНИК!!!
181
3
 
1
 
! Отговори
селянин преди 2 години
до 208ами то й другаря Путин не казва война а продължение на диалога с военни средства та полжението е лошо веке иде реч за мурабе дано да си остане из тамошната околия
180
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До IQ 3.14 - 200 - карай, важното е, че се изнерви и пак се появи като Другаря "Боби" - виден русофил и "познавач" на руската душевност. Нищо, че не е прочел и един руски автор. Той "познава" добре Русия от пропагандните сайтове за асиметрична пропаганда - където руснаците са царе. Има такива "българи".
179
3
 
11
 
! Отговори
РУСОФИЛ преди 2 години
КАТО МНОГО ИСКАТ АМЕРИКАНЦИТЕ ДА ОТИВАТ ПОД ЗЕМЯТА И ТАМ ДА ОСТАНАТ!!!НИКАКВИ УКРАЙНИ,РУСИИ ЗА ТЯХ!!АМЕРИКАНЦИТЕ СА ДОЛНИ ПЛЕМЕНА!!!
178
12
 
6
 
! Отговори
Мечти, мечти преди 2 години
Русия мечтае за да си върне цяла Източна Европа, заедно с България, разбира се, но вече сме в НАТО и това никога няма да се случи.
177
6
 
9
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Само Русия и НИКОГА АМЕРИКА!АМЕРИКА ДА СЕ РАЗЛОЖИ И СЕ РАЗПАДНЕ!!! АМЕРИКАНЦИТЕ СА ДОЛНА НАЦИЯ БЕЗ КУЛТУРА И ТРАДИЦИИ,ПЪЛНИ ОТКАЧАЛНИЦИ!!!ТЕ СА ДОЛНИ ЗАВОЕВАТЕЛИ!!!!КОЙ ГИ ОБИЧА?САМО ВЪЗМЕЗДИЕ ЗА ТЕЗИ ТИКВЕНИЦИ!!!
176
5
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Не било компютри..ее има снимки и на панцирите и на с400, другарю Погорелов. или са взривени от вагнер, като катюшите в игралния филм, "да не попадат в ръцете на окупатора" :)))))) от бая време днесбеге не е било такъв извор на фатмащина и ефрейтория
175
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Боби колко и да тъпчеш сложни изречения със "засукана терминология" нема да изглеждаш по хумен. да ми обясниш на ежедневен български, кво значи опен сорс при зенитни ракети (секретни, божем). правят ги на "кой заварил", или работят така"?