Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове
10 яну 2022 07:03, Елка Василева
322
Ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби Казахстан
Снимка: архив, БГНЕС

Кризата в Казахстан охлади напрежението на руско-украинската граница. Защото ако сега Русия реши да "си върне Украйна", рискува да загуби завинаги Казахстан, пише Андрей Гурков за Дойче веле.

Масовите протести в Казахстан за кратко засенчиха най-важния за последните седмици геополитически въпрос в Европа: има ли опасност от война между Русия и Украйна?

Тази тема съвсем скоро отново ще излезе на дневен ред, но за момента кризата в голямата централноазиатска държава, съседна на Русия, намали нейната взривоопасност.

Още по темата

Събитията в Казахстан направиха евентуална руска военна операция на украинска територия много по-малко вероятна. За това има две причини. Първо - евентуална руска военна интервенция може да доведе до вътрешнополитически размирици както в самата Русия, така и в Казахстан. И второ - Кремъл в момента е прекалено зает с кризата в Казахстан.

Могат ли събитията от Минск и Алмати да застигнат и Москва?

Абсолютно неочакваният бунт на казахстанското население, придружен от тежки сблъсъци и многобройни жертви, няма как да не е впечатлил силно и Москва. Все пак досега Казахстан бе смятан за надеждно управлявана и стабилна държава.

Същото дълго време се предполагаше и за Беларус - докато и там не избухна революцията от 2020-а, потушена от властите с много кървави репресии. Събитията в тези две постсъветски държави със сравнимо авторитарни управленчески структури водят на мисълта, че Кремъл на всяка цена ще иска да предотврати сходно развитие и в самата Русия.

Мащабна военна операция на Кремъл срещу Украйна с неясни цели и множество жертви сред руските войници би могла да даде тласък за подобни масови безредици и в Русия. Особено ако анонсираните при подобно развитие още по-обширни санкции на САЩ и ЕС предизвикат допълнително повишаване на цените и дефицит на стоки. На фона на задаващата се тежка вълна от инфекции с Омикрон и силно претовареното руско здравеопазване този сценарий придобива още по-заплашителни очертания.

Кремъл не може да пренебрегва вътрешнополитическите рискове

С други думи: масовата проява на гняв от страна на отчаяното население в Казахстан показа, че Кремъл би трябвало да обръща внимание предимно на вътрешнополитическите рискове в собствената си страна, вместо да се опитва да плаши САЩ и НАТО с потенциални военни операции.

Досега в Кремъл изглежда отчитаха предимно външнополитическите и външноикономически аспекти на подобни действия. С оглед на кризата в Казахстан обаче в Москва несъмнено ще се засилят съмненията в поддръжката на собственото население, а това по всяка вероятност ще намали желанието за реални военни действия срещу Украйна.

Казахстан има нужда от цялото внимание на Русия

Кремъл сега е принуден да се занимава предимно с Казахстан, защото тази държава беше една от малкото реални руски съюзници, както в постсъветското пространство, така и на международната сцена.

Страната се намира в преломен момент, а Москва ще е принудена да инвестира огромна част от своите внимание, усилия и време, за да успее да повлияе на този труден и необозрим политически процес.

Особено сега, когато по молба на казахстанския президент Токаев Русия изпрати и собствени войски в съседната държава - без да е ясно колко дълго ще останат те там и колко тежки ще са последиците. Това е коренен обрат в развитието на събитията, който само допреди няколко дни нямаше как да бъде предвиден.

Операция на два фронта? Надали

Ако в тази ситуация Кремъл реши да се посвети на илюзорната представа, че може да "си върне Украйна", той рискува да загуби завинаги Казахстан. Освен това би се наложило да води операция на два фронта. Логично е да се предположи, че прагматизмът и чувството за политическо самосъхранение на руското държавно ръководство ще се окажат достатъчни, за да избегнат подобно развитие.

Това обаче не означава, че Русия ще престане да размахва плашилото на голяма война срещу Украйна. В крайна сметка в Кремъл искат да си извоюват максимално силни изходни позиции за предстоящите преговори със Запада.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


322
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
174
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера на пресконфернация на въпрос на журналистка от Казахстан, Путин между другото заяви, че Русия е много благодарна на правителството на Казахстан което спомага изучаването на руски и език, Казахстан практически е руско говоряща страна. Путин добави, че в бъдеще Казахстан не трябва да бъде само космически полигон за Русия в Байконур, ами също така да бъде включен активно и в разработката на най-новите космически технологии.
173
2
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Krom явно админите са омотали матрицата нещо, тоя не е в час кога точно варшавския договор почва да има повече бомби от "конкуренцията". има едни дето ги е било страх от ядрен удар, ама не са "хамериканците"
172
1
 
6
 
! Отговори
каква Покрайнина? преди 2 години
В Покрайнината няма нищо, абсолютно нищо, даже и въглища нямат за ТЕЦовете. Путин ги разиграва като маймyни години наред - събере войски около границата и от ЕС и Вашингтон почват да вият, да скачат, да дискутират. А в Казахстан какво стана - щом излязоха новините и руските миротворци вече се строяваха пред самолетите - то бива сили за бързо реагиране ама чак пък толкова бързо - но в Казахстан има и нефт, и газ, и полезни изкопаеми, и уран, там е и космическия полигон Байконур.
171
4
 
3
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 190 - Боби, звучиш като Другаря Брежнев който изнася реч пред КПСС на поредния конгрес. Смешен, архаичен и глуповат. Избягваш спор с факти, но усилено спамиш като Советское Информбюро. Олекваш все повече човече.
170
3
 
1
 
! Отговори
хахахахахахахАХАХАХА преди 2 години
айде де кажете нещо за НАТО, за САЩ. рашунгерски МИРОТВОРЦИ избиха стотици ЦИВИЛНИ. много сте горди и доволни.
169
1
 
3
 
! Отговори
Дебилите преди 2 години
Се смеят ей така - ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА
168
1
 
6
 
! Отговори
Не било компютри.. преди 2 години
До IQ 3.14 - 2-та байрактара са 40-50 и са помляни от няколко панцра. Ама с такова IQ как да запомниш фактите...
167
1
 
8
 
! Отговори
Ще преговарят преди 2 години
САЩ ще се опъват много но ще преговарят. Нямат избор. Едно руско торпедо с ядрен двигател и ядрен заряд и Ню Йорк няма да го има. Но ще продължат да трупат оръжия край границите на Русия докато могат. А европейските г'лупаци ще викат "Дайте още".
166
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заместник-министърът на външните работи на Руската фенерация Сергей Рябков заяви, че преговорите в Женева могат да приключат за един ден.
165
1
 
12
 
! Отговори
Икономически Абсурд преди 2 години
Русия запази Казакстан, защото има нефт, газ, уран, алуминий, сребро, злато и тн. Русия отпусна Украйна, защото поддържането и струваше 15 милиарда долара годишно. Идеята, че Русия ще нападне Украйна е 1000% пропаганда лишена от всякаква икономическа и военна логика.
164
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако преди години САЩ се опасяваха от ядрен удар на Русия който може да нанесе големи поражения на Америка, днес САЩ разглеждат нещата съвършено различно. Сега САЩ усещат безспорното военно-стратегическо превъзходство на Русия което все повече нараства и факта, че руското оръжие може да ги унищожие без те да могат да отговорят.
163
2
 
3
 
! Отговори
Кофти случй преди 2 години
Да искаш да си върнеш - значи е било твое! Явно крадците са се притеснили дали собственика няма да иска да си върне леката жена...
162
4
 
0
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
колко работят руските "нови" системи за пво се видя във сирия, където 2 байрактара намятаха един тон панцири, т.е. тунгуска на камаз. ако го няма възпиращия фактор на ядреното оръжие, русия нямаше да има европейска част още 1970
161
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо Русия да си връща Украйна? Да храни 40 милиона изгладнели русофоби? Русия ще си върне Динбас, индустриалнито сърце на Украйна, и териториите около Одеса така че с Крим да има обща граница с Приднестровието къдет живеят руснаци и толкова. Останалите остават без излаз на море, и нека ги храни който си иска, условието на Русия към САШ е само да не влизат в НАТО и да няма военни бази там.
160
2
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 173 - еми толкова си можеш, драги. Да преписваш пропагандни руски сайтове. Не съм особено изненадан.
159
0
 
5
 
! Отговори
Гореща новина преди 2 години
Рукия ще си "върне" Украйна когато България си върне Македония ! Тоест никога !
158
2
 
5
 
! Отговори
Малко за политика преди 2 години
До Анонимен 166: "Ако преговорите в Женева днес между Русия и САЩ днес не дадат резултат": Преговорите в Женева почти сигурно няма да дадат резултат. САЩ ще мирясат само тогава, когато се окаже, че нямат избор. Докато могат (или докато суи мислят че могат) да водят война с Русия само на територията на Европа, ще продължатав с трупането на оръжие. Въпросът е ние какво печелим от това.
157
3
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 2 години
До Анонимен172 бобко, с300 е това, с което се охранява въздушното пространство над софия. аналогова бойна част работеща в двуизмерна координатна система. вари го печи го тоо фасул си е те тоя. с400 ги върнаха даже индийците, заедно с су30м и неработещите ракети. това, че при определени условия няма невидими самолети, не означава че не могат да намятат amraam преди неукяните в днесбеге да напишат "красная армия всех сильней"
156
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
САЩ могат да воюват с Русия само във формат ядрена война, но дори и тогава не могат да нанесат непоправими щети на Русия, докато Русия за минути ще унищожи САЩ и САЩ дори не могат да отговорят с ответен удар. Но какво ще спечели Русия ако унищожи САЩ - след такова сътресение светът ще стане ужасно място включително и за Русия, и никой не иска това!
155
2
 
1
 
! Отговори
Krom преди 2 години
До Анонимен 166 - много ясно къде и кога! 2167 година в Чукотка.