Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...

В списъка са около 60 компании, които си тръгват от страната
Обновена: 10 мар 2022 08:50 | 10 мар 2022 08:25, Анисия Иванова
788
Русия ще национализира местния бизнес на Volkswagen, Apple, IKEA, IBM, Shell...
Снимка: БГНЕС

Русия е съставила списък на компаниите, които могат да бъдат национализирани. Той включва Volkswagen, Apple, IKEA, Microsoft, IBM, Shell, McDonald's, Porsche, Toyota, H&M и др., пише в. Известия.

В списъка са включени около 60 компании, които обявиха, че ще спрат да работят в Русия.

Списъкът е съставен от организацията "Обществена потребителска инициатива", а ръководителят й Олег Павлов съобщи пред „Известия“, че „в работата по този списък ще участват и правоприлагащите органи, Министерството на промишлеността, и др. Списъкът е изпратен на руското правителство и на Генералната прокуратура в страната.

Още по темата

Според Павлов „властите вече са изградили единна позиция, че чуждестранният бизнес не може просто така да затвори предприятията си в Русия“.

"Разбира се, списъкът е отворен. Веднага щом има компании, които затварят магазините, заводите и бизнесите си без да предоставят гаранции и компенсации на руските потребители, те автоматично попадат в списъка. Съответно за тях ще бъдат приложени административни, наказателни и съдебни процедури".

Попадането в антисанкционния черен списък заплашва изтеглилата се фирма и нейното ръководство със запор на сметки и активи, въвеждане на външно управление, национализация на имущество. Ръководството на тези предприятия може да бъде подведено под наказателна отговорност за умишлен фалит и измами в особено големи размери.

На 7 март партия "Единна Русия" предложи да се национализира имуществото на компании, които обявяват закриване на производството си в Русия заради войната в Украйна. Впоследствие руското министерство на икономиката предложи да се въведе външно (руско) управление в компании, в които поне 25% са притежание на чужденци, и които са напуснали руския пазар.

Към момента списъкът на компаниите, напуснали руския пазар, е огромен: сред тях са гиганти като IKEA, Jysk, Spotify, H&M, Apple и т.н. (БГНЕС)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


788
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
563
0
 
9
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Ще национализират и разсипят за броени дни. След това същото, кал и мизерия.
562
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 648 Анонимен . . С България под какъв ботиш е?
561
15
 
12
 
! Отговори
; преди 2 години
Какви плиткоумни създания коментират тук , абе балъчоци , да не мислите , че тия фирми напускат от емоционални подбуди , щото са им много на сърце украинците , те са под команда и като поутихнат нещата пак ще се върнат , това е огромна държава (пазар) , абе ахмальоци ...
560
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 647 "И тази война ще свърши след доста години като си нормализират отношенията със запада ще трябва да платят за всичко за да търгуват.." В близлите десетилетия ниякой от Запада няма да се върне в Русия, освен ако Русия взнезапно не започне да се държи по съвсем неочакван начин, поеме цялата отговорност, смени целия си политически елит и възстанови изцяло Украйна. Тъй като това няма да се случи, в близките десетилетия Русия ще е под китайски ботуш.
559
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като ги национализира какво ще правят - това са просто сгради хайде в магазините ще продават нещо и в ресторантите ще готвят ама в помещение на автомобилен завод за сглобяване на коли какво ще правят. И тази война ще свърши след доста години като си нормализират отношенията със запада ще трябва да платят за всичко за да търгуват..
558
3
 
22
 
! Отговори
Мужик преди 2 години
Ха ха ха, и завода на VW вече ще произвежда "Москвич" и нашите русофили ще се редят на опашката за Москвичи.
557
5
 
22
 
! Отговори
СУПЕР преди 2 години
Никой никога повече няма да стъпи в терроросиа : ) И как си го представят да национализират завод на VW? Ще пуснат завода и ще правят голфчета без разрешително, лиценз, чертежи, части?? Ха ха искам да го видя това :) рашуски малооооооомници
556
0
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Не разбрахме. Това само в Русия или компанията майка. Дембил Гейтс, затова ли се скри? Не иска да става руски служител.
555
3
 
10
 
! Отговори
Голямото зануляване преди 2 години
Не съм предполагал, че може the Great Reset да започне от Русия. Скоро дигитална Рубла и цялата програма
554
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Надявам се вече разбрхте колко са лицемерни колониалистите десет години ви промиваха мозъка със санкции пък милярди вложили и сега няма да е по същото
553
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Боби Колко атомни ледоразбивача са национализирали сатрапите?
552
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руските богаташи ще има вносен Шиоми, а руският работник ще има смартфон с директно подслушване и запис в КГБ - "Яблоко"
551
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Путин ще даде заповед: "Народнаямашина" не е лоша кола. Всеки, който саботира руската кола "Народнаямашина", ще бъде вкарван в затвора за 5, 10 или 15 години.
550
13
 
19
 
! Отговори
Боли ме шнура преди 2 години
Е какво като ги гепят, нали трябва да ги развиват, те блядите освен самовар, друго нищо за бита не могат да направят.
549
11
 
11
 
! Отговори
Аз преди 2 години
Дори да ги приватизират и да започнат да правят продукти от западните, ще им свършат частите ( то и без това има глад на процесори) и ще ги фалират и нарежат за скрап
548
10
 
22
 
! Отговори
ПРОПАГАНДА преди 2 години
ЗАПОРИРАТ СЕ !!! НЕ СЕ НАЦИОНАЛИЗИРАТ. НИКОЙ НИЩО НЕ Е ВЗИМАЛ НА НИКОГО. НИТО НА АБРАМОВИЧ СА МУ ВЗЕЛИ НЕЩО НИТО НА КОЙТО И ДА Е ДРУГ РУСНАК , НИТО РУСИЯ Е ВЗЕЛА НЕЩО НА НЯКОГО. Запорите ще паднат когато Укронацистия предаде богу дух и всичко се оправи !
547
8
 
17
 
! Отговори
Последни новини преди 2 години
Активите и имотите които се запорират са на стойност около 11 трилиона $ по пазарна оценка. Това е 60% от всички Американски и Европейски инвестиции правени някога в Русия от съветско време до сега .В пъти повече от наложените санкции срещу Москва които ще бъдат плетени от Украйна !
546
6
 
24
 
! Отговори
Германец преди 2 години
Те в своя собствен завод на Лада преустановиха работа онзи ден, сега ще завземат чужди бизнеси и производствени мощности... Логика...
545
9
 
32
 
! Отговори
До Браво на Русия преди 2 години
То хубаво сте го казали, но звучи като съветски лозунг, т. е. изпразнено е от съдържание. Западните компании не са влезли насила на руския пазар - просто хората ги искат. Защо? Качество и добра реклама. А у нас не "загнилият" Запад ни затри производството, а комунистическите отломки. Пример с Банев - комсомолски секретар. И като такъв - добира се до предприятия, фалира ги, за да ги разпродаде на скраб. Камунистът само руши. Баневци колкото искате - всичките са червени и обвързани с мацква.
544
10
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** то само със сила не става, трябва и акъл. А акъл имат само свободните хора, защото тяхното мислене е свободно, не знае граници. Магучая от над 100 години регулярно избива всеки умен човек, роден на територии, контролирани от мацква. Физикът, на чиито открития стъпва днес технологията с течен кристал в смартфоните, е заточен от Сталин в Сибир и до края на живота си е дървосекач. Каквото и да национализират, не могат да го развиват - робът може само да изпълнява, не може да създава.