Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна

Според премиера, партньорите в коалицията трябва да спрат да мислят партийно
Обновена: 23 апр 2022 10:01 | 23 апр 2022 09:50, Петя Славова
838
Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически." Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

"Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност", допълни той.

"Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии" и моята задача, не е да се правя на най-смелият", коментира още Петков. "В момента "Демократична България" казват: "Това е нашата "червена линия", БСП казват: "Това е нашата "червена линия". Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена", заяви Петков.

Още по темата

Премиерът се надява БСП и "Демократична България" да намерят общ език, а "Продължаваме промяната" ще бъде лидер в този диалог.

"Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

 "Дадохме 50% от парите за пътища и те минаха през парламента. Стигнахме до разумно решение, където да има контрол от парламента. Другият вариант беше да повторим политиката на ГЕРБ. Решението за отпускането на пътища категорично не е обвързано с поста на БНБ. Нито пътищата са наши, нито ЦБ е наша. Нашата цел е да направим най-добрите пътища по най-прозрачния начин и да изберем най-добрия гуверньор", каза премиерът.

Петков подчерта, че "не сме направили решение, което да е на базата на безпринципност и за което да съжаляваме".

Премиерът коментира и въпроса за Северна Македония. "Нищо няма да се направи по РС Македония без да има гласуване в парламента, широк обществен дебат. Ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС."

Той заяви, че през 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа.

"Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС".

Петков е убеден, че страната трябва да премести ветото. Винаги съм вярвал, че ние не просто трябва да вдигнем ветото, а да преместим ветото.

"Не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват да са ясно заложени от нас", подчерта още Петков.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


838
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
633
0
 
1
 
! Отговори
тя преди 2 години
Кире чети какво пишат българите и се съобразявай с тях те те избряха , те ще те свалят !
632
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 2 години
Тоя нещо залита, не му е чиста работата ! Изпълнява поръчки !
631
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Моля те господи вземи това просто кики, и не го връщай повече в България. В сряда господи той ще е в Киев вземи го господи моля те за винаги.
630
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, което отразява статията е: как Кирил Петков подписва смъртната ви присъда или смъртната присъда на вашия брат, син, внук, баща, на вашия съпруг, любим. Той ги праща във война, а самия няма да иде. Ето това прави - убива.
629
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези оръжия не са негови. Като иска да се бие в Украйна, но не да раздава оръжията, които са купувани за отбрана на територията на родината ни. И са плащани с потта на родителите ни и дедите ни. Да не говорим, че това е влизане във война. В която нямаме работа, в която ни използват за примамка, за да имат повод да нападнат Русия.
628
9
 
2
 
! Отговори
гробарите от Варна преди 2 години
Путин е кръвопиец. Трябват оръжия за да бъде по-скоро убит заедно със слугите си.
627
0
 
8
 
! Отговори
era преди 2 години
Киро ппекинеза искал!? И аз искам Просто Кирето да спре да мисли и да хваща, вече полетаза Каната, но не ми се получава.
626
11
 
1
 
! Отговори
Стамболов преди 2 години
България е обявена за вражеска страна в Русия и имоти и пари на българи в Русия са вече държавна собственост.Добре,че даже и най-върлите путинофили не държат и една копейка в Русия .Русия си е бандитска държава още от монголско време знае само да краде и убива с едно две имена като Пушкин дето са лъч надежда ама и той е полвин арабин -***....Киро да въведе реципрочни мерки и да конфискува парите на руснаците тук да видим хубаво ли е да се краде и погазва правото и закона...
625
1
 
16
 
! Отговори
гост преди 2 години
КАТО ОСЪЖДАШ АГРЕСИЯТА , ЗАЩО ИСКАШ ДА ДАВАШ ОРЪЖИЯ . ТОВА УВЕЛИЧАВА АГРЕСИВНОСТА ВЪВ ВОЙНАТА . ЯСНО Е , ЧЕ НЕ ИСКАТЕ МИР , А ИСКАТЕ ОРЪЖИЯ . МИСЛИЛ ЛИ СИ В КАКВО ПОЛОЖЕНИЕ ЩЕ ИЗПАДНЕ БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ЗАРАДИ НЕКОМПЕТЕНТНИТЕ УПРАВНИЦИ . ЩЕ НИ ДОКАРАТЕ ДО ПРОСЯШКА ТОЯГА , ТО ВСЪЩНОСТ ВЕЧЕ ФАКТ . МИСЛИ ЗА БЪЛГАРИЯ . НЕ ЗА УКРАЙНА И САЩ . ОТТАМ НЯМА ДА ДПДЕ НЕЩО ПОЛОЖИТЕЛНО . ВСЪЩНОСТ НЕ СЕ ЗНАЕ КОЙ Е АГРЕСОРА СЛЕД КАТО УКРАИНЦИТЕ ИЗБИВАХА РУСКИ ,И БЪЛГАРСКИ ЖИТЕЛИ В МИРНО ВРЕМЕ В ДОНБАС .
624
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами, бегом до Канада и давай каквото имаш! Ако говориш от името на моя български народ, забрави!
623
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен блокаж на терористите с *** и нека джавлините ги поръсят здраво!
622
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
да им дадеме Киро той е като голяма ядрена бомба като поражения
621
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Който смята, че е редно да изпращаме оръжие на Украйна, лично да го занесе и да го използва на място! Така войната скоро няма да приключи! Ами може и ние да пострадаме. Елитът ще се скрие във VIP-подземията, а народът...
620
2
 
17
 
! Отговори
не на фашизма преди 2 години
дО Болен човек.Не бе ,те американците ще го дадат на нас,а ние ще го препратим през Полша за Зеленски.Важното е да угодим на САЩ.
619
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Болен човек.България и оръжие. Къде го това оръжие.Смях в залата.
618
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе вместо уръжие да им дадем Киро а какво ще кажете ?
617
4
 
22
 
! Отговори
Да не забравяме преди 2 години
Турция все още е неутрална! Най- голямата армия в НАТО се прави на заспала и разсеяна в подкрепата си към ФАЩ! Ако конфликта се разрастне извън Украйна, не мислете, че Турция няма да си гледа интереса! Честита нова война с Турците...само, че този път не сме с Русия...Ще чакаме Америка да им сложи санкции, докато ни избиват! Хахахаха
616
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ББГлупако,САЩ и приятели.Нещо като''в близката далечина''.Наивник, или може би толкова си можеш.Ти си за тях същото,което са украинците-пушечно месо,нещо като батальон ''смъртници''определени да отидат''курбан'',да бъдат пожертвани, ако се наложи.Те не знаят къде се намираш на картата...Приятели.
615
3
 
16
 
! Отговори
Вън преди 2 години
от България! Мястото ти е в канада!
614
5
 
22
 
! Отговори
Русофил преди 2 години
Осъждаме продажните ти действия предателю! Европа може и да има нужда да пести, но ако ние трябва още да пестим, то най- добре да умираме и да се приключва! От какво още да се откажем- нямаме зъби, здраве, топлина.... Утре на протест!