Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна

Според премиера, партньорите в коалицията трябва да спрат да мислят партийно
Обновена: 23 апр 2022 10:01 | 23 апр 2022 09:50, Петя Славова
838
Кирил Петков: Осъждаме агресията, правилно е да дадем оръжия на Украйна
Снимка: БГНЕС

"Тримата ми коалиционни партньори трябва да спрат да мислят партийно. По време на война трябва да се мисли държавнически." Това заяви пред Нова тв премиерът Кирил Петков.

"Това правителство много пъти ясно е казало, че ние осъждаме агресията на Русия. Мястото на Украйна е в ЕС. Това е тяхната сигурност", допълни той.

"Като Кирил Петков, не като премиер, за мен военна помощ е абсолютно правилното нещо да се направи. Но в случая съм премиер, имам коалиционни партньори, които имат ясни „червени линии" и моята задача, не е да се правя на най-смелият", коментира още Петков. "В момента "Демократична България" казват: "Това е нашата "червена линия", БСП казват: "Това е нашата "червена линия". Трябва да помислим. Затова ще ги поканя да отидем в Киев, защото не може човек да има по-информирано решение отколкото, когато е там. Надявам се, че тази седмица, докато парламентът е в почивка, ние ще си свършим работата като лидери и всеки ще направи стъпка назад, ще помисли колко е важна стабилността на България и каква трябва да ни е общата позиция, вместо да хвърляме червени линии и да махаме знамена", заяви Петков.

Още по темата

Премиерът се надява БСП и "Демократична България" да намерят общ език, а "Продължаваме промяната" ще бъде лидер в този диалог.

"Доста добри общи решения се случват, но светлината на прожекторите не ги фокусира тях. За БНБ беше добър пример - когато не се мисли коалиционно как може да работим заедно, веднага се изпада в криза, която автоматично започва да разклаща цялата структура на тази коалиция. Но мисля, че това беше добър урок за нас. Сега нека използваме урока, който имахме миналата седмица, и да се обединим под обща позиция. Има конфликти, има проблеми, но има принципно поведение. Държавата, въпреки кризите, които ни заливат отвън, оцелява по добър начин, сравнение с това, което щеше да бъде, ако не беше това правителство в момента", каза още Петков.

 "Дадохме 50% от парите за пътища и те минаха през парламента. Стигнахме до разумно решение, където да има контрол от парламента. Другият вариант беше да повторим политиката на ГЕРБ. Решението за отпускането на пътища категорично не е обвързано с поста на БНБ. Нито пътищата са наши, нито ЦБ е наша. Нашата цел е да направим най-добрите пътища по най-прозрачния начин и да изберем най-добрия гуверньор", каза премиерът.

Петков подчерта, че "не сме направили решение, което да е на базата на безпринципност и за което да съжаляваме".

Премиерът коментира и въпроса за Северна Македония. "Нищо няма да се направи по РС Македония без да има гласуване в парламента, широк обществен дебат. Ако пак развяваме лозунги без да разбираме ситуацията, ние най-много да направим една съседна държава още повече да не ни обича и да няма шанс да влезе в ЕС."

Той заяви, че през 2020 г. българското правителство е гласувало в Съвета на министър-председателите, че РСМ ще бъде пусната в посока Европа.

"Ние сме една от малкото държави, които си позволяват, след като в първия момент сме дали посока на РСМ към ЕС, след това да наложим вето. Дългосрочната стратегия на България задължително трябва да бъде РСМ да бъде част от ЕС".

Петков е убеден, че страната трябва да премести ветото. Винаги съм вярвал, че ние не просто трябва да вдигнем ветото, а да преместим ветото.

"Не трябва просто да вдигнем ветото, ние трябва да преместим ветото. Промяната на Конституцията да се случи преди първата от многото глави, които трябва да се отворят. Преди първата глава те трябва да си променят Конституцията. Ние да ги качим на влаковите релси на Европа, но критериите, които те трябва да изпълняват да са ясно заложени от нас", подчерта още Петков.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


838
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
593
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ако и той стане 1000лв.месечно какво ще правим?
592
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
какво ще стане от 01.05 с битовия ток?
591
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За Баце ми трябваха 5 години, за да не мога да го търпя, а за този ми стигна 1 месе; и по-малко
590
0
 
2
 
! Отговори
дедо поп преди 2 години
До 673 Дилъра ли смени бе човек?
589
31
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дерзайте путинофили! Урайна скоро минава в контранастъпление, а руската икономика се срива и Путин ще го арестуват собсвените му хора за да го предадат на военен съд в Хага. Четвъртия райх пада.
588
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Само да не им дадем съветско оръжие, че за нищо не става. Имаме българско прозводство на Арсенал, което е по НАТОвски стандарт.
587
25
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"да лобира за американските интереси" - Какви американски интереси бе? Това са интересите на целия демократичен свят. Имперските интереси на лудите старчета ли да подкрепя? Не им стига най-голямата територия в света, че късат парчета от другите държави. Путин няма да се поколебае да ни "денацифицира" и нас, ако Украйна падне.
586
30
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма какво да се мисли - даваме оръжие. Така или иначе руснаците ще ни нападнат.
585
3
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как ще дадеш оръжие бе?! Ще паднеш много бързо предсрочно!
584
3
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Този не престава да лобира за американските интереси без да си дава сметка какво причинява на България. не мога да разбера с какъв акъл българският избирател го избра. тоест не го избра той а ония които отдавна вече е трудно да наречеш българи. Не знам никак не ми харесва това.
583
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да им дадем Киро, да видят какво е зле.
582
2
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кулеба излъга и предаде своя народ, какво остава за нашия. Луди ни управляват, луди и ще ви свалят, скоро в кината реално8==D
581
1
 
46
 
! Отговори
ПроСоТо преди 2 години
май е време да те изритаме ,Хитро Киро !..Прекаляваш вече..Осигуриха ли ти чорбаджиите ти отвъд Океана достойна пенсия за старините ти?..Е,и жъ тъ пуснат да бъдеш "лектор" в некой Майтапчийски университет,както направиха и с предните "президенти",но..НАБЛЯГАЙ НА ПЕНСИЯТА!
580
4
 
43
 
! Отговори
Война можеше да няма преди 2 години
Украйна можеше да избегне войната и да задържи Донбас и Луганск ако спазваше Минските съглашения - изтегляне на тежките оръжия от т.н. линия на разделение, даване на специален статут на Донбас и Луганск, отказ от членство в НАТО. Можеше,но не го направи. Осем години обстрел, намерения за създаване на атомно оръжие, лаборатории за биологично оръжие. Войната вече не можеше да не започне. А нашата телевизия винаги показваше само от украинската страна. Сега Заленски иска оръжие вместо мир.
579
32
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Правилно,целия разумен и демократичен свят го прави.
578
2
 
20
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
Ние май че винаги се подлагаме...
577
26
 
6
 
! Отговори
Антикомунист преди 2 години
путин идва към България. Ще се биеме или ще се подлагаме?
576
3
 
39
 
! Отговори
питам преди 2 години
на Ирак дадохме ли оръжия когато САЩ ги нападнаха и убиха Садам Хюсеин?
575
12
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Май само БСП не искат да се изпраща оръжие на Украйна.
574
7
 
5
 
! Отговори
иво преди 2 години
СЕТИ СЕ МАРА ДА СЕ ПОБАРА !