Путин се отказва от преговорите с Украйна, ще се опита да завладее повече територия

Заради високите цени на петрола, Кремъл ще може да финансира войната още 2 години
26 апр 2022 13:57, Нели Христова
516
Путин се отказва от преговорите с Украйна, ще се опита да завладее повече територия
Снимка: БГНЕС

Президентът Путин се отказва от мирните преговори с Украйна и иска да завземе възможно най-много територии, според вътрешни източници от Кремъл, тъй като нов анализ показва, че руската икономика може да издържи войната още две години.

Потъването на "Москва" накърни гордостта на Русия и убеди Путин да продължи с нашествието си, докато се опитва да осигури военни цели, които ще му дадат надмощие в мирните преговори, твърдят източници.

Последният кръг от преговори се състоя в Истанбул в края на март, когато беше договорен проект на комюнике между двете страни, но разкриването на предполагаеми военни престъпления в Буча, град на около 15 мили от Киев, спря напредъка.

Украинските преговарящи казаха, че преговорите са станали "по-предизвикателни" поради нарастващите доказателства за масови изнасилвания и убийства в градове, освободени от нахлуващите войски.

Рустем Умиров, старши член на украинската делегация, каза пред The ​​Times, че все още има "постоянна комуникация" между двете страни, но тя е фокусирана върху създаването на хуманитарни коридори от обсадените райони като стоманодобивния завод "Азовстал" в Мариупол.

"Продължаваме преговорния процес. На първо място – за да спасим повече животи", каза той. "Ще използваме всички политически и дипломатически усилия, за да спрем това кръвопролитие. Но има червени линии, които никога няма да преминем. Украйна никога няма да се откаже от своя народ и своите територии."

Путин удвои инвазията след неуспешния си опит да превземе Киев и да установи марионетно правителство в Украйна. Три вътрешни лица, цитирани от Financial Times, казаха, че Путин е искал да завземе повече територия, защото смята, че преговорите са стигнали до "задънена улица".

"Имаше надежда за сделка. Путин вървеше напред-назад. Той трябва да намери начин да излезе победител", казва единият. "Путин искрено вярва в глупостите, които чува по руската телевизия, и иска да спечели", твърди друг. Трети казва, че Путин няма да подпише никакво споразумение след потъването на "Москва", защото ще изглежда "унизително".

Западното разузнаване предполага, че Путин е събрал армия в Донбас, която превъзхожда украинските сили три към едно. Икономически анализ на The Bell, руски разследващ уебсайт, установи, че Путин ще може да финансира войната за още две години в резултат на високите цени на петрола.

Висш руски командир разкри степента на амбициите на Кремъл миналата седмица, когато предположи, че войските могат да стигнат чак до Молдова според плановете на Путин да постави всички рускоговорящи народи по Черно море под контрола на Кремъл.

Генерал-майор Рустам Минекаев каза, че рускоговорящите в Приднестровието, сепаратистки анклав в Молдова, са били подложени на "потисничество" – същото оправдание, използвано за войната в източните украински провинции Донецк и Луганск.

Фарида Рустамова, независима руска разследваща журналистка, която е говорила с висши контакти на Кремъл, каза, че Путин смята, че все още му липсва значителна победа, която би могъл да представи на руската общественост като "голяма победа".

"Ситуацията не се е променила толкова много в очите на широката общественост по отношение на контрола на украинска територия", твърди тя. "Той се нуждае от нещо, което може да донесе на руската публика, което може да се счита за победа."

Тя казва, че договореният мир ще дойде само от преговори лице в лице между Путин и президента Зеленски, но че Кремъл няма да се съгласи на преговори, докато руските сили все още се борят да постигнат значителни териториални придобивки.

"Путин трябва да е на върха на света, за да може да се срещне със Зеленски. Той се нуждае от голяма победа, за да оправдае по някакъв начин срещата", обяснява тя.

Матийо Булег, старши изследовател по руските въпроси в Chatham House, казва, че двете армии се смилат една друга до патова ситуация, но се съгласи, че Путин няма да се задоволи със статуквото.

"Той иска да стигне до масата за преговори при свои собствени условия и във възможно най-добрата позиция. Досега най-добрата възможна позиция не е много добра. Така че той трябва да настоява военно, за да се опита да диктува условията", казва той пред The Times. "Това не е войната на руските военни, не е войната на руския народ, това е войната на Путин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


516
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
316
21
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Неговите хора ще го свалят след няколко месеца, когато положението в Русия стане нетърпимо и валутните резерви се изчерпат.
315
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той и съветника му Арестович късна в клип с мъжленце, не е само Зелякока.
314
5
 
14
 
! Отговори
До 369 преди 2 години
Дано само да имаш ток тогава :D
313
13
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В една книга за известна българска пророчица някъде пишеше, че Русия ще е житницата на Европа. Чак сега май взима да става ясно какво е имала предвид.
312
25
 
25
 
! Отговори
Германец преди 2 години
След две години се надявам да празнуваме двугодишен юбилей от *** на Вова. За себе си мога да кажа, че вече съм сложил шампанско в хладилника.
311
24
 
16
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Путин е президент на на най сислната държава в света ! която и сега това го доказва с намерените складове за оръжие което е било и довойната от ГЕР-Я И ХОЛАНДИЯ И ДРУГИ СТРАНИ - НА ТОА ОРЪЖИЕ ИМА ЛЕБЪЛИ КОЕ ОТ КЪДЕ Е ! Срамно ще е да седне с един мърсолко който е тухла в стената а значи нищо не решава а слуша команди от ЮСЕЙ И АНГЛИЧАН ! АКО МУ ОМРЪЗНЕ ДА СИ ИМА РАБОТА СТАЗИ *** ЩЕ ПУСНЕ ПОСИДОН И ДВЕ СТРАНИ ЩЕ ИЧЕЗНАТ ОТ КАРТАТА НА СВЕТА ! ГАЗ ДО ЛАМАРИНАТА ЗА ДА НЕ МЪЧИ МАШИНАТА
310
30
 
24
 
! Отговори
Хора преди 2 години
Зеленски бил обратен. Супер много се разочаровах, като го разбрах! А подкрепях утрепаната украинска сганчица в началото! Как ме е яд, че се подведох, аррггхх!
309
20
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До До 362/364 "След няколко месеца, като нямаш в какво да си купиш насъщния и ходиш босичък, пак се изказвай така красноречиво." Такива като теб ви чака ГОЛЯМО разочарование :)) Нормалните хора няма да са боси, нито гладни, нито нещо друго, защото не чакат на подаяния като руските мегафони. :)
308
11
 
16
 
! Отговори
До 362 преди 2 години
След няколко месеца, като нямаш в какво да си купиш насъщния и ходиш босичък, пак се изказвай така красноречиво.
307
23
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Ямболски *** "Путин,ако беше паднал до нивото на Обама,Буш младши,Клинтън и Буш старши,до сега от Украйна нямаше да има нищо." На този етап вече си личи, че слугуваш на русНАЦИте само защото искаш и ти да "казваш". Явно си млад и не знаеш какво казваше Бай Тошо за такива като теб :))))) И тогава и сега сте в една и съща поза :)
306
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гнусеен побъркан дъркам, такава глупост е тази война, особено в 21 век да убиваш хора и накрая всички ще загубят много.
305
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега очаквам да кажете, че Украйна е православна, то дори нашите политици от невежество, не знаят, че те са католици.......хахахаха :))) Има една поговорка - каквото почукало, такова се е обадило......това важи специално за жужето :)))
304
18
 
15
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
Аз не подкрепям Украйна, защото там много се толерират обратните. Сега масово имало такива в Азовския и Айдарския полкове. Гнусна работа!
303
15
 
10
 
! Отговори
Ти преди 2 години
До Анонимен.........Гаварит Масква ли си?
302
14
 
19
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Путин,ако беше паднал до нивото на Обама,Буш младши,Клинтън и Буш старши,до сега от Украйна нямаше да има нищо.
301
9
 
11
 
! Отговори
До 343 преди 2 години
Казах ти преди малко, цеха са го разбомбили и в момента има барбекю от азовци. На бавен огън, за да не прегорят.
300
19
 
19
 
! Отговори
Заслужил гражданин преди 2 години
Той и Светът ще се откаже от всякакви по нататъшни преговори с Адоолф путин, путинова рассия ще бъде тъмно петно на картата на земята, в зоната на здрача компания ще и правят Северна корея, диктаторите и племенните вождове на кокаиновите и бананови републики и обявените извън човешките закони терористи, мародери и военнопрестъпници ... !!!
299
12
 
8
 
! Отговори
Златната орда преди 2 години
Е истинското Руско наследство!С нейната завоевателна жажда,с идеята да се поробват държави и народи,с кръвожадните си владетели.Другата Русия - онази на духа,на възвишените идеали,на музиката и литературата е привнесена от Запада,чрез дворяните(предимно немски) на служба при Руските царе през годините!
298
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако може ще отида на парада в Москва. Но няма как, като стъпиш там и разбираш, колко велика страна е Русия.
297
11
 
13
 
! Отговори
Гражданин преди 2 години
В началото бях за Украйна, но после като ги видях какви подметки са и как лъжат, като мангита, директно застанах към страната на русите. Освен това се оказа, че в Украйна имало много обратни и в правителството и в (уж) силовите им структури. Гледах клип как в Одеса един от Азов думкаше травис и беше много гадно. Жалка история