Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна

Съществуването на държавата не е застрашено, каза руският посланик в Лондон
29 май 2022 08:00, Анисия Иванова
206
Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руският посланик във Великобритания заяви пред Би Би Си, че не вярва, че страната му ще използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна. Андрей Келин каза, че според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Русия има много строги разпоредби за тяхното използване, каза той, главно когато съществуването на държавата е застрашено. "Това няма нищо общо с настоящата операция“, каза той.

Когато Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в края на февруари, скоро след инвазията, това бе широко възприето като предупреждение.

Путин обвини за това агресията на Запада и НАТО. Но министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс нарече това опит да се отклони вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето нахлуване само с няколко дни и се опитва да „напомни на света“, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“ ядрени оръжия, които могат да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да събудят призрака на тоталната ядрена война.

Но терминът все още включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2000 тактически ядрени оръжия.

Но и преди, в кратък разговор с Клайв Мири от Би Би Си, посланикът също е отричал, че руските сили са обстрелвали мирни жители и каза, че твърденията за военни престъпления в град Буча са "измислица".

Запитан „Защо Русия води тази война по този начин, извършвайки военни престъпления?“ Келин отговори: „Кметът на Буча в първоначалното си изявление потвърди, че руските войски са напуснали, всичко е чисто и спокойно, градът е в нормално състояние."

След това Мири го притисна: "Значи всичко това е измислено, сър? Всичко това е измислица? Всички тези доказателства са измислица?"

"Според нас това е измислица. Използва се само за прекъсване на преговорите", отговори посланикът.

Русия е изказвала подобни твърдения и преди, като по-рано външният министър Сергей Лавров твърдеше, че кадрите с тела в Буча са били "инсценирани" след изтеглянето на руснаците.

Това бе опровергано от многобройни разкази на очевидци, които казаха пред Би Би Си, че руските войски са екзекутирали техните близки.

Сателитните изображения също изглежда пряко противоречат на позицията на Москва, показвайки тела, лежащи на улицата близо две седмици преди руснаците да напуснат града. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
147
18
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много разбирате и от войни. Как бързо трябва да се водят. Това е икономическа война и нищо друго. И я организираха САЩ. Тук никой няма съмнения. Като заплашваш съседа си, който е 100 пъти по-силен, какво очакваш. Зеленский уж не е знаел за войната, та нали за това са го назначили. Театър, и жертви има, за да е достоверно. Леле. Украинците се бият за САЩ. Реално това е. Като си унищожават собствената си държава.
146
15
 
11
 
! Отговори
И защо не ? преди 1 година
САЩ и НАТО нямаха никакви угризения на съвеста когато използваха боеприпаси с обеднен уран в бившата Югослкавия при ТЯХНАТА СПЕЦИАЛНА ОПЕРАЦИЯ.Още се раждат деца с увреждания в тези региони... Защо мислите че Сърбия не иска и да чуе за НАТО и Европейския съюз ? ..... НЯМА НИЩО ПО РАЗЛИЧНО КОЕТО РУСИЯ ДА ПРАВИ . Подобно на САЩ, обнявяват една страна за агресор и диктатура / Украйна / и започват бомбандиране . После назначават марионетно правителство и обявяват страната за "демократизирана" ...END
145
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Херсонска област украинските сили за специални операции взривиха мини брониран КамАЗ "Тайфун", който превозваше руски нашественици.Източник : Командването на Силите за специални операции на въоръжените сили на Украйна във Facebook
144
6
 
7
 
! Отговори
Другарят Путин преди 1 година
Предайте се или ще бъдете унищожени! Съпротивата е безсмислена, атаката е самоубийство!
143
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войските на Руската федерация също се опитват да напредват в славянска посока . Вражеските войници разполагат допълнително оборудване близо до Купянск, област Харков. В някои селища руснаците се опитаха да развият настъпление - бяха разбити и отстъпиха.Русия продължава да бомбардира украинските градове, тероризирайки цивилното население.
142
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И този руски "дипломат" е изпечен мошеник обучен във великата си родина единствено да лъже наедро. Лъжата е единственият дипломатически похват на Русия. Лъже както за ядрените оръжия, лъже и за Буча.
141
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-рано ръководителят на UVA отбеляза, че Северодонецк е под контрола на Украйна и настъплението на противника е в застой. Руската групировка все още се крие в хотел "Мир" в покрайнините на града, но редовно е обстрелван от въоръжените сили на Украйна.
140
2
 
7
 
! Отговори
БОГ ДА НИ ПАЗИ! преди 1 година
Почти всички коментиращи се хращат за ЗАГЛАВИЕТО, което е ИЗФАБРИКУВАНО от журналистите, за да привлича поглед и да се чете статията. НИКЪДЕ в интервюто обаче, НЕ СЕ КАЗВА такова нещо. Казва се, че има ясно разписани правила за използването на тактичесо ядрено оръжие и интервюирания "не вярва", да се стигне до там. Това е. ЧЕТЕТЕ ВНИМАТЕЛНО! БОГ ДА НИ ПАЗИ!
139
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Има подкрепления. В посока Попасная край Камишевахи противникът беше отблъснат на 2 километра, магистралата Лисичанск-Бахмут сега е по-малко изложена на огън. Товарът се движи", казва той.Гайдай каза още, че нашите защитници са се укрепили в Тошковка
138
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинските защитници отблъснаха противника от магистралата Лисичанск-Бахмут и изтласкаха руските войски от Тошковка.Това съобщи ръководителят на Луганск OVA Сергей Гайдай.
137
5
 
12
 
! Отговори
анализатор преди 1 година
Щом Русия твърди нещо, значи ще направи точно обратното на това което твърди!
136
2
 
10
 
! Отговори
Абе, преди 1 година
Русия твърдеше и че няма да напада Украйна, но?! Така, че , какво твърди и какво върши са две различни неща!
135
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво твърди Русия и какво ви казват преводачите български, са две различни неща. Русия още преди войната твърди, че има червени граници, които ако бъдат преминати, ще има сериозни последствия.Вече има премината граница, има и последствие.Червената линия днес са оръжията, които праща САЩ...В Украйна се води война между САЩ и Русия, с живота си плащат славяни, с икономиката си плащат европейците. В полза на имперските амбиции на американците. Апокалипсис сега ни очаква!
134
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен до 138/142 "Китай винаги ще подкрепи Русия" Хихихи. А Путин е най-красивия мъж в Русия.
133
11
 
10
 
! Отговори
Ватенките проZти преди 1 година
Никой не вярва на лъжливите руснаци.Те са фашисти и окупатори.Кланят се на Сатана. Не случайно църквата им освети атомна бимба с името Сатана.
132
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен до 138 преди 1 година
Ама как успя да напишеш толкова глупости не знам. Тне Economic Time пише в своята статия, че оръжейните доставки за Индия по договорите с Русия няма да се забавят. Заради военните действия в Украйна тук удари на камък. Китай винаги ще подкрепи Русия махнете си розовите очила.
131
7
 
8
 
! Отговори
Опс преди 1 година
НИКОГА Русия няма да използва ядрено оръжие в Укр по простата причина, че СЧИТА ТЕЗИ ЗЕМИ ЗА СВОИ!!! И ЩЕ ГИ ПОЛЗВА В БЪДЕЩЕ! Тази партенка е в полза на Световния Агресор! И не е в полза на Мира!
130
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като изходим от това, че до сега всички твърдения на Москва бяха лъжи, то очакваме и АБ да пуснат
129
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна Проcто ядрени безoбидни
128
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 134 "ами по голямата част от света вярва на Русия." Кой бе? :)))) Китай забрани на крадени от руснаците самолети да кацат в страната. Индия отмени вече 4та оръжейна поръчка от руските нацисти. "Вярват"им само страни, които са притиснати от глад, мизерия или руския ботуш. :))))) КАто Шри Ланка, която си купува застоял руски петрол, щото са пред фалит и им трябва спешно нещо евтино. Русия създава мизерия, за да може да се храни от нея. Това е истината за тая "велика" държава.