Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна

Съществуването на държавата не е застрашено, каза руският посланик в Лондон
29 май 2022 08:00, Анисия Иванова
206
Русия твърди: Няма да използваме тактически ядрени оръжия в Украйна
Снимка: БГНЕС

Руският посланик във Великобритания заяви пред Би Би Си, че не вярва, че страната му ще използва тактически ядрени оръжия във войната срещу Украйна. Андрей Келин каза, че според руските военни правила такива оръжия не се използват в конфликти като този.

Русия има много строги разпоредби за тяхното използване, каза той, главно когато съществуването на държавата е застрашено. "Това няма нищо общо с настоящата операция“, каза той.

Когато Владимир Путин постави ядрените си сили в повишена готовност в края на февруари, скоро след инвазията, това бе широко възприето като предупреждение.

Путин обвини за това агресията на Запада и НАТО. Но министърът на отбраната на Великобритания Бен Уолъс нарече това опит да се отклони вниманието на хората от „това, което се случва в Украйна“, заявявайки, че Русия изостава от графика на своето нахлуване само с няколко дни и се опитва да „напомни на света“, че тя разполага с възпиращ фактор.

Тактическите ядрени оръжия са тези, които могат да се използват на относително къси разстояния, за разлика от „стратегическите“ ядрени оръжия, които могат да бъдат изстреляни на много по-дълги разстояния и да събудят призрака на тоталната ядрена война.

Но терминът все още включва много видове оръжия, включително по-малки бомби и ракети, използвани на бойно поле. Смята се, че Русия има около 2000 тактически ядрени оръжия.

Но и преди, в кратък разговор с Клайв Мири от Би Би Си, посланикът също е отричал, че руските сили са обстрелвали мирни жители и каза, че твърденията за военни престъпления в град Буча са "измислица".

Запитан „Защо Русия води тази война по този начин, извършвайки военни престъпления?“ Келин отговори: „Кметът на Буча в първоначалното си изявление потвърди, че руските войски са напуснали, всичко е чисто и спокойно, градът е в нормално състояние."

След това Мири го притисна: "Значи всичко това е измислено, сър? Всичко това е измислица? Всички тези доказателства са измислица?"

"Според нас това е измислица. Използва се само за прекъсване на преговорите", отговори посланикът.

Русия е изказвала подобни твърдения и преди, като по-рано външният министър Сергей Лавров твърдеше, че кадрите с тела в Буча са били "инсценирани" след изтеглянето на руснаците.

Това бе опровергано от многобройни разкази на очевидци, които казаха пред Би Би Си, че руските войски са екзекутирали техните близки.

Сателитните изображения също изглежда пряко противоречат на позицията на Москва, показвайки тела, лежащи на улицата близо две седмици преди руснаците да напуснат града. / БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


206
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
87
9
 
17
 
! Отговори
руски маймуни преди 1 година
на руските шuмnaнзеma никой не вярва. И зелените човечета не бяха руски войници ама си признаха. И Украйна нямаше да нападат ама излъгаха.
86
10
 
12
 
! Отговори
Скорооо преди 1 година
Падне ли гр.Светлодарск край с Украйнската армия в Донбас,избягалите хора от града съобщават че цяла нощ Русия и ДНР са обстрелвали Украйнските воени който са в паника изоставени от Киев и командирите си.
85
12
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нима някой все още вярва на русия? Само путинофилите.
84
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Все по-малко хора разбират какво е това обективна истина. Две и две не е равно на 5, който и да го твърди! Лъжата временно може да надвие истината. Предстоят ни кървавави дни, защото съзнателно отглежданите глупост и алчност се лекуват само оперативно, с дълбоко изрязване и дезинфекция чрез обгаряне. Ако здравият разум не натика обратно в бутилката *** на разрушението, спукана ни е работата. Следваща война даже няма да има. Или ако има ще бъде битка между едноклетъчни...
83
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 10г Русия ще бъде забравена от света като държава. Руснаците ще емигрират, а пенсионерите от Кремъл ще измрат. Накрая няма да има нищо.
82
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 102 Досега не се е случвало "мечката" да отиде където и да било без Западен водач. А сега такъв няма. Но има Западен ловец.
81
8
 
16
 
! Отговори
Памперс преди 1 година
Когато Путинците кажат ,,няма "- се получава обратното. Никаква вяра на тях. Путински лъжи.Сигурно е влязъл в месечен старчески цикъл.
80
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Западните войски" от опит знаят,че влезеш ли в мечата бърлога трудно се излиза. А на връщане си водиш мечката на гости - кеф ти Берлин,Париж,Виена...
79
11
 
9
 
! Отговори
- преди 1 година
А трябва! Продажните укри това заслужават!
78
7
 
14
 
! Отговори
Руските ZVине преди 1 година
Казаха, че няма да нападат и Украйна! Русия винаги е лъгала, лъже и ще продължава да лъже!
77
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най смешнот в тази война е че и Русия и Украйна искат от Европа. Едните искат оръжие, а другите искат рубли
76
9
 
18
 
! Отговори
Генерал Бен Ходжис преди 1 година
"Ако Русия употреби ядрено оръжие в Украйна отговорът ще бъде опустошителен за Русия. Впрочем, изобщо не се налага този отговор да бъде ядрен. () Можем да си представим няколко неща. Нашите стелт изтребители F-35 могат да унищожат руските подразделения в Украйна - това няма да отнеме много време. Владимир Путин може да загуби и по-голямата част от Черноморския си флот и да понесе още доста други загуби. Отговорът на западните войски във всеки случай ще бъде опустошителен за руската армия.
75
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 65..бъди сигурен че да.НАТО и сега го сърбят ръцете да ошамари руснаците.Спира го само ядреният конфликт....
74
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някои хора май изобщо не знаят , какво е това понятие "хиперзвук"!
73
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 92 "В момента много Руски следователи в Русия,работят с укрофашистите от Азов!" През ВСВ много есесовци са "работили" с военоплениците в концентрационните лагери!!!!
72
6
 
7
 
! Отговори
Св преди 1 година
Свидетели хаха. По време на война. Аз съм сигурен, че и руснаците могат да намерят колкото искаш "свидетели" твърдящи обратното.
71
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само Коцето ще оцелее при руска ядрена атака.
70
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Червонец...Ядрено и хипер...конвенционално са две различни неща...Второто няма тази поразяваща мощ както първото....
69
9
 
7
 
! Отговори
Червонец преди 1 година
Някои хора ограничено разглеждат възможността за използване на тактически ядрени оръжия и стратегическите ядрени оръжия като забравят, че от няколко години Русия разполага с новите и огромни възможности на хиперзвуковото оръжие. Сега РФ може да си позволи да използва хиперзвуково оръжие, което в редица ситуации е по-ефективно от ядреното и е за предпочитане.
68
6
 
19
 
! Отговори
Капутин преди 1 година
Пълна изолация на Русия в политическо, икономическо и военно отношение. За 10 години ще забравим че съществуват. Путин ще умре и ще настане руски хаос. Военния конфликт в Украйна ще продължи докато е жив Путин, но ще бъде локализиран в 4 точки. Победители са САЩ понеже завладяха нови енергийни пазари. България става напълно свободна от Русия.