Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН

Той направи това заради изявление на Шарл Мишел
Обновена: 7 юни 2022 11:13 | 7 юни 2022 08:45, Елка Василева
109
Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на ООН
Снимка: архив, БГНЕС

Руският постоянен представител към ООН Василий Небензя напусна заседание на Съвета за сигурност на световната организация за Украйна заради изявление на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, който обвини Русия, че е предизвикала световна хранителна криза с инвазията си в съседната страна, предаде Ройтерс.

Руски войници извършват военни престъпления и престъпления срещу човечеството, каза още Мишел и спомена конкретни съобщения за сексуални посегателства - основната тема на срещата. "Това е тактика на мъчения, терор и репресии", заяви той.

Още по темата
Преди това Небензя "категорично отхвърли" като "лъжа" всички обвинения срещу руски военни в сексуално насилие.

Когато председателят на Европейския съвет започна да говори, руският постоянен представител към ООН напусна заседанието, видимо раздразнен.

"Не мога да остана (заради) лъжите, които Шарл Мишел дойде тук, за да разпространява", заяви Небензя пред Ройтерс.

Обръщайки се директно към руския дипломат, председателят на Европейския съвет каза на заседанието: "Вие можете да излезете от залата, може би е по-лесно да не слушате истината."

Инвазията на Русия в Украйна на 24 февруари предизвика световна продоволствена криза, като цените на зърното, олиото, изкуствените торове и горивата поскъпнаха чувствително. На двете страни се пада дял от общо една трета от глобалния износ на пшеница, като Русия изнася и торове, а Украйна - царевица и слънчогледово олио, отбелязва Ройтерс.

"Г-н посланик на Руската федерация, нека бъдем честни, Кремъл използва хранителните доставки като невидима ракета срещу развиващите се държави", каза още Шарл Мишел. Той подчерта, че "само Русия е отговорна за тази продоволствена криза".

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи за договаряне на "пакетна сделка" за възобновяване на хранителния износ от Украйна и експорта на храни и торове от Русия. Руският министър на външните работи Сергей Лавров ще посети утре Турция, за да обсъди деблокирането на украинския износ на пшеница, посочва Ройтерс.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


109
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЕС засилва помията от лъжи за да оправдае безумните решения на европейскките марионетки в ущърб на хората и бизнеса в ЕС!
89
12
 
6
 
! Отговори
ВСЕКИ УБИТ РУСНАК преди 1 година
..Е ГАРАНЦИЯ --ЧЕ МОИТЕ ДЕЦА УТРЕ ЩЕ ЖИВЕЯТ СПОКОЙНО И ЩАСТЛИВО..!
88
12
 
3
 
! Отговори
МРАЗЯ РУСИЯ преди 1 година
...Русия обрича цяла Европа и Света на глад и нищета....ТЯ Е И ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ!
87
6
 
13
 
! Отговори
Vivax преди 1 година
До Някой знае ли 99 Не. Никой не знае, защото подобно нещо не се е случвало. Но ще ти кажа защо украинците убиват собствените си съграждани руснаци - заради нацистката идеелогия, която насажда изкуствената им държава последните 30 години с подкрепата на демократичния Запад, която ги учи че не са руснаци по произход !
86
14
 
9
 
! Отговори
Някой знае ли преди 1 година
Защо братският славянски, православен руски народ напада и убива жените и децата на братския славянски православен украински народ?!
85
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Странно,защото тъкмо от ООН през 2019 г.говореха за продоволствена криза През 2019 г.все още нямаше мерки срещу пандемия,нямаше и война в Украина.
84
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не мисля ,че точно там е местото,да се разправят с Русия! Всеки е прав з себе си!-:))) Русия ще се оправи,не я мислете,не така стоят нещата в Европа и ЕС! Русия не е зависима от никого! Но ЕС да!-:(((
83
5
 
23
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
700 безделници от сутрин до вечер измислят санкции и траншове за украина с нашитепари настоявам за финансов одит на украина къде са оръжията и траншовете да неса се върнали в офшорните зони под формата на комисионни вас никои не ви еизбирал и вие никого не сте питали колко ваксини да закупите и колко пари дапреведете на украина която не е член на ес и нато
82
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
М да гледай тебе да не те изхвърлят от където си.
81
25
 
8
 
! Отговори
Мдаа преди 1 година
Направо да я изхвърлят тая агресивна фашистка пасмина от ООН! Рашизмът трябва да бъде изкоренен час по-скоро, за да има световен мир!
80
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И на ХАХАХАХ също не мога да сложа минус. Защо така.
79
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Минус за "кр.цинизм" се опитвам да сложа но не може не става. Повредата не е във вашия телевизор.
78
20
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАХАХААХ! Най-краткия виц "руснак неизнасилвач". Никога не се е случвало в историята на Русия да нахлуят някъде с армия и да не изпоизнасилят всички девойки, жени на средна възраст и накрая баби дето им се мернат пред очите. Вероятно и манекените по витрините също оправят, а като и те се счупят един друг. Това е Руска класика. Тук на живо са го гледали нашите деди през 44-та. Всичките гробища на "съветските герои" са пълни с изнасилвачи ***, които нашите "селяни" са изклали заради зверствата
77
4
 
9
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Как икономическо джудже ще предизвика световна хранителна криза?
76
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 71 -- ако си гледал филма, точно краварника е планетата на маймуните..
75
11
 
25
 
! Отговори
Доналд Тръмп преди 1 година
Шарл мишел е един обикновен лъжец !
74
7
 
19
 
! Отговори
Някой преди 1 година
Жалък ес, *** на сащ с контрол на СМИ! Ние в България за последните 3 десетилетия сме на губещата страна. Приемат ни като 2-ро качество хора и нищо не значим и не струпаваме за ес, саш и нато! Те същите са шайка от ***, педофили, неграмотници без капка морал и семейни ценности! Бог да пази България и Русия!!!
73
29
 
17
 
! Отговори
Кремълски цинизъм преди 1 година
Сринаха всичко по пътя си...болници, детски градини, жилищни сгради, цели градове...! Но виждаш ли ,това било с "благородна"цел! 60 километрова колона от танкове, но американците били виновни !Руските варвари само дефилирали там със танковете , а украинците се избивали помежду си, за да ги злепоставят ! Само гнусни ,промити Кремълски мозъци могат да измислят такава простотия!
72
13
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САЩ предизвикаха случващото се в Украйна и не само това, но както винаги Крадецът вика дръжте крадеца. В случая подчинените на САЩ крадци.
71
7
 
13
 
! Отговори
адвокат Тенев преди 1 година
Шарл Мишел - евреин! Какво търсят евреите в ЕС?