От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада

Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград
7 юни 2022 10:00, Елка Василева
296
От Москва: Украинските събития - заради усилията на Запада
Снимка: архив, БГНЕС

През последните десетилетия Западът планомерно превръщаше Украйна в огнище на напрежение, заявява в интервю за "Росийская газета" Рашид Нургалиев, зам.-секретар на Съвета за сигурност на Руската федерация.

Още по темата
Украинските събития са резултат от планомерните усилия на Запада и най-вече на Вашингтон да преформатира страните, най-близки на Русия по дух, история, култура, икономически и политически възгледи. Дългосрочната цел на Вашингтон е да бъдат разрушени Общността на независимите държави, Организацията на договора за колективна сигурност, Евразийския икономически съюз и да се формират в постсъветското пространство противоборстващи си държави, превърнати подобно на Украйна в марионетни и колониални страни, твърди руският държавник.

След като САЩ одобриха нов пакет военна помощ за Украйна, аналогични планове представи вчера и Великобритания. Според експерти обаче реактивните системи за залпов огън и ракетите за тях с обсег 80 км, обещани от Лондон на Киев, няма да имат съществен ефект на фронта, пише "Известия".

Военният експерт Андрей Фролов, говорил пред вестника, очаква Украйна да използва управляемите ракети М31А1 срещу ценни единични цели като летища, командни пунктове, железопътни възли, военни бази и др., но "крайно пестеливо", тъй като "огромни запаси от тях няма и в самата Великобритания".

Украинската армия най-вероятно няма да стреля с такива оръжия по градове и други селища, за да не предизвика нежелателен международен отзвук. Не са подготвени и украински разчети за тях. Масова поява на такива системи на фронта не се очертава и те няма да променят силовия баланс, смята аналитикът.

Печатът цитира коментари на руския външен министър Сергей Лавров пред журналисти по повод опасенията, че руската блокада по море, възпрепятстваща доставките на зърно от Украйна, ще засили заплахата от продоволствена криза в света. Според Лавров вината за ситуацията със зърното е на украинския президент Володимир Зеленски, на когото по думите му трябва "да се заповяда" да разминира водните пътища в Черно море, посочва "Независимая газета".

"Турските ни колеги казваха, че са готови да подпомогнат разминирането. Според мен нашите военни ще се разберат как най-добре да се организира това, за да може после корабите да минават през минните полета, подлежащи на премахване, в открито море - и по-нататък гарантираме самостоятелно или (заедно) с турските колеги отвеждането им до проливите", обяснил Лавров, цитиран в "Аргументи и факти".

Изданията поместват и реакции след инцидента с руския първи дипломат, който трябваше да замине на посещение в Сърбия, но самолетът му не бе пропуснат през въздушните пространства на България, Северна Македония и Черна гора. "Независимая газета" нарича впечатляващо съобщението на българската дипломация, че причината е по-специално включването на Лавров в санкционния списък на ЕС заради руската агресия в Украйна. Софийското външно ведомство твърди, че нотата му, отказваща дипломатическо разрешение за полета, носи датата 1 юни. Излиза, че Москва или не е искала да вдига шум преждевременно, или все пак е хранела надежда да се договори поне с България, пояснява всекидневникът.

Влиятелното и близко до сръбския президент белградско издание "Блиц" изрази мнение, разпространено в местните политически и експертни среди, със статия под заглавието "Въздушната блокада на Лавров е спасение за Сърбия", пише "Комерсант".

"Горе-долу се знае, че Лавров фактически се е самопоканил на посещение в Белград", заявил за "Блиц" бившият сръбски министър на отбраната Драган Шутановац. С това политикът потвърдил думите на източник  на "Комерсант" в европейските дипломатически среди. Според източника през последните дни представители на Белград отправяли ясни сигнали към служителите в ЕС, че в момента Сърбия "не е особено заинтересована" от визита на руския външен министър.

На пресконференция Лавров обърна внимание, че Москва не предвижда да отвърне на страните, осуетили работното му посещение, посочва "Газета".

Държавите от НАТО, възпрепятствали полета на Лавров, трябва да платят за тази стъпка с отказ от руския газ. Така смята Владимир Джабаров от Съвета на федерацията – горната камара на парламента, пише обаче руското онлайн издание "Икономиката днес".

"Значи идващият в тези страни руски природен газ абсолютно не е токсичен за тях, а прелитането на самолет с руски министър буди сериозно опасение. Идва въпросът: може би изобщо не бива да доставяме в тази страни руски енергоносители?" – помества сайтът изявление на Джабаров.
/БТА/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
235
0
 
0
 
! Отговори
214 преди 1 година
Вижте, няма и няма да има победител от тази война, от която и да е война. Разберете, всяка страна, има своята уникалност, има своите ресурси, които по един или друг начин са ценни за другата част от света. Ако ще да е най- малката страна, ако тя бъде изолирина по един или друг начин, ще има отзвук по целия свят. Всички сме свързани.
234
4
 
4
 
! Отговори
Robinzon преди 1 година
Хахаха руснаци долнииии.Като САЩ и Запада са подстрекатели да бехте нападнали тях бе некадърници простиии.Ама сте като мутрите .Нападате само малките и се праите на велики.Дееееба вашшшааа ......некадърна...
233
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Турците ни предупредиха че Русия ни е вдигнала мерника.Малките балкански държави ще бъдат икономически наказани.ТЕпърва започва ГОЛЯМОТО дърво .
232
6
 
21
 
! Отговори
Поручика преди 1 година
Ами като Запада ви е крив защо убивате украинците??!! Атакувайте Запада! Ама шубето е голем страх, а? Все едно терористи със заложници, които изнудват "Искаме това и това, ако не - убиваме заложниците!". Гнусари!
231
10
 
17
 
! Отговори
Хаххахаха преди 1 година
Усилията на Запада бяха Украйна да няма ядрено оръжие. Иначе при всяка светкавица джуджето щеше да пълни памперса.
230
22
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това, което сте написали под псевдонима "пълни глупости", е самата ИСТИНА ! Русия предизвика катастрофата, а хвърля вината на запада - типично в техен стил от комунистическо време. Ами не са способни на нищо друго, това е! А що се отнася, че някои русофили наричат България американска колония, по-добре така и да сме в цивилизацията, отколкото половин век изостанала руска губерния.
229
28
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Западният свят продължава да си прави ритуално самоубийство със санкциите, които налага на Русия. Последните новини, които изненадаха дори експерти като мен е че се задава недостиг на неон, който се произвежда на 95% в Русия и Украйна като страничен продукт в стоманодобивната индустрия. Недостигът на неон ще доведе до криза в произодството на процесори и електронни чипове, които се произвеждат по 12 нанометрова тенология. Та Русия може и да оцелее но зазападният свят настъпват трудни времена.
228
5
 
15
 
! Отговори
Тия са преди 1 година
По-безочливи дори от китайците !
227
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България никога няма да е западна, а каква, каква - източна
226
22
 
19
 
! Отговори
абе ДНЕСАА преди 1 година
ДА НЕ СТЕ СТАНАЛИ САТЕЛИТ НА ПУТИНСКИТЕ ВЕСТНИЦИ, ЦЕЛИЯТ ВИ САЙТ Е ИЗПЪЛНЕН С ПРОПАГАНДНИ МАТЕРИАЛИ НА МОСКОВСКИ ЕЖЕДНЕВНИЦИ, КОИТО СА ЗАБРАНЕНИ В СВЕТА ЗАТАДИ ОТКРОВЕННИ ЛЪЖИ ИИ ПРОПАГАНДИ
225
17
 
20
 
! Отговори
пълни глупости преди 1 година
истината е че украйнския народ се освободи от руско влияние и избра демократично правотиелство, което не играе по свиркат на поскова, запада просто аплодира но не помага за тези процеси, руската параноя от запада и страх от нато накараха путин да нападне военно украйна, това е истината, нато никога не е нападало русия нито планувало такива нападения, да не говорим че не е планувано и приемането на украйна в нато в обозримо бъдеще
224
1
 
19
 
! Отговори
Шарл Мишел преди 1 година
Чечения-част от РФ; Грузия нападна първа Русия; Крим- люлката на руския флот(няма как да стане натовска база);Другите не ми се коментират, има книги, има интернет, аз не съм даскал тука.
223
1
 
3
 
! Отговори
Отговор до 253 преди 1 година
"Рашид Нургалиев.Московчанин кореняк.А има ли и руснаци в Русия?"Ако ти си кореняк софиянец-без да знаем, е и не ме интересува името ти, всички ние останалите сме ...? Според теб, какви хора живеят в България? Само за сведение-има българи, арменци, евреи и др. Що не питаш министър Лорер що дири тук, като името му не е типично българско? Е, да ама министър, нали - срамота.
222
1
 
12
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Двуличници и лицемери!!! Просто техните пропагандни внушения минават всякакви границите на нормалното и са далеч от здравия разум.
221
8
 
4
 
! Отговори
Отговор до 256 преди 1 година
Аз не твърдя, че съм от най-умните, но:1. да дразниш лъва с къса пръчка-пишейки нарочно подигравателно Масква? От позициятя на силния ли се чувстваш?2. правописните ти грешки ги приемам като бързане или недоглеждане, ама на изпит по бълг. език ще те скъсат.3. почети малко история-никога не е излишно.4. да се мисли разумно и трезво не е така лесно, както се набиват заучени фрази заради пари или неграмотност.
220
2
 
1
 
! Отговори
сибиристан преди 1 година
До 247. Нещо си объркал зомбитата - те са по на север.
219
10
 
18
 
! Отговори
империя на злото преди 1 година
Аха, значи западът използвал Украйна, за да разруши Руската федерация. Само че тази кремълска пропаганда не може да скрие истинските имперски амбиции на ***. кин и обкръжението му. А тогава защо водиха две войни в Чечения, които искаха същото, което поискаха Крим, Луганск и Донецк и руснаците подкрепиха и сега водят пак война заради тях? Защо нападнаха Грузия и им отнеха Абхазия и Южна Осетия? Защо откъснаха Приднестровието. Не, кремъслки креттени, няма да се скриете зад евтини пропаганди.
218
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ади. Явно не си от умните, щом не си разбрал, че Масква е написано нарочно - подигравателно.
217
3
 
3
 
! Отговори
Отговор до 252 преди 1 година
Ама какви ЕУ мангизи получават нашите заради мигрантите, а? Ние нещо да видяхме - голия дедов-само се правихме на много съпричастни. Сега ще плащаме и енергия и хляб и всичко в пъти по-скъпо. Ти бъди горд и дерзай.
216
4
 
9
 
! Отговори
Ади преди 1 година
"На Масква все някой им е виновен , или пък си терсят повод за какво ли не ,но най-вече за нападение на съседи по всякакъв начин! Добре че нямаме обща граница"1. Москва е столица на велика държава: Масква, както си я написал - ти за транскрипция чул ли си и учил нещо за това?2. Какви съседи са им били Германия през Втората световна?3. Е, като нямаме обща граница с Русия, чий го дири нашето Кире у Украйна - според теб може би с Укр имаме обща граница. Наложително е да си оправиш граматиката.