Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Решението на София не е самостоятелен ход, смята той
4 юли 2022 16:01, Анисия Иванова
295
Лавров за дипломатите си: Москва ще отговори реципрочно

Русия ще отговори реципрочно на България заради изгонването на руските дипломати. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след разговори с венецуелския външен министър Карлос Фария.

"Що се отнася до реалната ситуация на място, така да се каже, хората, които България незаконно експулсира, обяви за персона нон грата, повечето от тях, осигуряваха жизнеспособността на нашите дипломатически мисии. Сега, след тази напълно незаконна акция, [руското] външно министерство заявява, че посолството не може да работи нормално. Естествено, ние ще отговорим на нашите български колеги", каза Лавров.

Руският външен министър подчерта, че експулсирането на руски дипломати от България не е самостоятелен ход на действащия министър-председател на България Кирил Петков.

"Коментарът тук, според мен, е очевиден. Това е неоторизирано решение на действащия министър-председател, който има абсолютно открита, недвусмислено проамериканска ориентация, който е готов да изпълни всяко желание на своя суверен", каза той. „А желанието на суверена е да убие историческата памет у българите и да разруши основите на отношенията, които са се утвърдили в общата борба за независимост и в много други ситуации, включително и в най-новата история“, подчерта Лавров.

Още по темата

Според него тази политика на Вашингтон не се отнася само за България. "Те искат да убият историческата памет и на други народи на Балканите, особено на православните. Единственото, което може да се добави, е, че самото ръководство на България беше изненадано от решението, обявено от министър-председателя, което не се основаваше на българските процедури за този вид драстични действия", добави той, цитиран от БГНЕС.

На 28 юни българското ръководство реши да експулсира от страната 70 руски дипломати и технически персонал, сред които пълномощният Филип Воскресенски, както и генералните консули на Русия във Варна и Русе Владимир Климанов и Андрей Громов, директорът на Руския културно-информационен център Юрий Макушин и други, които са обявени за персона нон грата.

Сега консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство на Русия във Варна са преустановили работата си поради липса на персонал. /ТАСС

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
23
 
! Отговори
Абе преди 1 година
... нали щяхте да закривате пасольството, какво стана? :))))
22
17
 
6
 
! Отговори
Какво следва преди 1 година
Дотук рософобството беше почти безплатно. Но цените на горивата и всичко покрай тях вървят нагоре.Сега чакаме резултати от последният русофобски напън на тандема Киро-Асен. Показателно е, че вече взеха даже да говорят за братска дружба с руският народ, все едно че нищо не е станало.
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Патреотите пишман визирам често споменават златния бг лев швейцария на балканите и тн да видят в кой години в било тва и да помагът с багажа на таваришитв
20
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Този е по-грозен и от Костов..
19
10
 
14
 
! Отговори
Надя преди 1 година
Глутница от бесове,които плашат света с думи на Пушкин Това е мнението на Илия Бешков за руснаците
18
10
 
19
 
! Отговори
Koko преди 1 година
Ако не беше експулсирал нямаше да чуете от устата на Рубльов името на България. Жалките русофили се превъзнасят и чакат да бъдат забелязани от господаря и спонсора си и се борят за вниманието му като във харем. Искат да заченат от него поредното красноармейско изчадие.
17
10
 
14
 
! Отговори
Къш бе преди 1 година
Кон, дори и историята не си чел, ***
16
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А ве при 6,5млн души тука с100+ дипломата !? Тоест в държава със 70-100млн население трябва да имат 7-8 хиляди дипломата. Примерно сащ там доста руснаци има.
15
15
 
26
 
! Отговори
Доларягов преди 1 година
Но ако закрият посолството, как ще плащат на Костадин Копейкин? Не е рентабилно да пътува до Масква да си получи парите или до Беларус. Скъп е бензина. По - добре да си трае, че няма кой да го крещи за Россия без пари. Тук е Европа и на работниците се плаща в пари не във водка.
14
4
 
0
 
! Отговори
L. преди 1 година
До 13 - не нашия суверен, Неговия суверен.
13
1
 
14
 
! Отговори
селянин преди 1 година
той дори не е казал реципрочно ке сопрат нафтата другаре и другарке
12
6
 
14
 
! Отговори
хахах преди 1 година
СерГей, що се държиш като фамилията на царят ти, ами не кажеш кога закривате посолството.
11
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
освобождение, ама по руски! не мерси
10
18
 
20
 
! Отговори
Шаши преди 1 година
Кире парапето, започна да ,,управлява" България с двойно гражданство. Всичките му решения и подписи са нищожни.
9
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'желанието на суверена е да убие историческата памет у българите' --- ама суверена туй са българите
8
34
 
17
 
! Отговори
Натовеца преди 1 година
Българи и Руснаци скоро ще се бием заедно пак срещу западната фашизоидна ***!Нямам търпение да забия камата в американските окупатори и натоски предатели!
7
22
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те и русофобите са наясно че кирчо просто се кланя пред САЩ и Англия, нищо повече. Но понеже получавам малко допамин като направим гадно на Русия са доволни. Но това не е достойна форма на живот и дори те го знаят.
6
18
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Историческата памет я убихте вие, като вкарахте в училищата ни фалшифицирана История за ролята и действията ви в България, а вашите слуги продължават да разпространяват лъжите ви.
5
25
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лавров, черкезино, както винаги нищо истинно не каза.Не се чуди, а затваряи коч.иниите в България, че много смърди от тях.
4
17
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Toa Серьожката е рептил