Украйна ли извърши убийството на 29-годишната Дария Дугина?

Смъртта й можела да послужи на Путин, като разпали гняв срещу Киев
Обновена: 25 авг 2022 07:01 | 25 авг 2022 07:00, Анисия Иванова
127
Украйна ли извърши убийството на 29-годишната Дария Дугина?
Снимка: БГНЕС

Руските власти бързо обвиниха Украйна за колата бомба, която уби руски журналист миналия уикенд, но експерти от разузнаването твърдят, че макар Киев да е способен да организира подобна атака, вероятността за това е малка, съобщи АФП.

29-годишната Дария Дугина, която загина в събота край Москва, беше дъщеря на ултранационалиста Александър Дугин, яростен поддръжник на инвазията в Украйна, предприета от президента Владимир Путин преди шест месеца.

Киев отхвърли твърдението на руските служби за сигурност ФСБ, че убийството е дело на украинка, изпратена да проследи и ликвидира Дугина, която по-късно избягала в Естония.

"Можем ли да вкараме 400 грама тротил в Русия? На теория да. Можем ли да поставим бомба? Да", казва пред АФП високопоставен служител на украинската разузнавателна служба при условие за анонимност.

"Но големият проблем е, че няма полза от това. Никой в Украйна дори не знае за Дугин. Кой би имал нещо против дъщеря му? Убийството ѝ няма никакъв смисъл", казва служителят.

Откакто Русия завзе Кримския полуостров през 2014 г., Украйна на практика води тайна война срещу Русия, изграждайки шпионски мрежи в подготовка за бъдещо напрежение.

"Смятам, че от март насам в Русия са изградени украински логистични и оперативни мрежи... Има украинци от другата страна на границата", казва Жералд Арбоа, експерт по международно разузнаване в изследователския институт CNAM в Париж.

Въпреки това "за този тип атака е необходимо разузнаване, за да я проследите, а след това да извикате екип, който да свърши работата - ще са ви необходими двама или трима души, за да заложите бомба в колата - един човек сам не би могъл да свърши всичко", каза той.

Той не отхвърли украинското участие, вероятно с местни руски опозиционни групи, като отбеляза, че руските служби за сигурност ФСБ са разбили украинските мрежи през последните години.

Вкарването на украински агенти в Русия би изисквало и избягване на руските разузнавателни служби, които вероятно са в повишена готовност след шест месеца война.

Още по темата

"Убийството на Дугина беше извършено в Москва, която би била изключително трудна цел за проникване на украинските служби", казва Колин Кларк, директор на изследователския център "Суфан" в Ню Йорк.

"Но в същото време смятам, че е възможно... елитни украински специални служби или разузнавателни средства вероятно са способни да извършат нападението", каза той.

Експертите отбелязаха също, че убийството на Дугина най-вероятно ще послужи на интересите на Путин, като разпали гняв, който може да засили подкрепата за обща мобилизация за събиране на повече войници за войната, която до голяма степен е в застой в южната и източната част на Украйна.

"Не изключвам Дугина да е била убита от руснаците, за да засилят войната в Украйна, евентуално с неконвенционални оръжия" като термобарични бомби, заяви източник от френското разузнаване, с когото АФП се свърза.

Целенасочените убийства на високопоставени руски мишени, особено на млада жена, биха били контрапродуктивни и за президента на Украйна Володимир Зеленски, който разчита много на симпатиите и военната помощ на западните съюзници.

"Не виждам смисъл от подобна операция за украинците, която би била много сложна за провеждане", казва Александър Гринберг, анализатор в Йерусалимския институт за сигурност и стратегия.

"И не мога да си представя, че американците или британците ще им позволят да го направят", добави той. "Изглежда като похват на ФСБ за подкопаване на Киев, особено след като Дугин няма реално влияние в Кремъл."

Кларк се съгласява, че ако Украйна трябва да убие високопоставен руснак, Дугина няма да е нейният избор.

"Все още подозирам, че това е извършено от друг субект, включително възможността това да е вътрешна работа", каза той. /БГНЕС, АФП

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 54Ти първо вкж.своят мозък твоята пропаганда се върти по познатите проамерикански медии.Вкл. едната програма и после другата повтарят едни и същи думуи 1 към 1 .Как става без да са изпратени и наизустени !
44
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Убиха образована симпатична умна млада жена." както се вижда не е била умна, а пpост проводник на рашистката античовешка пропаганда. Продължение на уродството на баща и
43
6
 
6
 
! Отговори
До 56 преди 1 година
Засега войната на омраза се води в Русия от медиите им. В Украйна трепят истински хора. Русофилите много старателно прескачате този на живот и смърт факт.
42
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако видиш ли украинците нямали мотив то какъв би бил мотива на руснаците. Но Който и да е извършил това позорно убийство е мерзавец и страхливец. Убиха образована симпатична умна млада жена. Това е недопустимо както и това че НПО грантаджиите платените русофоби тържествуеаха по форумите. Грантаджиите сорросоидите показаха истинското си лице на безкрупулни същества.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 52Така е ,това не го оспорвам .Въпроса е друг -идеологическата война.Когато ти пълнят главата с Омраза и се провежда политика на Диктат на целите ,хората се изнервят и защитават родината ,ПОЛИТИЗИРАНЕТО НА НЕЩАТА ОБЪРКВА И НАЙ-НЕПРЕНУДЕНИЯТ МОЗЪК.Това е Войната ,нейната идеология ,да защитаваш Каузи .
40
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русофилите, включете ги малко тези мозъци, а не само да повтаряте кремълските опорки и пропаганда като папагали.
39
6
 
9
 
! Отговори
Не на Войната преди 1 година
До 51Ако Украйна не беше проводник на американците и не бяха открили руснаците мащабната атака ,която им крояха,сега Русия нямаше да е в Украйна. След 2014 г Украйна стана терористична д-ва. Както американците създадоха джихадистите на Ислямска Д-ва.,така създадоха и Укр. фашисти ,под чадъра на Сащ.
38
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
До Даааа 15 От това, което написа, от километри личи, че именно ти изобщо не познаваш украинците или ги познаваш през призмата на руски телевизии. А и си плиткоумен отгоре на всичко. Иначе щеше да знаеш, че ВСЕКИ народ има добри и лоши хора, няма как да слагаш всички под общ знаменател.
37
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако Путин не беше нападна Украйна най вероломно сега журналистката щеше да си е жива и здрава.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45 АнонименНе пиши тук след като си се надрусал с двойна дозаПедал
35
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 45Каквото повикало ,това отвърнало .Война е и трябва възмездие за укр гашисти .Ъбили от 2014 г хиляди ,сега да име се връща.Нали това казвате и вие ,че трябвало да загине момичето .Тогава какво ми плачете за укрите !
34
8
 
16
 
! Отговори
Мотив Злоба преди 1 година
Полза казват украинците нямало да убият Дария. Няма -Да ,Но има само Гняв и Злоба,а това е добра причина да станеш атентатор каквито са укр. лидери и да заплатят за услугите на убиец. Всяка Терористична атака по света се извършва заради Злоба и е продиктувана от ненавист към политика и идеология на отсрещната страна. Така че Мотив за атентат имат Украинците ,колкото и да лъжат безцеремонно.
33
6
 
9
 
! Отговори
Джо преди 1 година
Да бе, ФСБ следило Вовк, дъщеря и и котката им, тя въобще не се крие от камерите, слага бомба и бягат в Естония. А мъжът и на Вовк е сепаратист и терорист от ДНР, участвал активно в подготовката на референдума за отцепване от Украйна. И няма по важни престъпници и убийци за цел в Москва, та е избрана неизвестна пропагандаторка на фашисткия режим. Кой вярва на тия измислици, освен платените русолюби?
32
10
 
7
 
! Отговори
ХАХАХА преди 1 година
Троловете захапаха смяната. Само така, трябва да се изкарват пари, честта и морала нямат значение. Нещастници евтини.
31
3
 
14
 
! Отговори
Коя Дугина преди 1 година
Тази, чието тяло беше "изгоряло до неузнаваемост", според първите официални руцки съобщения, или "спящата красавица" в луксозния сандък? А разберете се с вирсиите, пък после ще коментираме.
30
14
 
9
 
! Отговори
По същество преди 1 година
Вече се знае, че е била украинката Вовк, която е следвала Духовна и баща й доста дълго, докато научи навиците им. Живяла е в същата сграда и е посещавала същите събития. В деня на теракта е излязла от Русия, което показва, че не е действала сама а организирано с някого извън Русия. Седмици преди това украинските хората във властта говорят за Дугин доста, а ден преди това някакъв говорител на някакъв офис в Киев заплашва Дугин. Няма какво да обсъждаме - Украйна & co. са терористични държави.
29
4
 
7
 
! Отговори
СЪЧУВВСТВИЕ КЪМ преди 1 година
СЪЧУВСТВИЕ КЪМ БАЩАТА НА ЖЕРТВАТА, ВЪПРЕКИ ЧЕ ТОЙ ЛИЧНО ПРИЗОВАВА ДА СЕ СЪСИПЕ УКРАЙНА. СЪЩОТО КЪМ МАЙКАТА. ДЕЦАТА НЕСА ОТГОВОРНИ ЗА ДЕЯНИЯТА НА РОДИТЕЛИТЕ СИ- СТАР БИБЛЕЙСКИ ПРИНЦИП.
28
3
 
11
 
! Отговори
Джо преди 1 година
На прощаването баща и се смее сърдечно и изнася политически речи с призиви за убийства. Абсолютно ненормално. А тя беше начинаещ руски пропангадатор и лъжец, на никой няма да липсва!
27
2
 
11
 
! Отговори
Аз преди 1 година
До Pesho: съгласен - всички окупатори и убийци на славяни и християни да последвст Дугина
26
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма значение, кой е убил Дугина... Важното и жалкото е, че не са успели да ликвидират дъpтия кoзeл Дугин...