Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите

Магазините също приглушават осветлението
28 авг 2022 14:00, Петя Славова
261
Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите
Снимка: БГНЕС

 По-студени душове взимат европейците. Офисите в ЕС намаляват термостатите, а магазините приглушават осветлението. Целта на всички е една - да избегнат прекъсвания на електрозахранването и мръзнене в къщи тази зима в резултат на руската война в Украйна, пише журналистически екип на Bloomberg News.

Европа няма друга алтернатива, освен да ограничи своето потребление.

Още по темата

Държавите-членки на блока имат за цел да намалят потреблението на газ с 15% през тази зима, ако Русия - която в миналото е покривала около 40 % от търсенето на горивото в ЕС - спре кранчето.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри тази седмица редица мерки:

- Забрана за отопление на частни плувни басейни;

- преустановяване на отоплението на някои помещения в обществени сгради;

- понижаване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий;

- забрана на повечето външни осветителни тела за сгради и паметници;

Във Франция пък част от мерките са свързани с изключване на светещите реклами на магазините след затварянето им, а търговските обекти ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурата до 17°C в пиковите часове за пазаруване.

В Италия до дни се очаква нов план за намаление на потреблението на електоенергия.

Според италианските медии планът включва удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали количеството газ, използвано за производство на електроенергия.

Засега Швейцария заявява, че частните домакинства ще бъдат освободени от всякакви задължителни норми.

Ако доброволният подход не даде резултат, правителството провежда консултации за задължителни мерки, включително принуждаване на промишлените предприятия, използващи газ, да преминат на петрол и намаляване на доставките за публичния сектор.

Швеция залага на подобряване на енергийната ефективност, а Дания вече постигнала намаляване на потреблението на газ с 15%.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аз работя в държавна болница ! Консумативите за квартира,ток и вода са ми около 950 евро! Моята заплата годишно е около 40к в евро чисто ! Жена ми също работи ,но на четири часа,за да може да води детето на детска! Всичко което сме постигнали е с много труд и постоянство. На 35 години съм и се чувствам оценен в работата си .
182
2
 
31
 
! Отговори
злобар преди 1 година
Имаме си една много поучителна поговорка : Кой каквото прави на себе си го прави!
181
3
 
41
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Това ли беше целта на ЕС, това ли е благосъстоянието, което Брюксел гарантираше??? Ще се върнете в 15 век, и тогава в Европа не са се къпали. И откривайте мините за въглища, защото натам вървите. Да вие...а в зелените сделки и прочее. Нали щяхте да правите енергия от слънче и вятър, какво стана, а, май не става!
180
3
 
28
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 1 година
До Гиб Мелсън...Пропуснахте пръчките, които са чешели въшлясалите си глави - за великата европейска цивилизация става въпрос.
179
2
 
29
 
! Отговори
Кифладжията преди 1 година
EС е свикнал на смрадта от афганците, няма да им прави впечатление.
178
42
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Умен, тя русийката и в момента се разпада отвътре, бъдеще нямат. Затова е редно да се сложат няколко реда телена огради по границата с Русия, всичките на ток. Спиране на каквито и било полети от Русия, визи не, дори пътищата към Русия трябва да се унищожат. Това е спасението, иначе тероризма ще се разпростре из целия континент.
177
47
 
10
 
! Отговори
Умен преди 1 година
В Белгия повечето доставчици на електроенергия са 100% зелени.Слънцето и вятъра са вечни.Интересно е какво ще се случи с изостанала Русия след време,когато фосилите им неминуемо ще свършат.
176
19
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всеки ден в днес.ру се въртят едни и същи статии. Русия това, Русия онова, в Европа щяло да бъде тъмно, студено, руснаците еди какво си. Алооооо, в тоя сайт има повече новини за Русия отколкото в ТАСС бе!
175
17
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 200, не се прави на оригинален, копейчо. Пак лъжеш, дъртьо, толкова сте се уплели в лъжи русофилите, че вече не разпознавате реалното от измисленото, има си диагноза за това.
174
5
 
30
 
! Отговори
до 200 преди 1 година
А колко данъци плащаш , кажи. Колко за квартира, колко за комунални услуги? И храната вече е скъпа. Един пластмасов ГМД домат струва колкото 1 кг домати в Русия на пазара-ама екологични, деревенски. И като дръпнеш чертата-от заплата до заплата едва връзваш. Преди месец бях на кръщене на бебето на една моя приятелка, омъжена в Нидерландия и и подарявам икона. Баба и ме дръпна настрани и вика, че те отчаяно се нуждаят от пари и няма да се зарадват много на иконата.
173
6
 
44
 
! Отговори
Пенко преди 1 година
Едно не разбирам, ние дупедавците обиждаме путин и после се сърдиме че ще гладуваме и студ, все едно да давам пари на някой той да ме обижда.
172
5
 
45
 
! Отговори
До европрайда преди 1 година
Важното е че налагате санкции на Русия и чакате руснаците да умрат от студ и глад на тъмно през зимата. Само се молете да не дойде руската зима в Европа...сегашното положение ще ви се стори рай !
171
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тормозят се само, ако случайно им спрат газта, ама никой няма да им я спре. Както и не изпезна човечеството оъ Коби.
170
2
 
28
 
! Отговори
Тото преди 1 година
А с Еврото някой може ли да ми каже колко на тъмно ще остане? Щото нали 2024 ще минаваме на Евро!!!
169
39
 
7
 
! Отговори
До 178 преди 1 година
Той си дойде хубавия живот. Всеки, който учи, работи и се развива постоянно, живее повече от добре. Аз съм на 27 години и годишният ми трудов доход е почти 100 000лв вече. А след 20 години ще е минимум 250-300 000лв
168
32
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едно дете в Германия взема по 220 евро на месец . До сега два пъти от началото на годината са дали надбавки от по 100 евро ! Септември за всяко семейство ще има по 300 е. енергийна помощ а годината все още не е свършила. Наистина цените се покачиха драстично ,мога да направя разликата между сега и пет години назад!Научих се да правя като немците,да слушам каквото каже правителството и да изпълнявам.Може да е като в концлагер,но всичко е до настройка !
167
11
 
15
 
! Отговори
Фаренхайт преди 1 година
Съжалявам, но 19 градуса на закрито са си повече от нормална температура за зимния сезон. Досега на колко градуса са надували климатиците? И това да не е Вегас, че навсякъде да мигат и светкат реклами, дори и когато е затворено? Ми това си е в реда на нещата...
166
10
 
42
 
! Отговори
ЕС 2022 преди 1 година
Скоро еврогейците ще се редят на опашка за екскурзия в Русия. Да поседят малко на светло и топло. Да се окъпят и да хапнат топла храна.
165
28
 
11
 
! Отговори
Умен преди 1 година
В Белгия за ограничения нито съм чул ,нито съм видял.Снощи в полунощ се връщах с колело и дори велоалеята извън града беше идеално осветена.Преди време намалиха с 1 градус температурата в басейна .Не е болка за умиране.Повярвай ми,не е толкова зле,колкото ти се иска.
164
8
 
49
 
! Отговори
хммм преди 1 година
Солидарната и честна Европа къде беше американците като бомбандираха близкия изток и Виетнам убивайки хиляди невинни всеки ден? Не ви стиска като медия да напишете няколко истини тук като например че запада е виновен за войната в Украйна и ако не беше той тя отдавна да е приключила. Като не можа запада със заплахи в началото, дойдоха санкциите ама не. После решиха да настроят населението срещу Путин но и там удариха на камък. Сега наред е да се правят на жертви, много лицемерно отношение, СРАМ!