Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите

Магазините също приглушават осветлението
28 авг 2022 14:00, Петя Славова
261
Европа на тъмно: По-студени душове, намалени термостати в офисите
Снимка: БГНЕС

 По-студени душове взимат европейците. Офисите в ЕС намаляват термостатите, а магазините приглушават осветлението. Целта на всички е една - да избегнат прекъсвания на електрозахранването и мръзнене в къщи тази зима в резултат на руската война в Украйна, пише журналистически екип на Bloomberg News.

Европа няма друга алтернатива, освен да ограничи своето потребление.

Още по темата

Държавите-членки на блока имат за цел да намалят потреблението на газ с 15% през тази зима, ако Русия - която в миналото е покривала около 40 % от търсенето на горивото в ЕС - спре кранчето.

Кабинетът на канцлера Олаф Шолц одобри тази седмица редица мерки:

- Забрана за отопление на частни плувни басейни;

- преустановяване на отоплението на някои помещения в обществени сгради;

- понижаване на минималната температура в офиса до 19 градуса по Целзий;

- забрана на повечето външни осветителни тела за сгради и паметници;

Във Франция пък част от мерките са свързани с изключване на светещите реклами на магазините след затварянето им, а търговските обекти ще намалят осветлението с 30% и ще понижат температурата до 17°C в пиковите часове за пазаруване.

В Италия до дни се очаква нов план за намаление на потреблението на електоенергия.

Според италианските медии планът включва удължаване на живота на въглищните електроцентрали, за да се намали количеството газ, използвано за производство на електроенергия.

Засега Швейцария заявява, че частните домакинства ще бъдат освободени от всякакви задължителни норми.

Ако доброволният подход не даде резултат, правителството провежда консултации за задължителни мерки, включително принуждаване на промишлените предприятия, използващи газ, да преминат на петрол и намаляване на доставките за публичния сектор.

Швеция залага на подобряване на енергийната ефективност, а Дания вече постигнала намаляване на потреблението на газ с 15%.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


261
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
163
6
 
30
 
! Отговори
до 191 преди 1 година
Че тя Русия прогресира, а Европа дърпа назад. Европа и щатите винаги са разчитали на чужди ресурси и чужда работна сила. Така и баба знае да се оправя. Даже и след втората световна им наля пари, иначе щяха да се оправят на кукуво лято. Русия винаги е разчитала на себе си и не е печетала пари. Това не е без значение, мисля.
162
1
 
28
 
! Отговори
Съвет преди 1 година
За бога братя пестете водата . Зиме кирта топли. Живейте и ухайте натурално.
161
7
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мда .. очевидно Европа ще потъва в мрак, още отсега намаляват или направо спират осветлението на улици, магазини, офиси и обществени сгради. Като дойде зимата, ще има включ-изключ през 3-4 часа на цели градове. А какво по-приятно време за "шетане" на новите им църни "гости", дето превзеха без бой (понеже бяха поканени) големите европейски градове. СлучаЕност?..
160
7
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В Германия може да има уредени улици, градинки, да е зелено, но моите познате там, които не са малко, се оплакват, че там всичко е-НЕ! Забрани коя от коя по-абсурдни никнат като гъби. Особено във връзка с ковида и ваксинациите. Те, в момента се чувстват почти във военно положение. Аз такава демокрация не искам.
159
33
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа ще се оправи, ако не тази година, догодина. Русия - никога.
158
6
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Умен: "Не знаех ,че газ расте само в Росия.Газ и петрол ще има и без тях.Да ,на по-висока цена ,но парите не са проблем за Европа." ____.....____.....____......_______ Ами като не са проблем, защо вашите управляващи вече ви засипват с още, и още, все по-абсурдни забрани, мерки за икономии и правила при ползването на всякакви енергоизточници? Ммм, Умен? Ако сега не можеш да отговориш, не се коси, може и да ти просветне след някой и друг зимен месец на тъмно и студено.
157
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами... те нещата започват да се подреждат. Западняците няма да се къпят, ясно. Но така просто ще се завърти един оборот на историята, а целта на тези, които провеждат "мероприятието", е да върнат европейската цивилизация няколко века назад, баш когато са ходили некъпани. Това, разбира се, е само външен белег, на смисълът е ясен.
156
26
 
9
 
! Отговори
Умен преди 1 година
Не знаех ,че газ расте само в Росия.Газ и петрол ще има и без тях.Да ,на по-висока цена ,но парите не са проблем за Европа .
155
14
 
13
 
! Отговори
Комунист(R) преди 1 година
Е като нямаше газ навремето , хем бе по топло в къщи от сега , хем по евтино. Няма да умрем от студ и глад , освен ако не ни уморят с нещо друго
154
4
 
6
 
! Отговори
Момче на Светлината! преди 1 година
Или ще се местя в Австралия, тук съм роден през зимата, но в Австралия ще празнувам рождения си ден през лятото!
153
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До т.нар.Умен, написал: "Глупости на търкалета.Винаги ще мога да си плащам сметките.И не се къпя само в неделя.С общо заплати в семейството от 4000 евро,преди плащахме 100 евро на месец а сега са 200."... Ти може и да можеш много работи, ама не е лошо да се чукнеш по умната глава, 1. Ще ти РАЗРЕШАТ ЛИ и колко да потребяваш, за да има какво за плащаш, 2. Ще има ли ИЗОБЩО КАКВО да потребяваш, Ако и да можеш да го плащаш, 3. Как ще те засегнат общите ограничения, с които вече ви засипват, и т.н...
152
1
 
12
 
! Отговори
Момче на Светлината! преди 1 година
То по-гадното е, че се застудява, идва есента после и зимата... Най-гадните периоди... Ако може времето да е в постоянините температурите да варират между тези в средата на пролетта и на лятото и тук там някой дъждец за разглеждане, това би било най-добрите постоянни времеви температури! Трябва да мисля коя държава е в постоянно такова време!
151
6
 
28
 
! Отговори
Emil Stefanov преди 1 година
Евро-гейско ЛИЦЕМЕРИЕ...
150
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да, по-студени душове, ако изобщо имат вода, че съвсем им пресъхнаха реките, язовирите и някакви локвички на тяхно място.
149
11
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В ЕС десетилетия наред се живееше леко, уредено, приятно. Е, свърши вече. А България и новопокръстените източно европейци 30 години се навеждаха на запада, западняците ги изпозлваха и подритваха, българите търпяха, мизерстваха и се надяваха да дойде добрия живот, но така и не можаха да дочакат и да го опитат.
148
18
 
16
 
! Отговори
До 168 има преди 1 година
Нещо смърдящо в ЕС! Да! Много русофили!
147
27
 
11
 
! Отговори
Умен преди 1 година
Глупости на търкалета.Винаги ще мога да си плащам сметките.И не се къпя само в неделя.С общо заплати в семейството от 4000 евро ,преди плащахме 100 евро на месец а сега са 200.Европа винаги ще бъде богата.
146
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Евреите искат да ви удушат и ще го направят. Крилата та фраза на Ротшилд: До 2025г няма да има нито българи, нито България- как ви се струва към днешна дата? 6 милиона мър тъвци, Йо-хо-хо! - и бутилка ром!
145
5
 
19
 
! Отговори
мак преди 1 година
Тези, които налагаха санкции и крещяха, колко лошо е да ползваш руски газ, те ще са добре, няма да пестят и ще си живеят живота. Ако потреблението наистина падне значително, ще се бият в гърдите, че заслугата е тяхна, отърваха се от зависимост и подобни блабла. А това, че ще са зависими от неруски газ, или от втечнен от сащ или отдругаде, или пък от вече готини въглища, е незначителна подробност. Да ни е честит нов фон... начин на живот.
144
6
 
8
 
! Отговори
ГАРВАН ГРОБАР преди 1 година
Не само Европа, света ще потъне в мрак заради всичките злини. Тази планета ще се изчисти от всичкия ненужен б,оклук. Спасението е мит, гибелта неизбежна!