След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария

Едва ли ще има преврат в Кремъл, прогнозира Искрен Иванов
29 сеп 2022 17:00, Петя Славова
189
След референдумите в Украйна: Три геополитически сценария
Снимка: БГНЕС

Три геополитически сценария след проведените от Русия референдуми в четири украински области - Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие разгледа пред БНР д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, университетски преподавател.

Първият сценарий според него е най-добрият, но и най-нереалистичен – двете страни – САЩ и Русия, да намерят възможност за диалог, но с компромиси, каквито обаче няма да има.

Още по темата

"Вторият сценарий е малко по-плашещ – ако се стигне до ескалиране на напрежението подвариантите са три. Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие", авария, която би била десет пъти по-разрушителна от онова, което се случи в Чернобил. Втората опция е, ако Украйна реши да влезе в анексираните територии, Москва може да реши да не блъфира и да прибегне до употребата на тактическо ядрено оръжие. Ако това се случи, Украйна ще бъде изправена пред опцията или да се предаде, или да продължи действията си. По-лошо би било, ако Западът реши да отговори. Тогава най-уязвимата точка остава Прибалтика. Ако Западът отговори на употреба на тактическо ядрено оръжие, Русия ще разглежда НАТО като страна в конфликта."

На този етап изглежда доста невероятно да има преврат в Кремъл, смята Искрен Иванов.

Русия изчерпва не просто ресурсите си, Русия изчерпва опциите си, изтъкна анализаторът в предаването "Преди всички". По думите му, ако Украйна навлезе в анексираните територии, влизат в сила доктрините, които позволяват на Москва да употреби тактическо ядрено оръжие.

В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО, но военна заплаха за сигурността ни би имало, ако се стигне до удари между Запада и Русия и Русия прибегне към употреба на ядрено оръжие, посочи в заключение политологът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
133-а ти разбери от 1990 г. насам има ли граница със име Украйна.
132
3
 
13
 
! Отговори
Шу Мфу Шите преди 1 година
"В момента пряка военна заплаха за сигурността на България няма, защото сме под ядрения чадър на НАТО..." - Искрене , май не си много искрен ?! Колко още ни пази НАТО от не-натовски държави ,като не може неговите си , натовски държави , да опази ?! Като например Гърция в Кипърският конфликт ...
131
3
 
11
 
! Отговори
Диана преди 1 година
Не знам защо някои хора си мислят,че руснаците са луди като тях-сигурно така им е по-лесно да мислят за нещата!Но Путин определено не е луд - не е политик, но познава добре страната си и обективно погледнато няма индикации и причини за стрес..Едни просто не искат да воюват, други искат..нормално!..Никой не е вечен, и Путин ще си отиде един ден, но манипулациите над него са истински срам за цивилизацията, опитвайки се да се налага и манипулира Путин като малко дете докато там умират хора
130
0
 
7
 
! Отговори
МАРМОТ преди 1 година
И ЕДИН МАРМОТ УВИВА ШОКОЛАДА В .....
129
0
 
20
 
! Отговори
МУУУУХАХАЯХААХАХХАА преди 1 година
"Русия би могла да инсценира авария в АЕЦ "Запорожие"" ХАХАХАХАХАХАХ МУУУУХАХАХАХАХА БУУУУХАХАХАХАХАХААХХАХАХА
128
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-реалистично е укрите бързо да си направят по едно селфи с морето, защото скоро ще станат анклав.
127
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво такова
126
25
 
13
 
! Отговори
До 125 преди 1 година
А какво стана с договора за цялост на Украйна от 94та? Нещо по него? Крим в кой договор е упоменат? Руските *** действаха подривно в ДНР и ЛНР, просто е за всеки
125
39
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мобилизацията, обявена от Путин, взриви съзнанието на руснаците. Имперската им гордост е смазана хиляди бягат, за да се спасят от войната. И са принудени да се крият при народи, на които са гледали с пренебрежение. До дни, дори до часове Путин ще падне.
124
30
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пионтковски: В Русия всичко ще рухне много по-рано отколкото Путин очаква. Мобилизацията е съдбоносна грешка на Путин, която в близко време ще доведе до отстраняването му от властта.
123
32
 
15
 
! Отговори
Лора преди 1 година
Още от началото беше ясно, че Путин и Русия ще загубият в Украйна.
122
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Влад Векслер: Путин вече не изглежда непобедим за никого, дори за собствените си поддръжници. Без политическа мобилизация на Русия, военна мобилизация е невъзможна, казва още анализаторът. Никога не съм виждал Путин толкова нервен. Под въздействието на проявената от украинските военни сила, бяха пречупени непобедимите руски лъвове. Това казва Влад Векслер, философ и анализатор, който коментира ситуацията в Русия след обявената от русия президент Владимир Путин частична военна мобилизация.
121
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 126...скъпи приятелю..От онова което казваш не стана ясно кой какво и какви има намерения и а.НАТО ли трябва да предприема нещо И какво.Или Путин .И какво?А за ядреното оръжие никой не може да каже какво е Защото никой до сега не е виждал ядрена война.
120
23
 
13
 
! Отговори
Путин загуби! преди 1 година
ВСУ вече освобождават Луганска област, взимат в плен руски новобранци. Врагът в Херсонска област е блокиран. Въоръжените сили на Украйна започнаха да освобождават Луганска област и да взимат в плен руски новобранци от мобилизацията, съобщи Униан с позоваване на Центръа за стратегически комуникации и информационна сигурност на украинската армия. "Първите прясно мобилизирани руснаци вече са в плен при украинските военни. Руското командване хвърли на фронта неподготвени и небоеспособни тълпи". отбелязват от Центъра за стратегически комуникации.
119
6
 
16
 
! Отговори
Хикса преди 1 година
Скъпи деца не се плашете от Русия,защото НАТО няма да предприеме нищо.Ядрените оръжия не са за нападение,а за възпиране тоест те са измислени за да няма световни войни.Простите неща ги правите сложни и от там сложните проблеми още по-сложни.А те са инфлация,лихви,енерго криза,безработица.Това требва да решите ,а не да ги създавате.
118
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Явор: Виж сега, войната в Украйна продължава непрекъснато от 2014-та. Много пъти беше правен опит да се реши проблема с дипломатически средства. Беше подписан договор, според който ЛНР и ДНР остават в Украйна, но с автономия. Гаранти на споразумението бяха Германия и Франция. Украинската страна, въпреки, че го подписа, 8 години отказваше да го спази. Гарантите не направиха нищо за да я накарат. Тази пролет готвеше военно завземане на областите. Ти какво смяташ, че трябваше да направи Русия?
117
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А пък аз съм комунист от България и искам да предложа нещо ....вече забравих какво...
116
20
 
11
 
! Отговори
Ще гласувам преди 1 година
за Възраждане! За да не ходят българите в ЕС! Вече не намирам евтина работна ръка! И осигуровки почнаха да искат!
115
10
 
2
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Войната не е хуманно и нравствено решение на проблемите. С разговори и референдуми, но не нагласени се решават, а не с танкове. Това не е коронавирусът, за чието развитие никой не беше виновен, такъв му беше характерът. Това е война, не е първата, която се води в света, две световни е преживял и към настоящия момент не е единствената. Пет-шест войни има. В една война няма невинни, нито за започването и, нито за проточването й, невинни са само загиващите и бягащите.
114
19
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Най-реалистичният сценарий е, че Русия след мобилизацията ще премине в настъпление и както си чопна 4 области, ще си чопне още няколко. Одеска, Николаевска, Харковска, Сумска и Черниговска области очакват с нетърпение референдумите. Западна Украйна ще я вземат поляците. Ядрени оръжия няма да се използват просто защото е безсмислено да си цапаш с радиация земята, която смяташ да присъединяваш. Скъпо излиза деактивацията.