Керемедчиев: Заради външната ни политика сме мека мишена за Русия

Взривът в камиона е натоварен преди Кримския мост, смята проф. Валерий Тодоров
13 окт 2022 10:18, Анисия Иванова
36

Москва обвини главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна за взривяването на Кримския мост. Според Русия взривното вещество е било изпратено от морското пристанище в Одеса в Русе, а след това към пристанището в Бургас. Службите у нас обаче са категорични, че камионът-бомба не е бил на територията на страната.

Версията на Русия беше съшита с бели конци още от самото начало. Много е трудно толкова бързо да се проследи един такъв маршрут, преминаващ през много държави. Самият камион е американско производство. Такива не се движат в границите на Европа, а още повече и в България. Освен това, той е преминавал през едни наистина тесни пътища - придвижването му е било невероятно. Версията на Русия се променя, тъй като се вижда, че тя беше отхвърлена категорично. Това заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Според журналиста проф. Валерий Тодоров е съмнително, че камион с такъв товар може да премине такъв сложен маршрут.

"Съмнително е, че взривът е бил през цялото време в самия камион. Ако представяната информация все пак е вярна, само спецслужба от типа на Военно разузнаване е в състояние да обезпечи маршрута на един такъв камион", коментира той, като допълни, че разрушенията не могат да бъдат предизвикани единствено от експлозивите в камиона.

Проф. Тодоров не изключи възможността превозното средство да е успяло да премине Кримския мост заради по-леката охраната на съоръжението.

"Много е трудно да се направи толкова дълъг маршрут от пълен с взрив камион", съгласи се Керемедчиев. Бившият зам.-министър на външните работи е на мнение, че няма логика да се  планира толкова дълго пътуване, което те подлага на риск да бъдеш хванат във всеки един момент.

"Ако наистина е имало експлозив, което е много вероятно, той е бил натоварен в някой от последните участъци на движение на камиона - непосредствено преди да се качи на моста. Тази теория е напълно целенасочена", поясни той.

В студиото на Bulgaria ON AIR двамата събеседници дискутираха дали руският посланик Елеонора Митрофанова трябва да бъде поканена на откриването на Народното събрание.

"Има си дипломатическа практика, не може с политически решения да се ограничава дипломатическа дейност", смята Тодоров, според когото изключения биха били случаите на обвинение в шпионаж.

"Русия е в международна и световна изолация. Не виждам проблем на определени посланици да бъдат изпратени покани, а на други - не. От дипломатическа гледна точка няма гаф", каза Керемедчиев.

Двамата гости се обединиха около тезата, че въпросът относно присъствието на Митрофанова се политизира. "Нашата половинчата външна политика през последните години ни превърна в мека мишена за руските служби", обобщи бившият зам.-министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
ИВАН МАНАФА преди 1 година
ЗАРАДИ БЪЛГАРСКИТЕКОМУНИСТИ-- ИНТЕРНАЦИОНАЛИСТИ, СМЕСТАНАЛИ ЗА. СМЯХ. ПРЕД ЕВРОПА. И. СВЕТА, ЧЕ РУСКАТАИМПЕРИЯ, НИ ПРАВИ. НА МАЙМУНИ
27
0
 
0
 
! Отговори
КОЛЬО ЧАКАЛА преди 1 година
ТАЯ. ВЪНШНА. ПОЛИТИКАНА. МИЖИТУРКА ОТ. ДЪЛГИ ГОДИНИ. СИ. Я. ПРАКТИКУВАМЕ. ЗАРАДИ НАШАТА ВЕЧНА КОМПАРТИЯ.ГЛЕДАЙТЕ НИНОВА , СЪЩИЯ МИЖИТУР. РАДЕВ, БОЙКО ГЪЗОМИЙНИКА, ДПС--ДС ХОЛДИНГА. НА РАЗПРЕДЕЛИТЕЛЯ. ДОГАН,ИЗРОДЕНИТЕ НА КОПЕЙКИН.ЕЙ. ТИЯ. НИ. ПРАВЯТ. ВЪНШНАТА. ПОЛИТИКА. ДА СМЕ ВТОРА. РЪКА. ЕВРОПЕЙЦИНЕ. МЕКА АМИ. СМЕ. СИ БЕТЕР. МЕКА. КИТКА. ВЪВ ВЪНШНАТА СИ. ПОЛИТИКА.И. ТО. ЗАРАДИ. ТАКИВАКОМИНТЕРНОВЦИ.
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По добре мека мишена отколкото твърда чуплива керемида!
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
продължавайте да подкрепяте комунистите във властта...
24
1
 
1
 
! Отговори
Кармазъ Сикиш преди 1 година
Не сте мишена, ами сте мека чишка! Козяци нагъзени.
23
0
 
2
 
! Отговори
две в едно: преди 1 година
Сме- мека китка и лесна мишена, та е станло "мека мишена" :):)
22
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
вашата политика и пропаганди отдавна сте мишена на русия и ще бедете аз лично ще се радвам и нема да въювам срещу руснаците и целият ми род са против бг правителство продажни лъжливи корупционери
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
както се казва "това го знае всяко хлапе", лошото е че ни управляват продажници
20
2
 
4
 
! Отговори
Двама шушумиги преди 1 година
А единия даже професор-ш'ушумига. "Взривът в камиона е натоварен преди Кримския мост, смята проф. Валерий Тодоров" И как го пресметна това? боб ли е хвърлял, на кристално кълбо ли е гледал. Близко е до ума, че ако беше така, този камион нямаше да минава от Украйна през Румъния, България, Грузия и т.н. за да стигне до моста. Нашата телевизия не за пръв път вади самозвани експерти да да доказват нещо по опорните точки.
19
3
 
3
 
! Отговори
:-) преди 1 година
А ДОСЕГА ИМА ДОСТА ХОРИЦА В ТАЯ СТРАНА, КОИТО ПОДБУЖДАХА рУСИЯ КЪМ ВРАЖДЕБНИ ДЕЙСТВИЯ СРЕЩУ НАШАТА СТРАНА И НЕ СЪМ ЧУЛА ДА КАЗВАТ ИЗВИНЯВАМЕ СЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД...
18
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До СРАМвие категоричните да не отидете при Гешев, ако страната ни пострада от категоричността ви... едно е да осъждаш агресията, друго е да се делиш от съюзниците си в НАТО и да ескалираш нещата... ама ако стане война нали пръв ще духнеш...
17
0
 
10
 
! Отговори
наказателен кодекс преди 1 година
извлечение за ментеполитици и псевдоексперти - фили и фоби Раздел II.Предателство и шпионствоЧл. 98. (1) Който подбужда чужда държава или обществена група в чужбина към война или друго враждебно действие против Републиката, се наказва с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.(2) Същото наказание се налага и на онзи, който извърши действие с цел да предизвика война или друго враждебно действие против Републиката
16
7
 
2
 
! Отговори
Путин вижда в нас преди 1 година
мишки ! Които да бъдат плашени, манипулирани и плюти. И нашите страхливи политици дето гледат Кремъл от долу на горе са също идеалните политици за Кремъл!
15
7
 
3
 
! Отговори
СРАМ преди 1 година
президент(чето) радев е срамът за България - без категорична позиция по отношение на русия и Украйна и войната.Изглежда само той не разбра,че военната помощ за Украйна не ни въвлича в нея,а само ни прави по-солидарни със страните от ЕС и САЩ. Неговите твърдения са продължения на съжденията по въпроса от путин. Но на нас не ни трябва втори путин,а истински български президент. ИМПИЙЧМЪНТ!
14
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Братя и сестри българи, ето такива зависими от великите сили артисти-изпълнители например срещу мега корупция са ни набутали да мрем в Първата световна и във Втората световна, разбира се на страната на губещия... ама после са съдени като подпалвачи на двете войни...
13
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Искам всички итя ментори и спецове по медиите да минат детектор на лъжата... махнете ги какво говорят половината от най-антируските опоркаджии ще стопят жицата на въпроса дали си ти брайно бре руски шпионин... от тия може и двамата да светнат. единия е бил и дипломат в Масква...
12
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
колко ам бази има в българия какви учения има колко самолета ни пазят ужвъзд пространство и защо да няма ам камион в българия зорлем се бутаме междушамарите ще пострадаме заради това че сме в нато и ес без референдуми защо си го причиняваме в името на каква висша цел избори 2023 г
11
1
 
4
 
! Отговори
Това са преди 1 година
Глупости
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия нещо май не помнят, че са ни брандирали едни приятели и сме си разработени за българската връзка и българския чадър още преди 40г. Руснаците просто се ползват от марката и от възможността и те да се повозят на тази кола. Нашата слава никой не е отменил и едно мрънкане под носа на папата дето никой ни го чу ни го видя нищо не променя!А сега след дъжд качулка ще ни защитават... Тия неща трябваше да се изчистят от партньорите до сега!! Затова сме мишена!
9
3
 
12
 
! Отговори
БАНко преди 1 година
ОТ ТЕЛЕВИЗИЯ В ТЕЛЕВИЗИЯ !!! НАТОВСКАТА ПРОПАГАНДАТА И СУФЛЬОРИ !!!