Заради атаката в Севастопол: Русия се отказа от зърнената сделка

Украйна твърди, че взривовете са в следствия на човешка грешка
29 окт 2022 20:57, Нели Христова
127
Заради атаката в Севастопол: Русия се отказа от зърнената сделка
Снимка: БГНЕС

Русия се оттегля от сключеното с Украйна споразумение за отваряне на украинските черноморски пристанища за износ на зърно, съобщи Министерство на отбраната.

"Заради терористичния акт на 29 октомври, извършен от режима в Киев с участието на британски специалисти срещу кораби на Черноморския флот и граждански кораби, участващи в осигуряването на сигурността на "зърнения коридор", руската страна спира участието си в изпълнението на споразумението за износ на селскостопански продукти от украинските пристанища", се казва в изявлението на руското МО.

Документът бе подписан в края на юли в Истанбул след двумесечни преговори, водени от ООН и Турция, като трябваше да облекчи и руските доставки на зърно и торове въпреки строгите западни санкции срещу Москва.

По-рано днес военното министерство в Москва заяви, че украински военни са извършили тази нощ "терористична атака" срещу кораби на руския Черноморски флот и граждански плавателни съдове в Севастопол, като са били обучени от специалисти от британските военноморски сили.

Според ведомството същите британски специалисти били замесени и в "планирането, подсигуряването и осъществяването на терористичния акт в Балтийско море от 26 септември т. г., когато бяха взривени газопроводите Северен поток и Северен поток-2".

Лондон категорично отхвърли твърденията на Москва.

"За да отклони вниманието от катастрофалното справяне с незаконното нашествие в Украйна, руското министерство на отбраната прибягва до прокарването на неверни твърдения от епичен мащаб", заяви говорител на министерството на отбраната в Лондон. Той добави, че "тази поредна измислена история говори повече за споровете вътре в руското правителство, отколкото за Запада".

Според Министерството на отбраната на Русия в атаката в Севастополския залив са участвали девет безпилотни летателни апарата и седем автономни морски безпилотника. Според него руските кораби са ги унищожили.

При нападението са получили "незначителни повреди" руският миночистач "Иван Голубец" и заграждения в залива Южная. Атакуваните кораби от Черноморския флот участват в мерките за сигурност на зърнения коридор в рамките на международната инициатива за извозване на селскостопанска продукция от украинските пристанища, заяви военното министерство на Русия.

Според Антон Герашченко, съветник на украинския вътрешен министър, в Севастополския залив на окупирания от Москва полуостров Крим са експлодирали днес четири военни кораба на Русия, включително една фрегата и един десантен кораб. Това съобщиха онлайн изданието "Хвиля" и други украински медии, като се позоваха на пост на Герашченко в "Телеграм".

Причина за експлозиите според украинския служител е било невнимателно боравене с взривни вещества. "Руснаците са в такъв шок, че още не знаят как да докладват за това на Путин!", пише той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


127
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според укрите 4 руски кораба са експлодирали наведнъж поради неправилно боравене с взривни вещества. Това и мало умен няма да се хване на подобна лъжа. След като не спират с тероризма, няма зърнена сделка.
34
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшно изнервени атлантици виждам под статиите за зърното ,оти бре?! Ахахаахаха
33
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 39 Русия ще загуби в противен случай ще има атом, осъзнай се ти. Не панимаеш ли че ако Русия спечели тя няма да спре с Украйна ще продължи с балтийските страни, България, Полша, Словакия и т.н., а това неминуемо води до атом. Затова е ог изключителна важност Русия да загуби.
32
2
 
3
 
! Отговори
До 39 преди 1 година
По-добре атом, отколкото да сме им роби 500 години!
31
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много се радвате, а Русия да загуби е равносилно на атом. Осъзнайте се...
30
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До РУССКИЙ ОККУПАНТ Остави тия глупости че срещу зърно Украйна получавала помощи. Срещу зърно което струва 2 милиарда никой няма да ти даде 50 милиарда помощи. Започвай да мислиш с какво ще оправдаваш загубата на Херсон която *** на руската врата.
29
1
 
12
 
! Отговори
Озадачен преди 1 година
до 321: Аз не влизам в графата русофил, но следя войната от февруари, затова дай източници, където мога да видя или чуя от очевидци, че руснаците трепят цивилни, а украинците стрелят само по военни цели, защото от началото на конфликта намирам свидетелства само за точно обратното. Затова моля да ми дадеш източници на английски, немски или руски, които потвърдават написаното.
28
13
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Добре че не съм руснак, инак от срам щях да се откажа от руско гражданство. То бива бездарие и некадърност, но това което показа Русия последните 8 месеца надминава всички човешки представи.
27
3
 
1
 
! Отговори
До окупант преди 1 година
Как разбра, къде отивало зърното?
26
0
 
3
 
! Отговори
Кво става преди 1 година
с Белгород?
25
5
 
21
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 1 година
Украйна получаваше оръжия срещу зърно и евтин ток. След като стана невъзможно изнасянето на ток, сега се отряза изърното! Факт е, че зърното отиваше във Франция, Германияи Англия и нищо не отиваше до страните от Северна Африка и Близкият Изток, основни купувачи на украйнско и руско зърно. Запада ,както винаги, действаше подмолно и съзнателно лъжливо! Просто манталитет, нищо повече.
24
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Авионедоносеца Адмирал Кузнецов изкара голям късмет, че от 4 години е на ремонт в Мурманск иначе можеше вече да е на дъното на Черно море.
23
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Уотсъъън, много плитко бе! Ако са прогресивно реципрочни, нази нощ службата ДиЕйч Ельонушка ще получи в Киев връзка ракети с които да обогати ХелоВингската нощ. Ва сутринта украинсконо киевско фъюшистко Погребално Бюро Зеленский & Гувнянская ще достави ръцете, краката по домовете им. ОЛЕ!
22
0
 
2
 
! Отговори
До 28 сина преди 1 година
Останаха ли му зъби да стиска! То май и корега нямат?
21
2
 
2
 
! Отговори
До сина преди 1 година
Не бойся! Уидьош в рая с 9 девици....
20
8
 
22
 
! Отговори
Сина преди 1 година
Войната ще излезе извън украйнините на Русия, е те тогава почва истинската световна война. Победители няма да има, ще има ядрени удари и примирие. Дано думне Тайван преди това да се измести фокусън на краварите от Европа, иначе ще ни погубят тия ши бани американци нещастни
19
10
 
14
 
! Отговори
Сина преди 1 година
Западните ялови политици му се катерят на Путин по оная работа, той стиска зъби, ама скоро ще почнат гъбите и тогава гейците ще мирясат!
18
25
 
15
 
! Отговори
321 преди 1 година
Значи руснаците бомбиндират наред градове и за тях това е нормално, украинците бомбандират руския флот и това било терор. Руснаците винаги лъжат, извъртат , грабят, рушат и убиват. За тях го очакваме, но не мога да разбера русофилите. Вие тотално ли загихте обективност? Кой е терориста когато едните нахлуват с танкове и трепят наред, а другите се отбраняват и целят по военни цели?
17
19
 
13
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 1 година
Русия е обидена и сърдита че и потопили корабите. Ами като сте толкова тънкообидни защо нападнахте Украйна? Да бяхте мирно седяли не бихте чудо видяли. И сега когато Русия остана с 2 читави военни кораба в Черно море с какво ще спрете износа на зърно? Ще ги хвърлите и тях в атака или ще разчитате на четирите си дизелови подводници напуснали спешно след атаката от сутринта Севастопол?
16
11
 
11
 
! Отговори
Умен преди 1 година
Мос филм представя:поредния сценарий Просия да блокира продажбата на украинско зърно.Но Просия е мъртва.Всякакъв бизнес оттук насетне е изключен.