Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?

Подобен удар може да се разглежда като ескалация от Запада
12 ное 2022 21:25, Нели Христова
241
Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?
Снимка: БГНЕС

Руските сили на Спецназ в Украйна са оборудвани с оръжие, което им позволява да нокаутират всички електронни устройства в зона от 10 км или повече, смятат експерти. Те може да са готови да го използват, тъй като разочарованието се натрупва след поредица от поражения на бойното поле.

Удар с електромагнитен импулс (EMP) би деактивирал гражданската инфраструктура на Украйна и би нанесъл удар върху способността й да се защитава, обясняват експерти.

Такива удари обикновено се извършват с помощта на ядрена детонация с ниска мощност в космоса, за да се създаде електромагнитен импулс, който прекъсва всички незащитени електронни устройства. Обхватът на удара е пропорционален на височината на взрива.

EMP удар - оръжието, което използват руските злодеи във филма за Джеймс Бонд от 1995 г. "Златното око" - от въздушен взрив от височина 50 км би покрил по-голямата част от средния запад на Съединените щати, според НАСА. Детонация в космоса на 190 км би обхванала по-голямата част от континенталната част на САЩ.

Кремъл е разработил и неядрени EMP боеприпаси, които имат по-целенасочен ефект. "Русия притежава набор от неядрени EMP боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от земята с помощта на специализирани снаряди", твърди Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), пред The Times. "Някои части на Спецназ, действащи в Украйна, носят тези оръжия", добавя той. "EMP ударите оставят много малко видими следи, така че е трудно да се знае дали някой вече не е бил използван, без да сте на място, за да разследвате."

Атака с неядрен удар от този вид не се счита за значителна ескалация, обяснява Бронк, и може да бъде използвана без риск от предизвикване на пряка конфронтация със Запада.

През юли руските държавни медии се похвалиха, че нейните неядрени оръдия EMP са увеличили обсега си до 10 км след поредица от тестове през лятото.

Президентът Путин вече се опита да извади от строя голяма част от критичната енергийна и водна инфраструктура на Украйна чрез удари с крилати ракети по хидроцентрали, подстанции и съоръжения за производство на топлина в цялата страна. Ядрен EMP удар би направил същото, но в много по-голям мащаб, казва Франсис Туса, анализатор на отбраната и бивш офицер от ядрената артилерия. "Русия вече се опитва да направи Украйна възможно най-необитаема преди зимата, така че не изключвам възможността за EMP удар като част от това, което изглежда е политика на "изгорената земя".

Няма да има толкова човешки жертви, както в случай на пряка ядрена атака, но ядрен EMP удар все още ще се разглежда като акт на значителна ескалация и вероятно ще провокира отговор от НАТО. Катастрофалните ефекти от такова оръжие също са трудни за ограничаване и е възможно инфраструктурата на съседните страни, включително членовете на НАТО, да бъде засегната.

Томас Уитингтън, експерт по електронна война в RUSI, казва, че Западът отдавна е разглеждал EMP удара като прелюдия към ядрен удар — и използването му в Украйна може да се тълкува от НАТО като увертюра към по-смъртоносни ядрени атаки, като по този начин ги принуждава да се намесят. "Мисля, че голямата опасност за руското правителство е, че след като извърши ядрена детонация на EMP, рискува да загуби стратегически контрол над ситуацията, тъй като не може да знае със сигурност как международната общност и по-важното НАТО може да действа", обяснява Уитингтън.

Възстановяването на някои от териториите на Киев в Източна Украйна, включително тези, анексирани от Русия, предизвика тревога в Москва, като Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност, дори предположи, че това е достатъчна причина за нанасяне на ядрен удар.

Позицията на Русия обаче не е достатъчно отчаяна, за да обмисли използването на ядрен удар, независимо дали е пряк или EMP, на мнение е Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия. "Путин все повече търси почивка и знаем, че има натиск върху него от цялото бърборене в Русия за провала на неговите генерали", обяснява той. "Ударът с EMP може да осигури този пробив, който ще обърне войната за него. Но не мисля, че той все още е в позиция. Истинският трамплин към ескалация, ако има такъв, ще е, ако украинците трябва да си върнат територия, която са изгубили, и започнат марш към Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
5
 
! Отговори
електромагнитен преди 1 година
импулс .. ахахахахаааахахааааа
152
8
 
5
 
! Отговори
Нека Опитат преди 1 година
Който меч вади,от меч умира-същото го пише и в Книгата на Книгите(Откровение-13:10).Те един лаптоп или смартфон не могат да направят(Эльбрус-с технология от камебния век), та ще плашат с технологии Запада,помагащ на жертвата на тяхната ф.а.ш.-ка агресия -Украйна.Тяхната "Електроника" е сделана с тесла:))
151
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Може Путин да бъде лекуван с електрошок.След като бъде заловен и лекуван в психиатрията на затвора.
150
5
 
2
 
! Отговори
ДА СЕ СПРЕ ВОЙНАТА преди 1 година
Природата на Европа реагира тежко на всеки убит съветски гражданин вкл военен.Отчитат се убииства на десетки хиляди БЪЛГАРО ПРАВОСЛАВНИ ЛЮДЕ вкл военни от Украйна.НАпомня се че СВЕТИЯ ДУХ е създал БЪЛГАРО ПРАВОСЛАВНИТЕ ОХРАНИТЕЛНИ РЕГИОНИ ОТ ПОЛША ДО АЛЯСКА. ВКлючват Словакия,Полша,Беларусия,Украйна,Руската федерация,България,Сърбия,Черна гора,МАкедония,Влахия и Молдавия../Приднестровие..
149
4
 
8
 
! Отговори
Арести за наркомани преди 1 година
Пратете на лечение наркоманите подставени на власт в Кремъл.Убити са зверски стотици хиляди СЪВЕтскИ ХОРА вкл военни. Жестоко са разрушени стотици хиляди сгради в най руската република на СССР/Руската империя/ - Украйна. НАй жестоко са засеганти региони населени с предимно руско говорящи люде. Срещу руската федерация са наложени жестоки санкции щетите са за десетки трилиони.. ГОЛЯМ СРАМ ..
148
7
 
9
 
! Отговори
! преди 1 година
Стига глупости видя се че раша използва оръжия от времето на социализма. Т14, су 57 електромагнитни и други оръжия са само макети. Като ги имат и Украина с НАТО ги рита къде ли не защо не ги ползват. Ясно е че всичко е пропаганда и макети за разлика от западната модерна техника която я виждяхме в действие в Сирия Ирак Афганистан Украйна и Сърбия.
147
0
 
14
 
! Отговори
Тодор Живков преди 1 година
От ЕМП всички полупроводници стават на цели проводници.
146
4
 
6
 
! Отговори
електромагнитен преди 1 година
импулс? уауауиееева!! тва кат електромагнитен резонанс звучи . ще ги преглеждат ли?
145
14
 
15
 
! Отговори
Поет преди 1 година
Небрежно веейки си yя, ypинирам с мощна струя, върху путинска Русия, дето Украйна победи я!!!
144
8
 
8
 
! Отговори
Може, може бе... преди 1 година
МОЖЕ И С ГОЛОДУПЕ....АМА РУСКО! ..Пробвал съм го на морето!!!
143
2
 
6
 
! Отговори
Боен комар преди 1 година
МЕНЕ ТИЯ ОРЪЖИЯ НЕ МЕ ЛОВАТ....хахаха...
142
20
 
29
 
! Отговори
Я па я..! преди 1 година
Кат Русия няма втора , тъй не мощна на света.
141
15
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не му е лесно на дядо Вова. На 70 и кусур години да ходи с бронежилетка и да е обграден от еленовъда Шойгу и Рамзан Кадиров, същият дето още на 14 г. възраст бил убил първия си руснак. И за капак ония Дугин дето онзи ден се изцепи - Царят трябва да бъде убит! Тъжно, много тъжно е днес да си дядо Вова и всеки да гледа да ти тегли ножа.
140
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Статията е написана в стил може да използва, а може и да не използва подобен вид импулс. То 3 вариант няма.
139
12
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2014 г. руснаците демонстрираха на парада танк Армата. До 2020 г. трябваше да произведат 2300 такива танка. Нито един не видяхме в Украйна, но за сметка на това видяхме доста избомбени танкове от 60 -70-те г. на миналия век. Оказа се, че от прословутият СУ -57 има само 4 броя, пак за парадно показване. Дронът Орион бил само в 3 бройки, едната свалена вече в Украйна. Руската армия - Самая шуточная армия в мире! Армия от крепостници, колхозници и пияндурници тръгнали да мародерстват.
138
36
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Започнат ли украинците марш към Крим, Путин пуска атома. Ще бъде нещо като американците в Япония. Дано света стъпи на врата на Зеленски, защото ние ще сме на ядреното облъчване, не тия от американския континент. Нито пък богатите европейци в луксозните им бункери, а ние, обикновения смотан европеец, който козирува на всяка глупост която му спускат от горе! Е, нека го видим от хубавата му страна, поне знаем от какво ще умрем!
137
9
 
22
 
! Отговори
@ преди 1 година
До АнонименКакви добри оръжия има русия бре? Изнася много евтини оръжия. Точно както китайците изнасят млрд евтини ***. Добрите оръжия са само на анимация. То се вижда и в Украйна. Запада им дава малко и то стари оръжия на по 20-30 години и с тях руснаците практикуват основно бягане към Москва. Добри оръжия имали.
136
8
 
26
 
! Отговори
Rus преди 1 година
Русофили къде сте путински мишки.
135
5
 
18
 
! Отговори
Опят преди 1 година
Реклама опят на рашистанско прословуто несъществуващо оръжие, и опят троловете красний се пенят. ИнХ
134
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Шойгу бил направил генерали момичета на под 25 години?? Я дай линк ама гледай да не е от твоя любим порнсайт бухахахаха