Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?

Подобен удар може да се разглежда като ескалация от Запада
12 ное 2022 21:25, Нели Христова
241
Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?
Снимка: БГНЕС

Руските сили на Спецназ в Украйна са оборудвани с оръжие, което им позволява да нокаутират всички електронни устройства в зона от 10 км или повече, смятат експерти. Те може да са готови да го използват, тъй като разочарованието се натрупва след поредица от поражения на бойното поле.

Удар с електромагнитен импулс (EMP) би деактивирал гражданската инфраструктура на Украйна и би нанесъл удар върху способността й да се защитава, обясняват експерти.

Такива удари обикновено се извършват с помощта на ядрена детонация с ниска мощност в космоса, за да се създаде електромагнитен импулс, който прекъсва всички незащитени електронни устройства. Обхватът на удара е пропорционален на височината на взрива.

EMP удар - оръжието, което използват руските злодеи във филма за Джеймс Бонд от 1995 г. "Златното око" - от въздушен взрив от височина 50 км би покрил по-голямата част от средния запад на Съединените щати, според НАСА. Детонация в космоса на 190 км би обхванала по-голямата част от континенталната част на САЩ.

Кремъл е разработил и неядрени EMP боеприпаси, които имат по-целенасочен ефект. "Русия притежава набор от неядрени EMP боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от земята с помощта на специализирани снаряди", твърди Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), пред The Times. "Някои части на Спецназ, действащи в Украйна, носят тези оръжия", добавя той. "EMP ударите оставят много малко видими следи, така че е трудно да се знае дали някой вече не е бил използван, без да сте на място, за да разследвате."

Атака с неядрен удар от този вид не се счита за значителна ескалация, обяснява Бронк, и може да бъде използвана без риск от предизвикване на пряка конфронтация със Запада.

През юли руските държавни медии се похвалиха, че нейните неядрени оръдия EMP са увеличили обсега си до 10 км след поредица от тестове през лятото.

Президентът Путин вече се опита да извади от строя голяма част от критичната енергийна и водна инфраструктура на Украйна чрез удари с крилати ракети по хидроцентрали, подстанции и съоръжения за производство на топлина в цялата страна. Ядрен EMP удар би направил същото, но в много по-голям мащаб, казва Франсис Туса, анализатор на отбраната и бивш офицер от ядрената артилерия. "Русия вече се опитва да направи Украйна възможно най-необитаема преди зимата, така че не изключвам възможността за EMP удар като част от това, което изглежда е политика на "изгорената земя".

Няма да има толкова човешки жертви, както в случай на пряка ядрена атака, но ядрен EMP удар все още ще се разглежда като акт на значителна ескалация и вероятно ще провокира отговор от НАТО. Катастрофалните ефекти от такова оръжие също са трудни за ограничаване и е възможно инфраструктурата на съседните страни, включително членовете на НАТО, да бъде засегната.

Томас Уитингтън, експерт по електронна война в RUSI, казва, че Западът отдавна е разглеждал EMP удара като прелюдия към ядрен удар — и използването му в Украйна може да се тълкува от НАТО като увертюра към по-смъртоносни ядрени атаки, като по този начин ги принуждава да се намесят. "Мисля, че голямата опасност за руското правителство е, че след като извърши ядрена детонация на EMP, рискува да загуби стратегически контрол над ситуацията, тъй като не може да знае със сигурност как международната общност и по-важното НАТО може да действа", обяснява Уитингтън.

Възстановяването на някои от териториите на Киев в Източна Украйна, включително тези, анексирани от Русия, предизвика тревога в Москва, като Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност, дори предположи, че това е достатъчна причина за нанасяне на ядрен удар.

Позицията на Русия обаче не е достатъчно отчаяна, за да обмисли използването на ядрен удар, независимо дали е пряк или EMP, на мнение е Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия. "Путин все повече търси почивка и знаем, че има натиск върху него от цялото бърборене в Русия за провала на неговите генерали", обяснява той. "Ударът с EMP може да осигури този пробив, който ще обърне войната за него. Но не мисля, че той все още е в позиция. Истинският трамплин към ескалация, ако има такъв, ще е, ако украинците трябва да си върнат територия, която са изгубили, и започнат марш към Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
113
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Казаха ти да не пипаш руската мечка. Колко унизен, обиден е Путин? И диктаторът, и лудият, и джуджето, и болният, и тиранинът, и кралят, и Наполеон, и императорът, и Хитлер, щом не унижаваше егото си. Ти каза, че е слаб и продължи да го дразниш, да му се смееш, да го обиждаш и да му се подиграваш. Зеленски каза, че Путин няма да посмее да нападне Украйна, защото всички са за Украйна, целият свят. А на събудената мечка не й пука. Сега летят бомби, ракети, снаряди. Продължавайте да дразните, само ще стане по-лошо. И сега Зеленски настоява, че Путин уж заплашва с ядрен бутон. Путин отдав
112
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 147: Вие симпатизирате на фашиста Зеленски, неговата агресия срещу цивилни на изток, осем години си затваряхте очите и изведнъж се събуждахте и не ви пукаше за хиляди убити и разрушени инфраструктури в източната част на Украйна, хора изгорени живи, за убийствата на малки деца и старци. Вие сте жесток народ. доставят оръжие на Украйна за убийство, за смърт! Същото е и с коронавируса България лесно се превърна в една от най-застрашените страни.
111
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вие симпатизирате на фашиста Зеленски, неговата агресия срещу цивилни на изток, осем години си затваряхте очите и изведнъж се събуждахте и не ви пукаше за хиляди убити и разрушени инфраструктури в източната част на Украйна, хора изгорени живи, за убийствата на малки деца и старци. Вие сте жесток народ. доставят оръжие на Украйна за убийство, за смърт! Същото е и с коронавируса България лесно се превърна в една от най-застрашените страни.
110
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Винаги сме за приятелство с България, след като чета коментарите, възниква въпросът кой толкова изкривява информацията, пише фейкове за Русия, обижда Путин и страната. Ние сме за приятелство!
109
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бедни, изостанали, безперспективни... ние сме българи, затова сме толкова податливи на злоба, завист и западна пропаганда. Когато разберем, че основната причина да сме бедни, изостанали, неперспективни, е именно защото се поддаваме на американското влияние, което носи....корупция, бедност и ретроградност.....тогава ще тръгнем напред. Ние сме в НАТО, така че трябва да търпим отборите домакини
108
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България както винаги е анти-държавата. Само ние симпатизираме на агресора и хилядите избити и унищожена инфраструктура нищо не е за нас. Жесток народ сме. Същата работа и с коронавируса - българина нямаше проблем да стане едната от най - умиращите държави.
107
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Американската политика е обсебена от жаждата за грабеж и власт.Влеят се всякакви идеологии.От праславянски фашизъм,комунистически реваншизъм до панславизъм.И всички те са подчинени на наследствена черта на грабеж,убийство и насилие. Където и да се появи Америка, разруха, смърт, бедност и глад. Колко държави бяха ограбени и унищожени! И сега танцувате на мелодията на Америка, каквото ви казват, това правите, мозъкът ви не стига
106
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега под Америка ли си, започна ли да живееш по-добре?
105
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разберете себе си, защо се катерите при нас? Това е нашата държава, ние сме си избрали нашия президент, не вашия президент, мнозинството е за него. Не изливайте мръсотията си върху нас и не обвинявайте Русия за бедите си. Вие сте свободна страна под Америка. Тук живеете!
104
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
глупаците седят и мислят, за да измислят нещо друго за Русия, за да повярват хората. Защо разпространявате омраза? плащат ли ви? Или си толкова дефектен?
103
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 134: Ще ви кажа една тайна: съветска телевизия отдавна няма, има руска. Вие сте изостанали от времето
102
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 136: Всякакви подли и престъпни действия могат да бъдат предприети от Украйна, за да се опита да спечели войната, която Зеленски губи. Това е всичко, което могат да направят!
101
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 136: а ти си военен анализатор, седиш на дивана в България и говориш за действията на Путин. Вие самият не е ли смешно?
100
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Слава Богу!
99
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Всякакви подлости и престъпни действия може да сътвори Русия, за да направи опит да спечели войната, която Путин губи. Само на това са способни!
98
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пак глупости пишат за безаналоговата армия
97
5
 
4
 
! Отговори
Millennium преди 1 година
До а бе?... Не само улезнаха, на и вдигнаха двуцветните байраци на украинското знаме. Гледай съветска ТВ, ако не вярваш. Забрави западната ТВ и наблегни на съветската. И там ще ти кажат истината.
96
7
 
16
 
! Отговори
Millennium преди 1 година
И мало, и голямо знае, че електрониката на Кузя, беше лампова. Специалистите изпаднаха в ужасТ, когато някой от екипажа беше заснел великата съветска допотопна електроника. След това се заканиха да запалят океаните с някакво свръх-свръх тайно оружие, неизвестно дори и на Путин, а сега ще нокаутират еди-какво-си. Те, рашките, първо да спрат да пият, говорят сказки от небитието и тогава да се разпърдяват из вселената.
95
1
 
5
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Мой от дъ не мой! Русия сичко мой!
94
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Те в Рисия още не са разбрали, че сме 21 век, ти за лампи питаш!