Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?

Подобен удар може да се разглежда като ескалация от Запада
12 ное 2022 21:25, Нели Христова
241
Може ли Русия да удари Украйна с електромагнитен импулс?
Снимка: БГНЕС

Руските сили на Спецназ в Украйна са оборудвани с оръжие, което им позволява да нокаутират всички електронни устройства в зона от 10 км или повече, смятат експерти. Те може да са готови да го използват, тъй като разочарованието се натрупва след поредица от поражения на бойното поле.

Удар с електромагнитен импулс (EMP) би деактивирал гражданската инфраструктура на Украйна и би нанесъл удар върху способността й да се защитава, обясняват експерти.

Такива удари обикновено се извършват с помощта на ядрена детонация с ниска мощност в космоса, за да се създаде електромагнитен импулс, който прекъсва всички незащитени електронни устройства. Обхватът на удара е пропорционален на височината на взрива.

EMP удар - оръжието, което използват руските злодеи във филма за Джеймс Бонд от 1995 г. "Златното око" - от въздушен взрив от височина 50 км би покрил по-голямата част от средния запад на Съединените щати, според НАСА. Детонация в космоса на 190 км би обхванала по-голямата част от континенталната част на САЩ.

Кремъл е разработил и неядрени EMP боеприпаси, които имат по-целенасочен ефект. "Русия притежава набор от неядрени EMP боеприпаси, които могат да бъдат изстреляни от земята с помощта на специализирани снаряди", твърди Джъстин Бронк, старши научен сътрудник в мозъчния тръст Royal United Services Institute (RUSI), пред The Times. "Някои части на Спецназ, действащи в Украйна, носят тези оръжия", добавя той. "EMP ударите оставят много малко видими следи, така че е трудно да се знае дали някой вече не е бил използван, без да сте на място, за да разследвате."

Атака с неядрен удар от този вид не се счита за значителна ескалация, обяснява Бронк, и може да бъде използвана без риск от предизвикване на пряка конфронтация със Запада.

През юли руските държавни медии се похвалиха, че нейните неядрени оръдия EMP са увеличили обсега си до 10 км след поредица от тестове през лятото.

Президентът Путин вече се опита да извади от строя голяма част от критичната енергийна и водна инфраструктура на Украйна чрез удари с крилати ракети по хидроцентрали, подстанции и съоръжения за производство на топлина в цялата страна. Ядрен EMP удар би направил същото, но в много по-голям мащаб, казва Франсис Туса, анализатор на отбраната и бивш офицер от ядрената артилерия. "Русия вече се опитва да направи Украйна възможно най-необитаема преди зимата, така че не изключвам възможността за EMP удар като част от това, което изглежда е политика на "изгорената земя".

Няма да има толкова човешки жертви, както в случай на пряка ядрена атака, но ядрен EMP удар все още ще се разглежда като акт на значителна ескалация и вероятно ще провокира отговор от НАТО. Катастрофалните ефекти от такова оръжие също са трудни за ограничаване и е възможно инфраструктурата на съседните страни, включително членовете на НАТО, да бъде засегната.

Томас Уитингтън, експерт по електронна война в RUSI, казва, че Западът отдавна е разглеждал EMP удара като прелюдия към ядрен удар — и използването му в Украйна може да се тълкува от НАТО като увертюра към по-смъртоносни ядрени атаки, като по този начин ги принуждава да се намесят. "Мисля, че голямата опасност за руското правителство е, че след като извърши ядрена детонация на EMP, рискува да загуби стратегически контрол над ситуацията, тъй като не може да знае със сигурност как международната общност и по-важното НАТО може да действа", обяснява Уитингтън.

Възстановяването на някои от териториите на Киев в Източна Украйна, включително тези, анексирани от Русия, предизвика тревога в Москва, като Дмитрий Медведев, заместник-ръководител на Съвета за сигурност, дори предположи, че това е достатъчна причина за нанасяне на ядрен удар.

Позицията на Русия обаче не е достатъчно отчаяна, за да обмисли използването на ядрен удар, независимо дали е пряк или EMP, на мнение е Джеймс Роджърс, директор на изследванията в Съвета по геостратегия. "Путин все повече търси почивка и знаем, че има натиск върху него от цялото бърборене в Русия за провала на неговите генерали", обяснява той. "Ударът с EMP може да осигури този пробив, който ще обърне войната за него. Но не мисля, че той все още е в позиция. Истинският трамплин към ескалация, ако има такъв, ще е, ако украинците трябва да си върнат територия, която са изгубили, и започнат марш към Крим".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


241
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
133
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Херсон е голяма област и от двете страни на реката. Руснаците ще си запазят тая която ги интересува и за това махнаха населението от гр Херсон. И за малко дете е видно, че нямат намерение да се бият за него и да го защитават ама на фашиста мозък не мож му наля - той си знае Хайл Хитлер и марширува като муха без глава бухаха
132
9
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Поредната безаналогова руска чудесия. То не бяха кинжали, искандери,посейдони, армагедони, армати, су-57, дрон Орион и т.н. Безаналогово до безналогово. И след тяхната употреба нацистите и наркоманите в Киев станаха партньори за преговори. Колко време трябва да мине за да се разбере, че руската армия е затънала в корупция, там се е крало до безпаметност. Вчера излезе информация ,че Шойгу бил произвел в чин генерал 5 девочки дето нямали 25 г. Ясно е за какви умения и какви заслуги!
131
0
 
1
 
! Отговори
До 174 преди 1 година
Щом отговаряш така е безмислено да се опитвам да ти обяснявам..... загуба на време... да не ти пука, налей си още едно бухаха
130
20
 
8
 
! Отговори
Лелинчо Лелин преди 1 година
Ха-ха на запада няма да му стигнат мунициите да унищожи толкова народ, колкото са готови да се мобилизират от Русия и да се бият даже само с автомат или дървен нож. Скоро на Бидона ще му свърши барута, а няколко стотин хиляди убити от руска страна - Путин го ухапала бълха.
129
5
 
17
 
! Отговори
Голям майтап преди 1 година
Руските ботове няма какво да кажат и спамят в несвяст.
128
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 169....,,..И това ще ви сторят защото не познаха Отца нито мене.."...,,От съборищата ще ви отлъчат; но иде час в който всеки който ви убие да мисли че служба принося Богу."....Йоан 16 глава ..Абе...,вие комунистите много бързо станахте христолюбиви.Вчера болшевишки сатрапи, днес невинни агънца.До вчера свирепи убийци, днес защитници на вярата и любовта.Но хората виждат вълкът в агнето.
127
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не знаете какво е изпаднал руски фашист,гледайте видеата как драпат на тумби към Източния бряг на Фнепър!
126
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
.,,..И това ще ви сторят защото не познаха Отца нито мене.."...,,От съборищата ще ви отлъчат; но иде час в който всеки който ви убие да мисли че служба принося Богу."....Йоан 16 глава ..Абе...,вие комунистите много бързо станахте христолюбиви.Вчера болшевишки сатрапи, днес невинни агънца.До вчера свирепи убийци, днес защитници на вярата и любовта.Но хората виждат вълкът в агнето.
125
5
 
12
 
! Отговори
До До Борман преди 1 година
Ха-ха викаш руснаците никога не са искали да превземат херсон, направиха фалшив референдум за заблуда на врага и укрите сами си разружиха мостовете без да подозират за тази измама. Отлична опорка, трябва да я лансираш на Медведев или някой друг пропагандон, че ония не са се сетили за това.
124
0
 
2
 
! Отговори
Газманов преди 1 година
Може, може, в алито продават едни джаджи,да поръчат по една за всеки чмоб и всички в дружно да стрелнат по Украйна, тогава ония ше видят кон боб яде ли и пaткa сол ближе ли.
123
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
НАРКОМАНСКИТЕ ХАЛЮЦИНАЦИИ НА РУСКОФАШИСТКАТА ПРОПАГАНДА НЯМАТ КРАЙ. КИЕВ ЗА ТРИ ДНИ,БЕРЛИН ЗА ДВЕ СЕДМИЦИ,ДО ЛАМАНША ЗА ТРИ!
122
6
 
11
 
! Отговори
Ужасена преди 1 година
Херсон вече е на Украйна. До края на годината Украйна ще си възстанови границите до 2013 година. Дори и ще има и спечелени територии
121
5
 
4
 
! Отговори
Ти не си Българин преди 1 година
Нискочел, правиш ли разлика между освобождаване и оставяне? Вие там малцинствата въобще не зачитате българския език за нищо, за какво плащаме данъци да ви изучаваме на каквото й да е? Та вие само крадете желязо - за това диплома не трябва!
120
8
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Освобождението на Херсон от руските окупатори е емблематичен ден,който ще остане в историята!Уважение за непримиримия украински народ,който не се предаде пред събраните от два континента,пзверели и жестоки пълчища на безумеца Путин!
119
10
 
5
 
! Отговори
До Борман преди 1 година
Повечето от мостовете в тази област бяха разрушени от Украинците за да спрат напредъка на Руснаците и сега точно това работи против контраатаката на Украйна. Руснаците май ги изпързаляха там сами да им вършат работата хехе
118
13
 
6
 
! Отговори
Martin Bormann преди 1 година
Най великия дипломат в историята на Америка, Хенри Кисинджър каза още преди войната да започне, че Русия ще накаже Украйна жестоко или с анексиране на територия или в най-лошия случай ще им разруши тотално инфраструктурата. В момента сме свидетели и на двете.... Русия не се интересува от територия на запад от реката и точно за това оставиха Херсон - трохи под масата, но да видим дали Украинците ще минат реката и ще продължат? Русия контролира всички мостове в района да не забравяме....
117
2
 
10
 
! Отговори
Физик преди 1 година
Поредната ПОТРЕСАВАЩА ПPOCTOТИЯ на Запада. За онези от вас, които могат да мислят, ще припомня само два факта: 1. Ядреният взрив, независимо от височината е точков източник на ЕМЛ; 2. Космосът започва от височина 100 км над земната повърхност - т.нар. Линия на Камран. За да си направите съответните изводи, са ви необходими знанията по физика и геометрия от 8-ми клас. Подсказвам: средният радиус на планетата Земя е 6371 км.
116
1
 
12
 
! Отговори
Джеймс Фонд: преди 1 година
"Възмутен съм от статията!Пак са правили свободни съчинения свободните журналисти от нашата колониална територия! И пак нищо не са написали за Златните наколенки,Златния пръст и Златните уста на послушните бг политици... "
115
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бисмарк: Дори и най-благополучният изход от войната никога няма да доведе до разпадането на Русия, която се крепи на милиони руски вярващи от гръцката религия. Последните, дори ако впоследствие бъдат разделени от международни договори, също толкова бързо ще се съберат помежду си, както отделените капчици живак намират този път една към друга.
114
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
никой от официалните лица, нито Путин, нито Лавров, нито Шойгу, не каза да превземем Киев за три дни. Киев може да бъде превзет за един ден, като пуснете ядрения Бобик, няколко часа ще са достатъчни. но светът върви в тази посока и вие помагате