Посещението на Байдън в Киев - послание до Украйна, Русия и Китай

Оттеглянето на Москва от договора "Нов СТАРТ" е много опасно
22 фев 2023 17:00, Анисия Иванова
37
Посещението на Байдън в Киев - послание до Украйна, Русия и Китай
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

В договора „Нов СТАРТ“ става дума за междуконтинентални стратегически ракети с ядрена бойна глава. Пактът е принципиална договорка между СССР и САЩ, продължена и след разпадането на СССР.  Замразяването на участието, което президентът Владимир Путин обяви, е вече едно твърде опасно позициониране. Когато липсва диалог и липсва взаимен контрол върху възможно най-опасните и кошмарни оръжия, които човечеството е създало, това няма как да не обезпокои целия свят. Това заяви Здравко Попов, философ и дипломат, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Попов коментира посещението на американския президент Джо Байдън в Киев. Според него то има конвенционални и неконвенционални значения.

Конвенционалните значения, по думите на Попов, са ясно потвърждение на подкрепата – че тя не само няма да спре, но и ще продължи да се увеличава.

„Дава се послание не само на правителството на Украйна, но и на войниците на Украйна, и на гражданите на Украйна“, добави той.

Според госта неконвенционалните послания включват личното отношение на Байдън към Путин: "Сякаш (Байдън) иска да каже с посещението си, че не го е страх от Путин. Вижда се непоколебимостта, то е психологическо предизвикателство“.

Другото послание е и до Китай, стана ясно от разговора –  да внимава, да намери сили да се отдръпне от Русия и мълчаливо да спре подкрепата си с оръжия и с високи технологии.

„Китай все още има нужда от време, за да достигне степента на силата във военното дело и високите технологии – особено изкуствения интелект, което да го направи напълно измерима и равнопоставена на САЩ“, допълни гостът..

Попов коментира и възможностите за присъединяване на България към еврозоната и Шенген, след като стана ясно, че страната ни няма да влезе във валутния съюз на 1 януари 2024 г. По думите му Шенген и еврозоната са най-базисните интеграционни политики на Европейския съюз. Ако една страна е в тях, тя вече може да се нарече истински член на ЕС.

Според него на фона на разногласията и съмненията у нас страната ни започва „леко да прилича на сива зона“.

„Въпросът е дали някой не мисли, че е по-добре да се държи една страна като България в буферна или сива зона. Защото ако се стигне до нови сделки в света, тя по-лесно може да е въвлечена в сделка за зона за влияние“, добави той.

Целия разговор гледайте във видеота на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
13
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Пян_Гъ - Не предизвиквайте янките , че започнат ли няма да спрът .
30
15
 
2
 
! Отговори
отец Нафърфорий преди 1 година
Оттеглянето на русия от договора било опасно .По време на кризата 1962 г Хрушчов казва " ние ядрените бомби ги правим като кренвирши " и американците си мислели че имат най-малко 1 000 бойни глави, а в последствие се оказва че на този момент СССР е имал само 2 ракети .Русия излиза от договора защото няма какво да покаже ракетите и не са поддържани и няма да излитнат (през 10 г сеправи профилактика ).Все пак си е игра с огъня .
29
3
 
21
 
! Отговори
Пян_Гъ преди 1 година
Китайците правилно отбелязаха, че Байдън (колетивният Запад - САЩ, НАТО, ЕС) не е в позиция да казва на най-голямата РЕАЛНА (НЕ ПЕЧАТАРСКА!!!!!!!!) ИКОНОМИКА какво и с кого до прави. И понеже при ученията край Тайван над китайските изстребители летяха и руски СТРАТЕГИЧЕСКИ БОМБАРДИРОВАЧИ, подтекстът е, че колективният Запапад не може да казва и на Русия какво и с кого до прави и че като не могат по-лесния, ще го разберат по-трудния (т.е. неприятния) начин. Кое не е ясно???
28
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да видяхме го да се търкаля по земята в Полша това е посланието.
27
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе, този усеща ли се какви ги дъвче! Какво послание, какви пет лева! Нали го видяхме, едва ходи, не може да се обърне, като дървено човече е. А във Варшава изби рибата, говореше в стъклен непробиваем похлупак, може и да се е подмокрил от страх. Отдавна не се бях смял така. А Вовата излезна на сцената на Лужники, при минус 12 градуса пред десетки хиляди зрители, ръкува се с десетки хора, усмихнат, уверен. Чакаме Победата над укронацистите.
26
2
 
15
 
! Отговори
Пак ли послание? преди 1 година
Много послания станаха. Един път - хайде военните министри в американската база Рамщайн. Друг път - хайде външните министри - в Брюксел. Сага хайде - президентите - при дядо Байдън в Полша. Бактън.
25
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
24бтой деменцията още не може да реши в кои щати американските шаврантиии да абортират и спорят още с разни съдии предвид че онзи не помни че той ги назначава..
24
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Май ти си опрял до китай щом така църкаш. Само че китайците не можеш нито да ги купиш, нито майдани да правиш там. Вече се посираш от китайски балони. Моли се Путин да не даде разрешение на китаеца да ти отнесе гейбаровете зад океана.
23
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога Байдън и САЩ ще си плащат за базите в България? Или Байдън ще нареди да сменят прокурори да не разследва САЩ, които уж ни "помагат" с корупцията с техния закон Магнтски?
22
1
 
16
 
! Отговори
мак преди 1 година
Посланието е до ес за още оръжия, но докога ще спонсорираме зеления? Да ни е яко знаете какво. Освен това, никой не обича да му се месят и диктуват какво да прави, както да речем България не обича, така и Китай, та, защо някои си мислят, че са в правото си да казват Китай да прави това, но да не прави онова. Примери бол, натискаха за истанб. конвенция, но България се опълчи, защото това е намеса в работите й.
21
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ватата опря до Китай. Господин Си хахахаха
20
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Посещението на китайската делегация в Москва няма ли да го отразите? Това е сигнал към САЩ и запада. А готвеното посещение на господин Си в Русия ще е още по-ясен сигнал и предупреждение към т.н. колективен запад.
19
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната може да се реши от международната банка . Задълженията на Украйна през тази година ше надминат 300 милиарда а банката вече не е съгласна на отстъпки . Укеайна освен дето взема нови заеми ами и не връщала по старите и се натрупали наказателни лихви за които има спорове . В един момент ще започнат да си искат парите + наказателните лихви .
18
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 3 Не,че не си прав,ама...каква е разликата между Америка и САЩ?
17
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако днес,някой попитаБайдън,къде е бил вчера едва ли ще си спомниНо тапирите набарали,кьоравото тук,за някоя и друга жълта стотинка,ще паднат и ничком ако трябваДъртия е само кукла на конци(мариомнетка)на оръжейния комплекс на САЩЗатова и синчето му е на кьор софратаНо ако утре се обърнат нещата,набързо ще му спретнат едно пищно погребение и ще седнат да договарят условията за разоръжаванеРуснаците са ясни и категорични,че разминаване с думи и дела,като при Елцин,няма да има.Ако трябва ще бомбят
16
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Напротив, Путин хвана в клопка цялата пуделска изммет на слугинаж на щатите. Русия се почисти от чужди агенти , накрая и Европа ще се оттърси от американско "присъствие" и "съжителство". А след това и другите държави. Щатите имат два избора - или да се кротнат на континента си и да бъдат нещо като Бразилия или да бъдат тотално унищожени като Нацистка Германия. Няма човек на планетата лойто да не вижда че зад либерадтията на американците се прокрадват всички престъпни секти крайни идеологии и т.н
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой от аватарите и клонингите му беше там ?
14
2
 
9
 
! Отговори
NoirFire преди 1 година
Натрескал се и е тръгнал да обикаля света накъркан напосоки, само за това пишете нищо особено не е станало.
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България я няма при посланоприемниците, що ни занимавате?
12
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Живия мавзолей отишъл в Киев...... Олеле Какво силно послание....