ООН: Отвличането на украински деца към Русия е военно престъпление

Руските социални служби са казали на децата, че ще бъдат дадени на руски семейства
18 мар 2023 20:35, Йоана Цонева
257
ООН: Отвличането на украински деца към Русия е военно престъпление
Снимка: БГНЕС

Разследващата комисия на ООН нарече военно престъпление извеждането на украински деца от Русия на нейна територия. В публикувания в четвъртък доклад на комисията, която работи в Украйна от няколко месеца, се подчертава, че международното хуманитарно право забранява - с някои редки изключения - евакуацията на деца от страна във въоръжен конфликт.

Ръководителят на комисията, норвежкият съдия Ерик Мьосе, заяви на пресконференция, че той и колегите му са проучили подробно случаите на 164 деца на възраст между 4 и 18 години, изведени от Донецка, Харковска и Херсонска област.

Както пишат членовете на комисията в доклада си, самите тези деца и техните родители са заявили, че руските социални служби са казали на децата, че ще бъдат дадени на руски семейства, а украинските деца "са изразили най-сериозни опасения", че ще бъдат разделени от семействата си завинаги.

Украинските власти изчисляват, че към февруари руснаците са извели от страната 1621 украински деца (комисията на ООН заявява, че не може да потвърди тази цифра). Украйна многократно е наричала това престъпление и настоява за връщането на децата.

Руските официални лица говорят с гордост за извеждането на децата от Украйна и за тяхното "превъзпитание" в любов към Русия.

Учат ги да обичат Русия

Руският омбудсман по правата на детето Мария Лвова-Белова обяви миналата година, че самата тя е приела дете от Мариупол - град, бомбардиран от руснаците, а по-късно през септември заяви, че децата оттам успешно се учат да обичат Русия.

"Когато ги заведохме на територията на Московска област, за да се възстановят малко, започна да се разказва, че те говорят негативно за президента Путин, говорят всякакви гадости, пеят украинския химн, "Слава на Украйна" и всичко останало", каза Л'вова-Белова пред Обществената палата. "Така че да, има някакъв негативизъм, може би в началото, но след това той се трансформира в любов към Русия."

Още по темата
"Незаконното депортиране на украински деца в Руската федерация се представя от руснаците като благороден акт за спасяване на деца", заяви миналата година украинският омбудсман Дмитрий Любинец и заяви, че международното право квалифицира насилственото прехвърляне на деца от една национална група в друга като геноцид.

Геноцид?

Украинските власти често наричат действията на Русия геноцид, но според Ерик Мьозе анкетната комисия на ООН не е открила достоверни доказателства за геноцидна политика в строгия правен смисъл в действията на Русия в Украйна.

"Ние не откриваме, че в Украйна е имало геноцид. Въпреки това, разбира се, следим всякакви доказателства в това отношение и отбелязваме, че в някои аспекти може да има въпроси относно този вид престъпление. Например изявленията в руските медии срещу групи от украинското население. Но все още не сме стигнали до никакво заключение. Ще продължим работата си", заяви Ерик Мьозе.

Освен отнемането на деца комисията разследва всички обвинения срещу Русия във връзка с войната в Украйна.

"Комисията стигна до заключението, че руските власти са извършили многобройни нарушения на международното хуманитарно право и международното право в областта на правата на човека, в допълнение към широк спектър от военни престъпления, включително военни престъпления под формата на случайна смърт, наранявания или щети, умишлени убийства, изтезания, нечовешко отношение, незаконно лишаване от свобода, изнасилване и незаконно преместване и депортиране", заяви Ерик Мьозе.

В доклада се отбелязва по-специално, че руските военни и други сили за сигурност системно и широко практикуват изтезания, включително електрически шокове по гениталиите, обесване за ръцете, задушаване с найлонова торба на главата и т.н., както и изнасилвания, като всички те могат да бъдат класифицирани като престъпления срещу човечеството.

Въпреки че докладът е публикуван на годишнината от руската бомбардировка на театъра в Мариупол, където се укриваха цивилни, членовете на комисията не успяват да установят дали случилото се там миналата пролет е престъпление срещу човечеството.

В доклада се обяснява, че членовете на комисията не са били допуснати в окупираната от Русия част на Донецка област, включително Мариупол, а без това комисията не може да направи правно обосновани заключения.

Независимата международна анкетна комисия за Украйна беше създадена през март миналата година, дни след нападението на Русия срещу Украйна, от Съвета на ООН по правата на човека. В състава ѝ влизат бившият съдия от Международния наказателен трибунал за Руанда, Върховния съд на Норвегия и Европейския съд по правата на човека Ерик Мьозе, босненската съдийка Ясминка Джумхур и колумбийският правозащитник Пабло де Грейф.

През октомври комисията публикува първия си доклад, в който се разглеждат събитията в северните райони на Украйна - Киев, Чернигов, Суми и Харков - по време на руската окупация.

Комисията стигна до заключението, че огромното мнозинство от нарушенията на хуманитарното право, включително военните престъпления, които са се случили в региона през този период, са извършени от руските военни и окупационни власти, но украинските военни също са нарушили правата на човека и хуманитарното право в някои случаи и са извършили военни престъпления в два случая.
 


257
Още от Русия
Внукът на Шарл дьо Гол и Стивън Сегал: Кои са приятелите на Русия в чужбина?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
0
 
! Отговори
Бай Дрън преди 3 дни
Е какво, като видят дете, да го оставят само, само защото трябва да е в Украйна? Украинците като са ербапи, защо не си вземат децата като бягат? Ей това ми обяснете, маа му стара. Ако оставят децата, ще кажат, гледайте какво правят тия - геноцид срещу деца! Мисля си, че първата цел на Путин вече е Холандия. И не, не е Хага. Друго място е, няма да ви кажа, сетете се.
200
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
Господ си знае работата ! Настъпва Ерата на Водолея ! Страхът, Тиранията и Хаосът ще бъдат победени ! ЛЮБОВ и СЪЗИДАНИЕ ще управляват !
199
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 дни
УКРАЙНА ДЕПОРТИРА ЦЯЛОТО НАСЕЛЕНИЕ НА ДАНБАС ПРЕДИ ВРЕМЕ ТОВА ЗАКОННО ЛИ Е?В ОДЕСА ПУСНАТИ УКРАИНСКИ ЗАТВОРНИЦИ ТОРМОЗИХА И ИЗБИВАХА ЦИВИЛНО НАСЕЛИНИЕ ОБИРАХА ГО ПОД ПРЕТЕКСТ ТЪРСЕНЕ НА РУСЩИ ШПИОНИ ТОВА НЕ Е ЛИ ВОЕННИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ ИЛИ ПАК ЩЕ Е ИЗБИРАТЕЛНО ТЪРСЕНЕТО НА ТАКИВА ПРЕСТЪПЛЕНИЯ СНАМО ОТ РУСКА СТРАНА. В МОМЕНТА НЯМА ПРИСЪДА И ОТ ТОЗИ СЪД НЕПРИЗНАТ ТАКА ЧЕ ИМА ПРЕЗУМПЦИЯ ЗА НЕВИНОВНОСТ. АКО ОСТАВЯТ ДЕЦАТА ДА ЗАГИНАТ НА ФРОНТА ОКЕЙ ЛИ Е
198
1
 
3
 
! Отговори
(..) преди 3 дни
Ахаа ясно, трябвало е да ги оставят там където се водят бойните действия за да има жертви и пропагандата да работи. Пазят си хората хората.
197
0
 
3
 
! Отговори
МИТРОПОЛИТ СТЕФАН преди 4 дни
Стефан митрополит Софийски "В пролетта на 1943 г., отивайки за светата Рилска обител по пътя Дупница Кочериново, срещнах трен с изселени евреи от Беломорието Кавала. Чутото тук надхвърля представата за ужаса и на понятието за безчовечността. Във вагони за до*би*тък, старо и младо, здраво и недъгаво, майки с пеленачета и жени в положение, натъпкани като сардели, прави и изнемощели, надават отчаян вик за милост, за помощ, за водица, за въздух, вагоните пломбирани, маршът е към Дунава за Полша.
196
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
А ЗАЩО ПОКАЗАНИТЕ ОТ КАБЕЛАРКИТЕ ВИДЕОКАДРИ ПОКАЗВАТ ДЕЦА С НОРМАЛЕН СТЕРЕОТИП НА ДОБРЕ ГЛЕДАНИ И ДОВОЛНИ, ЗА РАЗЛИКА ОТ АРХИВНИТЕ КАДРИ ОТ ВСВ ПРЕДИ 80 ГОДИНИ КОГАТО ПЪТУВАТ КЪМ КОНЦСПА-ОБЩЕЖИТИЯТА НА ФЮРЕРА ?!!!...
195
4
 
16
 
! Отговори
БАБА ВИ преди 4 дни
Е да ги оставят там под обстрел на артилерия и военни действия ли бе? Запада полудя тотално и ще си получи заслуженото накрая.
194
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 205 Абе украински бот ти разбра ли,че тая заповед нищо не означава и това,че има такава не означава,че някой нещо е извършил .Щото едно нещо освен да се твърди трябва и да се докаже.А всички знаем,че това няма как да стане само с утопитешки твърдения.
193
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Изглежда го е писал 5Ra3. Има ли някаква логика в тази дебелашка, дебелаЖка лъжа. Как е възможно човек да е толкова тъB да говори изобщо сериозно за подобна дивотия! *** от яд фашистите, че не могат да използват децата като жив щит. Страхливци.
192
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Руските ботове почнаха да изпускат повествованието за депортираните деца и започнаха да заливат с безмислени постове от руските блогове. Истинга боли, тавариши москали, и цял свят я видя.
191
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Оперативно-тактическа и армейска авиация, ракетни войски и артилерия атакуваха позициите на 89 артподразделения от ВСУ,жива сила и техника на противника в 107 района.Това съобщиха от МО на РФ.В района на с.Тоненкое в ДНР е бил поразен команден пункт на украинската 110-та механизирана бригада.Руските с-ми за ПВО са прехванали 15 ракети HIMARS, Реактивни системи за залпов изстрел Смерч и Ураган.Освен това близо до Новая Тарасовка в Харковска област,близо до Рубижне и Червонопоповка в ЛНР,както и близо до Старомайорски,Владимировка,Егоровка и Валериановка в ДНР бяха унищожени 9 украински дрона.
190
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Петима финландски наемници, привърженици на киевската фашистка хунта, са били ранени в Украйна.Това съобщи вестник Helsingin Sanomat.Според председателя на асоциацията "Вашите финландски приятели", куратора на наемниците от Финландия Каспер Каносто,те "получиха шрапнелни рани, комоцио и изкълчени глезени." Дали ще отидат отново на опашка за окончателната денацификация, историята мълчи.
189
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
В Украйна се прогнозира по-строга мобилизация. Бившият премиер на Украйна Микола Азаров изрази мнение, че Киев се готви да затегне процеса на мобилизация:"Сега няма просто да се предават повиквателните на ръка.Сега всички масово ще бъдат призовани, ще ги заведат във военната служба и оттам веднага на обучение за няколко дни и на фронтовата линия", прогнозира политикът. Според него подобно решение е свързано със сериозен недостиг на жива сила във въоръжените сили на Украйна.
188
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Русия продължава да увеличава своя подводен флот.Руският флот ще получи пет нови подводници през 2023г.Три атомни и две дизелови подводници ще бъдат доставени от Обединената корабостроителна корпорация.Според изпълнителния директор на компанията Алексей Рахманов,най-близките планове са издаването на държавни договори за строителството на нова серия подводници.Така руският подводен флот ще стане най-големият в света.Сега първенството е заето от САЩ от 72 подводници.Обаче за разлика от Русия, американският флот не планира да въвежда в експлоатация нови подводници.
187
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Москалите наливат пари в проганда вместо да поканят ООН и да докажат, че няма насилствено депортирани деца и всичко е наред. Нали се надуват, че всички нацистки престъпления се разследвали и документирали - що не извадят документацията за преместените деца и да се направи проверка. По-надолу няма къде да паднат и без това, вече са под калта.
186
1
 
7
 
! Отговори
2 преди 4 дни
След това естествено избухнах в сълзи-на което съдът заяви,че трябва да се подложа на психиатрична експертиза и да докажа своята адекватност,в противен случай детето няма да ми бъде върнато.
185
2
 
17
 
! Отговори
1 преди 4 дни
Държавите от ЕС лишават украинци от родителски права.Според потърпевшите само един донос е достатъчен на службите за непълнолетни,за да настанят украинско дете в интернат.За да ми отнемат детето,беше достатъчно едни хора без никакво потвърждение да напишат жалба срещу мен,че съм лоша майка.Никой не искаше да чуе моите аргументи,да разбере ситуацията по някакъв начин-каза една от жените,лишени от родителски права.Жената каза още,че детето й е дадено на непознато семейство след 10 дни задържане в интернат.
184
1
 
14
 
! Отговори
Дидо преди 4 дни
В Германия могат ли да крадат украински деца.
183
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
До 203 Ами щото те от братска Сърбия ходят при него като искат да го видят.Това не ти е зелето да обикаля и да проси.
182
1
 
1
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 4 дни
Wanted Жив или мъртъв Награда 1000 рубли.