ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления

Обвинението е, че да извършили десетки екзекуции на военнопленници
351
ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления
Снимка: БГНЕС

ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции.

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

Още по темата

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна. През ноември миналата година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили.
Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва далеч по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90 процента от тези хора са съобщили за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци.

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били изцяло с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства.

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток.

Някои от изтезаваните са загубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крака.

"Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински военнопленник, цитиран в доклада.
Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители. /БТА, Асен Георгиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
72
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До aZ-ътАма как така? Крим е исторически българска територия. Не ли?
71
0
 
1
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 1 година
При всяка война е така. Чел съм статии в чешки вестници преди години как в края на втората световна война чехите си отмъщават на немците, като чехите принуждават немски военнопленници да се изнасилват един друг. Тръгне ли един войник да мисли гаадории няма спирка.
70
3
 
1
 
! Отговори
на новата Ялта преди 1 година
не само Кърджали, ами цяла България в Анадола. И дори Русия ще се извини на Турция, че някога и отне със сила тези територии.
69
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ДО ООН Абе от 13 000 загинали в Донбас и ОБЩО ОТ ДВЕТЕ СТРАНИ. Колко десетки хиляди са деца? А руските войски от 2014 не убиват ли деца? Или те мирно обстрелват украинците с артилерия от захарен памук вече 8 години? Руснаците всички ги видяхме какви *** са. Още от 16 март 2022, когато бомбардираха Донецкия областен драматичен театър в Мариупол. Пълен с деца и възрастни хора.
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Чакай сега, да не издадат и заповед за арест на Зеленчо? Че смеха ще стане пълен...
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Милите русначенца. Дошли да убиват деца, а не ги третирали добре в плен. Как може?! Украинците веднага да се поправят.
66
3
 
10
 
! Отговори
ДО ООН преди 1 година
Чак сега ли започнахте да вярвате в Истината ?ВСУ вършат Престъпления срещу Човечеството от 2014 година - загинаха десетки хиляди само ДЕЦА в Донбас ? Да не споменавам милионите загинали от Ковид 19 , който се произвеждаше в Харков - в Био Лаборатории собственост на Харис Байдън и пръскан със САЩ военни самолети над Света
65
4
 
2
 
! Отговори
Мустафа преди 1 година
До aZ-ътКържали е на турция.... и т.н.
64
0
 
5
 
! Отговори
dmx преди 1 година
А кога е било по-различно, коя е тази война без престъпления? Да дадат пример, в който може да се каже - браво, перфектно се избивате. Като по учебник
63
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Журналистът Сеймор Хирш получава наградата Пулицър за разследването на клането в Май Лай. Жените в Май Лай са били групово изнасилени от американските войници, дори и 12 годишни момичета, а после телата им са били разчленени. 1968 г. Няколко десетки американски войници избиват цялото село, около 500 души, невъоръжени. Нито един американец не се е противопоставил на клането. После са съдени от военен съд, но президента Никсън ги помилва.
62
3
 
2
 
! Отговори
Силиций преди 1 година
Представете си, че Украйна е 29 пъти по голяма от Русия, представете си, че Украйна напада Русия. Сега си представете, че сте украинофили :))
61
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Агресорът носи вината за всяка беда причинена по време на война!
60
8
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Тайван е на Китай, Украйна е на Русия, Косово е на Сърбия. Европа е на Християните. Това е. Точка.
59
6
 
12
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Показаха си мръсните сърчица. В началото руснаците наистина не искаха много жертви, затова и наричаха войната операция. Точно тогава украинските фашисти ги клаха най много. И си муслиха, че целия свят ще е ги дондурка вечно. И ще им заравя ла...ната. САЩ и Запада си показаха мръсните физиономии същи.
58
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
абе за 30 години вашингтон си направи руски македонци - това дето го гледаме е рузлтата
57
4
 
7
 
! Отговори
до 58 преди 1 година
Защо не зае подобна позиция когато фашистите убиваха невинни в Донецк и Луганск още от 2014?Или всички сме равни,но някои са по равни от другите!Демагози нещастни!
56
2
 
7
 
! Отговори
aZ-ът преди 1 година
Не само Тръмп, но и конкурентите му казват - спечелим ли изборите догодина - край с Украйна, да се оправят. Тази седмица, президента на Чехов , новото либерастко знаме каза в прав текст-спрат ли американците да подкрепят, спира и Европа, украинците инат около година да променят нещо. Единствения начин либерастията да продължи тази война е да вкара НАТО в активно бойно действия, което няма да й позволим. Като имаш проблеми със съседа, няма да занимаваш целия вход, целия блок и квартал.
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ей тия дакто си изкарат дажбата ще изпишат всичкото мастило - краваршингтонските радиоточки- фашизма ти казва че има непълноцени народи които трябва да се изпарят- руснаците правят точно обратното- още от времето на империята - всеки спазващ правилата може да е във властта- вижте и сега - шойгуто руснак ли е казан е пълно с уравници дето се пишат татари- има 100 националности и всяка е с право да запазва и развива езика си - накои са по няколко хиляди души- а в русия в момента си е капитализъм
54
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вагнер те отдавна са се подкарали едни други.
53
4
 
1
 
! Отговори
Силиций преди 1 година
До 58 Трябва да му пръскат и задния двор. Още не са се сетили за този аспект на психологическата война който се прилага успешно от мафията.