ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления

Обвинението е, че да извършили десетки екзекуции на военнопленници
351
ООН: Не само руските, но и украинските сили извършват престъпления
Снимка: БГНЕС

ООН обвини руските и украинските въоръжени сили в извършването на десетки екзекуции на военнопленници без съд и присъда след нападението на Русия срещу Украйна, съобщиха световните агенции.

"Дълбоко загрижени сме от извънсъдебната екзекуция на 25 руски военнопленници", както и на "15 украински военнопленници", заяви Матилда Богнер, ръководителката на Комисията на ООН за наблюдение на правата на човека в Украйна.

Според Богнер ООН има данни за екзекуции на руснаци от украинските сили, често "веднага след залавянето (им) на бойното поле".

ООН знае за 5 водени от Киев разследвания, отнасящи се до 22 жертви, но "нямаме данни за никакви съдебни дела срещу извършителите" на тези престъпления, посочи тя.

Още по темата

От 15-те екзекуции на украински военнопленници "малко след залавянето им" от руските въоръжени сили, 11 са били извършени от паравоенната група "Вагнер", уточни Богнер.

Украйна и Русия се обвиняват взаимно в малтретиране на военнопленници още от началото на руското нашествие през февруари 2022 година, отбелязва Франс прес. Групата "Вагнер" е на първа линия в боевете за източния украински град Бахмут.

В началото на март видеозапис, показващ предполагаемата екзекуция на украински военнопленник от руски войници, предизвика шок в Украйна. През ноември миналата година Кремъл изрази възмущението си от два видеозаписа, показващи предполагаемата екзекуция на десетина руски военни, предали се на украинските сили.
Освен екзекуции, ООН е документирала и случаи на изтезания и използване на човешки щитове, съобщи Асошиейтед прес.

Докладът се базира на разговори с военнопленници, половината от тях освободени украинци, другата половина - руснаци, задържани в Украйна. Екипът на световната организация не е получил достъп до украински военнопленници, задържани в Русия или в контролираната от руски сили украинска територия, където са открити най-малко 48 места за лишаване от свобода.

Макар че малтретирането на военнопленници се случва и при двете страни, то се случва далеч по-често на украинци, задържани от руските сили - над 90 процента от тези хора са съобщили за злоупотреби, в сравнение с около половината руснаци.

Членове на украинските сили за сигурност са подложили руснаци на на побой, заплахи със смърт, симулации на екзекуция и заплахи със сексуално насилие. в някои случаи нанесените удари са били изцяло с цел отмъщение, според доклада. В някои случаи офицери са били военнопленници, казвайки им "това е за Буча" - украински град, в който руските сили са извършили зверства.

Украински военнопленници са били подложени на изтезания, сексуално насилие и са им били отказвани храна, вода и медицински грижи, което в някои случаи е довело до смърт. Те съобщават, че са били изтезавани и малтретирани с цел получаване на информация или за отмъщение, като са получавали удари с ръце, крака, палки, лопати, ножове и електрошокове, а освен това е имало случаи на душене и изтезаване с ток.

Някои от изтезаваните са загубили пръсти и зъби. На други са били счупени пръсти, носове, ребра, ръце и крака.

"Те не се задоволяваха да ни бият, те ни пречупваха", казва украински военнопленник, цитиран в доклада.
Освен това деца от украинския град Харков, които са били изпратени в Русия на летни лагери със съгласието на родителите си, не са били върнати след края на ваканцията, както се е очаквало. Около 200 деца, изпратени в Краснодарския край, са останали след края на ваканцията и са били записани в местно училище. По данни на руските власти, съобщени през октомври, до 2500 украински деца живеят във временни центрове в Русия и някои са останали там. ООН не знае колко от тях са без придружители. /БТА, Асен Георгиев/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


351
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
8
 
! Отговори
Бай Чеп преди 1 година
Алооо Хага, и к'во прайм сиа с Кърмит ? То май от лошото( дето е осъдено), имало и по-лошо ( дето е неосъдено) !!!!
51
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Война е все пак...не е СВО...Дошъл изтрещелият ....да убива мен и семейството ми...няма да му цепя басма....
50
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това най-вероятно е така, но трябва да разберем украинските войници - руските орди са нападнали стараната им, разрушили са домовете им, на много от тях са убили близки, на някои дори жени и деца! В такава ситуация, ако набарат някой руснак, дали нямат правото да го изтезават жестоко и после да му пръснат черепа, което изглежда най-разумното нещо в таква ситуация???
49
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Войната поражда безумия и от двете страни! И все пак украинците са в позиция на самозащита .
48
13
 
9
 
! Отговори
Космонавт преди 1 година
Руснаците са импотентни, тестостерона им свършва около 35-та им годишнина. Заттова пият алкохол, нещастни са и жените им ги бият. Нормално е да налитат на сексуална агресия, хомосексуални изнасилвания, педофилия, кражби на деца. След стотици години крепсттничество без никакви пориви за свобода, за пръв път в историята на човечеството, цял един народ е болен от хронично робство. Територията Русия е сексуална психиатрия.
47
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Клоунът от киевския цирк ЗЕЛЕНски,ще получи присъдата си от собствения си народ.Може да увисне на уличен стълб,за издевателствата му над рускоговорящите жители на Луганск и другите области.Дядо Джо,този мършав каубой,иска мир,а всеки ден изпраща оръжие и милиарди долари на кликата в Украйна.
46
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лейтенант от запаса, събуди се. Тази земя е Новорусия.
45
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ако се окаже, че Путин не е психопат и не яде деца на закуска какво ще обясняваме на децата?
44
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Украинците по начало предприеха грешна тактика за водене на войната.Оше в началото трябваше да се охлади , че всеки стъпил на тяхна територия руски солдат ще бъде безмилостно заличен.Аки руснаците знаеха какво ги очаква нямаше да са толкоз дръзки.Те са врагове и нарушители На границата няма пленници.Има разстрел.
43
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
42, всяка държава има право да защитава от геноцид своите си хора, дори в пределите на други изкуствено създадени държави (справка Русия - Украйна, България - Македония).
42
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Правото на нападнатият, изнасилената, малтретираният е да се съпротивлява с всички сили и средства!
41
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
OOН да не прескача. Първо да се произнесе по военните престъпления, извършени от бомбардиращите Югославия, Ирак, Либия, Сирия ...
40
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Терориста трябва да се унищожава.Руснаците да не би да знаят за какво са там.За да избиват ..Е , какви военно правни дискусии водят на чужда земя.Не искат ли и топли завивки и храна.Та те са там за да убиват Какви права търсят
39
5
 
6
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Ако видите дома си изравнен със земята и детето си с откъснати крайници, дали няма да теглите ножа на сvинята, извършила това?
38
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
41, вече и на кокошките стана ясно, че САЩ си я подготвиха и провокираха тази война и Русия нямаше полезен ход. Не знам само как има все още промити мозъци, които се връзват на евроатлантическата пропаганда. Тъй де, САЩ в борба за надмощие с Русия и Китай, окупираните ЕС държави (безгласни букви) и руските македонци (украинци), които си съсипаха държавата от глупост.
37
18
 
2
 
! Отговори
Лейтенант от запаса преди 1 година
Руските военнопленици ЧИЙ го ДИРЯТ (ДЪРВЯТ) на Украинска земя???Украинците ЗАЩИТАВАТ ЗЕМЯТА СИ...
36
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците войници на украинска територия не са военнопленници а престъпници с оръжиКакви пленници са те Те са терористи Какви права имат Чай и кафе не искат ли
35
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бива да се пишат и говорят такива подвеждащи заглавия Украинските сили са тия които се отбраняват и защитават законни земи и територия За какви престъпления може да се пише от украинска страна.Законно право им е да убиват нашественика.Това не е престъпление както внушава заглавието.Нима ако утре бъда нападнат от руска армия аз ще щадя противника?...Това е дълг.А не престъпление господа жарналя
34
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бива да се пишат и говорят такива подвеждащи заглавия Украинските сили са тия които се отбраняват и защитават законни земи и територия За какви престъпления може да се пише от украинска страна.Законно право им е да убиват нашественика.Това не е престъпление както внушава заглавието.Нима ако утре бъда нападнат от руска армия аз ще щадя противника?...Това е дълг.А не престъпление господа ***
33
1
 
16
 
! Отговори
Ужас преди 1 година
Има видео и снимки в нета как Украйнски военни измъчват и убиват Руски военно пленици но обратното няма,ООН пак лъже и крие.