Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход

Западът се опитвал да вбие клин между Русия и Китай
4 апр 2023 08:33, Елка Василева
205
Лавров: ЕС изгуби Русия, Москва готова на твърд подход
Снимка: архив, БГНЕС

Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, говорейки за неравнопоставените им отношения и зависимостта на Москва от Пекин, каза руският външен министър Сергей Лавров в публикувано днес интервю, предаде Ройтерс.

В интервюто пред ежедневника "Аргументи и факти" министърът каза още, че враждебната позиция на Европейския съюз към Москва означава, че той е "изгубил" Русия. Лавров допълни, че Москва ще прилага твърд подход към Европа, ако е необходимо.

Министърът каза, че 10-часовите преговори между руския президент Владимир Путин и китайския му колега Си Цзинпин миналия месец са издигнали "стратегическото партньорство" между Москва и Пекин отвъд "чисто двустранния контекст".

"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо в защита на фундаменталните интереси едни на други", каза Лавров за "Аргументи и факти".

Министърът каза, че намеците за неравнопоставени отношения между Москва и Пекин "се преувеличават основно от страна на неприятелски държави" от доста дълго време.

"Виждаме в това опит да се хвърли сянка върху нашите успехи, да се вбие клин в приятелството между Москва и Пекин", каза Лавров.

Министърът каза, че влошаването на отношенията с ЕС е по вина на самите европейци, които подкрепят Украйна, изпращайки оръжие и инструктори на, по думите му,  "престъпния режим" в Киев.

"ЕС изгуби Русия. Но вината си е негова. Именно страните членки на ЕС и лидерите на блока са онези, които открито обявяват необходимостта да се нанесе, по думите им, стратегическо поражение на Русия", каза Лавров.

"В отговор на враждебните стъпки ще приложим, ако се налага, твърд подход, основан на руските национални интереси и принципите на реципрочността, възприети в дипломатическата практика", обобщи министърът.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


205
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
4
 
1
 
! Отговори
Паню Баирски преди 1 година
Голям смях - изгубили сме Русия! Целият свят се чуди как да се отърве от тия въшкарници, никой не ги иска и за нищо не стават!
163
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия заедно с Китай,Индия,Иран,Бразилия,ЮАР с други думи БРИКС ! Сравнима ли е Европа ?
162
6
 
4
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 година
Интересно мие ако утре започне война в световен масщаб и като дойдат руснаците в Европа колко от вас ще отидат да се бият? -----////------- Кои руснаци? Къде да дойдат? Откъде ще минат и с какво? Нали в Украйна им изтребиха 350 000 човека и 1/3 от всичката бойна техника? За да дойдат в Европа, първо трябва да прекършат Украйна, а след това да *** рани к да трупат оръжие поне 10 години.
161
11
 
14
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
Блатная Московия ще стане васална област на Китай, както беше васална област на Златната орда.
160
12
 
18
 
! Отговори
Ганди преди 1 година
Едно е сигурно за Путин,ще яде чурката на китаеца,иначе изтича в канала
159
12
 
0
 
! Отговори
Viho преди 1 година
А, беше най-добрият дипломат...
158
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руснаците се хванаха на играта ни... Сега да *** в Украйна. Накрая ние европейците ще управляваме и ще ползваме техните природни ресурси без пари. Ще си назначим марионетен режим в Кремъл и ще ги "вземем" в ЕС. Германците вместо да ходят там да воюват да можели по същия начин като сега да ги вкарат там белоруси, азиатци, украинци и останалите етноси в една гражданска война и да ги унищожи и омаломощен, както правим ние сега.
157
21
 
12
 
! Отговори
Изгуби ли? преди 1 година
Според мен Русия изгуби връзката с действителността.Тя е една изгубена в безпътица държава,оплетена в собствената си мания за значимост.Света се интересува от друго и хич не му е до "величието",или "падението" на Русия.А кой за губи - според мен Русия загуби предвидимите и богати пазари на Европа.Нищо не е вечно,както и Путин не еи ония идващи след него трябва много да се постараят да възвърнат изгубеното доверие
156
14
 
8
 
! Отговори
До Европа преди 1 година
Тоя като остаря ми прилича повече на уран гутан, отколкото на кон.
155
17
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия падна в капана на Запада. Пратихме ги в Украйна, за да ги унищожим по-лесно. Тази война е най-истинската от Втората световна насам.
154
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Загубихме много руски буряти и калмики и много танкове. Пращаме най-новите танкове на фронта Т-55. Ние поддържаме Русия да напада Запада, за да не ги преследваме из цялата пустош на Руската империя. Всички идват в Украйна да бъдат убити.
153
13
 
15
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 1 година
Интересно мие ако утре започне война в световен масщаб и като дойдат руснаците в Европа колко от вас ще отидат да се бият?Само ще си свалите гащичките и ще се молите да не боли силно щото вазелина е дефецит
152
5
 
4
 
! Отговори
Все едно преди 1 година
Бивша да поства във файсбук за бившия си
151
24
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
80 процента от българския народ каза не на руския фашизъм!БКП и Възраждане сега могат смело да се отправят към благоденстващите блата на Москва!
150
6
 
8
 
! Отговори
Европа преди 1 година
Не се сърди човече защото ти си кон с капаци.
149
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен Концлагер на квадрат е територията в момента... Ако не избегаш ще умреш от глад... ми бегай в Англия да береш ягоди или в Белгия портмонета бе цъpвул. Гласувай за Вгъзpaждане и шь сь оправиш.
148
16
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Естествено споделяме усещане за другарство и готовност да застанем рамо до рамо ................. скоро на задна пpaшка ще застанете пред китайските си приятели :)
147
18
 
18
 
! Отговори
Рибентроп-Молотов преди 1 година
РФ реве заради последствията от действията на РФ.
146
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АнонименА какво е станало през 1914 год?
145
21
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Европа до 24 февруари беше загърбила НАТО и всякакви варварски глупости. Фокуса беше да се излезе по-бързо от ковид-кризата, кояйто беше управлявана по изключително лош и нелеп начин. И БАМ! дайдоха руснаците за да напомнят колко изостанали са и да вкарат най-голямата война в Европа по най-варварслки начин. И да, русия трябва да се изолира колкото се може повече. На зло куче - зъл прът.